Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Muzz píše:
@berusa.m První odstavec, to vidím stejně. Občas nějakou vrazit asi jo, ale fackování ne.
Co se týče 4letých dětí, tak to nikdy není tak vychované, jak třeba v šesti, sedmi letech. Např. prvňáček už dospělým (cizím) netyká, kdežto čtyřleté děti běžně ano. I pětileté, zažil jsem v nemocnici jak tykalo postarší přimářce orl.
Partner (nepsala snad ani manžel, ale to není nejpodstatnější), co není otec, když tu současně otec je, s kterým se dítě stýká, tak ten jako otec fungovat dost dobře nebude. A pokud by měl, tak leda se souhlasem matky dětí. Vůči nim není na roveň otci, co platí alimenty a udržuje s dětma kontakt. Skutečně to tak je, ve výchově může partner spíš pomáhat, třeb někde pohlídat, ale věci určuje vlastní matka. Případně i vlastní otec těch dětí. Toho nelze označovat jako biologického a odsouvat do té role, pokud nedošlo k adopci dětí. Z hlediska práva má vůči dětem práva a povinnosti jejich matka, pak i otec, s kterým nežijí. Partner matky nikoli, musí se té roli přizpůsobit.
Možná mám ten pohled zkreslený svojí zkušeností. U nás sice vlastní otec alimenty posílá, s dcerou v kontaktu byl a je, ale jako otec nefungoval. Pro mě je prostě otec mé dcery můj manžel, protože on je kdo ten s ní zajde k lékaři, když já nemůžu, on jí vysvětluje matiku a on jí dává pusu na dobrou noc.
Všude je to jiné, já vím.
@Muzz Mám dojem, že pokud partner(ka) rodiče žije s dítětem ve společné domácnosti, tak rodičovských práv a povinností v přiměřené míře nabývá, aspoň tak nějak to bylo ve starém OZ.
Já bych teda nehrotila otec-neotec, před nástupem nukleární rodiny dítě vyrůstalo v přítomnosti daleko víc dospělých (prarodiče, tety, strýčkové atd.) a tak nějak se automaticky očekávalo, že se bude chovat slušně ke všem a nikdo se „nepřizpůsoboval roli“ vůči dítěti.
@Knihomyš píše:
@Muzz Mám dojem, že pokud partner(ka) rodiče žije s dítětem ve společné domácnosti, tak rodičovských práv a povinností v přiměřené míře nabývá, aspoň tak nějak to bylo ve starém OZ.
Já bych teda nehrotila otec-neotec, před nástupem nukleární rodiny dítě vyrůstalo v přítomnosti daleko víc dospělých (prarodiče, tety, strýčkové atd.) a tak nějak se automaticky očekávalo, že se bude chovat slušně ke všem a nikdo se „nepřizpůsoboval roli“ vůči dítěti.
přesně tak…
@Muzz nemuzu si pomoct, ale mam pocit ze z tebe mluví dost mužská jesitnost a nedokazes si v teto situaci udržet nadhled.
@Muzz neměla jsem na mysli prázdniny - navstevu, ale skutečně každodenní soužití, celoroční, dlouhodobé.
Na pravidlech se musí dospělí dohodnout. Nebo bys partnerce odkyval přístup, se kterým bys nesouhlasil? Třeba „Když na tebe Pepicek bude sprostý, tak ho jen pohlad po hlavičce a řekni Ale no tak?“ Těžko uvěřit.
Na mě to teda dělá dojem, že partner ani tak neurcoval směr, spíš vypěnil a spratkovi jednu flaknul. Což se může stát, i když dobré řešení to jistě není.
Ale furt lepší, než děti učit, že můžou někomu kálet na hlavu.
@zuzouš píše:
Ano. Extrem je mlatit za kdejakou blbost nebo za nechtene provedene veci typu spadla sklenicka, zkratka tam, kde nic „nehori“ a da se vse v klidu vysvetlit. Druhy extrem je v nebezpecnych situacich, kdy napr.dite schvalne vbiha do silnice, kde slupka na zadek da diteti jasnejsi Ne, nez domluva.
Jezis marja. Tohle me fakt nebavi, porad nekomu neco vysvetlovat. Ja si proste nemyslim, ze by drzost 4 leteho, hranice zkousiciho ditete mela byt zivotu nebezpecna cinnoct. Ty ano? Samozrejme mam selskej rozum a vim kdy musim lupnout diteti…
No já nevim, ale někdy takhle staré děti řeknou věci, které někde ve školce slyšely, ani pořádně neví o co jde a pak to plácnou v situaci, kdy nepoznají, jak moc je to přes čáru, protože jsou prostě ještě malé.
Nevim jak přesně to u zakladatelky probíhalo, ale hned dávat dítěti přes zadek, aniž by mu někdo vysvětlil v klidu, že takhle nemůže s dospělým mluvit a jestli ví, co to znamená a že je to neslušné atd…
Se nedivim, že v některých rodinách už pak funguje jen opravdu velká rána přes zadek a děti dostávají docela často…
Mně se vždy vyplatilo k dětem přistupovat tak, že nejdřív vysvětlit, nehledat za vším okamžitě strašnou nevychovanost a zlé úmysly(to si tam totiž často dosazují dospělí ze svého úhlu pohledu) a přísnější být teprve tehdy, když to je opravdu opakované a úmyslné.
@sebaanez píše:
Jezis marja. Tohle me fakt nebavi, porad nekomu neco vysvetlovat. Ja si proste nemyslim, ze by drzost 4 leteho, hranice zkousiciho ditete mela byt zivotu nebezpecna cinnoct. Ty ano? Samozrejme mam selskej rozum a vim kdy musim lupnout diteti…
Nerekla jsem ani slovo o tom, ze reakce otcima byla adekvatni..a takhle presne vznikaji debaty o prdu ![]()
@ospalámyš píše:
No já nevim, ale někdy takhle staré děti řeknou věci, které někde ve školce slyšely, ani pořádně neví o co jde a pak to plácnou v situaci, kdy nepoznají, jak moc je to přes čáru, protože jsou prostě ještě malé.
Nevim jak přesně to u zakladatelky probíhalo, ale hned dávat dítěti přes zadek, aniž by mu někdo vysvětlil v klidu, že takhle nemůže s dospělým mluvit a jestli ví, co to znamená a že je to neslušné atd…
Se nedivim, že v některých rodinách už pak funguje jen opravdu velká rána přes zadek a děti dostávají docela často…
Mně se vždy vyplatilo k dětem přistupovat tak, že nejdřív vysvětlit, nehledat za vším okamžitě strašnou nevychovanost a zlé úmysly(to si tam totiž často dosazují dospělí ze svého úhlu pohledu) a přísnější být teprve tehdy, když to je opravdu opakované a úmyslné.
Právě, že okolnosti neznáme. Moje dcera taky použila některá slova, vysvětlila jsem a už jsem je neslyšela. Dcera od kamarádky si ale říct nedá a zrovna slovo vypadni a neotravuj u ni slyším často. Za to bych ji liskla taky
@SlecnaSally tak to tady moc nekric, nebo dostaneš kartáč a přednášku o výchově zdarma ![]()
@Jitusee píše:
@SlecnaSally tak to tady moc nekric, nebo dostaneš kartáč a přednášku o výchově zdarma
Včera jsem viděla cca 7 letého kluka, který dal máme ránu do břicha-ta mohla být před porodem.Ona mu začala vysvětlovat..Kdyby ho občas flákla, nedošlo by to tak daleko
@nostress píše:
Jestli si dovolí sedmiletý kluk dát těhotné mámě ránu do břicha, tak to svědčí o nezvládnuté výchově ze strany matky.
To každopádně. Proto taky klukovi řekla, že to řekne tátovi a at se těší
Vidělo to hodně lidí, já bych se propadla