Finance rodiny se 3 dětmi 2026

Napsat příspěvek
Velikost písma:
3410
2.4.26 11:00

To asi bude od rodiny. Navíc každé dítě je jiné. Naše třeba ZOO dost bavila. V jednom období jsme tem na permanentku byli i 10× za rok.
Teď nejmladší dítě baví Mirakulum. Klidně 5× za sezonu a opravdu si to tam užije na celý den.
Baví ho placené aktivity. Zase proč mu to nedopřát, když ta možnost je.
Netvrdím, že ho nebaví si vzít svačinu a jít na kopec. Ale zase dělat to 20 x za rok.
Kino u nás tedy dávno nestojí 120 Kč. To dám bez benzínu i za letní kino, kam rádi chodíme. Ono stačí se cestou domů stavit na zmrzlinu. Když to uděláme 2× za týden, hned je to měsíčně znát.
Stačí jet na výlet, kde je nějaká lanovka, atd… Navíc za dítě nad 6 let se většinou platí.

My tedy nespadáme do kategorie, protože máme 2× SŠ, 1× VŠ a 1× MŠ, ale ty peníze lítají šíleně. Jen co dám za letní soustředění a tábory. A to samozřejmě jsou sami doma o nejmladšího se postaráme. Už neřeším období, kdy jsem na léto platila 10-12 táborů / soustředění pro 3 děti. A to stačilo že každý měl tábor / soustředění a nějaký příměšťák k tomu. A na to stačila normální absence babiček, co by nám pomohly pokrýt i 9 týdnů letních prázdnin, protože pak ještě jarní prázdniny, podzimní a vánoce.

Rozpočet uvádět nebudu, ale stačilo to oblečení pro 3 děti, které jsme neměli kde dědit a museli kupovat z vlastní kapsy.
Tak dítěti ve věku školky je to celkem jedno. Starší dítě chce už většinou i něco módního a nového. A opět záleží jestli mluvíme o první třídě nebo 7.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3410
2.4.26 11:09
@zrcadlo píše: Více

U nás vlastní zázemí / soukromí děti začaly požadovat cca od puberty a to jim bylo cca 11 let. Nedávno jsem to zrovna počítala. Takže ta doba je realitivně dlouhá, pokud dítě nejde na internát a podobně. Mít 4 děti věkově u sebe je za mě ve 2+kk dost náročný proces a to klidně i kdyby na 9 let, než ty děti dostudují střední školu. Nejen prostorově / soukromí ale i místem. Kde máš věci jako kola, nějaké vybavení na zimu a celkově 6 členná rodina bude mít dost věcí pokud to 2+kk není 75 m2 a nemají k tomu sklep a chalupu kam dávají věci na sezonu, atd…
Navíc tedy nám i dospělé děti jezdí domu, berou si tam drahé polovičky. To si ve 2+kk neumím vůbec představit.
To bych si raději na tu dobu pronajímala 4+kk a v tom vlastním 2+kk měla nájemníky.
My jsme ten proces vlastně udělali loňské léto, kdy jsme veliké obydlí prodali a koupili daleko menší, protože děti odcházejí a na důchod nechceme mít 6+kk.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.4.26 11:13
@Snopy123 píše: Více

přesně.. vůbec si to neumím představit… jsme ve 2+1 ale máme dítě jedno. Ale mít tam čtyři děti… vůbec. Ještě asi dvě blízko k sobě… asi možná.. ale ani to jsem nechtěla v menším bytě. A taky to dítě může mít vysokou blízko domova a je tam stále.. ale to tuším že se to dítě bude snažit utéct :D

• Citovat
  • Upravit
3452
2.4.26 12:02

6 lidí v 2+kk je nejen masakr ale i bezohledné rozhodnutí rodičů. Každý potřebuje nějak zalézt, mít kousek soukromí, v nemoci, při učení nebo jen tak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.4.26 12:28

Ano, naše děti 7, 5 a tři si vystačí s velkým obývákem kde mají víceméně všechny hračky a pokojíčkem na spaní. Klidně spinkají všichni společně a nebo u nás v ložnici. Úplně jim to zatím stačí. Ale to se samozřejmě změní. Později budou mít každý svůj pokojíček. Prostoru potřebujeme celkově hodně.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
2.4.26 12:46
@Anonymní píše: Více

jasné 7 a 5 stačí.. ale 12 a 10 až stačit nebude

• Citovat
  • Upravit
3410
2.4.26 13:05

Jasně, většinou se to změní. V 7, 5 a 4 nám děti taky spaly v jednom pokoji a hrály si ve společné herně.
Ve věku 14,12 a 11 zase ta situace byla úplně jiná. :kytka:
A tedy i na 4 děti máme dost věcí a to rozhodně nejsem nějaký sběrač. Ale 6 lidí mají nějaké zájmy, potřeby má dost věcí samo o sobě. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3410
2.4.26 13:08

@884135 Asi to bude hodně záležet i na rodině a daných dětech. Kamarádky manžel žili ve 2+1 ve 3 dětech (on byl jedno z těch dětí) a když mohl tak utekl na studia. Sám pak měl pro 2 děti 4+1 a bez té možnosti by do dalšího dítěte nešel - pro něj ten pocit mít možnost soukromí byl naprosto zásadní (a zřejmě jako dítě ho neměl naplněn).
A asi varianta, že jiní to zvládali a bylo jim takhle fajn mu byla víš kde. :kytka:
Ale pořídit si 4 děti do 2+1 bych jim neudělala. A tedy mám i sebe ráda a „odtrpět“ si i kdyby 7 let ze společného života… No nevím. Mně to přijde škoda. :lol: :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.4.26 13:11

@Snopy123 To pises dobre. U nas za vylety utratime malo, protoze nas nejvice bavi vylety levne. Kdyby nas bavily jine, polozka 2 poroste, mela by porad z ceho rust. V Mirakulu jsme byli jednou - mela jsem 2 volne vstupy, takze v podstate take levne - a podruhe uz nikdo nechtel. V kine jsem s detmi jeste nebyla. :oops:

Nejvetsi polozky jsou u nas krouzky + tabory (letos tabory zatim 35.000 a mozna pribyde jeste pro 2 deti po jednom primestaku, krouzky za cely rok cca 40.000, a to nemame nic vylozene draheho krom jednoho plavani) a dovolena. Do dovolene pocitam i 2-3 prodlouzene vikendy za rok, ktere prave spojujeme s vylety, takze mozna jsem to mela vice rozvest.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
2.4.26 13:13

Deti jsou uz celkem velke a obyvak puka ve svech. Vlastni pokoje oceni hlavne vecer a rano, protoze kazdy jde jindy spat a jindy vstava, ale pres den se tam moc nezdrzuji. Vlastni prostor chybi hlavne nam rodicum, ale deti nas stale nenechaji se pred nimi schovat :mrgreen:.

• Citovat
  • Upravit
22085
2.4.26 13:26

Navíc v těch bytech je většinou jedno WC a jedna koupelna, což mě přijde hrozné při pěti a více lidech. Soukromí nulové, intimita taky, utéct není kam.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3410
2.4.26 14:18

@mado To máš pravdu. My tedy měli 2 koupelny a pak 3 WC a to bylo tak akorát.
Ve 2+kk s 1 WC a koupelnou no nevím.
My tedy i navíc často pereme. Máme tedy sušičku, ale i tak. Za hezkého počasí (třeba teď) to dáváme na zahradu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32929
2.4.26 21:06

Mame 7,14,16 kluky.
1. To je různé, ale není to moc. Dva ze tří hrají házenou za TJ, to vyjde ročně cca 6 tisic (plus náklady na dojíždění na zápasy a turnaje, ale to se střídají rodiče a přispívá i klub a sponzoři), oblečení a boty nejsou majlant. Na lyžáky starší nebyli, nejmladší se školkou jo, jeli fakt celá školka, to vyšlo na 6 tisíc, plavání cca 3,5 tis.
2. Neumím říct, prostě co je, střídáme dražší a méně náročné aktivity.
3. Cca 12 tisíc, děláme 3-4× měsíčně velký nákup za 2-2,5 tis plus pak dokupujeme co je jinde v akci.
4. Všichni jezdíme na týdenní v ČR a to vychází na cca 15 tis ubytování a pak na den počítám 2 tis ( aktivity a jídlo). Mimo to bud jedeme ještě kempovat nebo na výlety. Ja jsem doma celé prázdniny. V dubnu nám vrací cca 65 tis z daní a to počítám na léto.
5. Mame 3+1. Starší kluci spolu a my s malým zatím spolu.
6. Vyloženě nešetříme na studia. Ale počítáme s řidičákem pro všechny, s náklady na SŠ, výjezdy se školou..

Příspěvek upraven 02.04.26 v 22:16

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.4.26 21:14

@andelka83 A jak to plánujete s bydlením dál? Máme třetí dítě s podobným odstupem od starších jako vy, jen teď má nejmenší 2roky, starší 8 a 10. Starší stejné pohlaví, menší druhé, tak starší počítáme spolu pořád.

Tu částku za jídlo obdivuju, na tu bych se potřebovala dostat (bez obědů ve škole a v práci, ale já jsem ještě na RD), ale jsme zvyklí na bio maso a zeleninu a i bez kupování hloupostí (a nikdo nepije ani sladké nápoje, ani alkohol, žádné blbosti, cukrovinky atd nekupujeme) jsme na min. 20tis.

• Citovat
  • Upravit
32929
2.4.26 22:26

Zapomněla jsem dodat, že nemáme pořad doma všechny, 1/3 času ti starší jsou u otce, takže tam to trochu pomůže. Občas jíme u prarodičů. V restauraci skoro vůbec, natož všichni. To jen o dovolené. Manžel má bzlp dietu. Potřebuje maso, sýry, přílohu a zeleninu. Ale proste kupujeme co je levnější. Kuře v akcí celé, klidně 4 ks, naporcuje do mrazáku. Sýry do 14-20 kc za 100g, takze italská provenience to holt není. Vejce většinou dostaneme, v těch jede prostřední sportovec. Některé nákupy jídla platíme benefit kartou a tu jsem nepočítala. Většinu nákupů platím já normálně.
Bydlení měnit nebudeme a pokud ano, tak stejně nebude větší. Využití místností jsme už několikrát měnili. Ještě když se narodil nejmladší, bývala u nás na víkendy a prázdniny nejstarší dcera ( celkem mame deti 4). Ted už jezdi na návštěvy, ale její postel tu stále je. S nejmladším obýváme největší pokoj, kluci mají nejmenší, mají poschoďovou postel. Kuchyň a obývák je společný prostor. Ještě má manžel na chodbě pracovnu/ kutloch.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat