Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Tak já za sebe můžu napsat, že jsem test na cukrovku odmítla u obou těhu. Doktor mi to nabídl, já odmítla a dál se s tím nikdo nezabíval. U prvního těhu mi vyšly špatné výsledky z krve, tak jsem šla na plodovku. Vystresovaná z toho jak blázen. Samo bylo vše ok a u druhého těhu jsem odmítla testy z krve a rovnou jsem dr. říkala, že chci rovnou na plodovku. Neměl s tím žádnej problém. K oboustranné spokojenosti. Jinak mi samo kontoloval pokadé tlak a moč a vždy vše ok. U obou těhu jsem vždy nabrala cca do 8kg.
Chybně provedený OGTT – na co si dát pozor?
http://www.tehotenskacukrovka.cz/…si-dat-pozor
@Syringa já to taky odmítla, a je jasně vidět u koho po nějaký kalorický bombě cukr vyletí a u koho ne. a není to jen můj názor, je to názor všeobecně na předraženou předporodní péči v čr.
@jopo
odmítla jsi ogtt, ale šla jsi na plodovku? ![]()
já bych teda radši 10× šla na ogtt než 1× na plodovku
![]()
Také mě překvapuje rozdílnost postupu každého zařízení… Budu si muset zjistit konkrétní postup toho kam bych mela byt poslána ja… Na stránkach moje porodnice.cz píší postup prvni odběr ze žíly, pak za hodinu nápoj, po hodině další odběr ze žíly, za další hodinu třetí odběr ze žíly. Takže při takovem postupu u me pardon, ale to nedám ![]()
@semisova píše:
Také mě překvapuje rozdílnost postupu každého zařízení… Budu si muset zjistit konkrétní postup toho kam bych mela byt poslána ja… Na stránkach moje porodnice.cz píší postup prvni odběr ze žíly, pak za hodinu nápoj, po hodině další odběr ze žíly, za další hodinu třetí odběr ze žíly. Takže při takovem postupu u me pardon, ale to nedám
tohle je ten správný postup. A ještě bys měla tu glukozu vypít asi tak do 10 minut po prvním odběru, pak si sednou na lavičku a čekat.. zbytečne nechodit, nepít, nejíst ![]()
Já jsem ogtt přežila 3× a vždycky mi teda brali krev jen dvakrát - před vypitím a po dvou hodinách
@madi @Zami Právě proto píšu, že by se to mělo sjednotit a ne aby to každý doktor nebo sestra dělali jinak než kolegové. Jak to bylo u mě ( teď čtu že špatně): Ráno jsem šla do lékárny kde jsem si na recept vyzvedla lahvičku s „nápojem“. Sestřička mi glukometrem, podobný má doma babička, změřila cukr. Nápoj nalila do kelímku ( bylo toho tak na 3 kelímky) a já pila až se z toho pozvracela-navaluje se mi i když si doma dám sirup na kašel. Na Ogtt jsem byla poprvé, před pěti lety se u nás nedělal. Pak mě sestra poslala domů, že mám přijít za určený čas-už nevím za jakou dobu. Pak mi zase změřila cukr stejným přístrojem a já opět odešla domů.
@madi píše:
@jopoodmítla jsi ogtt, ale šla jsi na plodovku?
já bych teda radši 10× šla na ogtt než 1× na plodovku![]()
@zasemamina píše:
@madi @Zami Právě proto píšu, že by se to mělo sjednotit a ne aby to každý doktor nebo sestra dělali jinak než kolegové. Jak to bylo u mě ( teď čtu že špatně): Ráno jsem šla do lékárny kde jsem si na recept vyzvedla lahvičku s „nápojem“. Sestřička mi glukometrem, podobný má doma babička, změřila cukr. Nápoj nalila do kelímku ( bylo toho tak na 3 kelímky) a já pila až se z toho pozvracela-navaluje se mi i když si doma dám sirup na kašel. Na Ogtt jsem byla poprvé, před pěti lety se u nás nedělal. Pak mě sestra poslala domů, že mám přijít za určený čas-už nevím za jakou dobu. Pak mi zase změřila cukr stejným přístrojem a já opět odešla domů.
pokud ses pozvracela, tak už ti neměla brát krev, to už bylo k ničemu ![]()
Já jsem si taky šla jednou vyzvednou lahvičku, dvakrát mi to nějak rozdělávali z prášku tuším.. to asi záleží, jakou tu glukozu zvolí, ono je asi víc výrobců.
@jopo píše:
Při prvním těhu jsem na plodovku „musela“ protože mi nevyšly krevní testy a to by snad šel každej a u druhýho jsem si o ně zažádala rovnou, protože jsem tušila, že testy opět nevyjdou a nechat si nabrat zbytečně 5 zkumavek krve, tak to raději tu plodovku. Jinak když mi dělali plodovku, tak ani u jedné nevím, že mi něco dělali, vůbec jsem to necítila.
nešel
já jsem měla taky špatné výsledky a na plodovku jsem nešla. Sice na mě to „musíte“ zkoušeli, ale měli smůlu
Já byla dnes- od půlnoci nalačno, odběr a hned vypití glukozy, další odběr za hodinu a další za další hodinu. A bylo
Mezi tím nepít, nejíst a nejlíp sedět na zadku, aby pohyb nezkreslovat výsledky. Krev se nemá brát z prstu, u zátěžáku je rozdíl ve výsledkách.