Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
@Kattyy1467 píše:
Zkusím trochu víc přiblížit moji situaci…
Ano, vím, že dluhy nevzniknou během chvíle. Začalo to, když jsem si jako mladá, hloupá holka vzala auto na leasing od jedné lichtvarske nejmenované společnosti. Auto jsem splácela, ale bohužel po čase jsem o práci přišla, a díky zdravotním důvodům, které to ještě více komplikovaly jsem nebyla schopná nalézt nové místo. Od té doby to šlo se mnou špatně.
V tu dobu jsem potkala mého ex, který sliboval jak mi pomůže ven z dluhů, a další (teď už pro mě) jasné nesmyslné sliby. Otěhotněla jsem s ním, ale bohužel jsem se od něj dočkala jen domácího násilí, a urážek…( Co mohu taky čekat, jako člověk s dluhy, že?) Pořád jsem doufala, a myslela si, že začne pomáhat. Jediné s čím byl schopen pomoc, bylo to, dát auto do opravny, a tam ho nechat (od té doby je auto Bůhví kde…) Exekuce je dlouhodobá. Po tom všem jsem odjela do ciziny k rodině manžela, se kterým mám nyní druhé dítě. Teď jsem se vrátila zpět, a ráda bych se od mých dluhů očistila. Každopádně baby tady na diskuzi nesou schopné dát radu, která by alespoň trochu k něčemu byla. A ano, nynější manžel pomáhá, jako cizinec ale moc možností nemá.
Takže nie si sama s malým dieťaťom. Prvé nebrať si pôžičky a už vôbec nie od nebankovky. Auto dať hľadať políciou, nájsť si prácu alebo brigádu na čas kedy je partner doma. A ta najdôležitejšia rada, dlhy splácať. Dostala si rady, ale nepáčia sa ti. Máš dlhy, musíš ich splatiť, nikto to za teba robiť nebude. A aspoň kým nesplatíš tieto, nerob si ďalšie, ako dlhy tak ani deti.
@ekira5 sice to myslíš dobře ****ALE víš, jak v praxi vypadá „splácení dluhů“, když má člověk více exekucí na vysoké částky??
z normálního příjmu jsou nesplatitelné.****
Jen zlomek lidí dokáže vícenásobné exekuce opravdu bezezbytku splatit - a to většinou jen díky prodeji nemovitosti nebo právě dědictví (o kterém zde ale nevíme jeho výši)
Proto vím dobře, proč píšu o té insolvenci.
Příspěvek upraven 18.08.22 v 10:39
@Kailakamila tak tak
ja chapu ze dluhy treba platit a ze nevznikly jen tak ze dne na den. A js tady nekdo pise, ze dite spi 4 hodiny denne, no mozna jo, ale nevime jaka je jeji mala. Moje mala spi 4 hodiny denne leda nonstop prisata ke mena prsu, jinak ani tuk. Opravdu si nemyslim, ze je tak snadne jit pracovat v tomto veku ditete. Sle mozna by to jeji male zvladlo. Ikdyz je fakt, ze v zahranici je to bezna praxe. Ale moje mala by to teda nedala ani omylem. No je to opravdu slozita situace :/ Ale nehazela bych vsechny do jedhoho pytle jen proto ze ma dluhy. ![]()
A ted vsechny komentare nemyslim k vyse zminene pani, co jsem oznacila, 🙈 tak procitam vse a pisu co se mi honi hlavou ![]()
@Kattyy1467 píše:
Ano, vím, že dluhy nevzniknou během chvíle. Začalo to, když jsem si jako mladá, hloupá holka vzala auto na leasing od jedné lichtvarske nejmenované společnosti. Auto jsem splácela, ale bohužel po čase jsem o práci přišla, a díky zdravotním důvodům, které to ještě více komplikovaly jsem nebyla schopná nalézt nové místo. Od té doby to šlo se mnou špatně.
V tu dobu jsem potkala mého ex, který sliboval jak mi pomůže ven z dluhů, a další (teď už pro mě) jasné nesmyslné sliby. Otěhotněla jsem s ním, ale bohužel jsem se od něj dočkala jen domácího násilí, a urážek…( Co mohu taky čekat, jako člověk s dluhy, že?) Pořád jsem doufala, a myslela si, že začne pomáhat. Jediné s čím byl schopen pomoc, bylo to, dát auto do opravny, a tam ho nechat (od té doby je auto Bůhví kde…) Exekuce je dlouhodobá. Po tom všem jsem odjela do ciziny k rodině manžela, se kterým mám nyní druhé dítě. Teď jsem se vrátila zpět, a ráda bych se od mých dluhů očistila. Každopádně baby tady na diskuzi nesou schopné dát radu, která by alespoň trochu k něčemu byla. A ano, nynější manžel pomáhá, jako cizinec ale moc možností nemá.
Takže máš ty děti dvě? Kde je to první? Manžel by se o obě děti nepostaral ![]()
Příspěvek upraven 18.08.22 v 10:43
@Kattyy1467 píše:
Ty máš dost holka. Místo abys problémy s dluhy vyřešila, tak si utekla do zahraničí. A ke všemu sis pořídila další dítě. Teď jsi zpátky v ČR a čekáš, že tě tu spasí rady. Máš manžela, ať se stará o děti a ty jdi do práce.
@Aneťulíkk souhlasím. Moje dítě by to nezvládlo a bylo by úplně fuk jak moc v háji bych byla. Nepusuzuji situaci zakladatelky jen souhlasím že každé dítě je naprosto jiné.
@Lucy75 píše: žádný „příslib dědictví“ nepotřebuje,
insolvence soudy běžně schvalují i s příjmem tvořeným rodičovským příspěvkem, většinou v kombinaci (dle výše dluhu, aby vyšlo splatit nejméně 30% dluhů) s tzv. „smlouvou o důchodě“, což je darovací smlouva na určitou konkrétní částku (bývá velmi dobře spočítaná aby právě dosáhlo celkové plnění zákonného spodního limitu 30%), takový „dar“ většinou podepíše rodič, někdo z rodiny apod., který je dostatečně naivní a zpracovaný na to, aby to udělal (dlužník se obvykle dušuje, že „o nic nejde“, dar bude platit on, ale ve finále má tu povinnost fakt dárce.. dokud je smlouva o důchodu řádně hrazena, tak soudy tuto praxi tiše tolerují a nezkoumají, od koho fakticky tato částka pochází)
opětovně opakuji, že jiná cesta, než Insolvence, ze situace zakladatelky není, pokud má vyjeté exe z Centrální evidence exekucí a má tam desítky-stovky tisíc, tak příslušenství tvoří klidně ještě víc a celkově se lidi z většího počtu exekucí obvykle jinak než insolvencí nezbaví. druhé časté řešení je doživotní odsun do šedé ekonomiky, který silně z více důvodů nedoporučuji.
Minimální spodní hranice už několik let není, jen minimální výše měsíční splatky. Pokud je tedy schváleno zpeněžení majetkové podstaty se splátkácem.
@Modra1 píše:
Ne, nejsem zmatená. Necituju celý příspěvek, protože v ní máš ty dvě citace, proto to jaksi nejde. A mám pravdu já, auto nemusí být ve vlastnictví leasingové společnosti! Použij Google. Já čerpám že svých vlastních zkušeností!
Tak pokud je na leasing, tak musí, takže pravdu nemas. To, ze si zakladatelka nespis plete pojmy a dojmy a o zadny leasing neslo a byl to úplně obycejny spotrebitelsky uver, je veci druhou.
@kocourGarfield píše:
@martina.se to jistě ano, ale posílat matku od 6 měs. ditete makat je mimo. Kde sežene hlídání, atd…?
Ano, taky pracuji od porodu a snad i před ( exekuce nemám), ale mám k tomu podmínky ( trvalý HO). A asi lze předpokládat, že zakladatelka nebude ve stejné situaci, což i píše.
Proc mimo, ma nejdriv myslet a zeprve pak si delat deti. Pokud toho neni schopns, nevidim duvod, proc by nemohla jit makat od tak maleho ditete, starat se muze otec az dorazi z prace, je úplně stejně blbej, ze si s nekym takovym to dite dela.
@Aneťulíkk píše:
@Kailakamila tak takja chapu ze dluhy treba platit a ze nevznikly jen tak ze dne na den. A js tady nekdo pise, ze dite spi 4 hodiny denne, no mozna jo, ale nevime jaka je jeji mala. Moje mala spi 4 hodiny denne leda nonstop prisata ke mena prsu, jinak ani tuk. Opravdu si nemyslim, ze je tak snadne jit pracovat v tomto veku ditete. Sle mozna by to jeji male zvladlo. Ikdyz je fakt, ze v zahranici je to bezna praxe. Ale moje mala by to teda nedala ani omylem. No je to opravdu slozita situace :/ Ale nehazela bych vsechny do jedhoho pytle jen proto ze ma dluhy.
A ted vsechny komentare nemyslim k vyse zminene pani, co jsem oznacila, 🙈 tak procitam vse a pisu co se mi honi hlavou
Ale dala, kdybys mela na vyber, jestli chcipnete hlady, nebo to dite zvladne, tak to rychle prehodnotis. Ale tady maj všichni pocit, ze matka diteze do 3 let je nedotknutelna a ma ji zivit stat.
@bertoldina nehádej se se mnou..
§ 412a
Splnění oddlužení
(1) Oddlužení plněním splátkového kalendáře se zpeněžením majetkové podstaty je splněno, jestliže
(2) Oddlužení zpeněžením majetkové podstaty je splněno po obdržení zprávy insolvenčního správce o splnění rozvrhového usnesení, jestliže dlužník řádně splnil všechny povinnosti stanovené v rozhodnutí o schválení oddlužení.
(3) Pro splnění oddlužení podle odstavce 1 písm. b) a c) postačí, jestliže by požadované míry splacení pohledávek nezajištěných věřitelů bylo dosaženo bez přihlédnutí k podřízeným pohledávkám.
(4) Vznikl-li dlužníku nárok na starobní důchod před schválením oddlužení a tento nárok trval po celou dobu schváleného oddlužení nebo je-li dlužník invalidní ve druhém nebo třetím stupni74), je oddlužení plněním splátkového kalendáře se zpeněžením majetkové podstaty splněno, jestliže nebylo zrušeno po dobu 3 let od schválení oddlužení. Listiny dokládající vznik starobního důchodu nebo invaliditu dlužník za účelem podání zprávy o splnění oddlužení předloží insolvenčnímu správci.
(5) Jestliže bylo dlužníku v jiném insolvenčním řízení po splnění oddlužení podle odstavce 4 pravomocným rozhodnutím přiznáno osvobození od placení pohledávek zahrnutých do oddlužení, v rozsahu, v němž nebyly uspokojeny, může insolvenční soud o splnění oddlužení podle odstavce 4 rozhodnout jen z důvodů zvláštního zřetele hodných.
(6) Pokud pohledávky nezajištěných věřitelů vznikly alespoň ze dvou třetin jejich výše před dosažením 18 let věku dlužníka, je oddlužení plněním splátkového kalendáře se zpeněžením majetkové podstaty splněno, jestliže nebylo zrušeno po dobu 3 let od schválení oddlužení. Za pohledávku vzniklou před dosažením 18 let věku dlužníka se dále považuje příslušenství takové pohledávky, smluvní pokuta vzniklá na základě stejné smlouvy jako taková pohledávka a pohledávka, která vznikla na základě smlouvy uzavřené při podnikatelské činnosti věřitele před uplynutím 3 let od dosažení 18 let věku dlužníka, jestliže obdržené plnění dlužník alespoň ze dvou třetin jeho výše využil k úhradě pohledávky podle věty první.
@j.a.n.i1 píše:
Tak pokud je na leasing, tak musí, takže pravdu nemas. To, ze si zakladatelka nespis plete pojmy a dojmy a o zadny leasing neslo a byl to úplně obycejny spotrebitelsky uver, je veci druhou.
Jsem finanční poradce, takových leasingových smluv jsem uzavřela několik. Klasická leasingová smlouva + POV + HAV, majitel kupující. Jde to.
@j.a.n.i1 já si raději našla práci na HO ![]()
A ano, moje dítě by to bez následků pro něj nezvladlo.
Zakladatelka tu situaci asi řešit bude muset. A h…budou mít tak jako tak.
@Kattyy1467 píše:
Rad jsi dostala dost. Val do práce koťátko. ![]()
@Kattyy1467 píše:
To ses jako vůbec nepídila po tom, kde to auto je?? Ty jsi byla v tu dobu vdaná? Když si po tom všem odjela k rodině manžela? S manželem máš tedy to půlroční mimčo, a vrátila si se sem? Jak nemá moc možností? Když už, tak hlídat dítě, abys mohla třeba na brigádu?