Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Já bych zapřemýšlela nad kurzem digitální fotografie. Tam ti poradí co a jak, jak vybrat fotoaparát a objektivy podle toho, co máš v plánu fotit, jaké značky a programy jsou dobré.
Mám digitál, obyčejný Nikon, asi za 3 a půl tisíce. Fotí hezky. Časem bych chtěla něco lepšího, tak se tu přiživím.
Fujifilm X-E3. Ale pokud si pořádně nenastuduješ, jak s ním pracovat, tak ti bude k ničemu. Úprava fotek nezabere nic, pokud se naučíš správně nastavit foťák.
Jak jsem tu psala (a nejen já) už do X fór - pokud chceš slušný foťák, kup si tělo Nikon nebo Canon s objektivem, který je v setu, na tom se nauč a pak jej můžeš postupně vylepšovat tím, že si koupíš nějaký ten lepší objektiv, třeba časem i to nové tělo, a ne jak když si koupíš kompakt, který za pár let celý nahradíš novým.
Například Nikon D3500 nebo Canon 200D se dají koupit kolem 10 tisíc i s nějakým tím základním objektivem a nebála bych se sáhnout po kousku z prověřeného bazaru (např. z bazaru Foto Škody nebo Megapixelu - poskytují na něj záruku).
Myslím si, že kupovat si kompakt nebo nějakou lacinou polozrcadlovku už nemá smysl s tím, jak dobře už fotí telefony. O tom by se jistě dalo polemizovat, ale za mě je zbytečné něco takhle na půli cesty…
Otázka je, na co ten foťák budeš využívat. Jestli si chceš fotit rodinu u moře, psa na procházkách nebo památky na dovolené, stačí podle mě dnes spolehlivě telefon.
Určitě zrcadlovku, Nikon nebo Canon tělo jak píše paní nade mnou. Pokud chceš fotit opravdu profi fotky, kup si lepší objektiv, porad se s odborníkem, který tomu rozumí a doporučí nejvhodnější pro tvé potřeby. Cenu počítej minimálně kolem deseti tisíc jen za foťák. Do začátku bych nic nedokupovala, až časem podle potřeb. Mobilem fotím taky, ale foťák je foťák.
Dobrý den,
uvažuji o koupi nějakého lepšího foťáku ale nejsem si jistá že bych ho 100% využila. Jk dlouho trvá než se s takovým strojem naučím. Jak dlouho trvá úprava fotek po vyfocení. Máte někdo zkušenosti s nějakým dobrým a poměrně levným foťákem. A kolik stojí počáteční investice? (foťák, karty, baterka, stativ atd.)