Financování syna na VŠ
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
@Fazulina píše:
Jako o dceři se Me57h vyjadřuje hrozně, to jo, ale na druhé straně, ona by asi na brigádu jít mohla, ale místo toho chce dělat překlady zadarmo, možná by mohla najít nějaký kompromis, překlady se jí budou hodit, to jo, ale pokud má možnost i pracovat, neměla by to úplně zatracovat a zkusit i něco vydělat.Já jsem na VŠ bydlela v místě, takže jsem nemusela platit ubytování, rodiče mě tedy živili, ale chodila jsem brigády, pátek večer a víkendy, prázdniny a měla cca 2000 - 3000 měsíčně na svoje útraty, oblečení a tak. Nic jsem jim nemusela přispívat. To bylo v roce 1993 a dál, takže celkem slušné peníze…
Druhou VŠ jsem dělala při práci na plný úvazek (bez dětí a rodiny), ale to byla extrémně lehká VŠ, totální brnkačka…
ale dcera meh má brigádu a dobře placenou to jí meh závidí
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@me57h píše:
Já jsem vyučená a šla jsem pracovat hned v 17ti. A dcera má slušnou brigádu, takže prostě platit bude.
Takže dcera studuje VŠ, chodí na brigády ze kterých se živí a ještě chceš, aby přispívala na domácnost?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jinak k tematu: dokud jsem bydlela doma, tak jsem neprispivala nic, naopak jsem dostavala kapesne (na legitku, pausal a osobni raudstky). Obleceni apod jsme dostavala hlavne k narozkam a vanocum. Pak jsem se z vlastniho rozhodnuti odstehovala a bydlela s pritelem od druhaku, a to jsem dostavala nejprve 1500, pak 2000. S tim, ze se kdykoliv mohu vratit bydlet domu zadarmo. Nevratila.
Vydelavala jsem brigadne a pritel dostaval od rodicu vice, takze nas dost sponzoroval on. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Vlassy píše:
@Pajusinka Syn studuje psychologii, ma to docela narocne, navic ted bude v prvaku na Mgr, tak ze zacatku nevi, jestli nebude muset omezit brigady. Jde mi i o to, ze ja bydlim s pritelem, mame 8 leteho syna a priteli vadi, ze mu vubec neco posilam. Pritom on ma nadprumerny prijem, kupuje same blbosti a me vycita, ze synovi posilam 2800 na najem. Do nedavna jsem mu to posilala tajne, protoze jsem vedela, ze bude ohen na strese. Posilam mu to z me vyplaty a on pry, ze tim okradam rodinu a ze syn je dospely a ma se starat sam.
Přítele upozorni, že k dítěti, které se připravuje na budoucí povolání studiem VŠ máš prostě vyživovací povinnost ze zákona, ať už si o tom on sám myslí cokoliv. Syn může návrh na určení výživného podat k soudu kdykoliv (a možná by to i měl udělat - měli byste to jasně na papíře a bylo by). Kolik je Tvoje výplata? Podle kalkulaček výživného na internetu si snadno můžeš spočítat, na kolik by tak jako měl nárok. Druhého rodiče syn nemá?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@maja45 píše:
Takže dcera studuje VŠ, chodí na brigády ze kterých se živí a ještě chceš, aby přispívala na domácnost?
@malákráličice píše:
@maja45 A jeste hlida brachu a dela domaci prace.
A ma platit nakupy babicce.
- Citovat
- Upravit
@SlečnaDahlia píše:
Naopak, neuživila by se jako překladatelka do jazyků typu angličtina. Těch je jako máku. Po překladatelích do málo frekventovaných jazyků je naproti tomu pořád sháňka a jelikož je to holka šikovná, umí anglicky a doma ji nic nedrží, může si v podstatě kdykoliv možnosti uplatnění ještě rozšířit v zahraničí.
V knihovně, kde jsem pracovala, jsme měli lektory na přednášky že Skandinávskeho domu, to je takové sdružení kolem severské literatury. Opravdu to není žádné terno. Šlo tedy o překlady knih, ono je sice málo překladatelů, ale i málo knih vychází u nás.
V zahraničí bych viděla potenciál.@Wani píše:
@Fazulina No však nemusí překládat beletrii (což není nijak extra placené), může překládat ve firmě (to sype o dost více).
Hele, může mít štěstí, ale fakt si nemyslím, že je u nás moc firem, kde by využila finstinu. Pokud je tedy o ní řeč, mluvíme vlastně čisté hypoteticky. Nicméně teď dělá překlady zdarma pro neziskový, to netuším, kde splasila, ale aspoň tim získá praxi.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@ka2ka píše:
ale dcera meh má brigádu a dobře placenou to jí meh závidí
Aha, tak to jsem nevěděla. Tak to je pak hrůza, co meh předvádí…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@me57h píše:
Já jsem vyučená a šla jsem pracovat hned v 17ti. A dcera má slušnou brigádu, takže prostě platit bude.
Tvoji dceri bych byla I ochotna pronajmout byt jen za hubicku, jen aby se od Vas dostala pryc.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@me57h píše:
Kdyby si mé dítě vybralo perspektivní obor, podpořila bych ráda.
rekla matka s ucilistem:).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Fazulina https://www.businessinfo.cz/…r-17995.html Podle tohoto clanku nam spoluprace s Finskem roste.
A Finsko se bezne do Skandinavie neradi.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Prvák, druhák jsem dostávala od rodičů asi 10 000 měsíčně a učila se fakt na plný úvazek od rána do večera (VUT Brno). Pak už se to dalo, tak jsem se živila sama. Je pravda, že jsem musela kvůli práci studium o rok prodloužit.
Někdo bude tvrdit (a tvrdí to tedy i zákon), že rodiče by měli potomky na VŠ kompletně zajišťovat. Někdo může namítnout, že kdo se nezvládne alespoň uživit sám, evidentně na studium nemá. Jestli, zakladatelko, nemůžeš dávat víc, je to stejně bezpředmětné, prostě to nejde, tak to nejde.
Jsem rodině vděčná, že mě podpořili. Asi bych v tehdejším věku neměla nervy na práci i studium zároveň. Svoje děti bych taky podpořila maximálně, pokud bych viděla snahu. Jako asi každý rozumný rodič.
- Citovat
- Upravit
@Wani píše:
@Fazulina https://www.businessinfo.cz/…r-17995.html Podle tohoto clanku nam spoluprace s Finskem roste.A Finsko se bezne do Skandinavie neradi.
Vida, tak třeba ji tam přece jen pšenka pokvete ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já pořád dumám, jak někdo může vyžít se 3, 4 tisíci? To nestačí ani na jídlo. A co benzín/jízdné? Oblečení? Kosmetika? Nedejbože když je student kuřák?? ![]()
To samožrejmě není nic proti zakladatelce, ta dává, kolik může ![]()
Strašně fandím těm, kteří na studiích třeli bídu s nouzí a přesto se na to nevyflákli.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit