Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@jdukolem píše:
no pokud jsem to já dobře pochopila, tak ten „ukřivděný“ přítel stihl během pár minut dát jednomu na zadek a druhému facku..a to už o něčem svědčí.. i kdyby o tom, že se děti nudily a tak zlobily.. zabavené dítě nezlobí
jo, ležíc z gauče stihl zpacifikovat obě drzé nevyvedené děti. hrdina to je, měl by se dávat za vzor
@terinka4444 hm,takze obstaravat dětem zábavu ano, ale plést se do výchovy ne. Tak to ma pan taky dobry.
V takovém případě by asi měli oba partneři byt dostatečně vyzráli a mit jasne určena pravidla, aby to fungovalo.
Můj manžel taky neni otcem mého syna -mam ho za svobodna a přestože se s,,otcem" vida, mužským vzorem mu byt rozhodne nemůže. Takze tuhle pozici zaujal můj manžel a diky bohu za to. Pomáhá mi s nim uplne plnohodnotne jako se o nej starám ja a dela pro nej stokrát vic nez jeho biologicky otec. A me se zda logické, ze kdyz mého syna společne semnou vychovává ma pravo i karat. O fyzickém trestu u nas ale neni řec. Pokud by se ale však moje díte takhle zachovalo, určite bych se za nej na manžela nezlobila. Samozdrejme v rozumne míře. To uz zas každá musime vedet, koho mame doma.
Podle chování děti i přítele zakladatelky mam pocit, ze tam neni respekt ani od děti ani od přítele.
@Muzz reagovala sem na průběh diskuze, kde se psalo mimo jine i to, ze on by pro ne mel byt jen kamos na hraní, jelikož neni otec. V žádném případě tady neobhajuji tu,,pořádnou facku ". Za další si mi to poněkud vytrhnul z kontextu ![]()
S tim, ze pravidla musi určit maminka plne souhlasím. Evidentne tomu tak ale nebylo, kdyz nad tim spekuluje na internetovém portalu.
@Muzz píše:
Důrazně bych příteli vysvětlil, že moje děti fackovat nebude. Pokud by byli na něj drzí, tak jim nafackuj sama (nebo spíš na zadek, facky se mi vůbec moc nelíbí), ale od přítele asi ne. A vysvětlil bych to stylem, aby pochopil, že když to jen jednou nedodrží, tak je konec. Krom dětí to je dobré i z principu. Dovolí si na děti (co nejsou jeho), může si jednou dovolit i vůči partnerce. S pár případy jsem se už setkal. Já bych si vážně nenechal vychovávat děti od nikoho jiného. Netrpěl bych to ani od prarodičů, samozřejmě v trošku mírnější formě. V extrémních případech bych připustil facku od babičky a nebo dědy, ne za běžné věci, ale spíš jen v extrémní situaci. Oni oni by neměli děti vychovávat. Ono cizí děti se mlátí snáz než vlastní, potom dítě mají vychovávat rodiče. Nemluvím od případu, kdy si někdo dítě adoptuje, přebere všecky otcovské povinnosti, dítě je na něj zvyklé od mala. Kdo nemá potřebu dítě i legálně adoptovat, tak bych mu nedovolil si hrát na rodiče.
@Muzz Tak nějaká pravidla se tam už asi ustavila, když spolu žijí dva roky…
Mimochodem na kluky otčím ty dva roky nevztáhl ruku, pokud jsem četla dobře, takže bych to viděla na ojedinělý exces. Dovedu si představit, že když chlap padne na gauč po celodenní práci (šichta, melouch, něco kolem baráku apod.), tak to poslední, na co má náladu, je čtyřleťák, který si zrovna potřebuje osahat hranice.
Za mě: mlátit do hlavy je blbej nápad. Ale to bych asi partnerovi sdělila mimo uši dětí. Čekala bych, že uzná, že přestřelil a že příště zvolí jiné řešení (to bych mu asi řekla, co očekávám: třeba frknout dítě do dětského pokoje, seřvat apod.).
Dospělí by měli vystupovat pokud možno jednotně.
Prudit dospělého je taky blbej nápad. To bych dítku sdělila bez ohledu na uši.
Teprve pokud by se mi zdálo, že partner považuje bití dětí (do hlavy) za nějak normální, bych zvažovala odchod.
Osobně si moc nedovedu představit, že budu fungovat dlouhodobě v domácnosti s partnerem a s dětmi, a „nevychovávat“ je.
Já vychovávám i sousedovic, když k nám přijdou na návštěvu ![]()
Dát tak malému dítěti facku je opravdu moc. Já jsem za svůj život dostala asi 2-3 facky a to od mamčiného přítele. Vychovával mě od malička a s vlastním otcem jsem se taky vídala. Mamka s přítelem není už asi 10 let, ale já ho mám moc ráda a často se navštěvujeme. Bere mě za vlastní a facky mu nemám za zlé. Já neuznávám fyzické tresty a sama je nikdy provozovat nebudu. Je mi to proti srsti a dítě uhodit nedokážu. Jen chci podotknout, že taková facka na malém nezanechá žádné psychické následky (pravděpodobně). Ale 4 leté dítě fackovat, to opravdu NE.
Ale drzý jako ostatní děti opravdu není.
@Anonymní píše:
Ahoj, potřebuji nějaký objektivní pohled na tuto situaci..Žiju dva roky ve společné domácnosti s přítelem (ten zatím svoje děti nemá), já má dva syny 4 a 7 let..Se svým otcem se vídají pravidelně..Dnes nastala taková situace, že mladší syn začal být na přítele drzý, nějak mu řekl vypadni, když ležel na gauči, tak mu lupl pořádnou na zadek a pak se mladší syn ještě víc rozzuřil, nějak na přítele vyběhl, tak mu přítel vlepil pořádnou facku..podotýkám, že jsem u toho nebyla, byla jsem v kuchyni, tak jsem přiběhla a vůbec jsem nevěděla, jak se mám zachovat..příteli jsem řekla, že nebude fackovat moje děti a synovi, že se nebude takhle chovat..podotýkám, že se mi moje děti nezdají nějak nevychované, občas jsou teda drzé, tak asi jako ostatní děti, ale žádná katastrofa..nikdo jsem je nikdy nebyl, maximálně dostali víc na zadek, ale přes obličej jim snad nikdo nikdy nedal..vůbec nevím, jak se k tomu mám postavit, nevím, kde jsou hranice toho, aby přítel takhle vychovával moje děti..ano, synek to sakra přehnal, na zadek bych mu dala taky, ale facku jako hrom dát sotva 4 letému dítěti, nevím, nevím..co si o tom myslíte?
Asi takto, ano vadilo by mi, že mu dal facku, protože s tím obecně nesouhlasím, nerazím tento styl výchovy. S přítelem bych si o tom O SAMOTĚ promluvila, že tohle fakt neee. Ale vůbec bych neřešila moje/tvoje děti…přítel tvým dětem asi evidentně otce nahrazuje (chová se tak), tak by měl přirozeně je i vychovávat, jak?…to už je na domluvě vás dvou.
Facka pro dítě jakéhokoli věku je nemyslitelná, rozhodně bys měla příteli vysvětlit, že takhle ne…
Na druhou stranu, ono „cizí“ děti umějí vytočit daleko víc než vlastní. A podle toho co píšeš ho syn prudil celkem dlouho, proč už jsi nezasáhla? Víš že je syn drzý a na přítele si dovoluje proč s tím něco neděláš? ![]()
Přítel úplně jednoduše vypěnil a jestli si ho seřvala ještě před dětma chápu malinko i tu ukřivděnost… ![]()
Děti se dají usměrňovat i jinak než bitím, to už tu padlo mnohokrát a je to hlavně tvoje práce! Připadá mi že s přítelem nežijete jako rovnocenní partneři a děti, protože jsou to nesmírně bystrá stvoření, toho využívají ![]()
Já bych v první řadě promluvila s přítelem a pak začala pracovat na té drzosti..onojí bude podle mého běh na dlouhou trať
@jdukolem píše:
no pokud jsem to já dobře pochopila, tak ten „ukřivděný“ přítel stihl během pár minut dát jednomu na zadek a druhému facku..a to už o něčem svědčí.. i kdyby o tom, že se děti nudily a tak zlobily.. zabavené dítě nezlobí
„Se svým otcem se vídají pravidelně..Dnes nastala taková situace, že mladší syn začal být na přítele drzý, nějak mu řekl vypadni, když ležel na gauči, tak mu lupl pořádnou na zadek a pak se mladší syn ještě víc rozzuřil, nějak na přítele vyběhl, tak mu přítel vlepil pořádnou facku.“
Kde vidis, ze trestal oba syny?
@Jitusee pleteš si pojmy. Já nepíšu nic o výchově, to tady podsouváš ty. Jednak bych tedy ráda napsala, že výchova nerovná se bití, ale o tom nechci diskutovat. Já se o jejich běžnému dávání mu na zadek( evidentně bez efektu)nebavím a ani to nijak nekomentuju. A ani zakladatelka se nad na zadek nijak nepozastavuje. přes čáru jí přišlo vrazit pořídnou facku a to já píšu, že je, že neexistuje a už bych nedovolila, aby se to opakovalo. To nemá s výchovou nic společného. Nikde nepíšu, že ho má mít na zábavu a nemá vychovávat.
@Cuddy píše:
„Se svým otcem se vídají pravidelně..Dnes nastala taková situace, že mladší syn začal být na přítele drzý, nějak mu řekl vypadni, když ležel na gauči, tak mu lupl pořádnou na zadek a pak se mladší syn ještě víc rozzuřil, nějak na přítele vyběhl, tak mu přítel vlepil pořádnou facku.“
Kde vidis, ze trestal oba syny?
no ono se dále v diskuzi píše na zadek dostal 7 letý a facku 4 letý.
Tak z toho asi kozenka vycházela.
Já si myslím, že záleží jak partnera zakladatelka bere.. jeslti jako přítele a nebo žijí jakoby rodina.. Protože pokud se přítel začlenil do rodiny, a žijí jako pár a on se stará o děti- pomáhá s nima, finančne a tak celkově, tak prostě má právo zasáhnout.. Musím nesouhlasit s názorem, že nemůže nic.. to může rovnou zakladatelka žít sama ![]()
Jinak nedovedu posousit co je facka, jestli vlepil, a nebo mu tleskl po tváří, že to dítě pomalu nic necíti, jenom se lekne. co se děje.
máme v rodině takto osvojené děti- holky už teda mají přes dvacet let a prostě je to táta… Se vším všudy.. na trestech byli vždycky domluvení, jako v klasickém páru- vlastní táta, vlastní máma..
Zajímalo by mě, jak by to pak třeba po x letech měl potom dělat kdyby s klukama zůstal sám.. to by ho sežrali.. to by čekal, až se maminka vrátí, aby mohl na ně třeba zakřičet a nebo dát na zadek, kdyb y ho pslali do.. pr.. např.. ![]()
myslím, že by se měli domluvit, jak trestat, netrestat.. Unás třeba facky nedávám mám kluka 7 let, a 2 starší dostal dvakrát po tváři, že jsem mu jeno tiskla - jen se lekl.. ale jinak facku s rozmachem ne.. Na zasek ano, u nás heslo několikrát říc t a pak dost.. Měli by se i u ncih domluvit co teda..
@Janasas tak mu přítel vlepil pořádnou facku nebo facku jako hrom dát sotva 4 letému dítěti. No, nevím, nezní to jako lehounce lískl po tváři, aby se syn lekl.
Navíc před tím mu slovy zakladatelky mu lupl pořádnou na zadek a efekt to nemělo. Víš proč? protože je to dítě bité. Já lupnout mému přesně čtyřletému dítěti pořádnou na zadek, zmůže se jen na to, že vytřeští oči a začne plakat. Rozhodně se nezmůže na protiútok pořádně rozzuřená. To v podstatě ani ta skoro desetiletá. Ale to dítě pořádně přes zadek jen rozzuří, to je výchova? Tak následně dostane facku jako hrom, aby se usměrnilo
každý nechť si vychovává po svém, ale proboha, nemlaťte ty děti po hlavě a ve vzteku.
@terinka4444 píše:
no ono se dále v diskuzi píše na zadek dostal 7 letý a facku 4 letý.Tak z toho asi kozenka vycházela.
Zakladatelka se uz neozvala, napsala pouze uvodni prispevek. Takze dale v diskuzi to mohl psat pouze ten, kdo bud nerozumi psanemu textu nebo chce delat jeste vetsi problem z jiz existujiciho problemu.