Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
Já se snažila hádku ukončit, ale tchýně se evidentně požádat chtěla a tak mě naprosto ignorovala a pořád dorážela. To sem si měla nechat stát na hlavu?
Ne, neměla. Kašli na tyhle kecy.
@unuděná píše:
A chceš nám tvrdit, že kdyby to „obyčejné promiň“ řekla, tak to přejdeš a bude to ok? Pokud vás urazila na takové úrovni, že jste se nedokázali udržet a odejít pryč, tak předpokládám, že jde o něco vážnějšího než že dcera je rozmazlená, když utíká od jídla. Takže by to asi „sorry jako“ nespravilo, nemyslíš?
Tak záleží, zda chcete tu situaci vyřešit, nebo ne. Osobně by mi nestálo za to-jak píšeš-tři roky držet pusu a dusit v sobě vztek. Už dávno bych si jí usměrnila nebo s ní omezila kontaktyMimochodem, zajímalo by mě, zda to její protěžování staršího syna je důsledek nebo příčina vašeho lpění na mladší dceři. 3 roky nebyla nikde na hlídání?
Posledního půl roku už jezdí přes den na hlídání k mým rodičům i o taťkovi od manžela, ale ke tchýni prostě nechce…
@Anonymní píše:
Já se snažila hádku ukončit, ale tchýně se evidentně požádat chtěla a tak mě naprosto ignorovala a pořád dorážela. To sem si měla nechat stát na hlavu?
Nemela si to 3 roky v sobe dusit, ale resit vse s mazelem a pouze s tchyni osamote.
A z oslavy ses mela zvednout a odejit jinam, stacilo by se projit a opilec zmneni do 10min naladu a presune se jinam.
A pokud je jaka je, nebyla to pro tebe zadna novinka, aby omluvila nahle pominuti smyslu vtazenim do hadky.
Jako já osobně naprosto chápu, že jste na ní vyletěli, zvlášť, jestli jste nějakou skleničku taky měli. Jsem stejná, často nedokážu udržet pusu, i když bych měla a řeším některé věci s horkou hlavou. Co ale nechápu je, že jste její chování neřešili už dřív, v klidu, ne na oslavě, ale při běžné návštěvě. Jestli je tak příšerná, nedávala bych k ní na hlídání ani syna a zkrátka omezila kontakty.
@Zvonielka píše:
Proc se omlouvat?! Proto, ze pokud jsem pri smyslech, tak na oslave se do hadek nepoustim a s opilci si nic nevyrikavam…
Zachovam klid a ze situace odejdu, vse se da vyresit jindy.
Zakladatelka to vylicila pouze ze sveho pohledu a pokud se do jakekoliv diskuze s tchyni(ktera je starsi, tim padem spolecensky nad ni) pustila, tak neni zakonite lepsi nez nejaky hejhula z ulice.
Společensky nad ní
Tou opilostí se dostala na samé dno společnosti, i kdyby byla kdo ví co. Promiň, vynucené autority neuznávám. Jak jsem zmínila, i kdyby to byla královna, opilostí se mění na hnusnou hromádku bláta.
Ty sem nepíšeš poprvé, viď? Dcera nikdy od tchyně nedostane např. Mikuláše, má nachystáno jen pro syna a posledně vám řekla, že máte na návštěvy jezdit jen s ním, jsi to ty? A vy jí pokaždé, když se zachová jako kráva, jí druhý den telefonujete, lezete do zadku a snažíte se o usmíření, ač by se omlouvat měla ona
Jako sorry, ale už bych se na ni vykašlala.
@Anonymní píše:
Ráda bych se zeptala na váš názor jak by jste se popřípadě ke tchýni po takové hádce chovali.Včera jsme měli oslavu, tchýně se opila a vyvolala hádku kvůli dceři (3 roky ) která jedla Termix, ale mezi lžičkami odbíhala si hrát (normálně u svačiny sedí, ale protože byla oslava nechala sem ji odbihat ). Musím ještě říct, že máme 2 děti a tchýně preferuje staršího syna… No takže jsme se začali hádat a ona nám začala vyčítat, že je dcera mamanek (nebo spíš do nedávná byla teď už je to mnohem lepší ),že jsme z ní celý pos… ní, že má 3 roky a nikde ještě nespala a malý v jejich letech normálně cestoval a přespával mimo domov, vrátila se tak o rok a půl zpátky a vzpomněla si jak jsem za ní občas běhala s jídlem protože nevydržela sedět (teď už i jídla normálně sedí a ji ) a začala vykřikovat, že nechápe jak to bude dělat ve školce když u jídla bude muset sedět (to, že teď u jídla normálně sedí úplně ignorovala ). A když ji manžel vmetl do obličeje, že se k dceři chová jako kdyby byla cizí a nebyla naše, že po ní jenom křičí, že už si toho všiml i náš starší syn, tak tchýně ještě prohodila pár nastvanych připomínek a běžela brečet do kuchyně, po příchodu se s námi nebavila, seděla k nám zády a pak si dokonce od nás úplně odsedla a šla se bavit se svým druhým synem a jeho přítelkyni. Při odjezdu nám neřekla ani čau a manželovi, řekla ať ji nepomáhá uklízet a běží za svou maminkou (jakože zamnou )…
Jak by jste se jako snachy teď zachovali? Napsali by jste ji nebo jste řešení nechali na manželovi? ( Ten ji bude teda dneska volat, ale jen aby zjistil jestli se uklidnila, doprošovat se určitě nebude. Každopádně bych nerada aby se to vygradovalo tak, že se spolu nebudou vůbec bavit ).
Já bych asi byla v klidu, hádala by se jen ona, já bych byla absolutně klidná. Asertivita je nejlepší, a když mi prská před obličejem, tak si nedávám ruce vbok a klidně řeknu, že já to mám jinak, a takhle se cítí jen ona.
Nebudu to s ní rozebírat, jen jí řeknu, že mě to moc mrzí, že se k naší dcerce chová takhle ošklivě. Má dvě vnoučata od nás, tak se k nim má chovat úplně stejně, jak k jednomu, tak i k druhému.
Pokud by to neřešil manžel, já bych to určitě neřešila. To mi nepřísluší.
@Michelle_M píše:
Ty sem nepíšeš poprvé, viď? Dcera nikdy od tchyně nedostane např. Mikuláše, má nachystáno jen pro syna a posledně vám řekla, že máte na návštěvy jezdit jen s ním, jsi to ty? A vy jí pokaždé, když se zachová jako kráva, jí druhý den telefonujete, lezete do zadku a snažíte se o usmíření, ač by se omlouvat měla onaJako sorry, ale už bych se na ni vykašlala.
Nevím o čem mluvíš, tohle my fakt nejsme. Kdyby dala Mikuláše jen jednomu dítěti tak nás neuvidí ani na Vánoce natož tam jezdit na nějakou oslavu
@unuděná píše:Řešili jsme to mnohokrát, i jsme se párkrát pohádali, ale nikdy ne tak moc… Včerejší den byl fakt extrém a ne já jsem neměla ani hlt, řídila jsem, manžel měl pár piv, ale nic tvého by byl opilý.
Jako já osobně naprosto chápu, že jste na ní vyletěli, zvlášť, jestli jste nějakou skleničku taky měli. Jsem stejná, často nedokážu udržet pusu, i když bych měla a řeším některé věci s horkou hlavou. Co ale nechápu je, že jste její chování neřešili už dřív, v klidu, ne na oslavě, ale při běžné návštěvě. Jestli je tak příšerná, nedávala bych k ní na hlídání ani syna a zkrátka omezila kontakty.
@Anonymní píše:
Nevím o čem mluvíš, tohle my fakt nejsme. Kdyby dala Mikuláše jen jednomu dítěti tak nás neuvidí ani na Vánoce natož tam jezdit na nějakou oslavu
A v čem tedy spočívá to protěžování staršího syna?
Jezis to je nechutny, opila ustekana babicka kritizujici vnoucata za volnejsi rezim pri oslave. V zadnem pripade bych ji nekontaktovala, ona by se mela ozvat a omluvit. Podobnymu vychovnymu pusobeni na deti bych se radeji zesiroka vyhnula a jak si to s ni urovna manzel, to uz je jeho boj.
@unuděná píše:
A v čem tedy spočívá to protěžování staršího syna?
V čem? Syn když byl mimino pořád si ho brala do kočárku, malou si nevzala ani jednou. Když dojdeme víta jen syna, začne ho hladit vyptávat se jak se má, dceři řekne jen ahoj. Syn když byl malý hrála si sním na písku, chodila na procházky s dcerou si nehraje l. Když už dcera za ní dojde s hračkou tak se jen podívá, řekne pěkné a víc si ji nevšímá a takhle bych tu mohla pokračovat…
@Zvonielka píše:
Nemela si to 3 roky v sobe dusit, ale resit vse s mazelem a pouze s tchyni osamote.
A z oslavy ses mela zvednout a odejit jinam, stacilo by se projit a opilec zmneni do 10min naladu a presune se jinam.
A pokud je jaka je, nebyla to pro tebe zadna novinka, aby omluvila nahle pominuti smyslu vtazenim do hadky.
Nebudu se tu obhajovat, že jsem se ohradila proti urážení vlastního dítěte.
A propo… Neznáš tchýni, že tohle píšeš, ta jak se jednou chce pohadat tak se pohádá, za 10 minut opravdu náladu nezmění…
Anonymní, neřešila bych to, protože tohle řešení nemá. Tchýně se tak prostě chová, nezměníte jí. I když se s ní budete hádat, vyčítat, tak to k ničemu nebude. Na nějakou dobu bych omezila kontakty (nebo třeba za ní poslala jen manžela), aby to trochu vyšumělo. Dceru bych tam určitě nenutila jezdit.
@Anonymní píše:
V čem? Syn když byl mimino pořád si ho brala do kočárku, malou si nevzala ani jednou. Když dojdeme víta jen syna, začne ho hladit vyptávat se jak se má, dceři řekne jen ahoj. Syn když byl malý hrála si sním na písku, chodila na procházky s dcerou si nehraje l. Když už dcera za ní dojde s hračkou tak se jen podívá, řekne pěkné a víc si ji nevšímá a takhle bych tu mohla pokračovat…
A proč jste to teda neřešili? Moje máma měla taky takové tendence brát si po narození druhého dítěte jen staršího (zkrátka proto, že už s ním byla zábava, znali se atd.)-zatrhla jsem to (pokud zrovna nebylo hlídání nutně potřeba). Tohle dělání rozdílů mezi dětmi mi opravdu vadí. Fakt, že si se synem hrála na písku když byl malinkej a teď to nedělá s dcerou nikomu neublíží (syn si to nepamatuje a dcera nebyla na světě). Ale teď už jsou ve věku, kdy to vnímají oba. Nedopustila bych to i za cenu, že syn k babičce bude chodit jen se ségrou a rodiči.