Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Přeju kráásný večer. Měla bych dotaz. Pokud má někdo zkušenost, velmi uvítám. Trochu se bojím, co teď čeká Matyáška. Včera jsme byli na endokrinologii kvůli nízké váhové křivce. Poslal nás pediatr, protože už se fakt bojí. Je mu téměř 17 měsíců, váha 7kg, výška 70cm. Takže v grafu někde pod 3. percentilem. Porodní váha byla nízká, 1870g. Do 1 roku věku byl pravidelně kontrolován na rehabilitacích a neonatologii. Vyvíjel se normálně. Pak nás vykopli s tím, že je už vše v rukou pediatra. Jinak vypadá spokojeně. Akorát moc nejí, v poslední době se to zlepšilo a začal pěkně přibírat (cca poslední měsíc). Ještě kojím. Ještě nechodí, ale lozit začal docela brzy. My jako rodiče jsme taky malí (173 a 175 cm), vlastně v rodině ani nemáme nikoho vysokého. Endokrinoložka (Dr. Novotná (Brno) - zná někdo?) se moc vlídně netvářila, takže moc informací jsem z ní nevypáčila. Vzali mu krev a za 14 dní máme volat na výsledky. V horším případě si půjdeme lehnout do dětské na nějaká další vyšetření, v tom lepším ještě zamíříme na genetiku. Neví někdo, co nás čeká v obou případech? Byla bych klidnější, když to budu vědět. Děkuju předem všem ![]()
nám nabrali brev,dle výsledků nasadili léky a velice rychle pak malá nabrala a vyrostla
taky jsme byli v Brně ,ale jméno doktorky si nepamatuju,ale shodneme se na tom ,že mi vlastně nic neřekla.
Ahoj, tak my máme zcela opačný problém- vysoká váhová křivka, taky chodíme na endokrinologii, jinak nic nevypadá tak černě, jak se zdá, neboj, nějak to dopadne. Co mě zarazilo je to, že se dr. netvářila nijak vlídně, nic ti nevysvětlila, nerozebírala? To je ohromná chyba
V rpvním případě by měla s tebou prokonzultovat všechny důvody , proč ti malý nenabírá, respektive změnit jídelníček, způsob stravování apod…byť mi máme zcela opačný problém s dcerou, ale myslím, že tohle je základ návštěvy na endokrinologii, jinak nám hned krev nebrali, malou nechala zatím s tím, že změníme jídelníček a zavedeme více pitný režim atd… u vás by měla ta dr. dle mě taky tak- zvýšit jídelníček o nějaké více „zasycené“ živiny, počkat jestli ti malý nabere na váze a výšče apod…ale počkejte ještě , jak dopadne odběr, je možné, že má jen nedostatek růstového hormonu a to mu pak dají nějaké léky a malý se ti normálně upraví na normál
S doktorkou si promluv a upozorní ji, že by měla být sdílnější- jde o tvoje dítě a ty máš právo, aby vyslovila nahlas vše, co si myslí . Držím palce , ať dopadnete dobře ![]()
Vanesanka píše:
Ahoj, tak my máme zcela opačný problém- vysoká váhová křivka, taky chodíme na endokrinologii, jinak nic nevypadá tak černě, jak se zdá, neboj, nějak to dopadne. Co mě zarazilo je to, že se dr. netvářila nijak vlídně, nic ti nevysvětlila, nerozebírala? To je ohromná chybaV rpvním případě by měla s tebou prokonzultovat všechny důvody , proč ti malý nenabírá, respektive změnit jídelníček, způsob stravování apod…byť mi máme zcela opačný problém s dcerou, ale myslím, že tohle je základ návštěvy na endokrinologii, jinak nám hned krev nebrali, malou nechala zatím s tím, že změníme jídelníček a zavedeme více pitný režim atd… u vás by měla ta dr. dle mě taky tak- zvýšit jídelníček o nějaké více „zasycené“ živiny, počkat jestli ti malý nabere na váze a výšče apod…ale počkejte ještě , jak dopadne odběr, je možné, že má jen nedostatek růstového hormonu a to mu pak dají nějaké léky a malý se ti normálně upraví na normál
S doktorkou si promluv a upozorní ji, že by měla být sdílnější- jde o tvoje dítě a ty máš právo, aby vyslovila nahlas vše, co si myslí . Držím palce , ať dopadnete dobře
Vanesanko, děkuji za povzbuzení a podporu, příště se budu více ptát. Zjevně se už paní doktorka se sestřičkou těšily na oběd
Ano, tohle jednání mě taky zarazilo (zvlášť sestřička zdvihala obočí při každém dotazu)
Příště jsme objednaní ve stejném čase, tj. před obědem, áách jo ![]()
Je pravda, že o jídelníčku nepadlo ani slovo. Ale o tomto tématu mám docela nastudováno, tak si, myslím, poradím i sama.
Holky, těmi léky myslíte nějaké hormony? To bych asi nerada..neslyšela jsem o nich nic moc dobrého ![]()
vvero: ano, ty léky budou buď hormony- injekčně, ale neboj, pokud se vám nepotvrdí nějaký nález na genetice, tak to budou asi jen povzbuzujicí tabletky( nějaké růstové homeopatika , nebo sirupy
). Pokud se najde příčina , proč ti malý neprospívá růstově a váhově, tak vesměs jde o nedostatek toho růstového hormonu , to bývá aplikakováno injekčně, ale nevím jestli u všech případů. Nic to není , ani to nebolí, neboj, jako běžné očkování. Ale já si myslím, že vy ten případ nebudete mít, malý ti zkrátka nechce papat, to je celé…jsou různá období, kdy se děti v jídle seknou a nechcou nic, jen třeba pijou čaj a sem tam ovoce či rohlík
Dle mě se to časem upraví samo, doktoři někdy se přehnaně řídí těmi grafovými a růstovými tabulkami, jakmile není něco dle jejich normy, už to chcou řešit…Nestrachuj, všechno jen vypadá černě
To já s malou byla ve dne v noci na nervy, namlouvala jsem si bůhví co nám tam nebudou dělat atd…plus strach ze špitálu a trápení tam…a nakonec nic z toho se nedělo- vše je jen o nesprávné životosprávě a malá se z toho už sama samotinká dostává- bez léčby a léků
Jinak ti mohu tady nabídnout odkazík, určitě se koukni, tam jsem taky začínala, jak jsem byla na začátku jako teď ty s problémy, moc mi to pomohlo- to dění a čtení okolo té endokrinologie a jak to všechno probíhá : http://www.rustovyhormon.cz/
Jo a my měli za „úkol“ zhubnout aspoň 2 kila- a nezhubli jsme
…při další návštěvě na endokrinologii nám neřekli nic- prej to se časem poddá
my máme zase obryni- 108 cm/ 28 kg- dle tabulek ještě v normě- ale dle dr. extrémně obezní
a přitom vypadá normálně …bude mít v září 4 roky… no vidíš… a taky nás neposlali do špitálu, piplat se v tom, proč je takový cvalík
Akorát v květnu jdeme na krevní odběr- aby se vyloučila štítná žláza a cukrovka a čí já vím, co ještě. Držím palečky, uvidíš, že nakonec to dopadne akorátově
![]()
Vanesanko, moc Ti děkuju za ten odkázek, už si to pročítám a hned budu informovanější a tím pádem klidnější ![]()
Tvoje malá jistě taky bude v pořádku, moc doufám
![]()
vvero píše:
Vanesanko, moc Ti děkuju za ten odkázek, už si to pročítám a hned budu informovanější a tím pádem klidnější
Tvoje malá jistě taky bude v pořádku, moc doufám![]()
No vidíš, jen počti, tam je vše o tom , mě to taky hodně pomohlo na psychiku
![]()
máme to stejné nabrala krev a dala léky, protože se nám ukázala a teď teda nevím, je to ostuda
buď snížená a nebo zvýšená.. Já to mám opačne kupodivu, tak se mi to plete, každopádně já mám svoje léky a malý má svoje léky na štítnou žlázu..
Myslím, že to čeká i vás, každý den lék..
Možná, vás měl poslat dřív, nás poslala dětská hned, a nebo se to začalo sledovat, když už tak od kojence vážil a měřil míň..
Jinak pro ukázku… my jsme na hranici 18 měsíců..9 kg výška 78 cm…
Zjistí i vaši výšku a podle toho se budou rozhodovat co s váma.. takže my jsme zakrslíci
já 157, můj 168 cm, a řekla nám, že jme vyložene na hraně..
Asi jsem tě nepotěšila, jenom můj poznatek, jak jsme to měli my co nám řekkla stejná doktorka a říkala, že na naši výšku je to akorát
Jinak tě chápu, že se bojíš, nevím, jestli ses někdy setkala s nějakou poznámkou, ale občas tak lidi mají - on váží jen tolik, nebo to neváží moc.. a já jsem ráda, za to co má…
Těď máme 84 cm a 11 kg a máme 2 a 4 měsíce..
Dobrý den,máte pravdu doktorka Novotná i sestra to je hrůza nepřijemná,arogantní a nic pořádně neřekne
.Hledám jinou lékařku nejlépe soukromou,ale asi v Brně nenajdu.Tak nevím co dál.Pěkný den a at Vám Matyášek pěkně roste a přibíra
.Draha