Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Sophinko také v to doufám, že to neudělají.. Ale ze zákona můžou ![]()
snažte se odvrátit tu exekuci, protože i když reálná hodnota těch vašich věcí je 30 tis., tak se to vydraží za minimum. Pokud to dobře chápu, tak banka ještě ani na vás nepodala žalobu, to ještě nějakej čas máte, než dojde k exekuci. No a zkoušeli jste navrhnout bance zástavní právo k té polovině baráku od přítele? Nebo třeba jen ručení přítele? Na jakou formu dohody by banka byla ochotná přistoupit?
Verušáku tak to mě nenapadlo, to jde? Že bych ten poslední dopis ještě doupravila a dodala to tam? To by nebylo špatné. Přítel dům nechce, chtěl vyplatit kvůli našemu dluhu.. Jenže jestli to banka přijme, když dům nedá kvůli bábině do dražby, toť otázka ![]()
Pokud zjistíš,že je na tebe uvalena exekuce tak ti musí přijít exekuční příkaz v kterém bude uvedeno co zastavil nejdříve jde po nemovitosti barák,byt,pozemek na katastr dá blombu a je to uvedeno i v katastru,že je exekučně zastaven do splacení dluhu a pokud se věc nezačne řešit tak začne hledat dál začne zjištovat účty,spoření,majetek v bytě apod.To je pro něho mnohem složitější než si zablokovat věci co jsou psané na katasstru na tvoje jméno.
A pokud ti zablokuje účet tak si zablokuje jen tu částku co dlužíš takže pokud tam máš je 7000,– tak si zablokuje částku těch 300 tisíc co máš dluh,ale sám si peníze vzít nemůže ty musíš dát povolení bance,aby mu je povolila vzít,ale ty na ně nemůžeš jako si je vybrat.Je pravda,že budeš platit náklady exekuce,ale na těch se dá taky domluvit na splátkách.
Exekutor chce věc vyřešit a docílit k úhradě dluhu,ale pokud vidí,že se chcete domluvit tak to lze.I pro exekutora je lepší se domluvit a dostávat aspoň nějakou částku než nedostat nic.
Ale věřte si komu chcete,ale dělala jsem v advokátní kanceláři a splátkový kalendář byl na prvním místě.
A kolik by ti dal splátky těžko říct to se musíte domluvit vy.
A věci co zabaví exekutor se prodají cca za 1/3 odhadní ceny…
Sexyfrago děkuji za rady
No já doufám, že majetek nezabaví, co by z toho měl, když to neuhradí dluh, to je jak jehla v kupce sena
ty splátky by byly nejlepší.. Ach jo, bojím se, co bude ![]()
jestli to banka přijme, to nevím, to věcné břemeno snižuje hodnotu té zástavy, to je jasný, ale tak těch 300 tis. by to dát mohlo, ne? Asi by se musel dělat znalečák. Pokud jde o souhlas bratra - spolumajitele, ten myslím třeba není - přítel zastavuje jen svoji ideální 1/2. Nebo obecně navrhni, jaký způsob zajištění by přijali. Třeba by stačilo ručení přítele, neb někoho z rodiny. Já jsem tedy ještě nezažila, že bychom se s nějakým exekutorem dohodli, ať už jsme byli na straně dlužníka, nebo věřitele. Obecně má exekutor postupovat tak, aby došlo co nejrychleji k uspokojení věřitelovi pohledávky. Dohoda je podle mě možná, jen pokud souhlasí i věřitel, protože koneckonců jsou to především jeho peníze (mimo náklady exekuce), takže exekutor nemůže přijít a říct „vy se mi líbíte, tak vám udělám splátkovej kalendář na 20 let, ať se nemusíte honit“, možná by snad byla dohoda o splacení v nějakým rozumným časovým horizontu, pak by to asi i bylo v souladu se zákonem, neb by to bylo ve prospěch věřitele. Ale pokud tady někdo říká, že dohoda byla možná, tak snad ano, já takovou zkušenost nemám. Většinou nám exekutor sdělil, že věřitel chce dluh splatit a ať se domluvíme s věřitelem.
Uvedu tě trochu do obrazu-dělala jsem přímo pro exekutora.
Prvně ti zablokuje účet-jaká koliv částka se připíše, jde jim -nicméně! Rodičák ti nemůže sebrat celý, vyočte se ti z něj minimum, a procenta se strhávají. Není pravda, že ti pomůže složenka
Exekutor si ověří na SSZ, zda bereš rodičák, a na základě toho ti část strhne-je jedno,jakou formou, strhává se rovnou,takže SSZ ti jej bude už posílat ponížený o ta procenta.
V případě, že máte spoření(penzijka,stavební..)-všecko jde jim. Vlastníte-li byt(OSOBNÍ vlastnictví) , auto, motorku,cokoliv-zabaví vám to exekutor. Udělá k vám pracovní cestu-zhodnotí co máte doma-TV,lednička atp.
Exekutorovi nejde o možství, jde mu o to,abys ty spolupracovala a pokud uvidí,že pravidelně platíš splátky, dá ti pokoj. Splátky lze platit třeba i jen 300měsíčně, ale musí být PRAVIDELNÉ!
Banka ti exekucí vyhrožovat může, ale dokud ti nepřijde exekuční příkaz(respektive dokud ho nepřevezmeš od pošty/nevyzvedneš z úřední desky), nemůže ti nic vzít. |Chci tě upozornit, že pokud bys příkaz nepřevzala, pak visí na desce, po měsíci se sundá a tím se považuje za převzatý, a nezmůžeš nic.
Česká spořitelna.. Vždy mi řeknou to samé - „máte maximální dobu splatnosti, individuální plán není možný, zkrátka musíte platit dle smlouvy“
S tím domem to zkusím navrhnout, uvidím, co oni na to. Na férovku jim napíšu, jak to s ním je. Ale opravdu díky za tip, mě by tohle nikdy nenapadlo..
Zuzaa píše:
Uvedu tě trochu do obrazu-dělala jsem přímo pro exekutora.Prvně ti zablokuje účet-jaká koliv částka se připíše, jde jim -nicméně! Rodičák ti nemůže sebrat celý, vyočte se ti z něj minimum, a procenta se strhávají. Není pravda, že ti pomůže složenka
Exekutor si ověří na SSZ, zda bereš rodičák, a na základě toho ti část strhne-je jedno,jakou formou, strhává se rovnou,takže SSZ ti jej bude už posílat ponížený o ta procenta.
V případě, že máte spoření(penzijka,stavební..)-všecko jde jim. Vlastníte-li byt(OSOBNÍ vlastnictví) , auto, motorku,cokoliv-zabaví vám to exekutor. Udělá k vám pracovní cestu-zhodnotí co máte doma-TV,lednička atp.
Exekutorovi nejde o možství, jde mu o to,abys ty spolupracovala a pokud uvidí,že pravidelně platíš splátky, dá ti pokoj. Splátky lze platit třeba i jen 300měsíčně, ale musí být PRAVIDELNÉ!
Banka ti exekucí vyhrožovat může, ale dokud ti nepřijde exekuční příkaz(respektive dokud ho nepřevezmeš od pošty/nevyzvedneš z úřední desky), nemůže ti nic vzít. |Chci tě upozornit, že pokud bys příkaz nepřevzala, pak visí na desce, po měsíci se sundá a tím se považuje za převzatý, a nezmůžeš nic.
složenka pomůže… pokud chodí peníze na účet exekutor je zabaví všechny ,nebude pátrat odkud přišli a zda zůstane dotyčnému minimum. pokud to jde složenkou,musí oslovit úřad a tam se vypočítá minimum
Zuzo nemáme nic, žádné spoření, nic takového. Jen vybavení domácnosti, ani auto nevedem.. Splácím pravidelně, jen hold jen půlku. Ale každý měsíc. Přiznám se, že nedodržuju splatnost, mívám cca 10 dní zpoždění, jelikož RP chodí později, než mám splatnost.. Ještě se ale nestalo, že bych nějaký měsíc nezaplatila vůbec
No prošla sem si tímtéž..
takže hlavně tě jdu uklidnit…
nechej si RP posílat složenkou na adresu, to za prvé .. udělat to lze pouze písemnou žádostí.
Za druhé, neboj se celý RP ti nevezmou, mohou ti vzít pouze tolik aby ti zbylo životní minimum ( nevím kolik máš RP) ale když to brali tenkrát mě tak mi ze 7600, nechali 5tisíc a asi 400kč, nevím už přesně.
Pokud máš už tu nižší hranici 3800 kč, tak z toho ti nemohou vzít vůbec nic, protože to není ani částka dosahující životníh minima..
s exekutorskými ůřady se domluvit určitě dá - taky mám zkušenost..
je ale potřeba platit včas a pravidelně - částka lze dohodnout určitě, záleží na výši dluhu.
Taky platím po částkách které jsou únosné, též jsem na RP a čekáme druhé mimčo.. sice to potvrvá o dost déle, díky tomu že si nemohu dovolit splácet víc, ale bohužel…
Dá se začít splácet i když už je nařízená exekuce.. chce to jen jednat. a hlavně dodržovat splátky.
A co si pozastavit splácení? Tchýně měla úvěr od ČS na 400 tisíc a po nějaké době si mohla zažádat o 6.měsíční volno v placení prostě 6.měsíců neplatila a pak zase začala platit dál nic se jí nenavýšilo akorát se ta doba splácení posunula o 6 .měsíců.
A byla jsi ve spořce osobně?Nám tedy banka vždy vyhověla je pro ně lepší dostávat od dlužníka aspoň nějaký peníze než žádný a pak by ten dluh museli odprodat jiné společnosti za mnohem menší peníze.A ty to pak většinou řeší exekucí apod.
banka zatím jen vyhrožuje? exekuci ještě k soudu nedali? nejsem si jistá,ale myslím,že když splácíš ( i když polovinu),nemůžou ti dát exekuci to by bylo padlé na hlavu