Emigrace do Norska

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
18305
30.12.12 15:58

Z vás, kdo chválíte Švýcarsko… ano, jistě. Společnost je tam příkladně uspořádaná, o tom žádná. Ale máte taky švýcarské občanství? A co jste musely udělat pro jeho získání? To by mě docela zajímalo… :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
saminomimino
30.12.12 16:00

@lajovka právě o Švýcarsku máme info že velice těžké začátky pro čechy, sice kousek, to je fakt to už spíše Dánsko ale moc díky

• Citovat
  • Upravit
2331
30.12.12 16:01

Mám tetu s celou rodinou v Norsku a myslím, že si žijí velice slušně :mrgreen: ale ona je tam od 68

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
30.12.12 16:01

@saminomimino Chci se zeptat: máte promyšleno, pod jakým statusem byste chtěli v Norsku pobývat? Ptám se proto, že používáš slovo „emigrace“. To slovo se váže na specifickou životní situaci člověka. No a pokud moje informace nelžou (opakuju: pokud moje informace nelžou…), tak Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) definuje Českou republiku jako bezpečnou zemi. Takže status politického uprchlíka nezískáte - a ekonomické uprchlíky všude na světě vracejí do zemí původu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1381
30.12.12 16:03
@Jura007 píše:
Z vás, kdo chválíte Švýcarsko… ano, jistě. Společnost je tam příkladně uspořádaná, o tom žádná. Ale máte taky švýcarské občanství? A co jste musely udělat pro jeho získání? To by mě docela zajímalo… :think:
…juro a na co by mi bylo swissobcanstvi…prosim o vysvetlivky :kytka:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.12.12 16:03

Zakladatelko, my ze stejného důvodu jako uvádíš něco podobného taky zvažujeme. u nás buď Norsko nebo Švédsko. ;) Tak jsem ráda za tuto diskuzi. Omlouvám se za anonym, ale jsme z malé vesnice a kdekdo z mamin sem chodí, tak to nemusí každý vědět. ;)

• Citovat
  • Upravit
18305
30.12.12 16:04
@lajovka píše: …juro a na co by mi bylo swissobcanstvi…prosim o vysvetlivky :kytka:

Abys mohla říct, že jsi tam doma. Mimo jiné.
Edit: jinak proceduru získávání švýcarského občanství znám - a je do jisté míry ponižující.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
saminomimino
30.12.12 16:08

@Jura007 emigrací je myšleno především, odstěhování, ne být uprchlík…

• Citovat
  • Upravit
1381
30.12.12 16:09
@Jura007 píše:
Abys mohla říct, že jsi tam doma. Mimo jiné.
Edit: jinak proceduru získávání švýcarského občanství znám - a je do jisté míry ponižující.
…cooo :mrgreen: jsem doma vsude tam, kde mam postel, synacka a me nejblizsi, coz je uz par let tady, za par let to mozna budou zase cechy…na to, abys vedl ve swiss pohodovy, spoky a velmi dobre materialne zajisteny zivot, vubec nepotrebujes jejich obcanstvi…ponizuijici? ma teta to absolovovala, mi pratele a kolegove z prace tez…oni se tomu smeji, tobe to u compu na morave pripada ponizujici, kazdej to ma jinak :mavam:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
saminomimino
30.12.12 16:10
@Anonymní píše:
Zakladatelko, my ze stejného důvodu jako uvádíš něco podobného taky zvažujeme. u nás buď Norsko nebo Švédsko. ;) Tak jsem ráda za tuto diskuzi. Omlouvám se za anonym, ale jsme z malé vesnice a kdekdo z mamin sem chodí, tak to nemusí každý vědět. ;)

můžu se zeptat, máte o zemích už info, nebo teprve uvažujete ale informace ještě nezbíráte?

• Citovat
  • Upravit
saminomimino
30.12.12 16:12

@Jura007 a ten status nechápu??muž si tam najde práci a postupně se tam přemístíme všichni, to je náš plán, nemusíme tam nic udávat jen se nahlásit úřadům na odvod daní a tím že tam budeme déle jak 3 měsíce tak se tam taky cosi podává, jde spíše o formality, žádní povolení a podobně už nutná nejsou, to nám řekli na úp

• Citovat
  • Upravit
18305
30.12.12 16:16
@saminomimino píše:
@Jura007 emigrací je myšleno především, odstěhování, ne být uprchlík…

No a máte představu o právním řádu Norského království? Nejen o státním zřízení, ale o soustavě zákonů, o prokazování totožnosti při kontrolách na veřejnosti (zlatá „Veřejná bezpečnost“… :oops: )
Vysvětlím: můj švagr si pár let po svatbě s mou sestrou konečně vydělal „nějaké peníze“ a vyrazil na čundr do Skandinávie. Tak, jak jsme byli zvyklí za minulého režimu. Finsko, Švédsko a nakonec Norsko. Vrátil se s dost „vyžehlenýma“ představama o Norsku… Říkal: „Ajznboňáci v Abisku (jedna ze čtyř železničních stanic za polárním kruhem) byli úžasní. I když jsme si navzájem nerozuměli, tak za dvě hoďky už s náma při kytaře zpívali "Bednu od whisky“. Ale z Norska znám akorát perón nádraží v Oslu a vězení cizinecké policie." Protože norští cizinečtí policajti pojalo podezření, že tam přijeli pracovat načerno, tak je zabásli a za deset hodin deportovali zpátky do Švédska. Tak proto se ptám, jestli máte dořešený svůj budoucí status jako fyzických osob na území Norského království. Odcestovat někam není tak jednoduché, jak si to většina lidí maluje…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7438
30.12.12 16:16

@saminomimino Ahojky, ja jsem taky jedna z tech, ktera nema co rict k tematu, ale hodne me zajimaji vase nazory.
Ja prave stojim pred obrovskym rozhodnutim se prave do CR po 10 ti letech vratit, aspon na par let :think: :think:
Stve me, ze ziju v zahranici bez rodiny (i kdyz partner je anglican a ma velkou rodinu, ale ma rodina mi tu chybi) a hlavne jaka je tady situace s bydlenim, dostupnost hypoteky a cena nemovitosti.
Skolstvi tu stoji taky za prd (pokud clovek nema na soukrome skoly) a zdravotnictvi je hruza.
Odjela jsem z CR hned po maturite, v CR jsem pracovala jen par mesicu, takze si moc nepamatuji, jak, kde a co chodi. ale kdyz se podivam na pracovni nabidky, tak v mem oboru bych si mohla najit praci okoli Brna, Olomouce, nastupni plat okolo 25 - 30 tisic.

Vim, ze chcete pomoc dostat se z CR ven, ale muzu se zeptat, co vam na CR tak vadi a jestli si myslite, ze udelame velkou chybu, pokud se tam vratime? Diky :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
30.12.12 16:19

@saminomimino A ty věříš informacím z Úřadu práce??? 8o Po tom bordelu s sKartama? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Metamorphosis
30.12.12 16:29

@webparazit Já mám v UK exsnoubence, pár let jsem za ním pendlovala. Žije v Hull - což asi víš, že na tamní poměry je jedno z nejhorších měst, které tam máte, a přesto by zpět nešel.
Vím, že Angličanům s ekonomickou krizí docela spadly sociální poměry a mají pocit, že jsou na tom špatně, ale.. To má teď téměř každý nezávisle na zemi, kde žije..
V ČR oproti UK absolutně totálně nefungují úřady a vůbec státní aparát. Takže jenom vyřídit si tady potřebné papíry k bydlení, pojištění, žití.. Myslím, že by vás to docela rozsekalo.. Na anglické příjmy, kor když se přestěhujete a najdete si zcela novou práci, vám taky skoro žádná banka nepůjčí, takže to chce mít zařízené bydlení předem..¨
Ano, zdravotnictví máme na lepší úrovni ve smyslu státního, tím si polepšíte. Co se týká školství - nejsem si jistá, u nás šlo hodně do kelu, ale s UK nemohu porovnávat.
Na politiku se tu nadává stejně jako u vás a Brno s Olomoucí patří k těm místům, kde je práce spíš nedostatek než nadbytek - ale záleží na oboru, pokud mluvíš o třicítce, tak máš nějakou specializaci, což je fajn - předpokládám, že s praxí z UK tě zaměstnavatelé rádi přijmou, kor, pokud jste měli dlouholeté zaměstnání..
Zvažuj pečlivě a nejdřív si pořeš podmínky k přestěhování, pak teprve se rozhodni..

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová