Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@boruvkay
No bohužel se musím přidat k diskusi
Mám zkušenost bohužel špatnou. Našemu Bonymu začala epilepsie, ani jsme nevěděli, že to epilepsie je. Nejprve se mu začali rozjíždět zadní nohy jako když má nemocné plotýnky. Mysleli jsme že má skřiply nerv nebo tak něco. To potvrdil i veterinář a když jsme dojeli domů, tak dostal velký záchvat. Obrátil se na bok, celý se klepal a z pusy mu šla pěna. Když se probral hned jsem volala veterinu a už si jela pro prášky a diazepam čípky. Následoval záchvat ale takový že vlastně byl jen přiblblý a chodil jak matoha. Do třech dnů jsme ho bohužel museli nechat uspat. Pořád se mi to vrací a nikdy ne něj nezapomenu. Bylo mu 5 let. Předtím neměl žádné zdravotní problémy.
My meli psa s epilepsii. Dostala ji az v pozdejsim veku. Zachvaty mela nepravidelne. Nekdy 3 x do tydny a nekdy a potom treba pul roku nic. Zivot mela uplne normalni, byla dost aktivni, chodila jsme do lesa na tury.
A leky jsme ji nedavali. Nevidela jsem v tom rozdil.
@Helena 01 veterinar ani nezahajil lecbu barbituraty??
Po 2 zachvatech rovnou uspani jinak zdraveho mladeho psa mi prijde dost unahleny teda. S epilepsii se da normalne zit.
No on těch záchvatů měl mnohem víc. A přidali se k tomu ledviny. Doktorka už když viděla v jakém je stavu, poslouchala ho a už mu nedávala šanci. To už jsem nechtěla aby se trápil.
Naše fenka měla epilepsií asi od osmi let. Prodělala pár záchvatu a po vyšetření dostala antiepileptika. Kvalitu jejího života to nijak neovlivňovalo. Párkrát prodělala záchvat, i když brala leky, ale po zvýšení dávky se vše spravilo
. Bohužel tuto fenku už nemáme, nedávno v necelých devíti zemřela
(prodělala mrtvici). Ptaly jsme se veterináře, ale ten rekl, že s epilepsií to nemělo nic společného. Přeju vám hodně štěstí ![]()
Zdravím, když tady tak čtu ty příběhy našich miláčků, je mi z toho hrozně úzko… Mám pejska, teď mu bylo deset. Kříženec. Je to asi půl roku co jsem mu nechala odstranit zubní kámen, když mi pejska dali domů, dostal několik záchvatů, následovala veterina, vyšetření… našli mu skvrnu na ledvine, selest na srdci a lehkou formu epilepsie. Ledviny jsme vyléčili, na šelest bereme cardisure, půl ráno a půl večer. A občas nás prepadne třeba půl minutový záchvat. Ze začátku to bylo jednou za dva měsíce, v noci. Teď už ale tři dny vyhledává společnost, vypadá posmutněle, občas se klepe… na veterině řekli že na léky to ještě není, máme jen v případě delšího záchvatu diazepam. Vždycky k tomu trochu učůrnul, nicméně předevčírem se pocural úplně a záchvat jsem ani nepostrehla, až ráno když jsem viděla pocuraneho vydeseneho pejska. Dnes ráno mě vzbudil když měl záchvat a i posleze jsem našla pocurane jeho místo na gauči. A v noci jsme ho jednou budila a chlacholila, měla jsem pocit že přichází záchvat… Kromě selesti na srdci by měl být zdravý proto nechápu že se epilepsie stupnuje.. Na vet. pojedu až v případě že to doma neukocirujeme, protože po tomto půl roce neznáme větší strach než z veterinare, nechci ho stresovat ještě víc.. má někdo konkrétně takovouhle zkušenost? Případně radu co pro pejska udělat?
![]()
Myslím si, že toto již je na prášky. Moje bere jeden ráno a jeden večer již deset let. Jsou i různé síly těch léků. Jednou za dva roky chodíme na krev, kde jí upraví medikaci. Ale tyto symptomy co má ta Vaše, již rozhodně jsou na prášky.
@1Marta pejsek jinak normálně dostane záchvat jednou měsíčně, veterináře jsme změnili a ten nám řekl, že medikace je zatím zbytečná, že to nemá ještě tak hrozne.. že by záchvat musel být častější… nicméně stejně půjdeme během týdne pro léky na srdce, tak ho vezmu s sebou a nechám ho znovu zkouknout.
Tak počurávání už je dost silný druh epilepsie. Moje měla záchvat tak dvakrát do týdne, po prášcích ho má tak jednou za měsíc, ale lehoučký, ale nikdy se nepočurala. Přeji pejskovi moc a moc zdravíčka
@1Marta asi na to má každý jiný názor, taky bych mu dala léky ať se to spíš zmírňuje… děkuji Vám moc
@Anonymní píše:
Zdravím, když tady tak čtu ty příběhy našich miláčků, je mi z toho hrozně úzko… Mám pejska, teď mu bylo deset. Kříženec. Je to asi půl roku co jsem mu nechala odstranit zubní kámen, když mi pejska dali domů, dostal několik záchvatů, následovala veterina, vyšetření… našli mu skvrnu na ledvine, selest na srdci a lehkou formu epilepsie. Ledviny jsme vyléčili, na šelest bereme cardisure, půl ráno a půl večer. A občas nás prepadne třeba půl minutový záchvat. Ze začátku to bylo jednou za dva měsíce, v noci. Teď už ale tři dny vyhledává společnost, vypadá posmutněle, občas se klepe… na veterině řekli že na léky to ještě není, máme jen v případě delšího záchvatu diazepam. Vždycky k tomu trochu učůrnul, nicméně předevčírem se pocural úplně a záchvat jsem ani nepostrehla, až ráno když jsem viděla pocuraneho vydeseneho pejska. Dnes ráno mě vzbudil když měl záchvat a i posleze jsem našla pocurane jeho místo na gauči. A v noci jsme ho jednou budila a chlacholila, měla jsem pocit že přichází záchvat… Kromě selesti na srdci by měl být zdravý proto nechápu že se epilepsie stupnuje.. Na vet. pojedu až v případě že to doma neukocirujeme, protože po tomto půl roce neznáme větší strach než z veterinare, nechci ho stresovat ještě víc.. má někdo konkrétně takovouhle zkušenost? Případně radu co pro pejska udělat?![]()
![]()
My jsme opacny pripad. Ma cca 2 max 3 zachvaty za rok, jeli jsme celou dobu jen na pripadny diazepam a najednou na veterine jina doktorka (je jich tam vic a ta nase sla asi na materskou) a ta ji rovnou napsala Phanaemal 0,5 tablety 2× denne. Coz mne zas prijde zbytecne a spis se budu snazit, jestli to nemuzem vysadit. Takze co doktor, to jina diagnoza a hlavne lecba. Jestli jste na fb, najdete si skupinu Epilepsie u psu, tam se toho dozvite hodne.
@boletka už jsem tam, děkuji. Mě jen děsí ty příběhy pejsků kteří jsou bez léků a pak čtěte že dostal po 3 měsících záchvat a… ani se mi ti nechce psát. Člověk není doma nejmíň devět hodin denně kdy musí být v práci a nerada bych jednou přišla domů… proto si myslím že je lepší léčená, než nelecena… každopádně si řekneme o kompletní vyšetření… hlavně prostě pozoruji zhoršení.. sice nepatrné, ale zhoršení. Předchozí dva dny jsme prodělali asi 4 záchvaty celkem, dřív to bylo jednou za 2 měsíce pár vteřin. V každým případě když už ho ráno najdu celého počůraného a vyplaseneho, vždyť to pro něj musí být hrozné když ani neví co se děje… ráda bych mu prostě nějak ulehčila a zprijemnila stáří… ![]()
Protože máme doma taky epileptického psíka, sleduji podobné diskuze. Nám začala epilepsie cca před půl rokem. Našemu irskému setrovi je 6 let a jak byly ty vedra najednou ráno o víkendu dostal jeho první záchvat. Jela jsem s ním na veterinu, ale zrovna zavírali, takže nás odmítli ošetřit s tím, že pes je už ok, tak ať přijdeme v pondělí.
Bohužel následujících 24 hod. bylo dost kritických. Dostal dalších 7 záchvatů a od jiného veterináře jsem se dozvěděla, že zvlášť u velkých plemen jsou záchvaty nebezpečné, protože se jim snadno přehřeje mozek a je konec.
Pochopitelně jsme dostali hned barbituráty. Dostal dost velkou dávku a tak nám ani nemohl vylézt schody. Proto jsem asi po 3 dnech žádala o úpravu dávky. Upravili nám na 1-0-1, tedy na polovinu. pes byl v pohodě a téměř bez záchvatů. Tak se přiznám, že jsem léky i na čas vysadila. Poté ale záchvat přicházel cca za 2 měsíce, tak jsem nasadila jen 1/2 -0-1/2 a přiznám se že jsme někdy i zapomněli. Bohužel teď v prosinci se mu záchvaty začaly objevovat častěji cca 1× za 14-21 dní. Od té doby mu dávám na hodinu přesně doporučenou dávku 1-0-1. Při testech měl ale už zvýšené jaterní testy. Pro lepší kontrolu záchvatů mi byl doporučen k barbiturátům ještě bromid draselný. Když jsem si ale přečetla zase ty šílený vedlejší účinky, neměla jsem to srdce to do něj zatím narvat. Co mě ale napadlo jít přírodní cestou. Zkonzultovala jsem to po telefonu s veterinářem, co se zabývá alternativní medicínou u zvířat a ten mi doporučil výrobky firmy Energy (jestli se to tady tedy může uvádět
), ostropestřec olej na regeneraci jater a přesné dávkování, s tím, že se pokusíme postupně po cca 14 dnech snižovat ty barbituráty. Při blížícím se záchvatu a nebo probíhajícím pak bachovo krizovou esenci, která se namíchá na míru. Řekl mi jasně, že bych tomu psovi postupně ty játra odrovnala.
Ještě má v záloze homeopatika co říkal. Takže teď jsme na začátku této alternativní léčby a uvidíme. Pokud někdo máte zkušenosti prosím napište, když tak budu informovat i já. ![]()
@Dana Freya my byli po prvnich 3 mesicich na kontrolnim odberu a jatra i davkovani v poradku, tak snad to tak bude nadale. Zachvat nemela, ale to by pravdepodobne nemela ani bez nich, miva tak 2-3 do roka, takze tezko rict, jestli ty leky pomahaji
No hlavne, ze je vesela a hrava jako driv.
@boletka Tak to jste na tom daleko lépe než my
Jak jsem psala, našemu pejskovi zkoušíme dávat i přírodní léčbu, nic méně si nedovolím mu nedávat i léčbu chemickou od veterináře. Barbituráty jsme nechali vyměnit za Pexion a k němu musel ještě dostat jednu tabletku Gabapeptin Teva, kterou dáváme 3× denně 1 tabletu, protože po posledním záchvatu, který opět přišel jako obvykle po 21 dnech skončil na kapačkách na veterině.
Snad tedy nová léčba bude účinná, ikdyž tedy začínám být docela už skeptická s ohledem k celkovému vývoji. Byla nám doporučena i MR, ale je to v podstatě jen diagnostická metoda pro zjištění případných útvarů na mozku stojící 10 tis., takže zatím vyčkáváme. V podstatě i kdyby se zjistil nádor na mozku, nic moc se s tím dělat nedá.
Jediné, co mě povzbuzuje, že mezi záchvaty je naprosto vpořádku.
Přeji hodně štěstí ![]()