Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@gatubela tak buď tak hodná a nevkládej mi do úst, něco, co jsem neřekla. Jak ty jsi to pochopila, je spíš tvůj problém. ![]()
@Natálka26 já si myslím, že v čr výběr pohlaví nelze…nevím ale jak to je, když někdo podá pěkně tlustou obálku…
ale legálně to jde někde v cizině… ![]()
@gatubela nesmíte být tak vztahovačné a všechno to překroutit. Všechno, co jsem napsala je pouze a výhradně můj názor. Nikomu neříkám, nechoďte na gyndu v 5.tt je to blbost. Ale snad si to můžu myslet, že je to blbost. Nikomu neříkám nepodstupujte IVF. Ale snad se mi může protivit mít umělý dítě. Nebo snad ne???!!!
@krtek7489 píše:
Ale snad se mi může protivit mít umělý dítě. Nebo snad ne???!!!
ale jo, může. Jen teda v tom případě doufej, že Ti nějaký „umělý“ dítě nepřivede domů syn/dcera, jako svého partnera. Nebo dokonce, že Tě neobdaří umělým vnoučetem. Anebo že nějaké takové umělé nebudeš potřebovat, aby Ti jednou v nemocnici utíralo zadek.
rodí se jich čímdál víc, tak bacha na ně, jsou všude kolem nás.
@elanaa píše:
ale jo, může. Jen teda v tom případě doufej, že Ti nějaký „umělý“ dítě nepřivede domů syn/dcera, jako svého partnera. Nebo dokonce, že Tě neobdaří umělým vnoučetem. Anebo že nějaké takové umělé nebudeš potřebovat, aby Ti jednou v nemocnici utíralo zadek.rodí se jich čímdál víc, tak bacha na ně, jsou všude kolem nás.
tak zatím ty zadky utírám já už 22 let a myslím, že těm lidičkám je úplně jedno, kdo jim to dělá.
Pleteš jablka a hrušky dohromady a nechápeš mé. Mě nevadí IVF u někoho jiného. Psala jsem, ať si každý dělá co chce. Mě by uměle, nepřirozeně vytvořené dítě vadilo mě osobně. Bála bych se a měla bych obavy, aby dítko nebylo nějak vážně nemocné, jenom kvůli tomu, že se při tom „oplodňování“ něco přihodilo, pokazilo
Nedokážu to vysvětlit. Je to zkrátka pro mě něco nepřirozeného, divného, děti se mají plodit jen tím jedním způsobem a ne někde ve skle a pak je strčit do mrazu
Ale znovu opakuji, že pokud to tak někdo chce, ať si to dělá ![]()
@krtek7489 ale jo, dobrý…v tuto chvíli pro sebe věříš, že bys do toho nešla, pravděpodobně Ty osobně to skutečně nikdy řešit muset nebudeš, což je super a to myslím opravdu upřímně. Jen zkrátka pro mě jsou tyhle soudy ireleventní, znala jsem 3 páry, které na tom byly (než je potkala neplodnost) zhruba názorově podobně jak Ty. Ale jen jeden „vytrval“, IVF vůbec nepodstoupil a děti adoptoval. Druhý podstoupil a dítě má z něj, třetí podstoupil 2× neúspěšně a pak taky adoptoval. Ono ne nadarmo se říká, že sytý hladovému nevěří, i to, že z cizího krev neteče a tak to prostě je a vždy bude, byť se nějaký problém týká i té nejbližší rodiny, tak dokud se nedotýká přímo a osobně nás, tak úplně všechny nuance problematiky nikdy nedohlédnem.
@CokeLady píše:
Umělé oplodnění NE, protože ty jsi ho nepotřebovala, ANTIBIOTIKA ANO, protože ty se ti hodily…![]()
Jaký antibiotika?
Brala jsem je jednou, protože mě doktorka donutila po trhání 4 osmiček najednou, prý preventivně, stejně jsem je ani nedobrala a zahodila. A možná někdy před 20 lety jsem nějaká brala fakt nevím. Takže zatím jsem nikdy nebyla nemocná tak, abych je porebovala. Samozřejmě třebe jednou budu. Ale tam nejspíš půjde o život. Tím, že nebudu mít umělé dítě neumřu
Máš trochu zvláštní srovnání.
@krtek7489 Možná by bylo nejlepší, kdybys na diskuze na téma těhotenství se špatným koncem vůbec žádné příspěvky nedávala. Respektuji tvé názory, protože patří jen tobě, i když s nimi nesouhlasím. Jen by bylo možná lepší, kdybys diskutovala někde jinde. Fakt to teď nemyslím nijak zle. Přeju ti v životě jenom to dobré.
@zamlklinka Stejně tak já tobě můžu říct, abys tedy moje příspěvky nečetla a nechodila sem
Jsme na tom úplně stejně, přece tě nikdo nenutí to číst a chodit sem. A kromě toho, jak víš, že nemám zkušenosti s těhotenstvím se špatným koncem? Jen to prostě tak nehrotím
Je to prostě přirozené, tělo si určuje samo, jestli plod udrží nebo vypudí.
@krtek7489 píše:
Je to prostě přirozené, tělo si určuje samo, jestli plod udrží nebo vypudí.
no já nevím, ale pokud je možnost, jak (blbé a „nemocné“) mateřské tělo trošku oblafnout aby plod (živé a zdravé budoucí dítě) nevypudilo, tak proč tomu nepomoct? Proč neužívat léky na štítnou žlázu, proč neužívat umělý progesteron (pokud ho žluté tělísko tvoří málo), proč si nepíchat LWH…a nechat tak přirozeně, ale v podstatě naprosto záměrně a marnotratně potrácet embrya, která mají šanci na život? Tady na jednu stranu litujem při debatě o IVF ty stovky človíčků, které se vylejou do kanálů na reprodukčních klinikách a na druhou stranu tytéž človíčky odsoudíme k tomu, aby se jim stalo totéž jen v mateřském těle? Přece pokkud je pro mě člověk člověkem od oplození (ale nevím, jak to máš hozený Ty, o tomto jsi nepsala), tak ale pokud ano, tak má stejnou cenu 5 dnů po oplození jako pětidenní, pětileté, patnáctileté dítě i stoletý stařec. Tak proč jedny léčíme, proč teda nenecháme přírodu, ať si s nima (infekcema atd.) poradí sama a na druhý se vyprdnem, protože je přirozené, že tělo je vypudí nebo udrží?
@elanaa píše:
no já nevím, ale pokud je možnost, jak (blbé a „nemocné“) mateřské tělo trošku oblafnout aby plod (živé a zdravé budoucí dítě) nevypudilo, tak proč tomu nepomoct? Proč neužívat léky na štítnou žlázu, proč neužívat umělý progesteron (pokud ho žluté tělísko tvoří málo), proč si nepíchat LWH…a nechat tak přirozeně, ale v podstatě naprosto záměrně a marnotratně potrácet embrya, která mají šanci na život? Tady na jednu stranu litujem při debatě o IVF ty stovky človíčků, které se vylejou do kanálů na reprodukčních klinikách a na druhou stranu tytéž človíčky odsoudíme k tomu, aby se jim stalo totéž jen v mateřském těle? Přece pokkud je pro mě člověk člověkem od oplození (ale nevím, jak to máš hozený Ty, o tomto jsi nepsala), tak ale pokud ano, tak má stejnou cenu 5 dnů po oplození jako pětidenní, pětileté, patnáctileté dítě i stoletý stařec. Tak proč jedny léčíme, proč teda nenecháme přírodu, ať si s nima (infekcema atd.) poradí sama a na druhý se vyprdnem, protože je přirozené, že tělo je vypudí nebo udrží?
A ty myslíš, že tělo vypudí zdravý a silný plod? Tomu právě nevěřím
Proto uměle udržovaná tato těhotenství mi přijdou dosti riskantní. Ale možná máš pravdu, já nevím, všechno jsou to jen pouhé spekulace a já bych do toho nešla. Dám ješté jiný příklad, proč bych do umélka nebo uměle udržovaného téhotenství dle mého slabého zárodku, nešla. Nedej bože by se časem zjistilo, že mé dítě má autismus, rakovinu, nebo je jinak nemocné a rozhodně bych se nedokázala vyvarovat myšlence, že jsem to zavinila já svou urputností a zkazila jsem mu celý život svou urputností a trváním na dítěti za každou cenu. Ony mi ty holky tak občas připadají, že prosté chtějí dítě za každou cenu a nic jiného je nezajímá, nad ničím jiným nepřemýšlejí ![]()
@krtek7489 a tak to máš pravdu že tady jsou často útoky a nepochopení.. z psaného textu se dá těžko rozeznat jak by to třeba řekl člověk v řeči a pak se tu hned lidi napadají. Internetové diskuze bývají hodně vztahovačné a všichni musí přesvědčovat všechny o své pravdě. Nějak se tu ten lidský egoismus projevuje více. Mě to v tu chvíli přišly tvé příspěvky taky o něco ostřejší než když se na ně dívám teď, a hodně to ovlivňují i reakce. Takže peace, žijem jen jednou a každý ať má svůj názor ![]()
@Lucynna Díky,asi tak
Já to neumím napsat jinak, asi je to také mým stářím, jinak se člověk vyjadřuje, když je mu 40 a jinak, když je mu 20. Ono ač se to nezdá, mám toho za sebou dost, ale vše beru tak, jak to život přináší, ať se to týká čehokoliv. Nehrotím, nekolabuji, nervu si vlasy z hlavy, ani neskáču z mostu. Nikdy totiž není tak špatně, aby nemohlo být ještě hůř ![]()
@krtek7489 píše:
A ty myslíš, že tělo vypudí zdravý a silný plod? Tomu právě nevěřím
jo, to fakt myslím, ba jsem o tom přesvědčená. Jsou prostě poruchy, mutace u ženy, které způsobí, že embryo odvrhává hned v počátku, nebo naopak, že má sklony k trombům v pupečníku ve II. a III. trimestru a „udusí“ tak v sobě někdy plod, který, kdyby se tou dobou narodil, by už přežil klidně bez inkubátoru. A přitom stačí tak málo, jako denně injekce LWH.
na jedné straně je dobře, že funguje přirozená selekce geneticky vadných embryí, ale ta funguje za všech okolností, ani sebelepší opatření, ani sebevíc hormonů atd. nedokáže udržet při životě a vývoji embryo s trizomií 1, 16 atd. atd., stejně tak v případě gravidit např. s plodem s DS, triploidy, Turnerovým sy atd. tato selekce někdy selhává a pak se dítě narodí (a žije dál nebo umírá krátce po narození-ono silné a zdravé dítě, které přežilo všechny děložní nástrahy…jen má o sadu chromozomů navíc
- teď mluvím o té triploidii…nevím jak jsi vzdělaná v medicíně, trochu možná ano, když pečuješ o nemocné lidi, tak jestli nevíš, jak dítě se 69 chromozomy vypadá, vygůgli si ho…to děťátko, které bylo tak silné, až je mu to ku škodě
). Někde tam udělali soudruzi v NDR prostě chybu, no a protože ta hranice se hledá velmi těžko, tak simyslím, že je lepší zachraňovat těhotenství už v počátku.
Tolik naděje a zůstal jen smutek?
Sdílejte své pocity, vypište se z trápení nebo načerpejte útěchu v deníčkách s podobnou zkušeností.