Hlídání dětí, miniškolka - dá se tím uživit?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Hlídání dětí, miniškolka - dá se tím uživit?
Rozhodla jsem se založit novou diskuzi,protože mě toto téma zajímá a nic podobného jsem nenašla. Chtěla bych se tím živit profesionálně - hlídat děti a do budoucna i založit miniškolku,ale nemám vůbec páru o tom co to obnáší.
Proto by mě zajímal názor jak maminek tak i paní,které tuto službu poskytují. Jak jsou například spokojeny s touto prací,zda se tím dá uživit přes agenturu a nebo třeba i na ŽL.
A jakou mají zkušenost maminky s agenturama a miniškolkama,které tuto službu poskytují.
Budu moc ráda za všechny názory a odpovědi,které mi hodně při mém rozhodování do budoucna pomohou ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
My jsme malé město, o jedné miniškolce tu vím - provozuje jí jedna bývalá učitelks z MŠ - bere 70,– Kč na hodinu za dítě a mívá tam tak 5 dětí. Myslím, že se tím uživí celkem slušně.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Minimálně dvě takové diskuse už tu byly. Počítej s dvěma faktory: lidi, co mají děti ve školkovém věku, se většinou netopí v penězích. Proto možná výdělek nebude takový, jak bys čekala. A tím, že si převezmeš cizí děti, bereš na sebe i zodpovědnost. Nejen vůči rodičům, ale i vůči hygieně a vůči „školským úřadům“, nevím jak se jmenujou. Chtělo by to asi velice přesně formulovat záměr, abys zmenšila možná rizika.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj, tak já můžu přispět jen se svou zkušeností jako hlídací „tety“… Hlídala jsem dva dny v týdnu holčičku o 2 roky starší od té mojí, cca přes půl roku a už bych do toho nikdy nešla… Přivýdělek to sice byl, malý, ale k mateřské se ti hodí každá koruna, ale i tak mi to za to nestálo… Omlouvám se, ale vůbec se nevyznám v metřících snažilek, což asi jsi, takže nevím, jestli už prcka máš nebo se o něj zatím pokoušíš, tedy jestli bys plánovala hlídat i to svoje mezi ostatními… To mi totiž přišel ten největší problém. Kdybych hlídala jen cizí děti, bylo by to v pohodě… Ale já měla u nás doma mojí + tu holčičku na hlídání. Mojí malé se totálně rozhodil režim, byla nervóznější a uvztekanější než jindy, ačkoli byly kamarádky, tak ji brala jako konkurenci… Každá měla nastavené z domova jiné mantileny, takže byl dost problém vysvětlit proč něco ano a něco ne… Pro mě to byly dost velké nervy. A jak píše Jura, moc se za to říct nedá, nebo dá, ale to to potom musíš mít skutečně na úrovni… Nevím, já bych to už víckrát nedělala… Ale třeba máš jinou povahu, já na to prostě nemám ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jé holky,jste zlaté
že jste mi tady napsaly vaše zkušenosti.
Lucielle s tím režimem máš asi pravdu,že by to mohl být problém,ale zatím děti nemám,takže to pro mě nebude překážka ![]()
Juro věřím,že je to velká zodpovědnost a vím,že za to nebude asi moc peněz,ale já to riziko s těmi úřady a dítky chci podstoupit,protože mě moje práce,kterou nyní dělám už bohužel neuspokojuje. A není to ale z rozmaru,abys to špatně nechápala ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
prepacte za rozsiahly prispevok ![]()
tak, pokial si chces len tak privyrobit, da sa to robit aj tak povedzme v ramci znamosti, ze strazis deti blizkym, znamym, vtedy nepotrebujes nic, okrem lasky k detom… a tak.. maminy ta poznaju a ty sa o deti staras..
i ked nemas vlastne deti, vies asi , ze to byva dakedy narocne a na slak trafenie ( navyse, ked to nie su tvoje vlastne deti), ale kazda praca je narocna
ked to chces robit ako oficialnu tvoju pracu,strazit cudzie deti, tak bud na zivnost, tak sa mozes registrovat v nejakej opatrovatelskej agenture, kde vlastne davaju rodicom akotaku zaruku, ze si normalny clovek so zaujmom o tu pracu a viac tomu doveruju…
ale potom mas plat, aky urci agentura, cize ti nieco okrese..
ak nepojdes cez agenturu, je lepsie, ak mas nejake skusennosti alebo skolu, strednu pedagogicku,alebo nejaky kurz.. a lepsie, ak zacnes strazit deti znamych, ci kamaratok, tie ti doveruju a ziskas si tak referencie pre dalsie deti..rodicia daju deti tym, co maju dobre skusennosti, pekne sa o nich hovori.. a tak, zarusili by ti akotaku reklamu
sukromna skolka je trosku horsie na tom..treba miestno, ci budovu, najlepsie aj s nejakou zahradkou.. treba davat pozor, v akom protredi, nie pri velkej ceste, vsetkeho sa na urade chytaju…
treba mat vyriesene hygienicke zalezitosti , pocet zachodov, mietsnnost na stravovanie , hranie,chodbu na prezliekanie z vonka, no kopec toho, dvor na hranie s preliezkami podla normy…
treba mat aj dakeho zdravotnika, alebo ty by si mohla mat kurz, ak nebudes mat zdravotnika..
ak chces skolku, musis mat na to vzdelanie… teraz neviem, ci staci stredna pedagogicka alebo aj vysoka..
potom treba mat spravenu filozofiu skolky, vdelavaci plan, presny program (casovotematicky plan), aktivity skolky, pripadne kruzky, niektore skolky maju aj strazenie deti vo vecernych hodinach, ci cez vikend za vyssiu cenu..
jaj, no a vyriesene papanie, varit moze clovek tusim len tiez so vzdelanim, cize ajst si dakoho, kto by varil..treba tiez dodrzat hygienu a jedalny listok podla odporucania ministerstva zdravia, ci pod co to spada ![]()
no a s tymto vsetkym vyabvit urady.., ale neviem, ako je to u vas, mozno trosku inak..je to dost na dlhe lakte, ale kto to fakt chce, tak to casom zmakne..ale zeby sa z toho hned hrnuli peniazky, to nie, treba dost do toho vrazit..
dam ti par stranok na ukazku
http://www.bratislava.sk/…/o_utvar.asp?…
tam mozes pokukat, co ponukaju a tak..ono su dost drahe, u ans to vyjde tak isto vyse 10.000 a tusim bez stravy.. tak isto je v tom viac peniazkov..ale zas nemaju tolko prispevkov od statu.. tak neviem, ale tak isto sa to vyplati..
len treba dat pozor, nech si clovek najde cas aj na oddych a praca s ludmi byva dost narocna, su tam deticky, rodicia, zamestnanci a so vsetkymi nejako vyjst chce dakedy aj dost silne nervy a tvrdu ruku.. ale niet nad to, robit to, co cloveka bavi, tak drzim palce
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Zulok děkuji moc za tvůj příspěvek,moc mi pomohl k další informacím a nadhledu na danou situaci
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
info
Ahoj, ahoj,
viem, že reagujem „trošku“ neskoro, ale chcem sa opýtať ako si pokročila s víziami na založenie miniškolky. Tiež ma už dlhší čas táto myšlienka drží ![]()
- Citovat
- Upravit
Bohužel, situace v našem drahém městě je taková, že už jsou obsazené i soukromé školky. Začátkem zimy se mám vracet do práce po mateřské a ejhle - paní v soukromé školce mi sdělila, že pokud si nezaplatíme už od září, nebude nám držet místo, protože má spoustu jiných zájemců. Manžela napadlo, že si snad založíme vlastní školku, když je situace taková. Má to jeden háček - krom toho, že splňuji podmínky vzdělání (způsobilost k výkonu nelékařských zdravotnických povolání) o tom nevím vůbec nic.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Asteria to ze ti neco takoveho rekla majitelka nejake info na to bych moc nesazela. precejenom to neni mala investice. odkud jste?
- Citovat
- Upravit
Jsme z Brna. Přece nebudu dávat chlapečka zbytečně do školky od září, nebo nepůjdu o čtvrt roku dřív do práce? Ještě máme v okolí další miniškolku, tam snad bude situace lepší.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Děkuji za informace. Taky bych chtěla otevřít miniškolku. Ale ty nájmy prostor tu jsou šílené. Nemám vzdělání, ale vadí to kdybych měla vystudovanou všeobecnou zdr. sestru, nebo pedagogičku? Nebo i ředitelka školky musí mít vzdělání?
Děkuji
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jinak co jsem viděla poplatky školek 6-10tis. měsíčně a pak výplaty 10-14tis… to je taky děsné.
Já už měla dotace na zaměstnance, chtěla bych mit školku max do 3tis. aby si to vůbec maminky mohli dovolit. Dovoz-Rozvoz za poplatek… Brno a okolí…
Tak budu bojovat a hledat asi dál. Děti je hodně, školek málo, a kor právě Brno.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Nicollka píše:
Děkuji za informace. Taky bych chtěla otevřít miniškolku. Ale ty nájmy prostor tu jsou šílené. Nemám vzdělání, ale vadí to kdybych měla vystudovanou všeobecnou zdr. sestru, nebo pedagogičku? Nebo i ředitelka školky musí mít vzdělání?Děkuji
Pro práci ve školkách, které nespadají pod Ministerstvo školství, by měl stačit jako minimum tuším kurz pro pracovníky v soc. službách.
Služba hlídání a péče o dítě v dětské skupině spočívá v pravidelné péči o dítě ve věku od šesti měsíců do zahájení povinné školní docházky mimo domácnost dítěte, v kolektivu dětí, mimo režim předpisů o školách a školských zařízeních. Služba nezajišťuje vzdělávání dítěte, ale dítěti se poskytuje výchovná péče zaměřená na rozvoj schopností dítěte a jeho kulturních a hygienických návyků přiměřených věku dítěte v souladu s konceptem výchovy a péče o dítě. Stanoví se okruh možných poskytovatelů služby:
fyzické osoby jakožto zaměstnavatelé,
právnické osoby jakožto zaměstnavatelé, obce, kraje, občanská sdružení, církevní právnické osoby, obecně prospěšné společnosti,
stát, tzn. organizační složky státu jakožto zaměstnavatelé.
úhrada služby:
služba bude poskytována za úhradu ze strany rodiče stanovenou poskytovatelem, s možností nestanovení úhrady podle důvodů uvedených ve vnitřních pravidlech pro poskytování služby zpracovaných poskytovatelem
služba bude poskytována na nekomerčním základě a jejím účelem nebude generování zisku
za poskytování služby tedy bude moci poskytovatel přijmout úhradu maximálně ve výši zřizovacích a provozních nákladů na poskytnutí služby (mezi které se řadí i mzdové náklady na mzdy pečujících osob)
povinnosti poskytovatele:
uzavřít před zahájením poskytování služby pojistnou smlouvu pojištění odpovědnosti za škodu trvajícího po celou dobu poskytování služby,
zpracovat vnitřní pravidla, která upraví provozní otázky poskytování služby,
koncept výchovy a péče, který vymezuje základní požadavky a podmínky pro péči a výchovu dětí s cílem zajistit kvalitu služby a rozvíjet schopnosti dítěte a jeho kulturní a hygienické návyky přiměřené věku dítěte, a poskytovat péči v souladu s tímto konceptem,
uzavřít s rodičem dítěte písemnou smlouvu o poskytování služby,
vést průběžnou evidenci dětí, kterým je služba poskytována,
dodržet specifické podmínky uvedené v následujících odstavcích
osobní způsobilost pečujících osob, kterými poskytovatel zajistí výkon služby:
úplná způsobilost k právním úkonům,
zdravotní způsobilost k výkonu práce péče o dítě,
bezúhonnost,
odborná způsobilost, u které je možno volit z následujících:
vzdělání všeobecné sestry, zdravotnického asistenta, ošetřovatele, porodní asistentky, zdravotně-sociálního pracovníka nebo zdravotnického záchranáře podle zvláštního právního předpisu1),
vzdělání sociálního pracovníka nebo pracovníka v sociálních službách podle zvláštního právního předpisu2),
vzdělání učitele mateřské školy nebo učitele prvního stupně základní školy podle zvláštního právního předpisu3),
profesní kvalifikace chůvy pro děti do zahájení povinné školní docházky podle zvláštního právního předpisu4),
odborná kvalifikace podle zvláštního právního předpisu5).
nejnižší počet pečujících osob v dětské skupině:
o nejvíce 6 dětí současně v dětské skupině pečuje nejméně 1 pečující osoba,
o 7 až 24 dětí současně v dětské skupině pečují nejméně 2 pečující osoby,
v případě, že se v dětské skupině pečuje o nejméně 13 a nejvíce 24 dětí současně a alespoň jedno z těchto dětí je mladší dvou let, pečují v dětské skupině nejméně 3 pečující osoby.
nejvyšší počet dětí v jedné dětské skupině:
současně může být v jedné dětské skupině nejvíce 24 dětí
poskytovatel má možnost s ohledem na aktuální i měnící se poptávku poskytovat službu hlídání a péče o dítě ve více dětských skupinách (i s menším počtem dětí) současně
- načítám...
- Citovat
- Zmínit