Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Hezké odpoledne,
řeším takový problém. S ex-manželem jsme rozvedeni cca 4 roky. Z bytu, kde jsme před rozvodem bydleli si stále neodhlásil trvalý pobyt ![]()
Já v bytě také nebydlím cca 3 roky, trvalé bydliště mám jinde.
Byt, ve kterém má Ex stále trvalý pobyt pronajímám.
Mám tedy 2 problémy:
Další věc je, že kdybych mu chtěla doručit, tak nemám kam, nemám na něj ani telefon ani nevím kde bydlí ![]()
Hlavní, co mě zajímá, jestli se můžou stát i např. tyto scénáře:
Děkuji moc za každou radu. Katka
Katrinka píše:
Hezké odpoledne,řeším takový problém. S ex-manželem jsme rozvedeni cca 4 roky. Z bytu, kde jsme před rozvodem bydleli si stále neodhlásil trvalý pobyt
Já v bytě také nebydlím cca 3 roky, trvalé bydliště mám jinde.
Byt, ve kterém má Ex stále trvalý pobyt pronajímám.
Mám tedy 2 problémy:
- Několikrát byl žádán, aby se odhlásil z této adresy, bohužel bez úspěchu. Mohu to nějak udělat za něj? Podotýkám, že nejsem přímý majitel domu, ve kterém se byt nachází. Pouze byt pronajímám.
- Minulý týden přišel na jeho jméno dopis, z nějaké vymahačské společnosti, která s ním již zahájila správní a soudní řízení! On zřejmě o žádném vymáhání neví, když mu došel dopis na tuto adresu
Tak jsem zavolala do vymah.společnosti, a sdělila jim tuto skutečnost.
Další věc je, že kdybych mu chtěla doručit, tak nemám kam, nemám na něj ani telefon ani nevím kde bydlíHlavní, co mě zajímá, jestli se můžou stát i např. tyto scénáře:
- Může získat exekutor přístup do tohoto bytu, ve kterém má Ex stále trvalé bydliště a případně /nedej bože/, snad zabavit věci z tohoto bytu cizím lidem
Bohužel ano, exekutory nezajímá, že v tom bytě už bydlí někdo jiný. Současní nájemníci by se maximálně tak mohli hájit účtenkami, že dané věci (TV, DVD, radio, PC, apod) koupili oni a že to nepatří exmanželovi.
Nejsem si tím 100% jistá, ale myslím, že to možné je
- Mohl-li jeho dluh vzniknout v dob našeho manželství /což nepředpokládám 4 r. zpět je dlouhá doba/, může se tento jeho dluh nějak „přenést“ na mě
Děkuji moc za každou radu. Katka
ahoj myslím, že dluhy jsou do 3 let promlčené, ale nejsem si jistá. Pokud by promlčecí doba byla delší ,tak za dluhy vzniklé v době manželství (ačkli jsi o tom vůbec nemusela vědět) budete splácet společně, reps. jestli už exmanža nějakou exekuci má,tak to budou stráhát tobě (blokace účtu, exekuce na mzdu/plat). Majitel domu / bytu ať co nejdrychleji dojde na příslušný úřad a trvalé bydliště zruší…jinak můžou mít nájemníci dosti nepříjemné problémy…
Odhlášení z trvalého bydliště bytu ať řeší majitel, dej mu vědět, že hrozí, že by tvoji podnájemníci mohli mít problémy, tak aby byl tak hodný a řešil to. Navíc, možná tam má nějaké zařízení bytu i majitel, který by z toho taky mohl mít komplikace.
Exekutor má právo vstoupit kamkoliv, kde je podezření, že by mohly být věci dlužníka. Tzn. nejčastěji půjde poprvé tam, kde má trvalý pobyt, protože často ani jinou adresu nezná. POkud by došlo k zabavení věcí, které nejsou dlužníka, musí proti tomu majitel podat stížnost (o tom ho exekutor poučí).
Pokud dluh vznikne za trvání manželství, je součástí společného jmění manželů a jako takový je i tvým dluhem. Vy jste si po rozvodu nevypořádali majetek? Pokud ne, platí § 150 o.z. a věřitel může chtít zaplatit i po tobě. Promlčecí doba je různá - záleží na povaze dluhu. Nejběžnější je 3letá, ale pravidlem to není.
El-Brno píše:
Pokud dluh vznikne za trvání manželství, je součástí společného jmění manželů a jako takový je i tvým dluhem. Vy jste si po rozvodu nevypořádali majetek? Pokud ne, platí § 150 o.z. a věřitel může chtít zaplatit i po tobě. Promlčecí doba je různá - záleží na povaze dluhu. Nejběžnější je 3letá, ale pravidlem to není.
SJM vypořádané samozřejmě máme. Nemůže se tedy stát, že případné dluhy, které nasekal bez mého vědomí mohou po mě ještě chtít, pokud on sám je nebude splácet?
Tak pokud máš jistotu, že bylo zahájeno řízení pro nějaký konkrétní dluh a je teď „psaný“ na něho, tak bych byla v klidu. Jestli jste si ten dluh ale nevypořádali (neuvedli, např. proto, že ti ho zatajil), tak platí, že je i tvůj…
Pokud nejsi majitelka bytu, pak s adresou nic nenaděláš - majitel bytu zažádá na úřadě o zrušení trvalého pobytu a ty mu ho zruší.
Jinak si určitě zjisti kdy tyto dluhy udělal. pokud to bylo v době kdy jsi ještě neměla ods oudu papír o vyrovnání SJM, pak jsou to i tvé dluhy a je velká pravděpodobnost, že půjdou po tobě (i když si o dluzích nevěděla), ale to by ti asi přišel dopis jako jemu. ![]()
Exekutor může vstoupit na hlášené trvalé bydliště a odnést všechny věci - jediné jak se v této situaci pak bránit je, že budeš exekutorovi ukazovat účty, že ty věci sis koupila ty ( potažmo nájemník) a že jsou tvoje nikoliv bývalého - pokud ty doklady nemáš, pak věci odnesou a nebude je to zajímat. ![]()
držím palce!
Zdravím, mám dotaz, pokud mi s platu exekutor strhává peníze, může jiný exekutor přijít ke mě a zabavit mi v bytě věci? nebo musí počkat až na něj přijde řada, děkuji za odpovědi.
Pokud uz veci nebudou oznacene jinym exekutorskym uradem, tak muze.