Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj,
odkdy je možné praktikovat Estivillovu metodu večerního usínání?
Nikde jsem to nenašla, jen přesný popis, ale ne odkdy je možné jí praktikovat, odkdy se příp. doporučuje.
Víte?
díky.. ![]()
Kdesi jsem četla od půl roku, za mě nikdy
Děcko není mašina, aby fungovala podle návodu…
Doporučuje se až tak od roku, když už z toho dítko má trochu rozum. U malých dětí je nevhodná, jen vyvolává pocit nejistoty.
My s úspěchem zavedli v 8 měsících, prošlo to bez hysterických řevů a malá během 5 dnů spala bez přestávky 10 hodin. Metoda má hodně odpůrců, ale poté co se budila i 5X za noc už jsem fakt nemohla a zkusili jsme toto. Obecně vím že se to nedoporučuje před 6 měsícem…
Já bych jí nepraktikovala před tím, než bude dítko opravdu chápat, co po něm chceš, rozumět tomu co říkáš, což je i v roce podle mě brzy.
A u dětí do roka určitě ne.
Tak já jsem asi krkavčí matka, ale zavedli jsme ji od 4. měsíce. Poctivě jsme chodili malýho kontrolovat, aby si nemyslel, že jsme ho tam nechali nadobro. Chce to pevnou vůli, ale povedlo se. Ví, že v postýlce má dělat hají, takže v 95% lehne a usne, žádný problémy s usínáním, uspáváním s flaškou, spaním v mojí posteli, atd.
I já jsem krkavčí matka, začali jsme ve 2. měsících. Myslím si, že i tak malý mimino pochopí, že máma přijde, ale nic víc, žádný mazlení, hraní. Naučila se to.
Možná to někomu přijde drastický, ale já byla vyřízená, když jí bylo 14 dní a byla vzhůru od oběda do půlnoci v kuse. Jak jsem se vzdálila, fňukala. Pak spala kromě kojení zase až do oběda. Takže během 3 týdnů se naučila usínat v 8 a ne o půlnoci. Nejhorší byly první 3 dny, pak už se to krátilo rychle a po těch 3 týdnech začala usínat sama bez problémů.
Dítě sice není mašina, aby fungovalo podle návodu, ale já nejsem perpetuum mobile. Byly i jiný věci, pro který jsem musela fungovat. Třeba starší brácha.
U Kuby kolem 1.roku a u Matesa nikdy. Vůbec nevyžaval uspávat ![]()
jinak moje sestra to udělala v 2,5měsících.za 3 dny byl klid. Spíš zjistila jak jak chce spát a to na bříšku. ![]()
Baboon píše:
I já jsem krkavčí matka, začali jsme ve 2. měsících. Myslím si, že i tak malý mimino pochopí, že máma přijde, ale nic víc, žádný mazlení, hraní. Naučila se to.
Možná to někomu přijde drastický, ale já byla vyřízená, když jí bylo 14 dní a byla vzhůru od oběda do půlnoci v kuse. Jak jsem se vzdálila, fňukala. Pak spala kromě kojení zase až do oběda. Takže během 3 týdnů se naučila usínat v 8 a ne o půlnoci. Nejhorší byly první 3 dny, pak už se to krátilo rychle a po těch 3 týdnech začala usínat sama bez problémů.
Dítě sice není mašina, aby fungovalo podle návodu, ale já nejsem perpetuum mobile. Byly i jiný věci, pro který jsem musela fungovat. Třeba starší brácha.
Tak já jsem si třeba pořídila šátek a vzala mimino do postele
A byli jsme spokojení oba… Nevymstilo se mi to ![]()
Protože když se zeptáš, proč tak malé mimino brečí, musíš si jednoznačně odpovědět, že proto, že chce být s tebou
Pokud ho zrovna něco nebolí, pochopitelně a i tehdy si myslím, že mu tvoje přítomnost udělá lépe, než když ho zavřeš do pokojíčku ![]()
Mi to přijde třeba hrozné v různých těch filmech, jak všeci klapou na podpatkách s chůvičkou po kuchyni a děcko leží samo vedle a hledí na kolotoč (asi, co jiného by dělalo?)
![]()
Odkdy? V lepším případě nikdy nebo aspoň co nejpozději.
Spojení „2m miminko pochopí“ je na jinou diskuzi, ale obávám se, že tam to není otázka pochopení, nýbrž naprosté rezignace ![]()
Cappy píše:
Odkdy? V lepším případě nikdy nebo aspoň co nejpozději.Spojení „2m miminko pochopí“ je na jinou diskuzi, ale obávám se, že tam to není otázka pochopení, nýbrž naprosté rezignace
Taky bych to tak nějak viděla
![]()
Angua píše:Cappy píše:Taky bych to tak nějak viděla
Odkdy? V lepším případě nikdy nebo aspoň co nejpozději.Spojení „2m miminko pochopí“ je na jinou diskuzi, ale obávám se, že tam to není otázka pochopení, nýbrž naprosté rezignace![]()
Tady hodně záleží ne na metodě,ale na naprosté individualitě miminek-každé je přeci úplně jiné.A proto nějaká univerzální metoda nemůže fungovat.Nejlepší je vysledovat,co mimísek chce,co mu dělá dobře.A zkoušet a zkoušet a zakoušet ![]()