Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Peťulo, Jančo, škoda, že tu nejste zaregistrované.
Já mám Fallotovu tetralogii, je mi 26 let a čekám třetí dítko(24.týden těhotenství), mám 2 zdravé děti(6 a 3 roky), porozené normální cestou bez komplikací. Teď to taky vypadá na vaginální porod, pokud nebude dítě nadměrně veliké a bude v klasické poloze hlavičkou dolů.
Rozhodně nemám žádnou lehkou formu vady, jsem po radikální korekci v 5 letech, další operace mě prý v životě ještě čeká,mám velkou regurtitační vadu(vrací se zpět z levé komory do pravé 60 procent krve), ale zatím není pravá komora nadměrně zvětšená(zvětšená ale je, dle magnetické resonance).
Potíže mívám klasické, zadýchávání při námaze, větší únavnost,NYHA mi lékaři hodnotí 2.stupeň.
Hodnotí to tak, že mám velkou regurgitaci, zvětšenou pravou komoru, ale podle všech vyšetření velmi dobrou funkci té pravé komory.
Ale běžnou námahu zvládám, i péči o děti bez pomoci.
Mě právě lékaři doporučili - už někdy v 18 letech, když jsem s nimi otázku dětí řešila, že je mít můžu, ale nemůžu čekat dlouho. Protože doporučení České kardiologické společnosti je věk max. 28 let. Z hlediska srdce je to samozdřejmě individuální, ale taky proto, že po tomto věku se zvyšují rizika komplikací i u zdravých těhotných - např. riziko preeklapsie a dalších problémů, to by těhotné kardiačce na zdraví nepřidalo.
Navíc, po operaci je možné mít dítě, ale většinou ne hned, ale až se to ustálí.
My se taky bavíme o další možné operaci už několik let, ale zatím na ni nemusím a nepředpokládá se, že bych se radikálně zhoršila, tak doufám, že to přijde, až nejmenší dítko trochu odroste, nechtěla bych určitě dřív, než ve 2 letech.
Janco H.,docela by mě zajímalo, kde a u koho jsi sledovaná, jestli je Tvůj stav tak vážný, že by lékaři těhotenství nedoporučili ![]()
Mě naopak říkají, že regurgitační vady jako fallotovka(stabilizovaná) těhotenství zvládají velmi dobře, horší jsou symetrické vady srce.
Svůj stav jsem konzultovala na dvou od sebe vzdálených pracovištích,můj stav uznali za stabilizovaný, není kontraindikace těhotenství, po této stránce se už zase tolik nebojím, nebo spíš se snažím špatné myšlenky vytěsnit.
Potíže mám, ale žádné hypoxické záchvaty, stavy bezvědomí, prostě únava, zadýchávání, odpočinu si a je zase dobře.
Kdyby ses potřebovala nějak poradit, tak se zaregistruj a napiš soukromou zprávu. Samozdřejmě bych napsala o sobě víc,jak s touto vadou žiju, jaké mám potíže a kde jsem sledovaná.
Co se týče té operace, lékaři říkají, že není vhodné čekat zase tak dlouho, až se stav radikálně zhorší, ale spoustu pacientů s Fallotovkou zůstává stabilizovaných dlouhá léta.
Prostě to naplánujeme, až přijde čas. Od té doby, co jsem k nim přešla od dětských doktorů, věděli, že chci mít děti - víc, i když v té době jsem si v to netroufla věřit, chtěla jsem minimálně 2, toho třetího jsem se už bála po zdravotní stránce, se 2 zdravými dětmi doma se přece člověk trochu víc bojí, ale přišlo
A v této otázce mi byli vždy schopni poradit.
A lékaři - to myslím v množném čísle doslova, nikdy mě neprohlíží jen jeden, ale vyjadřují se k mému stavu dva a dva dohromady dělají kompletní vyšetření. Je fakt, že na určité věci mají trošku odlišný názor, ale neliší se radikálně.
Ahoj,
narodila jsem se také s fallotovou tetralogií, a tímto onemocněním se dá normálně žít, nyní je mi 33, s manželem se snažíme o miminko, ráda bych se někoho zeptala kdo má tuto vadu jak probíhalo těhotenství.
Naďa
Ahoj holky, mám dotaz, MUDr Jičínská mému miminku diagnostikovala Fallotovu tetralogii. Teď jsem ve 33tt a půjdu rodit na Obilňák, chtěla bych poprosit některou z Vás která s tímto má zkušenost jestli by mi mohla napsat jak dlouho před termínem mě budou hospitalizovat popř jak dlouho po porodu tam budem s malým ležet. Nebo jestli je to individuální. Předem děkuji
@AndieEny píše:
Ahoj holky, mám dotaz, MUDr Jičínská mému miminku diagnostikovala Fallotovu tetralogii. Teď jsem ve 33tt a půjdu rodit na Obilňák, chtěla bych poprosit některou z Vás která s tímto má zkušenost jestli by mi mohla napsat jak dlouho před termínem mě budou hospitalizovat popř jak dlouho po porodu tam budem s malým ležet. Nebo jestli je to individuální. Předem děkuji
Ahoj, nenabídla ti dr. Jičínská porod v Praze? Jsem z Brna, ale rodila jsem syna v Motole (transpozice velkých cév). Tím, že jsem byla daleko, tak mě hospitalizovali 14 dní před termínem porodu. No a po porodu je to spíše individuální, záleží jestli jsou nějaké pooperační komplikace nebo ne. Já syna porodila, šel na katetrizaci a posléze rovnou na oddělení kardiologie a týden po katetrizaci ho čekala velká operace. Měl menší komplikace, ale domů jsme šli vcelku brzo cca 8 dní po operaci.
Určitě mrkni na tento web a ptej se tam, hodně pomůžou - je už i skupina Srdíčkářů na Facebooku ![]()
Nemám zkušenost s dítětem, Fallotovu tetralogii mám sama, ale u této vady snad není nutný porod v Praze.
Běžně se operuje i v Brně. Já jezdím k odborníkům tam - od dětství i teď.
To není, ale mě ta možnost potěšila, tak se ptám. Mám větší důvěru ke kardiocentru v Motole… ![]()
@Jana206 I novorozenci se operují v Brně? Myslela jsem že operace provádí jedině Motol.
@lasička1 píše:
@Jana206 I novorozenci se operují v Brně? Myslela jsem že operace provádí jedině Motol.
Taky myslím…mě nabídli porod v Brně nebo v Praze, ale při porodu v Brně by byl syn vrtulníkem transportován do Motola a já bych za ním mohlo přijet až bůh ví kdy. Takto jsem to měla jen pár pater.
@RyBANA Myslím že nabídka porodu v Brně a transport novorozence po porodu vrtulnkem je docela nepříjemný řešení. Pro dítě obrovská zátěž, stres. A pro matku také nic ideálního-po porodu být daleko od svého dítěte, nemoci ho vidět. A hlavně-kontakt s lékaři, kdo se o miminko starají je lepší osobní, než jen telefonovat.
Mě operovali až v 5 letech, v 80.letech se Fallotovka dřív radikálně neoperovala, jen spojkové operace, ale ta hlavní až kolem 5.nebo 6. roku.
Narodila jsem se jinde, do Brna jsem byla převezena.
Transpozice velkých cév se myslím nikde jinde než v Praze neoperuje, zvlášť poměrně novou metodou přenosu velkých tepen.
Ale myslím si, že dr. Jičínská podala zakladatelce kompletní informace, všechny možnosti řešení. Taky ji znám.
Transpozice je poměrně vzácná, Fallotovka „běžná“, i když samozdřejmě taky závažná.
Znám od nás jednu maminku s dítětem s transpozicí. Jí Brno nenabídli, jedině Prahu. Jsme z Olomouckého kraje.
Ale protože se zakladatelka neozvala, tak se tu můžeme jen dohadovat.
Fallotovku není ve většině případů nutné operovat hned po narození. To se naopak dělá jen, pokud by dítě jinak nepřežilo..Pokud je jeho stav po narození závažnější, než se prenatálně předpokládalo.
Běžný postup je dnes takový, že se provádí dočasná „spojková operace“ u miminek, jejichž srdíčko „nezvládá“.Není to na otevřeném srdci. Ale taky v několikatýdenním odstupu po narození. A kolem 8 měsíců až roku radikální operace - pokud nebyla ta spojková. Pokud byla ta spojková, radikální se posouvá, někdy až do předškolního věku - pokud to stav pacienta dovoluje.
Tyto informace mám od Mudr. Nečasové, Mudr. Brychty a Mudr. Zatočila, což si myslím, že jsou kapacity. Nečasová je původem pediatr, ale teď působí působí i v ambulanci vrozených srdečních vad pro dospělé ve FN Bohunicích.
Operuje se prý na kardiocentru, FN U Svaté Anny.
Příspěvek upraven 03.01.13 v 16:23
Fakt mícháme jablka z hruškami.
Se stabilizovanou Fallotovkou pravděpodobně půjdou domů po vyšetření kardiologem - třeba Mudr. Jičínskou, bez operace. Buď půjdou za pár týdnů na tu spojkovou nebo až na radikální kolem roku. Spojková je vždy jen dočasná. A dětští odborníci jsou i v Brně.
Až podle stavu by potom jeli do Prahy.
Kdežto u transpozice dítě bez okamžité operace nepřežije. Během pár dní až týdnů by zemřelo.
Co se týče kardiocentra v Motole, tam jsou většinou posílány případy spádovými kardiology, kteří tam pacienty - buď ještě těhotné nebo dětské, objednávají.
Jano já se s tebou nehádám, já se jen zakladatelky ptala zda jí to nabídli ![]()
Ahoj holky,
Je tu prosím někdo, kdo má dítě nebo ho teprve čeká právě s touto vadou? Zjistili nám ji ve 22.týdnu a ráda bych si popovídala s někým, kdo ví co to obnáší a koho bych se mohla ptát, nebo někoho, s kým bychom to mohli prožívat..
Nema to diky bohu nase dite, ale ma to muj pritel
v dnesni dobe se s tim da nornalne zit a je uz i jin druh operace. Pritel byl na kontrole v Motole v rijnu a rikali, ze uz se neoperuje tak, ze rozriznou hrudnik a pak je oskliva jizva, ale operujto tak, ze pak zustane pidi vpich
kdybys chtela vedet vic, zeptej se…malnkou Ti po porodu asi hned tak nedaji s touto vadou…drzim palecky ![]()
Kdyžtak mi můžete napsat email na ***@seznam.cz a můžeme o tom hodit řeč..