Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
No jestli si mysli, ze takhle na nej nemuzou je to b…c a ty mu to veris? Trochu naivni…
Mimochodem, přítel je zaměstnanec? Pokud ano, tak se to brzo dozví zaměstnavatel a exekutorovi začne posílat část jeho platu tak, že příteli zbyde jen životní minimum.
Na exekuci majetku rozhodně přijde a rychle, problémy ne že budeš mít, ale už máš
zaplaťe to proboha, zvlášť, když ty peníze máte, to je jediná cesta ven
jinak banka se mu nemá co ohlašovat, to má v podmínkách (vyrovnání kontokorentu), pokud nevyrovnáš (často to je např. 6 měsíců), tak z toho jsou právě exekuce na účet, později majetek…
čekáte až to bude ještě horší, na soudní příkaz nebo co??? pak budete mít třeba 14 dní na zaplacení a pak už jen přímá exekuce na majetek…
@Anonymní píše:
Ahoj holky. Prosím o radu. Přítel má od května exekuci na svůj účet na 100 tisíc, přičemž mu zde ale vůbec nechodí už rok žádné platby a je zde v kontokorentu 50 tis. Ten kontrokorent má už snad rok a půl a banka se mu ještě neohlásila, že jej chce vyrovnat. Protože však exekotor ze zablokovaného účtu nedostane ani korunu, může po čase přistoupit na exekuci majetku - tedy přijít do bytu? Přítel si posílá všechny peníze na můj účet - může na to někdo přijít? A můžu já s tím mít problémy? Nejde o to, že by ty peníze neměl, ale říká, že na něj tak nemůžou a tak nic platit nebude.
Pokud se bude vyhýbat placení dluhů i jednání s exekutorem, tak budou pátrat dál, jak z něj ty peníze dostat. Takže bude zřejmě následovat obstavení příjmů a následně návštěva v místě přítelova trvalého bydliště, kde exekutor většinou nezkoumá, co dotyčnému dlužníkovi patří a co ne, ale bere to, co se dá nejlépe prodat.
@jessikka píše:
Chápu to dobře tak, že šel před rokem a půl do mínusu 50 tisíc a bance ty peníze vrátit nechce? I přes to, že podmínka kontokorentu je, že do roka po překročení mínusu musí být zase v plusu?
No, ano, přesně tak. Oni mu každý měsíc posílají výpis, každý měsíc mu tam přibude pokuta 300,– Kč, dále tam má uvedenou jistinu po splatnosti cca 50 tis. a to je ze strany banky vše. Nic se neděje, tak nic neplatí, když nemusí. Tak trochu ze vším vyčůrává. Jenomže sama se divím, že mu to všechno prochází a ještě ani jednou u nás žádný exekutor nebyl. Od května zablokovaný účet, rok a půl nesplacený kontokorent a ticho po pěšině. Tak si řekl, že prostě když oni nechtějí a nevymáhají, tak jim nic dávat nebude. No, já kdysi měla problém s úrazovou pojistkou, která se mi najednou nestrhávala z účtu, šlo pouze o tisícovku a oni se za dva roky ozvali a chtěli deset tisíc. Horko těžko jsem to splácela, už mám klid. Ale kvůli těm pár stovkám mě dali k soudu a hrozili exekucí na majetek. A on dluží tolik a nikdo po něm nic nechce, tak je v klidu
.
Jinak přítel je OSVČ a často dělá „na černo“ bez smuv a faktur, takže tímto je taky na koni (nebo si to alespoň myslí).
@Anonymní píše:
No, ano, přesně tak. Oni mu každý měsíc posílají výpis, každý měsíc mu tam přibude pokuta 300,– Kč, dále tam má uvedenou jistinu po splatnosti cca 50 tis. a to je ze strany banky vše. Nic se neděje, tak nic neplatí, když nemusí. Tak trochu ze vším vyčůrává. Jenomže sama se divím, že mu to všechno prochází a ještě ani jednou u nás žádný exekutor nebyl. Od května zablokovaný účet, rok a půl nesplacený kontokorent a ticho po pěšině. Tak si řekl, že prostě když oni nechtějí a nevymáhají, tak jim nic dávat nebude. No, já kdysi měla problém s úrazovou pojistkou, která se mi najednou nestrhávala z účtu, šlo pouze o tisícovku a oni se za dva roky ozvali a chtěli deset tisíc. Horko těžko jsem to splácela, už mám klid. Ale kvůli těm pár stovkám mě dali k soudu a hrozili exekucí na majetek. A on dluží tolik a nikdo po něm nic nechce, tak je v klidu.
@Anonymní píše:
No, ano, přesně tak. Oni mu každý měsíc posílají výpis, každý měsíc mu tam přibude pokuta 300,– Kč, dále tam má uvedenou jistinu po splatnosti cca 50 tis. a to je ze strany banky vše. Nic se neděje, tak nic neplatí, když nemusí. Tak trochu ze vším vyčůrává. Jenomže sama se divím, že mu to všechno prochází a ještě ani jednou u nás žádný exekutor nebyl. Od května zablokovaný účet, rok a půl nesplacený kontokorent a ticho po pěšině. Tak si řekl, že prostě když oni nechtějí a nevymáhají, tak jim nic dávat nebude. No, já kdysi měla problém s úrazovou pojistkou, která se mi najednou nestrhávala z účtu, šlo pouze o tisícovku a oni se za dva roky ozvali a chtěli deset tisíc. Horko těžko jsem to splácela, už mám klid. Ale kvůli těm pár stovkám mě dali k soudu a hrozili exekucí na majetek. A on dluží tolik a nikdo po něm nic nechce, tak je v klidu.
No asi takhle, hodně rychle bych hod donutila zaplatit, nebo bych vypakovala jeho. S takovým člověkem přece nechceš mít nic společného, ne? Nezodpovědný idiot (pardon), s tím bys teda měla budoucnost. Nemysli si, takovému člověku bude dluhů jen přibývat.
Takže se s ním domluv, pokud s ním nebude hnutí, tak mu prostě sbal věci a ádié. Jinak se do dluhů dostaneš i ty a to je cesta do pekel, aspoň s tímto přístupem.
Tak já mít exekuci na účtu, tak bych si myslela, že po mně možná někdo něco chce. Když je exekuce, tak už nejspíš soud proběhl.
@Anonymní píše:
Jinak přítel je OSVČ a často dělá „na černo“ bez smuv a faktur, takže tímto je taky na koni (nebo si to alespoň myslí).
A takového člověka si můžeš vážit? Vim, že na černo občas dělá každý živnostník, něco pro kamarády apod., ale pokud to nepřekročí určitou míru. Pak aby ses bála, že na něj přijde udání na finančák. To že někomu něco prochází neznamená, že to tak bude celý život.
Máš doma prostě vychcánka, co občurává kde co a kde koho…
No přítel se bude hodně divit až u vás zaklepe exekutor. To, že zatím po něm nic nechtějí neznamená, že nebudou chtít. Co je to za logiku, půjčím si a nemusím vracet? Hodně naivní.
@Anonymní píše:
Ahoj holky. Prosím o radu. Přítel má od května exekuci na svůj účet na 100 tisíc, přičemž mu zde ale vůbec nechodí už rok žádné platby a je zde v kontokorentu 50 tis. Ten kontrokorent má už snad rok a půl a banka se mu ještě neohlásila, že jej chce vyrovnat. Protože však exekotor ze zablokovaného účtu nedostane ani korunu, může po čase přistoupit na exekuci majetku - tedy přijít do bytu? Přítel si posílá všechny peníze na můj účet - může na to někdo přijít? A můžu já s tím mít problémy? Nejde o to, že by ty peníze neměl, ale říká, že na něj tak nemůžou a tak nic platit nebude.
A to si jen tak klidně žijete, jo? Tak exekuce na plat a účet je první, co exekutoři využívají, potom následuje zabavování majetku. Samozřejmě, že pokud splácet nebude, přijdou k vám domů a začnou sbírat věci. Já vůbec mnechápu, jak může takto někdo uvažovat. Kdybyste měli děti a příteli jednou zemřel, děti zdědí jeho dluh, pokud přijmou dědictví. Pokud nepřijmou, tak nezdědí ani byt, a jiný majetek. Pokud to teda na ně rovnou nenapíše. Takhle se dá uvažovat, když už je člověk starý, ale ne u mladého člověka, kerý má život před sebou. Zvlášť, pokud peníze a příjmy má, tak bych to splácela a vyhnula se tak dalším problémům a úrokům. Kdyby takto uvažoval můj přítel, brzy by jim přestal být, protože tohle odneseš ty, případně vaše děti.
A jinak já když jsem měla exekuci na účet, tak jsem běhala a žádala banku o splatnost kontokorentu já, opakovaně jsem to řešila, až jsem docílila svého a kontokorent splácím. Je to v zájmu přítele, ne banky. Ta si klidně počká a jednou to bude chtít i s mega úrokama. Hodně štěstí s takovým přítelem.
A můžu se zeptat, kde má přítel trvalé bydliště? V tom bytě, kde jste spolu, nebo někde jinde? Ono totiž to tvoje „nikdo po něm nic nechce“ může znamenat, že si na místě trvalého pobytě nevyzvedává obsílky a pak ne, že po něm nic nechtějí, sakra chtějí, ale on o tom neví…
V každým případě je to pěknej průs. r a pokud to nezačnete řešit hned, tak už se toho nezbavíte.
@sad 1 píše:
A to si jen tak klidně žijete, jo? Tak exekuce na plat a účet je první, co exekutoři využívají, potom následuje zabavování majetku. Samozřejmě, že pokud splácet nebude, přijdou k vám domů a začnou sbírat věci. Já vůbec mnechápu, jak může takto někdo uvažovat. Kdybyste měli děti a příteli jednou zemřel, děti zdědí jeho dluh, pokud přijmou dědictví. Pokud nepřijmou, tak nezdědí ani byt, a jiný majetek. Pokud to teda na ně rovnou nenapíše. Takhle se dá uvažovat, když už je člověk starý, ale ne u mladého člověka, kerý má život před sebou. Zvlášť, pokud peníze a příjmy má, tak bych to splácela a vyhnula se tak dalším problémům a úrokům. Kdyby takto uvažoval můj přítel, brzy by jim přestal být, protože tohle odneseš ty, případně vaše děti.
Bohužel už spolu dítě máme
. A byt je nájemní a on je zde napsaný jako uživatel, já pouze jeho družka,, takže vypakovat můžu leda tak sebe a dítě, což je trochu problém, když jsem ještě na rodičovské a opravdu nemám kam jinam jít a nemám ani na to, abych sebe a dítě sama uživila. Hold, komu není rady, tomu není pomoci, pořádně jsem si natloukla. Ono je toho více, nedávno přišel dopis, že ho nějaká firma, kde nezaplatil 14 tisíc za objednaný inzerát někde na plakát, dává k soudu. Na finanční úřad už ani raději neposílá daňové přiznání a tak dále a tak dále. Je pěkně vyčůraný, obchází systém co se dá a směje se, jak mu to všechno vychází. Neustále si něco kupuje sám pro sebe, drahé mobily, foťáky a tak a to za ty peníze, které by měl správně platit jinam. Bohužel ono se to všechno tak nějak provalilo až v době, kdy jsem porodila a už pro mě nebyla cesta odejít pryč. A bohužel s takovou neuvidím na alimentech ani korunu, protože on vlastně defakto nic nemá, peníze v hotovosti sice ano, ale oficiálně nepřiznané, a je schopen toho, někam se prostě ztratit, odstěhovat na druhý konec republiky, dát si trvalé bydliště na městský úřad, dělat jen na černo a mít se zase dobře
.