Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Prosila bych o zkušenosti maminek. Synek (2,5 r) bral před cca třema týdny antibiotika. Po vybrání se mu na nožičce udělala vyráška (taková divná tečkovaná). Doktorka nad tím mávla rukou, že prý to je opruzenina a doporučila hydratační krém (?!).
Ale vyráška se rozšiřuje, má ji skoro po celém stehně, i na ručičce … no hrúza. Kúže pomalu fialový a já jsem celkem nesvá, že to na opruzeninu rozhodně nevypadá (vždyť to by jsme ho museli nechávat ležet v moči, a to rozhodně není pravda. Dokonce přes den plínu ani nenosí, nepočúrává se, jenom na noc pro jistotu).
Co s tím? Máte podobnou zkušenost, že by mělo děťátko opruzeninu na stehnech i na ruce?
Ahoj. Nemůže to být reakce na ATB? Jestli se to od poslední návštěvy zhoršilo, tak bych k doktorce zašla znovu a pokud se ti nechce k pediatričce, tak na kožní. ![]()
ahoj, máme asi něco podobného. Před asi 14 dny jsme dobrali antibiotika a teď je to asi týden co se mu na nožičce udělala vyrážka - takové pupínkynejdřív se to rozšiřovalo, teď už několik dní velikost zůstává stejná. .Je teda pravda, že mne nenapadlo dát to do souvislosti s těmi antibiotiky. Zkoušeli jsme mazat vším možným, ale nějak žádný výsledek. Teď jsem právě koukala na net jak je tam kožní a v pondělí tam s ním dojdu.
Opruzenina to určite nebude. Ještě jsem neslyšela o opruzenině na ruce a na stehně. Ta se dělá z častého kakání na zadku a kolem, maximálně nekdě v záhybech kůže. Tohle vypadá fakt na nějakou reakci, nebo kožní infekci. Já bych asi zašla na kožní. A hydratační krém na opruzeninu? To jsem taky ještě neslyšela. ![]()
My to měli taky, po antibiotikách, promazávali jsme kosmetiku z lékárny, ale pak jsme šli ke kožní a ta nám trochu vynadala, že nemáme doporučení od dětské a že to je „normální“ po antibiotikách. Cosi nám předepsala, ale už nevím co. ![]()
hkac píše:
Ahoj. Nemůže to být reakce na ATB? Jestli se to od poslední návštěvy zhoršilo, tak bych k doktorce zašla znovu a pokud se ti nechce k pediatričce, tak na kožní.
Asi to opravdu bude to ATB … kdo ví, musíme na kožní, jinak to nejde. Nasadila jsem ještě včera (trochu opožděně
) probiotika, tak uvidíme, zda se to nějak spraví ![]()
delice píše:
Opruzenina to určite nebude. Ještě jsem neslyšela o opruzenině na ruce a na stehně. Ta se dělá z častého kakání na zadku a kolem, maximálně nekdě v záhybech kůže. Tohle vypadá fakt na nějakou reakci, nebo kožní infekci. Já bych asi zašla na kožní. A hydratační krém na opruzeninu? To jsem taky ještě neslyšela.
já právě taky ne. Je jasný, že jsem už opruzeninu viděla (vždyť mám tři děti
ale na stehně a na ruce? To bych ho musela nechat spát v počůrané postýlce
nebo něco horšího a asi bych už byla případ pro sociálku. Ale opravdu mě to irituje, že mně poslala domů s doporučením na hydratační krém. To bych ani na opruzeninu nedala. Když už byl opruz veliký, moc nám vždy zapral pytiol na 2-3 dny. Ale u takhle rozsáhlé vyrášky bych ho musela napatlat celýho…no nic, uvidíme, možná zaberou probiotika BioGaia a možná budu muset k doktorce (jiné - kožní)
barah píše:
My to měli taky, po antibiotikách, promazávali jsme kosmetiku z lékárny, ale pak jsme šli ke kožní a ta nám trochu vynadala, že nemáme doporučení od dětské a že to je „normální“ po antibiotikách. Cosi nám předepsala, ale už nevím co.
ach jo, ale co když mne naše dětská ke kožní nepošle, že je to „blbinka“? (jinak, nejradši bych tady vložila fotky, protože to blbinka opravdu není, má kůžičku pod vyráškou už fialovou, čeho jsem se opravdu dnes zděsila, protože se to moc nelepší, právě naopak) … tohle opravdu nedávám, že abych mohla na nějaké vyšetření s dětmi, nebo sama, musím mít spoustu doporučení, i když ve finále se prostě stejně dostanu na kožní (předci nebudu chtít na vyrášku vyšetření od kardiologa)
probiotika biogaia jsme nasadili hned jak začal atb brát a stejně tu vyrážku máme - jestli je to teda po atb
. Ale třeba vám pomohou, držím palce ![]()
já jsem teda volala naší pediatričce a ta mi řekla, že žádné doporučení nepotřebujeme. Ale možná je to všude jinak.
borima píše:
já jsem teda volala naší pediatričce a ta mi řekla, že žádné doporučení nepotřebujeme. Ale možná je to všude jinak.
to budu doufat, že to platí a v pondělí pádím rovnou na kožní …nechci být nijak úzkostlivá, ale po týdnu je to i na mně moc ![]()
Ona nás zprdla, ale taky bych tam šla rovnou, kdyby se to stalo znovu. Než čekat u dětské v plné čekárně nemocných, raději ať si kožní myslí, co chce a říká, co chce, hlavně, že něco předepíše.
Tak ať se vám to brzy spraví. ![]()
Tak kožní máme za sebou a zjistili jsme, že je to Asymetrický periflexurální dětský exantém - APEC syndrom … že prý úplně v poho klasická dětská reakce na viry. Tak mažeme tekutým pudrem a uvidíme ![]()
barah píše:
To jsi dobrá, že sis zapamatovala, jak se to jmenuje.
já jsem si zapamatovala jenom APEC
zbytek jsem poctivě dostudovala doma na netu ![]()
Tak bych při další návštěvě dětské poučila vaší paní doktorku. ![]()