Genetické vyšetření při opakovaných potratech

1575
9.1.12 20:16

Genetické vyšetření při opakovaných potratech

Ahojky…mám za sebou tři samovolné potraty v ranném stádiu těhotenství, doktor nás poslal na genetické vyšetření a hematologii… Zajímalo by mě co na takovém genetickém vyšetření vlastně můžou zjistit? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
teresa20
9.1.12 20:19

Soni, mě to genetické vyšetření nabízel teď dr po zt. Ptala jsem se ho a říkal, že mi vezmou krev na rozbor, kde se mimojiné bude zkoumat, jestli nemám nějakou infekční nemoc, co „spí“ a ještě se neprojevila… určitě se zkoumá ještě víc věcí, ale co přesně už si nepamatuju. Taky s tebou v rámci toho testu sepíšou rodinnou anamnézu, vážné nemoci v rodině atd…

• Citovat
  • Upravit
31400
9.1.12 20:46

na genetice se v první řadě z krve stanoví tzv. karyotypy rodičů..jde o to, že někteří lidé jsou nositelé tzv. balancované chromozomální translokace, kdy jsou konečky dvou (vzácně tří) chromozomů přehozené, danému člověku to problém nečiní (protože jsou prostě jen zaměněné, A za B a B za A), ale při tvorbě pohlavních buněk se někdy stane, že v ní vznikne sada, kde jsou „dvě A a žádné B“ nebo naopak…no a tím vznikne pak i nebalancované embryo a následuje potrat, protože se nemůže normálně vyvíjet dál (případně se narodí postižené dítě)

u žen se potom vyšetřují ještě tzv. trombofilní mutace, bývají taky spojené s potraty (obvykle ve II. trimestru, ale některé práce naznačují souvislost s už potraty v trimestru I.)

některá genetika rutinně k tomu vyšetří i přenašečství cystické fibrózy, ale to nemá s potraty už společného nic

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
3.2.12 21:42

Ahoj chtěla bych se zeptat kolik stojí krevní test na rozbor genetiky po prodělanem potratu.Slyšela jsem že po jednom prodělanem potratu se testy platí a po dvou už ne.Děkuji

• Citovat
  • Upravit
teresa20
3.2.12 21:47
Anonymní píše:
Ahoj chtěla bych se zeptat kolik stojí krevní test na rozbor genetiky po prodělanem potratu.Slyšela jsem že po jednom prodělanem potratu se testy platí a po dvou už ne.Děkuji

není pravda, mě byla genetika nabízena po prvním zt a hradila by ho pojišťovna ;)

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
3.2.12 21:54
madi píše:
Anonymní píše:
není pravda, mě byla genetika nabízena po prvním zt a hradila by ho pojišťovna ;)

mě bylo u doktora řečeno že se první platí…jakou máš pojištovnu,já 213

• Citovat
  • Upravit
teresa20
3.2.12 22:13
Anonymní píše:
madi píše:
Anonymní píše:
není pravda, mě byla genetika nabízena po prvním zt a hradila by ho pojišťovna ;)
mě bylo u doktora řečeno že se první platí…jakou máš pojištovnu,já píše: Více

já jsem na něm nebyla, ale takhle mi to řekl doktor, když mi to nabízel.
na pojišťovnu se neptal, ale mám 211

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí