Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Já bych do bytu od rodičů šla. Vše ale dohodnout, nájem, vlastnictví, přepis energii.. Můžete si spořit na domek…
Ahoj, jestli s rodiči dobře vycházíte, což asi jo, jsi jedináček, takže v tom nejsou problémy se sourozenci, tak bych do toho šla. Přesně, udělat smlouvu, že kolik jim budete splácet a jak vše bude a přesně - mohli byste teď bydlet ve větším, zrekonstruovat si ho a potom buď časem prodat (doplatit to rodičům) a jít do domečku nebo jiného bytu, podle vašich představ, nebo tam už zůstanete a je to ošklivé takhle říct, ale do budoucna vám zřejmě zůstane i domek po rodičích. Pro mě by byla menší kompromis ta lokalita (pokud není úplně hrozná) než poloviční byt - 40 m2 a 88 m2 je fakt rozdíl. Ale zase chápu ten divný pocit z bydlení ve stejném bytě, kde jsi vyrostla…ale byty se stavěly hodně podobné a tak byste možná stejně sehnali něco hodně podobného i kdyby to byl byt jiný. Takhel zrekonstruujete podle sebe a bude to jak jít do nového - šla bych do toho. Hypotéka je nic moc a hodně se na ní přeplatí…
prosím tě - nad čím váháš?? tohle je spíš na gratulaci, že rodiče přišli pro vás s tak výhodnou nabídkou!! byt se dá zrekonstruovat k nepoznání a výměru má komfortní, než krcálek, kvůli kterému byste se na 30let zadlužili a přeplatili na něm mega…
vůbec neváhej, vše ale s rodiči řádně právně ošetřete, propočítejte, nejlépe uzavřít i smlouvu o smlouvě budoucí (jako o prodeji bytu) a domluvit se přesně na podmínkách a částkách, jak budete byt splácet tak, aby to bylo výhodné pro vás i pro ně… na „dobré slovo“ to nedělejte, nikdy nevíš, co vše se v životě může stát…
To je dilema. Asi je pro vás výhodný byt rodičů (a pro ně taky). I s ohledem na možné budoucí děti by byl byt 50m opravdu malý. Na druhou stranu lokalita je klíčová, to nezměníte. Ale nic není dokonalé, kor pokud jste v Praze, tak s bydlením je to vždy kompromis. Taky záleží na tom, jaké jsou v rodině vztahy a jestli vám rodiče budou mluvit do úprav v bytě, budou chtít na bytě věcné břemeno a podobně vás budou omezovat. Pak myslím, že vaše svoboda je cennější než pokoj navíc… Je možné, že budou mít pocit, jako že bydlíte u nich
i když budete byt splacet…
V podobne, ale precejen jine situaci, jsme do bydleni u rodicu nesli. Slo o byt rodicu v horsi lokalite, ale po rekonstrukci, za snizeny najem („abyste si nasetrili na lepsi hypo“) vs. hypo na stejne velky byt pred rekonstrukci v lepsi lokalite. Zasadni pro nas bylo, ze to bylo od rodicu a dalsich pribuznych v dochozi vzdalenosti (tj. prilis blizko), bylo to daleko od manzelovy prace i pravdepodobne jakekokoli dalsi prace, a pro rodice to nijak objektivne vzato moc vyhod neprinaselo, takze by tam vznikaly potize s vdekem a pravem kecat nam do zivota atd. Me to bylo trochu lito, protoze ten byt byl krasny (nevyrostla jsem v nem), ale behem dvou let jsem byla rada, ze jsme sli do ruzumne male hypoteky na vlastni, pribuzni i tak horekuji, ze bych mela vic uklizet, min tamto, vic ono… ale tady jim muzu popravu rict, ze je to moje domacnost, a at si to podle svyho zaridej u sebe doma. Taky fin. situace rodicu se trochu zmenila, a jsem rada, ze jim nevysime na krku a nejsme na obtiz s „vyhodnymi podminkami“. Podotykam, ze mam s rodicema super vztahy a taky jsem jedinacek. Mysli taky na to, ze nekteri lide se pak treba kolem 70tky zas touzi nastehovat do bytu, protoze na dum prestavaji fyzicky stacit.
Nevidím v čem je problém, pokud ten byt je v trochu příčetné lokalitě.
@Anonymní píše:
Ahoj,prosím neřešil jste někdo podobnou situaci? Případně není tady nějaký odborník, který se v tom vyzná a uměl by nám poradit? S manželem hledáme vhodný byt a žel pořád se to nedaří. Při dnešních cenách si můžeme dovolit max kolem 40-50 m2, ale i tak je to dost problém najít něco v dobré lokalitě a co by nám vyhovovalo. Já jsem jedináček a moji rodiče kdysi koupili starý dům mimo město, do kterého jsme od mala jezdili jako na chatu a rodiče ho dávali dohromady s tím, že se tam jednou přestěhují. K tomu nyní došlo, dům už je v dost dobrém stavu, naši se přestěhovali a uvolnil se tedy byt, který má rozlohu 88 m2. Ale naši potřebují ještě další příjem, takže počítali s tím, že byt pronajmou. Nyní nám ale nabídli, že bychom tam mohli jít my a platit něco jako nájem, no rozhodně nižší, než kdybychom šli do nájmu k cizím. Navíc by na nás byt napsali s tím, že tedy budeme platit tu danou částku. Výhoda je, že bychom byli v daleko větším bytě, platili daleko míň, nemuseli si brát hypotéku a naši by měli klid, že v bytě není nikdo cizí a nemusí se trápit s nájmem. Navíc byt je třeba zrekonstruovat, protože oni celý život investovali do toho domu a ne do bytu. Nevýhody zase jsou, že to není přesně ta lokalita, co jsme chtěli, ale furt dobrý. No a bydlet celoživotně v tom stejném bytě, i když by byl po rekonstrukci, no není to úplně moje představa. Ale bylo by to výhodné i pro naše a i pro nás, v podstatě dvojnásobný byt za nižší cenu…co myslíte?
Na věc se dá pohlížet nejen Vaším úhlem pohledu, ale i úhlem pohledu rodičů. Jestli chtějí byt, ze kterého se přestěhovali pronajimat, všechny peníze investovali do domku, kde bydlí a vědí, ze byt před pronajimanim je potřeba zrekonstruovat, je to pro ně velmi výhodná Vámi popisovaná nabídka.
Z vlastní zkušenosti je lépe v menším byte, který bude Váš a Vašeho muže, v lokalitě, kterou si sami vybere. I za cenu, ze hypotéka bude vyšší. Nikdy Vám nikdo nebude moci nic vyčítat. Pokud rodice nechtějí nebo nemohou byt zrekonstruovat, pak prodat a koupit menší v lepším stavu a ten pronajímat. Ostatne pokud by se opravdu na staří do bytu vrátili, 88m2 je pro dva lidi zbytečně velký.
Myslím si, ze pohodlnější cesta nemusí být nejlepší.
Ahoj,
prosím neřešil jste někdo podobnou situaci? Případně není tady nějaký odborník, který se v tom vyzná a uměl by nám poradit? S manželem hledáme vhodný byt a žel pořád se to nedaří. Při dnešních cenách si můžeme dovolit max kolem 40-50 m2, ale i tak je to dost problém najít něco v dobré lokalitě a co by nám vyhovovalo. Já jsem jedináček a moji rodiče kdysi koupili starý dům mimo město, do kterého jsme od mala jezdili jako na chatu a rodiče ho dávali dohromady s tím, že se tam jednou přestěhují. K tomu nyní došlo, dům už je v dost dobrém stavu, naši se přestěhovali a uvolnil se tedy byt, který má rozlohu 88 m2. Ale naši potřebují ještě další příjem, takže počítali s tím, že byt pronajmou. Nyní nám ale nabídli, že bychom tam mohli jít my a platit něco jako nájem, no rozhodně nižší, než kdybychom šli do nájmu k cizím. Navíc by na nás byt napsali s tím, že tedy budeme platit tu danou částku. Výhoda je, že bychom byli v daleko větším bytě, platili daleko míň, nemuseli si brát hypotéku a naši by měli klid, že v bytě není nikdo cizí a nemusí se trápit s nájmem. Navíc byt je třeba zrekonstruovat, protože oni celý život investovali do toho domu a ne do bytu. Nevýhody zase jsou, že to není přesně ta lokalita, co jsme chtěli, ale furt dobrý. No a bydlet celoživotně v tom stejném bytě, i když by byl po rekonstrukci, no není to úplně moje představa. Ale bylo by to výhodné i pro naše a i pro nás, v podstatě dvojnásobný byt za nižší cenu…co myslíte?