Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Natálka26 píše:
Jak už jsem psala já bych do toho nešla, ale pokud to ostatním ženským stojí za to ničit si tělo umělýma hormonama tak fajn, nic proti nemám a fandím jim.
nojo, to je právě to. Když člověk nemá na výběr (resp. jiná cesta je pro něj nepřijatelná, smutná, bezvýznamná a svítá aspoň naděje), tak lidem stojí za to dělat různý věci. Píchat do sebe hormony při IVF, škudlit korunu po koruně, žebrat a prosit o peníze na veřejných sbírkách aby bylo na drahou operaci, lítat k šamanům do Indie, brát celý život imunosupresivní léky, aby jejich tělo neodvrhlo darované srdce…vše, co za něco stojí, má prostě svou cenu a někdy je velká. Záleží na úhlu pohledu a jak říkají indiáni, „nesuď kroky toho (vím, že nesoudíš-tak třeba neposuzuj, nehodnoť, nekritizuj) nikoho, v jehož botách jsi nekráčel“.
Příspěvek upraven 10.06.14 v 08:24
@Natálka26 @gatubela jen taková nadsázka: a jak víte, že Victoria nemá holčičku z IVF?
nikdo jim u toho nesvítil, nevíme nikdo nic (já samozřejmě taky ne, jen že tu tak s jistotou operujete s tím, že jde o přirozeně počaté dítě). Štěstím dětí ze zkumavky je to, že způsob svého početí nemají napsán na čele, nepoznáme je podle chůze ani podle očí.
@CokeLady píše:
Já tvůj názor respektuju, jsem schopná to pochopit. Ale přijde mi krátkozraké nepřijmutí umělého oplodnění s tím, že „moudrá příroda ví, proč to dělá“ a zároveň potom děti nechat očkovat nebo je léčit. Příroda přece ví, proč to děláLidí je na světě spousta a příroda je takto selektuje. Proč teda nenecháš svoje dítě zemřít, když to tak je v přirozeném běhu přírody? Proč používáš některou z forem antikopcepce? To není přirozené. Příroda chce, abys měla desítky potomků, protože příroda nepočítá s tím, že je budeš léčit, ale že budou hromadně umírat, proto jich musíš mít hodně. Proč dítě, které nemůže být z jakéhokoliv důvodu kojeno krmit umělým mlékem? Příroda chce, aby takové mládě zahynulo hladem…
Děti nechávám očkovat, protože je to POVINNÉ očkování, nemám na vybranou
Antikoncepci nepoužívám žádnou a ani jsem nikdy nepoužívala, ani moji partneři, musíš mít šikovného chlapa
No a poslední tvůj argument kojení x um. U mě ten přechod na um bylo spíš z pohodlnosti. Syn kojený 10 měsíců, dcera 4 měsíce. Kdybych chtěla a víc se snažila, mohla jsem kojit klidně déle a um vůbec nepotřebovat. ![]()
@elanaa píše:
nojo, to je právě to. Když člověk nemá na výběr (resp. jiná cesta je pro něj nepřijatelná, smutná, bezvýznamná a svítá aspoň naděje), tak lidem stojí za to dělat různý věci. Píchat do sebe hormony při IVF, škudlit korunu po koruně, žebrat a prosit o peníze na veřejných sbírkách aby bylo na drahou operaci, lítat k šamanům do Indie, brát celý život imunosupresivní léky, aby jejich tělo neodvrhlo darované srdce…vše, co za něco stojí, má prostě svou cenu a někdy je velká. Záleží na úhlu pohledu a jak říkají indiáni, „nesuď kroky toho (vím, že nesoudíš-tak třeba neposuzuj, nehodnoť, nekritizuj) nikoho, v jehož botách jsi nekráčel“.Příspěvek upraven 10.06.14 v 08:24
tak teď jsi to naprosto vystihla…
to přirovnání ivf k transplantaci orgánů…ten kdo nesouhlasí, by řekl, že bez srdce se nedá žít, ale bez dítěte ano.tak třeba ledvina…člověk může chodit na dialýzu, život tím má zhoršený, ale může žít…a nebo mít transplantaci, cpát do sebe léky, případně riskovat komplikace po operaci nebo to, že se ledvina neuchytí, ale také i smrt…jo, každý máme jiné hodnoty, někomu to stojí za to, jinému ne…třeba moje sestra měla hodně rizikové těhotenství, několikrát ležela v nemocnici a špatně to nesla a další dítě už neplánují(neteři je 8 )…má strach, že to bude zase stejné(má uterus duplex) a nestojí jí to za to-jedno dítě jí stačí…já bych do toho šla i za těchto podmínek, vlastně jsem do toho už šla, protože nevíme jak se moje tělo bude v tomto těhotenství chovat dál(čípek)…ale každý máme nastavené jiné priority…
![]()
s tou Viktorií máš pravdu, víme prd ![]()
@krtek7489 očkování je povinné, ale spousta maminek z vlastního přesvědčení nenechává očkovat
ale to je další kontroverzní téma očkovat x neočkovat…
@gatubela
Jo na vesnicích to je taky pochopitelný, přece jenom může makat na poli že jo. Ne chápu jak to je, ale nikdy jsem nad tím takhle nepřemýšlela, fakt nikdy. Ale je to logický.
Já jsem vždycky chtěla holku a kamarádky taky, ale vlasthně kolegyně v práci chtěla kluka a to se přitom s holkama pracuje líp nejsou takový cíti jako kluci a většinou míň řvou ![]()
Ne nevím a nechci vědět, teda dohodli jsme se na tom s mužem, že to bude naše největší společný překvapení v životě a tak stále držíme, že to nechceme vědět, ale je to boj. ![]()
@elanaa
Já vím, že to stojí oběti jako všechno nesoudím, nekritizuju ani nic jiného sama pracuju ve zdravotnictví a sama služby medicíny využívám (musím, nemám na výběr). Prostě tak to je, s tím já nic neudělám, ale to že s tím nesouhlasím to snad nikomu neubližuje nebo jo? Jinak co se Victorie týče už nahoře jsem psala, že se v celebritách absolutně nepohybuju takže ani nevím že má holku - natož abych věděla jestli je nebo není z IVF psala, brala jsem to tak že gabule psala, že jí to vyšlo až na 4.pokus. Já to fakt nevím jen jsem asi nikde ani nezaznamenala tuto šokující novinu. A tohle bych asi zaznamenala i já ![]()
@krtek7489 píše:
@zamlklinka Stejně tak já tobě můžu říct, abys tedy moje příspěvky nečetla a nechodila semJsme na tom úplně stejně, přece tě nikdo nenutí to číst a chodit sem. A kromě toho, jak víš, že nemám zkušenosti s těhotenstvím se špatným koncem? Jen to prostě tak nehrotím
Je to prostě přirozené, tělo si určuje samo, jestli plod udrží nebo vypudí.
Ono je to jednoduché „tak nehrotit“ z pozice někoho, kdo například měl zamlklé těhotenství jednou, nebo z pozice někoho, kdo měl spontánní potrat v 6. týdnu. Ale jsou holky, které rodily své mrtvé děti a byly těhotné třeba 7× a doma mají pořád prázdno. Já teď přišla o 3 děti po sobě a opravdu nad tím nejde mávnout rukou a přitom už doma nějakou tu drobotinu mám, ne každý tohle štěstí má.
Já mám s IVF jiný problém, a to je ten, že se napěstuje 8 embrií a použije se 1 nebo 2. Zbytek se zmrazí a pokud už je žena nebude potřebovat tak co, tak se vyhodí? Naštěstí nebudu umělé nikdy potřebovat, ale tohle je věc kterou bych v sobě asi hodně řešila a vůbec nevím jak bych se rozhodla.
@Natálka26 hele, mě je nějaká Victorie taky ukradená, není mi ani sympatická, ani ji nějak neadoruju, ale situaci, že po třech klukách se jí narodila tehdy holka, to jsem zaznamenala a přála jsem jí to tak, jako bych to přála i jakékoli Máně z Horní Dolní. Jak k ní přišla, to je mi tuplem šumák, pokud by to byla nějaká nekalotina, tak si to musí vyřídit jen se svým svědomím. Já schvaluju a to naprosto, IVF jako pomoc neplodným párům. Prostě biologicko-medicínská technika, která spojí dvě pohlavní buňky mimo tělo matky. A dál už je to v rukou Božích co (kdo) a kdy bude nebo nebude. A selekci pohlaví v přísně odůvodněných případech u X vázaných chorob, které se momentálně řeší tak, že se (v lepším případě) vyšetří plod koncem I. trimestru, v tom horším se ukončuje těhotenství s chlapečkem paušálně (i když to už se teď téměř nedělá. Ale dělalo se).
@AndilekOli chápu, taky bych naprosto neměla žaludek na to nechat vyhodit plato plný embryí. Tohle prostě se dá ošéfovat hned v počátcích, kdy lékaři řekneš, aby hnal protokol na velice, velice rozumný počet vajec i za tu cenu, že se sníží úspěšnost. Taky se stále intenzivně pracuje na výzkumu mražení oocytů, což by problematiku eticky značně zjednodušilo-prostě by se brala z mrazáku jedno, dvě vajíčka, teprve potom oplozovala a vzniklá embrya transferovala. Zatím prostě umíme mrazit dobře spermie a embrya, ale vajíčka až tolik ne…ovšem tohle je podle mě prostě otázka času.
@CokeLady zakladatelka psala už včera, že to je špatné a jde na revizi…takže je asi v nemocnici…
![]()
ale plevelíme teda pěkně… ![]()
@Natálka26 u nás na vsi moc lidí hospodářství nemá…
ale zrovna moje rodiče jo, takže tam byla ta touha po klukovi hlavně z tohoto důvodu…no, tak jim ty pomocníky rodím já
![]()
@CokeLady píše:
Přerušovaná soulož je jedna z forem (i když ne moc spolehlivých) antikoncepce. Já se ptám, proč se snažíš neotěhotnět, když příroda chce, abys měla dětí víc. Chce, aby spolu žena a muž měli sex a z toho se rodilo spousty dětí. Pak by některé umřely - to je přirozené. Když mluvíš o uzákoněném povinném očkování, tak zákon je nad přírodou? Prostě někdo nařídil, tak sis děti nechala naočkovat, ačkoliv je to proti té tvé všemocné přírodě, která ví, co dělá?
Myslím, že už to zbytečně ženeš do extrémů
Nikdy jsem nenapsala, že příroda je všemocná a naopak já nejsem moc přírodní typ, žijeme naprosto konzumním životem. Jezdíme autem, bydlíme v paneláku, jíme a pijeme co nám chutná, kouřím /občas
/… Ale IVF a uměle udržovaná těhotenství v počátečním stádiu, řekněme do toho 10.tt. jsou pro mě osobně… no zkrátka bych do toho nešla. Je to můj postoj, můj názor, to je všechno. A proč jsem už tady několikrát napsala, takže jistě to není třeba opakovat
Do jeskyně se fakt vracet nechci, ale zase na druhou stranu, za každou cenu využívat všech vymožeností dnešní doby také nemusím a ani nechci. Asi tak a myslím, že už nic světoborného tady nevymyslíme, takže se s touto diskuzí loučím a snad s těmi, s kterými jsem zde společnou řeč nenašla, jí třeba najdu na jiné diskuzi ![]()
@CokeLady ahoj jsem v nemocnici už nejsem těhotná, jsem v pořádku a budu to zkoušet znova.. všem držím palce, kteří mají podobný problém a děkuji za podporu, všech.. přeju všem jenom to dobré
@CokeLady ahoj jsem v nemocnici už nejsem těhotná, jsem v pořádku a budu to zkoušet znova.. všem držím palce, kteří mají podobný problém a děkuji za podporu, všech.. přeju všem jenom to dobré
@miamama to bude dobrý, zní to jako klišé, ale opravdu-nejhorší byl ten čas DO revize, teď už ses odrazila a utíká Ti čas do dalšího snažení.
Tolik naděje a zůstal jen smutek?
Sdílejte své pocity, vypište se z trápení nebo načerpejte útěchu v deníčkách s podobnou zkušeností.