Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
U takhle malych deti se neodstranuje, vetsinou muzou sami zmizet, nechala bych jen zkontrolovat dermatologem
Malá měla na palečku na ruce a postupně se ztrácel, někdy kolem roku už byl pryč…
My take meli, ale teda na tele pod prsickem. Zmizel sam do dvou let.
Malej ma na ruce. Dr. ho kontroluje a rikala, ze casem to začne svetlat az zmizi. Tak trochu uz svetla no, ne moc rychle. Mozna na hlave je to vetsi problen, pry kdyz se do toho drapne, tak tece krve jak z vola.
Většinou to do roku samo zmizí, pokud není nějak extra velký. Jinak v Praze se léčbou hemangiomů zabývají na hematoonkologické dětské klinice v Motole.
Mame velký, začíná pod prsem a pod podpazdim se táhne do třetiny zad. Mažeme Propranolem a teď ve 21 měsících už hodně zesvetlal. Pokud nezasahuje vnitřní orgány (je nutné jít na ultrazvuk), nebo oči, tak se určitě operativně neodstranuje a čeká se.
Syn měl hemangiom na čele (1,3×1,3 cm). Rostl do cca 9 měsíců a kolem roku se začal ztrácet. Teď ve 2 letech má na čelilčku malou červenou tečku.
Odstraňovat bych nenechala pokud nezasahuje do očí. Přijde mi to jako zbytečný zásah.
My chodili každého půl roku na kontroly na kožní.
Dcera měla na čele. Dr. říkala, že zmizí, ale zvětšoval se do délky, šířky i výšky.
Nech to odstranit. Čím dřív, tím líp. Dělají to na plastické klinice u Mariánského náměstí. Odstraňují to laserem, záležitost na 3 minuty. Stálo nás To dohromady asi 1000,– a museli jsme asi 4×.
A bacha, nejvíc roste od 4. měsíce. Ten náš by rozhodně nezmizel!
Mala ma na tvaricce vlevo.1.5×1 cm byl velky a ted je 1×1cm. Pomalu svetla a zmensuje se.Ale trva to.Uz je ji 5. Pry to muze trvat az tak do 7 let nez zmizi. Pokud zmizi.20% deti se ho nezbavi.Ja si dcerku bez nej uz ani neumim predstavit, tak nejak k ni patri.Me s nim prijde vyjimecna a krasna
Pokud nezmizi a sama se jednou rozhodne, ze ho necha odstranit budeme to respektovat ![]()
@liggy díky moc, hned v pondělí tam zavolám. Rozhodně ho chceme nechat odstranit. Nechce se mi čekat, jestli mizí. Hlavně se zvětšuje. Kdyby ho měla jinde, tak to asi tak neresim. Ale na tom čele, fakt ne.
Vy jste byli v kolikati?
@Anonymní píše:
@liggy díky moc, hned v pondělí tam zavolám. Rozhodně ho chceme nechat odstranit. Nechce se mi čekat, jestli mizí. Hlavně se zvětšuje. Kdyby ho měla jinde, tak to asi tak neresim. Ale na tom čele, fakt ne.Vy jste byli v kolikati?
A proc? Nevadi ti, ze odstraneni je pro dite vetsi zasah, ze pockat az to samo zmizi? Muzou s tim by spojene i komplikace, neni to zas takova sranda…
Anonymní
My byli asi v půl roce. Bohužel jsem se právě všude dočítala, že s tím nemáme nic dělat, jinak bysme šli dřív. Měla ho taky na čele.
Nicméně stačí špatně zavadit, hned se to roztrhne, velmi krvácí a rozšiřuje se to.
Za mně rozhodně odstranit a to co nejdřív!
@mroe
Komplikace nejsou naprosto žádné. Je to jako vypálení bradavice, akorát to nebolí.
Já mám hemangiom velmi rozsáhlý na pravém stehne a rostl asi do mých 16 ti let. Vybledl až kolem 25 let a zůstala tam jiná struktura kůže. Stehna tolik neukazuju, ale obličej…
Ráda jsem pomohla ![]()
Vezmou vás určitě, to se neboj ![]()
Hodně zdaru a hezký svátky ![]()
Ahoj,
máte některá s tímto zkušenosti? Malá (2 měsíce) jej má na čele a chceme ji ho nechat odstranit. Poradite kde v Praze?
Dekuji