Geneticky nepasujeme

9.6.18 10:59

Geneticky nepasujeme

Ahoj maminky a snažilky, ve středu jsme si byli s přítelem v CARu pro výsledky genetiky a zjistili jsme, že k sobě nepasujeme a máme oba jeden gen špatný, který by způsobilo těžké onemocnění našeho miminka. Budeme si nechávat vyšetřit embrya abych dostala jen ty zdravé, ale spíš mě zajímá (nenapadlo mě se zeptat genetička když jsme u ní seděli) jestli se naše dvě buňky (vajíčko a spermoniček) vůbec spojí když geneticky nepasujeme. Prožila jste některá genetickou neshodu a zadařilo se?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
9.6.18 11:13
@Amy_Farrah_Fowler píše:
Ahoj maminky a snažilky, ve středu jsme si byli s přítelem v CARu pro výsledky genetiky a zjistili jsme, že k sobě nepasujeme a máme oba jeden gen špatný, který by způsobilo těžké onemocnění našeho miminka. Budeme si nechávat vyšetřit embrya abych dostala jen ty zdravé, ale spíš mě zajímá (nenapadlo mě se zeptat genetička když jsme u ní seděli) jestli se naše dvě buňky (vajíčko a spermoniček) vůbec spojí když geneticky nepasujeme. Prožila jste některá genetickou neshodu a zadařilo se?

Mám to v rodině. Teta a strejda spolu byli skoro 20 roků a taky měli každý jeden špatnej gen. Řekli jim, že když budou mít děti každý s někým jiným, tak budou nespíš v pořádku, ale spolu mít děti nebudou. A bohužel to byla pravda. Časem se rozvedli ( ne kvůli tomu) a teta měla na prahu čtyřicítky mimino s jiným partnerem po třech měsících co se pro něj rozhodli. Narodila se zdravá holčička.
Prosím o zachování anonymu, info o rodině děkuji

• Citovat
  • Upravit
1222
9.6.18 11:18

Mám podobný případ v okolí. Snažili se přirozeně skoro 10 let, nakonec to vztah neustál a šli od sebe. On měl děti do roka s jinou, ona asi po 2 letech přirozeně rovnou dvojčata. Všechna dítka zdravá :kytka: Výhodou byl relativně nízký věk, oběma bylo v době rozchodu kolem 30 let.
S CARem a zdravými dětmi v této souvislosti o nikom nevím, ale to není nic proti ničemu. Držím palce :kytka:

edit: ještě jak čtu příspěvek nade mnou… Vůbec to neznamená, že nemůžete mít zdravé děti. Jen prostě s pomocí. Určitě to vyjde, vyberou zdravé pídě a budete mít veselo ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3355
9.6.18 11:27

@Amy_Farrah_Fowler na to ti nikdo neodpovi kdyz nepises o ktery gen se jedna.jsou tisice genu a nekolik typu prenosu gen. informace. Nektere mutace zpusobi neplodnost, nektere potrat, nektere nemoc ditete, nektere nic. Nekdy musi byt 2 vadne geny, nekdy jen jeden, nekdy jsou nemocni Jen deti urciteho pohlavi…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26861
9.6.18 12:16

Mame v rodine takovy par. Pocit dite, dokonce i dvojcata, se jim podarilo nekolikrat. Bohutel vzdy doslo k potratu, priroda to sama ukoncila. Testy potvrdily, ze se k sobe geneticky nehodi. Nastesti oba maji deti z predchozich manzelstvi, jen spolecne zadne.

@Amy_Farrah_Fowler A co vyuzit geneticky material darcu? Vadilo by vam moc, kdyby dite nebylo biologicky vase, prestoze bys ho odnosila a porodila?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9.6.18 12:25

@cecetka nám genetička řekla, že k sobě nepasujeme a že kdyby se nám to podařilo přirozeně tak je 25% riziko že by dítě bylo nemocné, jelikož jsme oba prenaseci stejného špatného genu, ale že nám nechají vyšetřit embrya a to dobré nám dají, že máme 75% šanci že se to povede. Mě spíš nebyla zodpovězena otázka jestli se naše buňky vůbec spojí když je tam ta neshoda, jestli se budou v misce „přitahovat“ aby vzniklo embryo. Ve středu jedeme znova na testy ale ty musí podstoupit naši rodičové aby se zjistilo který z nich je přenašeč abychom věděli od koho jsme to zdědili.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4398
9.6.18 12:29

@Amy_Farrah_Fowler Tak oni tu spermii muzou vpichnout do toho vajicka…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9.6.18 12:31

@BaMaK ten gen by způsobilo určitá onemocnění dítěte (ledviny, srdce, náhlé úmrtí kojenců atd), že máme 25% riziko onemocnění a taky 75% šanci mit zdravé dítě. O neplodnosti nepadlo slovo. Ale spíš mě zajímá zda se vajíčko a spermie budou v misce „přitahovat“ aby vzniklo embryo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9.6.18 12:34

@e008 ano to je pravda, snad v tom nebude problém a utvoří se embrya.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4700
9.6.18 12:51
@Amy_Farrah_Fowler píše:
@cecetka nám genetička řekla, že k sobě nepasujeme a že kdyby se nám to podařilo přirozeně tak je 25% riziko že by dítě bylo nemocné, jelikož jsme oba prenaseci stejného špatného genu, ale že nám nechají vyšetřit embrya a to dobré nám dají, že máme 75% šanci že se to povede. Mě spíš nebyla zodpovězena otázka jestli se naše buňky vůbec spojí když je tam ta neshoda, jestli se budou v misce „přitahovat“ aby vzniklo embryo. Ve středu jedeme znova na testy ale ty musí podstoupit naši rodičové aby se zjistilo který z nich je přenašeč abychom věděli od koho jsme to zdědili.

To má jaký smysl? Budete je kamenovat?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.6.18 12:52

Znam jeden pripad z okoli…nevedelo se o spatnem genu, ktery maji oba z paru a po umelem oplodneni (kvuli jeste nepruchodnym vejcovodum) bohuzel doslo k umrti miminka az po narozeni :( rekli jim, ze je u kazdeho prirozeneho tehotenstvi 25% sance, ze se to stane znova…po sestinedeli opet zena otehotnela, jeli na testy a cekaji zdrave miminko (tuk tuk tuk), nastesti ;) jinak by musela na ukonceni… takze verim, ze pokud to pohlidaji v caru, tak to bude v poradku :hug:
Prosim o anonym (osobni informace a ne me), dekuji :)

• Citovat
  • Upravit
26861
9.6.18 14:57
@mgdln píše:

Zrejme lekari potrebuji zjistit, o co presne se jedna :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5178
9.6.18 15:05
@Amy_Farrah_Fowler píše:
@BaMaK ten gen by způsobilo určitá onemocnění dítěte (ledviny, srdce, náhlé úmrtí kojenců atd), že máme 25% riziko onemocnění a taky 75% šanci mit zdravé dítě. O neplodnosti nepadlo slovo. Ale spíš mě zajímá zda se vajíčko a spermie budou v misce „přitahovat“ aby vzniklo embryo.

Ano, budou se k sobe „pritahovat“ a embryo muze vzniknout i pri spontannim otehotneni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5178
9.6.18 15:08
@mgdln píše:

Pokud je indikovano PGD pro neprilis castou gen. mutaci, je treba nejprve udelat porovnavaci vzorek tech genu z rodin obou partneru.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9.6.18 19:14

Ano, máte pravdu, chtějí mít pod kontrolou od koho jsme gen zdědili. Sice už to nepůjde změnit, ale asi jim to pomůže při naší léčbě. Sice je to neustále čekání, ale furt lepší než se pak mlátit do hlavy, že máme nemocné miminko.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Recenze center asistované reprodukce na eMiminu

Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?

Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.

Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku

Ikona - Kateřina Veselá

MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.