Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Holky můžu dát espumisan kapky novorozenci (3 týdny)?Čtu leták a nepišou to tam, nebo to nemůžu najít. Malej už 2 dny trpí úplně histerickym pláčem a nic nepomáhá. (chování, nosítko, kočárek..) Je plně na UM a do teď problém nebyl. Pije 100ml každé 4 hodiny. Stolici má pravidelnou. Jediný co mě napadá je bolení bříška. Děkuji
Ano, davali jsme uz v porodnici…
Kojencům přidejte 5-10 kapek do každé lahvičky s kojeneckou výživou nebo podejte malou lžičkou bezprostředně před každým kojením
@Tamara86 kapky můžeš určitě dát přímo do UM. Nějaká probiotika dáváš?
@kavenka píše:
@Tamara86 kapky můžeš určitě dát přímo do UM. Nějaká probiotika dáváš?
Nedávám, můžete mi nějaký poradit? Já už nevím co bych dělala, brečí jak kdyby mu někdo ublizoval a nejde utěšit
Holky a není to moc na tak malé mimčo 5 kapek co každé krmení? A máte s espumisanem zkušenosti? Chtěla jsem Babycalm kapky ale ty neměli
@Tamara86 dávala jsem Espumisan a Biogaia. Synovi to pomohlo. Ale ono na každé miminko zabírá něco jiného ![]()
Zkus jeste rektarni rourku… ono to muze pomoc posunout ten obsah streva a vyprdet ten plyn. Ikdyz kaka ok tak stejne toho plynu je proste v tom brisku moc a zarazenej. Jeste zkus ho dat na brisko aby se hybal, asi se mu to moc libit nebude, ale tim vrtenim se a pripadnym vztekanim si aktivuje ty brisni svaly a pomuze to taky vypudit ty prdiky. A jestli je na UM tak davej i sem tam fenyklovy caj. Ten by taky mohl pomoc.
Já dávala espumisan xkrát denně od příchodu z porodnice, vždy cca 7 kapek. Jinak na hysterický řev zkus masírovat bříško, nahřát jo polštářkem, popřípadě fénem (ne horkým vzduchem!). Dále odříhávat po každém krmení, dávat vykrkat a vyprdět na bříško (klidně i takhle malé mimčo), nosit na tygříka. Biogaia nám nepomáhala, u obou dcer jsem měla pocit, že to naopak zhoršuje ![]()
Dávala jsem do každého mlíka od porodnice kolik kapek si už nepamatuju, pomáhalo masírovat bříško pupíkem a chovat na tygříka no a jednou teda nebyla rourka tak jsem zasunula teploměr a syn se vykakal a to byla úleva
Zkusto, nam to doporucila doktorka asi ve 14ti dnech dcery…no nepomohlo nic, zadny kapky, probiotika, masazs apod…jen davat na bricho a cas..ve 3m to preslo samo. Drzim palce
První bylo kolikovy a brutalne mu to zhoršoval vigantol, jestli davas, zkus vysadit.
Dceři pomohl jen čas. Žádný kapky, probiotika, masáže, nahřívání, dávání na bříško. Občas pomohla rektální rourka nebo teploměr, někdy se vykakala, ale do půl hodiny zase řev. Asi 2 měsíce byl pláč a řev půl noci. Střídala jsem se v chování a houpání celou noc s manželem.
Přibližně ve 3 měsících to přešlo.
Vigantol nedávám, mám vitamín D baby prý to je šetrnější. Na bříško dáváme, rourku jsem ještě nepoužila, bojím se aby si na to nezvykl a pak nekakal jen pomocí rourky
Espumisan jen rozpouští ty vzduchové bubliny, do těla se nevstřebá. Rourky se neboj, znáš některé dítě, které se bez ní nevykadí? Já ne, oba jsem rourkovala do půl roka a jakmile se začaly více hýbat a lézt, posílily břišní svaly a kadily ostošest. Zkus si na YouTube najít I Love You masáž. Nám moc pomáhala