Exekuce na plat versus exekuce na účet

124
14.1.15 15:52

Exekuce na plat versus exekuce na účet

Dcera píše Bakalářskou práci na téma Daňové nedoplatky a potřebovala by vědět, jestli je přesně určeno, kdy se dává exekuce na plat a kdy na účet nebo to záleží jen na rozhodnutí exekutora, kterou formu zvolí?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2529
14.1.15 16:28

Rozhodnuti exekutora a vetsinou jde drive na ucet nez na plat.
paklize je na plat, je lepsi posilat si mzdu na cizi ucet, jinak jaksi seberou cast uz v uctarne a zbytek zustane na zablokovanem uctu, kde lze pouze jednorazove vybrat okolo tech 6tisic.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7266
14.1.15 17:45

Exekutor rozešle exekuční příkazy na všechno, ale reálně potom jde od nejjednodušší možnosti. Obešle všechny banky a zjistí si, kde a kolik má dlužník peněz. Když zjistí, že má nula nula nic a na účtu není žádný pohyb, tak je sice vydaný exekuční příkaz na účet, ale reálně bere jinde a to pak z toho platu. A takhle to jde dál a poslední je většinou dražba.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
491
15.1.15 08:53
@Mari-KusKus píše:
Rozhodnuti exekutora a vetsinou jde drive na ucet nez na plat.
paklize je na plat, je lepsi posilat si mzdu na cizi ucet, jinak jaksi seberou cast uz v uctarne a zbytek zustane na zablokovanem uctu, kde lze pouze jednorazove vybrat okolo tech 6tisic.

Nevím jestl ito blbě chápu nebo to je blbě napsané :D

Ale pokud máš exekuci na plat, to že si necháš výplatu posílat jinam ti nepomůže, protože exekuce na plat - to de rovnou do účtárny a na jakejkoliv účet ti odchází už jen to, co ti nechají… Jenže problém je v tom, že oni většinou zablokují i účet, takže pokud dostaneš exekuci na plat, stejně si to nech posílat jinam, protože to je prostě sichr.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2529
15.1.15 08:55
@divine_d píše:
Nevím jestl ito blbě chápu nebo to je blbě napsané :DAle pokud máš exekuci na plat, to že si necháš výplatu posílat jinam ti nepomůže, protože exekuce na plat - to de rovnou do účtárny a na jakejkoliv účet ti odchází už jen to, co ti nechají… Jenže problém je v tom, že oni většinou zablokují i účet, takže pokud dostaneš exekuci na plat, stejně si to nech posílat jinam, protože to je prostě sichr.

To jsem napsala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2529
15.1.15 08:59

@divine_d @velbloudiceB
Praktický příklad - můj muž blb neodebíral poštu (trvalé na magistrátu a nezřízený box ani dat. schránka) - nevěděl o exekuci (nebo věděl, ale klamal mě), náhle zablokovaný účet (přišla na něj tehdy ještě celý výplata). Vybrali jsem 2násobek životního minima, více nám nedali a v bance nám dali informaci o jakého exekutora a jakou částku se jedná.

U exekutora jsme to vyřešili a hotově vše zaplatili a muže jsem „zbila“.

Exekutor také sdělil, že další výplata by již přišla na účet značně oškubána (z účtárny rovnou srážky) a pokud by si to nenechal poslat na jiný - nezablokovaý účet, tak by v podstatě přišel i o zbytek.
Toť co vím z mé praxe, bohužel.

Muž již naštěstí nezlobí (ví, že jsem si zaplatila exekuční a dlužní výpis, miláček. a tam se píše pouze o této události)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5420
15.1.15 09:03

Záleží na exekutorovy, jaký zvolí postup, někdy jdou po všem naráz, někdy jen po účtu, ale nejsnažší bych řekla je pro ně bloknout účet, pak obstaví nemovitost a pak asi plat, ale říkám jak který exekutor..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
491
15.1.15 10:03
@Mari-KusKus píše:
@divine_d @velbloudiceB
Praktický příklad - můj muž blb neodebíral poštu (trvalé na magistrátu a nezřízený box ani dat. schránka) - nevěděl o exekuci (nebo věděl, ale klamal mě), náhle zablokovaný účet (přišla na něj tehdy ještě celý výplata). Vybrali jsem 2násobek životního minima, více nám nedali a v bance nám dali informaci o jakého exekutora a jakou částku se jedná.

U exekutora jsme to vyřešili a hotově vše zaplatili a muže jsem „zbila“.

Exekutor také sdělil, že další výplata by již přišla na účet značně oškubána (z účtárny rovnou srážky) a pokud by si to nenechal poslat na jiný - nezablokovaý účet, tak by v podstatě přišel i o zbytek. …

Větu " jinak jaksi seberou cast uz v uctarne.." chápu, jakože když si nedáš jinej účet pro výplatu, seberou ti její část… :) když si to změníš, nic ti neseberou. tak to vyznívá proto sme se ptala…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15.1.15 10:12
@divine_d píše:
Nevím jestl ito blbě chápu nebo to je blbě napsané :DAle pokud máš exekuci na plat, to že si necháš výplatu posílat jinam ti nepomůže, protože exekuce na plat - to de rovnou do účtárny a na jakejkoliv účet ti odchází už jen to, co ti nechají… Jenže problém je v tom, že oni většinou zablokují i účet, takže pokud dostaneš exekuci na plat, stejně si to nech posílat jinam, protože to je prostě sichr.

To je divné.
Já jsem dávala exekuci na plat kvůli dlužnému výživnému. Teď jsem podala exekuci na majetek ze stejného důvodu (exekuce na plat byla před lety, ale on teď nemá plat, tak není z čeho strhávat) a musela jsem na soudu zrušit exekuci na plat. Aby neměl dva postihy na jednu exekuci (pro případ, že by náhodou šel do práce). Ale je fakt, že exekuci na plat jsem řešila rovnou přes soud, zatímco novou exekuci jsem dala exekutorovi.

• Citovat
  • Upravit
Kobea
15.1.15 10:13
@velbloudiceB píše:
Dcera píše Bakalářskou práci na téma Daňové nedoplatky a potřebovala by vědět, jestli je přesně určeno, kdy se dává exekuce na plat a kdy na účet nebo to záleží jen na rozhodnutí exekutora, kterou formu zvolí?

Kámoška je OSVČ, kvůli nedoplatku DPH (nevím, v jaké výši) jí obratem obstavili bankovní účet.

• Citovat
  • Upravit
491
15.1.15 11:26
@Anonymní píše:
To je divné.
Já jsem dávala exekuci na plat kvůli dlužnému výživnému. Teď jsem podala exekuci na .....

No ono je rozdíl, jestli podáš ty jako, „normální“ člověk, žádost na exekuci, nebo jestli někdo dluží bankám a pod. tam se s tebou prostě nikdo nemazlí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7266
15.1.15 11:51

Exekutor v prvním momentu vydává exekuční příkazy na všechno, na účet, plat, nemovitost, majetek atd. aby to měl hned zprvu ošéfovaný na všech stranách. Ono sice v pověření exekutora vést exekuci je, že dlužník již nesmí se svým majetkem nijak nakládat, ale to stejně každej porušuje, takže se to ošéfuje ještě takhle, no a pak si vybírá, kde začne brát. Dělá to podle toho, kolik dotyčný dluží a kolik je s tím práce. Dražba nemovitosti a mobiliární exekuce je na dlouhé lokte, takže k tomu se přistupuje až na konci. Takže logicky jde po platu a účtech a může vzít i klidně oboje, což je logické. Pokud zjistí u dluhu např. 400 tisíc, že dlužník má na účtu 300 tisíc a zároveň pobírá plat, tak mu vezme těch 300 tisíc (mimo nezabavitelnou částku) a zároveň obešle zaměstnavatele, aby dlužníkovi dával jen určitou část jeho platu a zbytek zasílal rovnou exekutorovi. (jo a je to jen příklad, aby to bylo co nejjednodušší na pochopení, tak mě nesekýrujte za to, proč má ten člověk na účtu peníze a neplatí dluhy :roll: :mrgreen: )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kobea
15.1.15 12:10

@Moncinas A zjišťuje exekutor zůstatky na účtu zpětně? Na konci roku tam bude třeba 10 tisíc, ale půl roku předtím tam třeba mohlo být 300 tisíc. Jde nějak do minulosti? Uvidí exekutor ty změny stavů? Nebo mu stačí, že v prosinci je na účtu málo a jde třeba po nemovitosti?

• Citovat
  • Upravit
7266
15.1.15 12:37

@Kobea to úplně přesně nevím, já vždy viděla jenom, jak se bank ptá a jak mu odpovídají obecně. Další dokumenty byly pro mně v systému exekutora utajeny, neboť to spadá do ochrany údajů, takže se na to nemůže koukat jen tak někdo, kdo s tím primárně nepracuje. Ale řekla bych, že je pro něj spíše směrodatné to, kolik tam aktuálně je a jak se to hýbe od té doby, co exekuci vede.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kobea
15.1.15 21:00

@Moncinas Tak děkuju :kytka:.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat