Hledat dál bydlení, nebo splácet byt rodičům?

Anonymní
9.5.19 16:40

Hledat dál bydlení nebo splácet byt rodičům?

Ahoj,

prosím neřešil jste někdo podobnou situaci? Případně není tady nějaký odborník, který se v tom vyzná a uměl by nám poradit? S manželem hledáme vhodný byt a žel pořád se to nedaří. Při dnešních cenách si můžeme dovolit max kolem 40-50 m2, ale i tak je to dost problém najít něco v dobré lokalitě a co by nám vyhovovalo. Já jsem jedináček a moji rodiče kdysi koupili starý dům mimo město, do kterého jsme od mala jezdili jako na chatu a rodiče ho dávali dohromady s tím, že se tam jednou přestěhují. K tomu nyní došlo, dům už je v dost dobrém stavu, naši se přestěhovali a uvolnil se tedy byt, který má rozlohu 88 m2. Ale naši potřebují ještě další příjem, takže počítali s tím, že byt pronajmou. Nyní nám ale nabídli, že bychom tam mohli jít my a platit něco jako nájem, no rozhodně nižší, než kdybychom šli do nájmu k cizím. Navíc by na nás byt napsali s tím, že tedy budeme platit tu danou částku. Výhoda je, že bychom byli v daleko větším bytě, platili daleko míň, nemuseli si brát hypotéku a naši by měli klid, že v bytě není nikdo cizí a nemusí se trápit s nájmem. Navíc byt je třeba zrekonstruovat, protože oni celý život investovali do toho domu a ne do bytu. Nevýhody zase jsou, že to není přesně ta lokalita, co jsme chtěli, ale furt dobrý. No a bydlet celoživotně v tom stejném bytě, i když by byl po rekonstrukci, no není to úplně moje představa. Ale bylo by to výhodné i pro naše a i pro nás, v podstatě dvojnásobný byt za nižší cenu…co myslíte?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
212
9.5.19 16:44

Já bych do bytu od rodičů šla. Vše ale dohodnout, nájem, vlastnictví, přepis energii.. Můžete si spořit na domek…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
89
9.5.19 16:49

Ahoj, jestli s rodiči dobře vycházíte, což asi jo, jsi jedináček, takže v tom nejsou problémy se sourozenci, tak bych do toho šla. Přesně, udělat smlouvu, že kolik jim budete splácet a jak vše bude a přesně - mohli byste teď bydlet ve větším, zrekonstruovat si ho a potom buď časem prodat (doplatit to rodičům) a jít do domečku nebo jiného bytu, podle vašich představ, nebo tam už zůstanete a je to ošklivé takhle říct, ale do budoucna vám zřejmě zůstane i domek po rodičích. Pro mě by byla menší kompromis ta lokalita (pokud není úplně hrozná) než poloviční byt - 40 m2 a 88 m2 je fakt rozdíl. Ale zase chápu ten divný pocit z bydlení ve stejném bytě, kde jsi vyrostla…ale byty se stavěly hodně podobné a tak byste možná stejně sehnali něco hodně podobného i kdyby to byl byt jiný. Takhel zrekonstruujete podle sebe a bude to jak jít do nového - šla bych do toho. Hypotéka je nic moc a hodně se na ní přeplatí…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24946
9.5.19 16:50

:kytka: prosím tě - nad čím váháš?? tohle je spíš na gratulaci, že rodiče přišli pro vás s tak výhodnou nabídkou!! byt se dá zrekonstruovat k nepoznání a výměru má komfortní, než krcálek, kvůli kterému byste se na 30let zadlužili a přeplatili na něm mega…
vůbec neváhej, vše ale s rodiči řádně právně ošetřete, propočítejte, nejlépe uzavřít i smlouvu o smlouvě budoucí (jako o prodeji bytu) a domluvit se přesně na podmínkách a částkách, jak budete byt splácet tak, aby to bylo výhodné pro vás i pro ně… na „dobré slovo“ to nedělejte, nikdy nevíš, co vše se v životě může stát…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1650
9.5.19 16:51

To je dilema. Asi je pro vás výhodný byt rodičů (a pro ně taky). I s ohledem na možné budoucí děti by byl byt 50m opravdu malý. Na druhou stranu lokalita je klíčová, to nezměníte. Ale nic není dokonalé, kor pokud jste v Praze, tak s bydlením je to vždy kompromis. Taky záleží na tom, jaké jsou v rodině vztahy a jestli vám rodiče budou mluvit do úprav v bytě, budou chtít na bytě věcné břemeno a podobně vás budou omezovat. Pak myslím, že vaše svoboda je cennější než pokoj navíc… Je možné, že budou mít pocit, jako že bydlíte u nich :nevim: i když budete byt splacet…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.5.19 17:52

V podobne, ale precejen jine situaci, jsme do bydleni u rodicu nesli. Slo o byt rodicu v horsi lokalite, ale po rekonstrukci, za snizeny najem („abyste si nasetrili na lepsi hypo“) vs. hypo na stejne velky byt pred rekonstrukci v lepsi lokalite. Zasadni pro nas bylo, ze to bylo od rodicu a dalsich pribuznych v dochozi vzdalenosti (tj. prilis blizko), bylo to daleko od manzelovy prace i pravdepodobne jakekokoli dalsi prace, a pro rodice to nijak objektivne vzato moc vyhod neprinaselo, takze by tam vznikaly potize s vdekem a pravem kecat nam do zivota atd. Me to bylo trochu lito, protoze ten byt byl krasny (nevyrostla jsem v nem), ale behem dvou let jsem byla rada, ze jsme sli do ruzumne male hypoteky na vlastni, pribuzni i tak horekuji, ze bych mela vic uklizet, min tamto, vic ono… ale tady jim muzu popravu rict, ze je to moje domacnost, a at si to podle svyho zaridej u sebe doma. Taky fin. situace rodicu se trochu zmenila, a jsem rada, ze jim nevysime na krku a nejsme na obtiz s „vyhodnymi podminkami“. Podotykam, ze mam s rodicema super vztahy a taky jsem jedinacek. Mysli taky na to, ze nekteri lide se pak treba kolem 70tky zas touzi nastehovat do bytu, protoze na dum prestavaji fyzicky stacit.

• Citovat
  • Upravit
Ou
24138
9.5.19 17:58

Nevidím v čem je problém, pokud ten byt je v trochu příčetné lokalitě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Dlouhá punčoška
10.5.19 04:06
@Anonymní píše:
Ahoj,prosím neřešil jste někdo podobnou situaci? Případně není tady nějaký odborník, který se v tom vyzná a uměl by nám poradit? S manželem hledáme vhodný byt a žel pořád se to nedaří. Při dnešních cenách si můžeme dovolit max kolem 40-50 m2, ale i tak je to dost problém najít něco v dobré lokalitě a co by nám vyhovovalo. Já jsem jedináček a moji rodiče kdysi koupili starý dům mimo město, do kterého jsme od mala jezdili jako na chatu a rodiče ho dávali dohromady s tím, že se tam jednou přestěhují. K tomu nyní došlo, dům už je v dost dobrém stavu, naši se přestěhovali a uvolnil se tedy byt, který má rozlohu 88 m2. Ale naši potřebují ještě další příjem, takže počítali s tím, že byt pronajmou. Nyní nám ale nabídli, že bychom tam mohli jít my a platit něco jako nájem, no rozhodně nižší, než kdybychom šli do nájmu k cizím. Navíc by na nás byt napsali s tím, že tedy budeme platit tu danou částku. Výhoda je, že bychom byli v daleko větším bytě, platili daleko míň, nemuseli si brát hypotéku a naši by měli klid, že v bytě není nikdo cizí a nemusí se trápit s nájmem. Navíc byt je třeba zrekonstruovat, protože oni celý život investovali do toho domu a ne do bytu. Nevýhody zase jsou, že to není přesně ta lokalita, co jsme chtěli, ale furt dobrý. No a bydlet celoživotně v tom stejném bytě, i když by byl po rekonstrukci, no není to úplně moje představa. Ale bylo by to výhodné i pro naše a i pro nás, v podstatě dvojnásobný byt za nižší cenu…co myslíte?

Na věc se dá pohlížet nejen Vaším úhlem pohledu, ale i úhlem pohledu rodičů. Jestli chtějí byt, ze kterého se přestěhovali pronajimat, všechny peníze investovali do domku, kde bydlí a vědí, ze byt před pronajimanim je potřeba zrekonstruovat, je to pro ně velmi výhodná Vámi popisovaná nabídka.
Z vlastní zkušenosti je lépe v menším byte, který bude Váš a Vašeho muže, v lokalitě, kterou si sami vybere. I za cenu, ze hypotéka bude vyšší. Nikdy Vám nikdo nebude moci nic vyčítat. Pokud rodice nechtějí nebo nemohou byt zrekonstruovat, pak prodat a koupit menší v lepším stavu a ten pronajímat. Ostatne pokud by se opravdu na staří do bytu vrátili, 88m2 je pro dva lidi zbytečně velký.

Myslím si, ze pohodlnější cesta nemusí být nejlepší.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí

Roborock S5 Max