Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
@Lucy75 píše:
@bertoldina nehádej se se mnou..§ 412a
Splnění oddlužení
(1) Oddlužení plněním splátkového kalendáře se zpeněžením majetkové podstaty je splněno, jestliže
- dlužník splatil nezajištěným věřitelům jejich pohledávky v plné výši,
- dlužník v době 3 let od schválení oddlužení splatil nezajištěným věřitelům alespoň 60 % jejich pohledávek,
- po dobu 5 let od schválení oddlužení nebylo dlužníku oddlužení zrušeno a dlužník neporušil svou povinnost vynaložit veškeré úsilí, které po něm bylo možno spravedlivě požadovat, k plnému uspokojení pohledávek svých věřitelů; má se za to, že tuto povinnost neporušil, jestliže v této době splatil nezajištěným věřitelům alespoň 30 % jejich pohledávek.
(2) Oddlužení zpeněžením majetkové podstaty je splněno po obdržení zprávy insolvenčního správce o splnění rozvrhového usnesení, jestliže dlužník řádně splnil všechny povinnosti stanovené v rozhodnutí o schválení oddlužení.
(3) Pro splnění oddlužení podle odstavce 1 písm. b) a c) postačí, jestliže by požadované míry splacení pohledávek nezajištěných věřitelů bylo dosaženo bez přihlédnutí k podřízeným pohledávkám.
(4) Vznikl-li dlužníku nárok na starobní důchod před schválením oddlužení a tento nárok trval po celou dobu schváleného oddlužení nebo je-li dlužník invalidní ve druhém nebo třetím stupni74), je oddlužení plněním splátkového kalendáře se zpeněžením majetkové podstaty splněno, jestliže nebylo zrušeno po dobu 3 let od schválení oddlužení. Listiny dokládající vznik starobního důchodu nebo invaliditu dlužník za účelem podání zprávy o splnění oddlužení předloží insolvenčnímu správci.
(5) Jestliže bylo dlužníku v jiném insolvenčním řízení po splnění oddlužení podle odstavce 4 pravomocným rozhodnutím přiznáno osvobození od placení pohledávek zahrnutých do oddlužení, v rozsahu, v němž nebyly uspokojeny, může insolvenční soud o splnění oddlužení podle odstavce 4 rozhodnout jen z důvodů zvláštního zřetele hodných.
(6) Pokud pohledávky nezajištěných věřitelů vznikly alespoň ze dvou třetin jejich výše před dosažením 18 let věku dlužníka, je oddlužení plněním splátkového kalendáře se zpeněžením majetkové podstaty splněno, jestliže nebylo zrušeno po dobu 3 let od schválení oddlužení. Za pohledávku vzniklou před dosažením 18 let věku dlužníka se dále považuje příslušenství takové pohledávky, smluvní pokuta vzniklá na základě stejné smlouvy jako taková pohledávka a pohledávka, která vznikla na základě smlouvy uzavřené při podnikatelské činnosti věřitele před uplynutím 3 let od dosažení 18 let věku dlužníka, jestliže obdržené plnění dlužník alespoň ze dvou třetin jeho výše využil k úhradě pohledávky podle věty první.
Já se nehadam. Já to vidím, že si pletes povolení oddluzeni a splnění oddluzeni. Snímek je z insolvence.justice.cz, stránky Ministerstva spravedlnosti lze snad považovat za duveryhodne
.
Zkusim poradit s tím autem. Registr vozidel je pouze registr, dle zákona to, že jsi psaná jako majitel, nemusí znamenat, že auto skutečně vlastníš. Zjisti si na stránkách ČKP jestli je auto pojištěné.
Zajdi na úřad s tou kupní smlouvou a žádej o výmaz sebe jako vlastníka, na základě kupní smlouvy.
Kupní smlouvu pošli i na pojišťovnu u které bylo auto pojištěné, stejně tak doklad z registru o vymazu vlastnika. Pojišťovně doplatíš vznikly dluh případně pokutu za nesplnění oznamovací povinnosti.
Pokud pojistná smlouva zanikla z důvodu neplacení, kontaktuj ČKP a zjistí jestli je tam u nich dluh a penále. V případě neplacení pojistného přihlášeného vzniká dluh u české kanceláře pojistitelů.
S tím registrem je to takhle, řešila jsem to nedávno v rodině. Pokud máš doklad o tom že auto jsi prodala, musí tě vymazat jako vlastníka. Povinnost přihlásit vozidlo je na kupujícím, povinnost si to pohlídat na prodávajícím. Pokud kupující auto nepřihlásí, ty za to nejsi zodpovědná, ale musíš dodat doklad, že jsi auto opravdu prodala.
Takhle jedině to jde udělat, když si nový vlastník auto nepřihlásí.
Ještě si zjistí jestli nedluzis něco na pokutách, když auto je psané pořád na tebe. Pak by řešila tu insolvenci, ale když ani nevíš komu a kolik dlužíš bude to dlouhá cesta. No musíš se snažit a něco pro to udělat.
Příspěvek upraven 18.08.22 v 12:08
@j.a.n.i1
No ja bych to mozna dala, ale co to dite? Jako moje mala by rvala jak tur, do totalniho vyrvani, ze ktereho by zvracela a pak by se tema zvratkama snad zadusila. Byla by ruda a fialova a ja nevim co vsechno, proste pro nas by to byl absolutni neresitelny horor, mala se odeme nehne. (Zkouseli jsme) Pro nas neresitelne, pro pani snad ano, ale buhvi, jake je jeji dite. Pulrocnimu diteti nevysvetlite, ze nema bat, ze mamka sla na 3 hodin do prace.
Ja chapu jak to myslite, jen chci rict, ze ne kazde dite to zvladne. Ja jak zajdu za roh, je to horor.
Samozrejme dluhy si musi zaplatit to je jasne, ale s takovym prckem je to za me obrpvska komplikace. Popravde byt na jejim miste nevim vubec, jak bych to resila. Nedokazala bych malou nekde nechat kdyz bych vedela ze bude jen rvat a rvat a rvat a trapit se. 😟 ani s chlapem mi nevydrzi, s babi a s dedou, proste neexistuje. Jen maminka 😕
Z toho zmam deti, ktere by zvladly hlidani 24 hodin denne a ani by nekvikly.
@Aneťulíkk Kdybys musela do nemocnice na akutní operaci, i tvé dítě by to zvládlo, nic jiného by mu nezbylo. Kdybys šla do práce, řvala by tak poprvé, možná podruhé, ale zvykla by si taky.
@bertoldina nic si nepletu, v oboru pracuji
pokud je to bez garance 30% PAK dlužník riskuje, že konečný verdikt má zcela nejistý..
podmínky pro Splnění oddlužení jsou jasně dány zákonem..
zrovna nedávno v mém spise ins. správce vyzýval dlužníka velmi krátce před ukončením řízení, že má doplatit zbývající 2,5% (měl splněno jen na 27,5%), a to právě v zájmu toho, aby byla garance, že celá anabáze NEBYLA ZBYTEČNÁ
Vím, že pracuješ také v oboru, ale nevím, zda řešíš přímo insolvence, já s nimi pracuju denně, pojmy si opravdu nepletu a IZ znám.
A abychom nebyly OT, tak potřetí a naposled zakladatelce píšu, že v její situaci je to jediná rozumná možnost.
@Big boss - tak já pochopila, že žádnou kupní smlouvu nemá. Zaklatelka píše, že ho odvezla někam na opravu a od tý doby ho neviděla. Jako asi bez komentáře, ale tak je to zakladatelky věc. ![]()
@Aneťulíkk píše:
@j.a.n.i1
No ja bych to mozna dala, ale co to dite? Jako moje mala by rvala jak tur, do totalniho vyrvani, ze ktereho by zvracela a pak by se tema zvratkama snad zadusila. Byla by ruda a fialova a ja nevim co vsechno, proste pro nas by to byl absolutni neresitelny horor, mala se odeme nehne. (Zkouseli jsme) Pro nas neresitelne, pro pani snad ano, ale buhvi, jake je jeji dite. Pulrocnimu diteti nevysvetlite, ze nema bat, ze mamka sla na 3 hodin do prace.
Ja chapu jak to myslite, jen chci rict, ze ne kazde dite to zvladne. Ja jak zajdu za roh, je to horor.
Samozrejme dluhy si musi zaplatit to je jasne, ale s takovym prckem je to za me obrpvska komplikace. Popravde byt na jejim miste nevim vubec, jak bych to resila. Nedokazala bych malou nekde nechat kdyz bych vedela ze bude jen rvat a rvat a rvat a trapit se. 😟 ani s chlapem mi nevydrzi, s babi a s dedou, proste neexistuje. Jen maminka 😕
Ale buď si jistá, že by to zvládlo. Ve spoustě evropských zemí by si v půl roce šla do práce a ani by Ti to nepřišlo. ![]()
@brisco
protože tam holt těm ženám stát takový luxus být doma 3-4 roky neposkytuje…
@Aneťulíkk píše:
@j.a.n.i1
Kdybys mela dluhy a hlad, tak bys sla. Dite bude rvat den dva, kdyz bude s otcem, zas takova tragedie nenastane… Muze volit, jestli bude dite rvat kvuli separacni uzkosti nebo hlady. Hlady bude rvat urcite dele. Ona nema na vyber jako ty. Do pruseru se dostala sama, svou nezodpovednosti, utekem za hranice a druhym ditetem v tehle situaci…nikdo jiny to za ni nevyresi. A zadna zazracna rada neni…jen insolvence a makat.
@Lucy75 píše:
@briscoprotože tam holt těm ženám stát takový luxus být doma 3-4 roky neposkytuje…
a když je teď zakladatelka vdaná, nemá i její manžel „povinnost“ její dluhy platit?
@Kattyy1467 píše:
Zkusím trochu víc přiblížit moji situaci…
Ano, vím, že dluhy nevzniknou během chvíle. Začalo to, když jsem si jako mladá, hloupá holka vzala auto na leasing od jedné lichtvarske nejmenované společnosti. Auto jsem splácela, ale bohužel po čase jsem o práci přišla, a díky zdravotním důvodům, které to ještě více komplikovaly jsem nebyla schopná nalézt nové místo. Od té doby to šlo se mnou špatně.
V tu dobu jsem potkala mého ex, který sliboval jak mi pomůže ven z dluhů, a další (teď už pro mě) jasné nesmyslné sliby. Otěhotněla jsem s ním, ale bohužel jsem se od něj dočkala jen domácího násilí, a urážek…( Co mohu taky čekat, jako člověk s dluhy, že?) Pořád jsem doufala, a myslela si, že začne pomáhat. Jediné s čím byl schopen pomoc, bylo to, dát auto do opravny, a tam ho nechat (od té doby je auto Bůhví kde…) Exekuce je dlouhodobá. Po tom všem jsem odjela do ciziny k rodině manžela, se kterým mám nyní druhé dítě. Teď jsem se vrátila zpět, a ráda bych se od mých dluhů očistila. Každopádně baby tady na diskuzi nesou schopné dát radu, která by alespoň trochu k něčemu byla. A ano, nynější manžel pomáhá, jako cizinec ale moc možností nemá.
takže jsi nás trochu, trochu hodně v původním příspěvku lakovala, že ano? ![]()
máš manžela, máš druhé dítě - to vše jsi zatajila,
kde je teda to starší dítě? kdo ho živí? kdo se o něj stará? řešíš teda problémy ohromným způsobem, auto nechat v opravně
pořídit si s dluhy dvě děti
nechápu,
ale malou finanční injekci dostaneš, když se přihlásíš do Výměny manželek, tam chodí lidé jako ty
@Lucy75 píše:
@briscoprotože tam holt těm ženám stát takový luxus být doma 3-4 roky neposkytuje…
No, je to různé. Myslím, že ve Francii můžou být 3 roky doma až s třetím dítětem. A zase tam na tu chůvu dostávají od státu příspěvek. ![]()
Ale jo, mě se ty 4 roky doma dost hodily, s nestandartním dítětem bych musela být déle doma i v cizině
. Chůvu, co by dělala všechna ta cvičení, té bych se nedoplatila.
@Lucy75 U teď koncicich řízení, povolených za starých podmínek, samozřejmě ano. Ale ta, která bezi podle těch nových podmínek, prostě ještě končit zdaleka nezačala. Od r.2019 zatím neubehlo 5 let, k tobě se teprve začnou dostávat. Zmatek v tom lehce udělaly Lex Covidy, ale jen u těch starých řízení, tak to IS radeji přirozeně a pochopitelně tlačí na jistotu. A jo, dělám insolvence přes deset let.
Myslim, ze zakladatelce nejde o to, aby vyresila sve exekuce, to by neutekla do zahranici a neporidila si dite a nezacala to resit az ted, kdyz se resi dedictvi. Ji jde evidentne o nejakou klicku, jak se dostat k dedictvi bez toho, aby ty penize (nebo vyrovnani) stahl exekutor. Proto si take stezuje, ze ji tady nikdo neni schopny dat nejakou rozumnou radu.
@Lucy75 píše:
A pochybuju že tam nějaké dítě jeci denně 8 a více hodin kdy je mamka v práci.
Nejeci všichni si zvyknou a přežijí to aniž by z toho měli doživotní trauma