Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Já chodím 1× ročně, teď mi našli myom na děloze tak budu chodit 2× ročně. Vždy řeknu, že sexuální styk nebyl. Dr. je to jedno. Strčí mi prst do zadku, pak udělá ultrazvuk.
@Dana066 píše:
Já chodím 1× ročně, teď mi našli myom na děloze tak budu chodit 2× ročně. Vždy řeknu, že sexuální styk nebyl. Dr. je to jedno. Strčí mi prst do zadku, pak udělá ultrazvuk.
Moje gynekoložka mě naštěstí přes konečník nikdy nevyšetřovala, ani mi to nenavrhla, jen ten utz. Ale ani jsem zatím neměla problémy…
@Anonymní píše:
Moje gynekoložka mě naštěstí přes konečník nikdy nevyšetřovala, ani mi to nenavrhla, jen ten utz. Ale ani jsem zatím neměla problémy…
Přes konečník je to v pohodě, ale před minule mi tam něco strčila a bolelo to fest (asi ta zrcadla). Proto jsem minule hlásila dopředu, že jsem stále panna ![]()
Tak řekni gynekoložce, že jsi věřící a sex mít nikdy nebudeš nebo že jsi řádová sestra - ona se tě pak pokaždé nebude ptát… A na gyndu choď i bez ohledu na problémy nebo neexistující sex. život, sama si asi přednádorové změny na čípku nezjistíš…
@Prosimklid píše:
Tak řekni gynekoložce, že jsi věřící a sex mít nikdy nebudeš nebo že jsi řádová sestra - ona se tě pak pokaždé nebude ptát… A na gyndu choď i bez ohledu na problémy nebo neexistující sex. život, sama si asi přednádorové změny na čípku nezjistíš…
Panna mít nádor čípku nemůže - je za ně zodpovědný vir HPV, který se přenáší pohlavním stykem. Gynekoložka mi proto ani ten čípek nekontroluje, jen utz přes břicho.
@Prosimklid vnitřní (vaginalni) ultrazvuk se nedělá.
Pouze ultrazvuk přes břicho, který není přesný u obézních žen se přes tuk nevidí pořádně na orgány. U stihlych ano.
@Anonymní píše:
Panna mít nádor čípku nemůže - je za ně zodpovědný vir HPV, který se přenáší pohlavním stykem. Gynekoložka mi proto ani ten čípek nekontroluje, jen utz přes břicho.
Nepřenáší se jen pohlavním stykem. No dobře, tak nádor vaječníku, dělohy, cokoliv. Prostě onkologické onemocnění ženských pohlavních orgánu rozhodně nesouvisí s pohlavním životem, takže i jako panna může mít rakovinu výše zmíněného a proto je dobré chodit na prentivky, stěry i ultrazvuk.
@Prosimklid
Ty stěry z čípku mi právě gynekoložka nedělala ani jednou, nejsou prý u panny potřeba. Jinak máš pravdu, nádor vaječníků, dělohy může mít i panna.
@Prosimklid @Prosimklid stery se u panen nedělají. Dovnitř se nic nestrka.
@Prosimklid
Ale také je pravda, že rakovina vaječníků dělohy je běžná spíše u starších ročníků.
@jejjej jak je zde psáno HPV je prenos sexuálním jakým koliv přenosem ( orál, anál, líbání, matrurbace atd) pokud žena nemá sex přímo ale má jiný typ sexuálního uspokojení tak šance je vždy a to třeba i kondylomata…jinak přesně aspoň ultrazvuk a štěry u čípku 1 za rok by si i tak nechala udělat
@jejjej píše:
@Prosimklid @Prosimklid stery se u panen nedělají. Dovnitř se nic nestrka.
No a není to chyba? Nemůže si to vyžádat? S HPV se setká v životě každý, proč by měla být „ochuzena“ o možnost stěrů jen proto, že je panna.
K přenosu infekce dochází převážně pohlavní cestou, přímým stykem při úzkém kontaktu, dotykem kůže, sliznic, může k němu dojít tedy i při nepenetrativním styku, případně nepřímo kontaminovanými předměty. Možný je i přenos infekce z matky na dítě během porodu při průchodu porodními cestami.
@Anonymní píše:
Dobrý den,je mi už 25+, jsem panna a sex. život ani neplánuji. Na gynekologii jsem byla poprvé ve 23 letech, tehdy jsem se sblížila s jedním známým a vypadalo to nadějně, takže jsem zašla na gynekologii. S tím známým to však nevyšlo a žádný jiný vztah ani neplánuji.
S gynekoložkou jsme se dohodly na tom, že když nemám problémy, tak mi udělá jen utz.
Ale…je mi to takové hloupé tam chodit a pokaždé říct, že jsem stále panna. Je mi jasné, že doktorce i sestrám je to asi jedno. Ale být v mém věku panna je už opravdu rarita.
Sestra se mě už na recepci ptá, zda si přeji plastové zrcadlo, mé odmítnutí nějak naštěstí nekomentuje, ale v mém věku se už opravdu s pannami nepočítá…
Co jsem se tak ptala, tak ohledně gyn. prohlídek má každý jiný názor, někdo tvrdí, že úderem 15. narozenin, by tam každá měla jít, nejpozději v 18. Jinde jsem se zase dočetla, že pokud je dívka panna, tak není třeba, aby tam šla - jenže já už opravdu nejsem „náctka“ - ale na druhou stranu ani nemám žádné problémy.
Upřímně toto je to poslední co řeším. Těch důvěru může být mnoho (např. homosexuální orientace) a lékařce (natož sestrám) po tom vůbec nic není… Nehledě na to, že bych to neřešila se sestrou, ale přímo s lékařkou, v soukromí ordinace… Plastová zrcadla ženy odmítají třeba i z důvodu ekologie…
Jinak preventiky jsou Tvoje věc. Jaké si to uděláš, takové to máš.. Já bychla poprvé okolo 25 a nic mi neuteklo ![]()
@Anonymní píše:
@Prosimklid
Ale také je pravda, že rakovina vaječníků dělohy je běžná spíše u starších ročníků.
To je hezký no, zrovna ji teda řeší kámoška z bývalé práce a má 26 let, na statistiky bych se úplně nespoléhala, jakýkoliv onkoscreening je důležitý. Stejně tak chodím dobrovolně na UZ prsou asi od 30, byť nejvyšší výskyt rakoviny prsou je mnohem později.
Dobrý den,
je mi už 25+, jsem panna a sex. život ani neplánuji. Na gynekologii jsem byla poprvé ve 23 letech, tehdy jsem se sblížila s jedním známým a vypadalo to nadějně, takže jsem zašla na gynekologii. S tím známým to však nevyšlo a žádný jiný vztah ani neplánuji.
S gynekoložkou jsme se dohodly na tom, že když nemám problémy, tak mi udělá jen utz.
Ale…je mi to takové hloupé tam chodit a pokaždé říct, že jsem stále panna. Je mi jasné, že doktorce i sestrám je to asi jedno. Ale být v mém věku panna je už opravdu rarita.
Sestra se mě už na recepci ptá, zda si přeji plastové zrcadlo, mé odmítnutí nějak naštěstí nekomentuje, ale v mém věku se už opravdu s pannami nepočítá…
Co jsem se tak ptala, tak ohledně gyn. prohlídek má každý jiný názor, někdo tvrdí, že úderem 15. narozenin, by tam každá měla jít, nejpozději v 18. Jinde jsem se zase dočetla, že pokud je dívka panna, tak není třeba, aby tam šla - jenže já už opravdu nejsem „náctka“ - ale na druhou stranu ani nemám žádné problémy.