Hlídání v prostředí s jinou výchovou

377
17.4.14 09:59

Hlídání v prostředí s jinou výchovou

Ahoj maminky, přeju pěkný den. Chtěla bych se poradit a poptat na názory a zkušenosti, pokud má nebo měl někdo podobný problém. Ikdyž nejedná se přímo o problém, ale spíš o něco co mi hodně vrtá hlavou.

Miminko (teď 4,5 měsíce) se mi narodilo v půlce studia a nezvládla jsem zkoušky. Takže studium mám ukončené, ale teď bych si chtěla zkusit znovu podat přihlášku. Hlídání malého bych měla zajištěné mou babičkou. Co se malého týče tak jí maximálně věřím, už ho hlídala několikrát a v pořádku, malý je u nich moc rád :) Jenže v domečku kde bydlí žije se svým synem, jeho ženou a dvěmi malými dcerami (4 a 9let). Nesouhlasím s jejich výchovou, holky jsou fajn ale v hodně věcech strašně rozmazlené. Pokud něco chtějí tak buď začnou křičet nebo brečet, aby přestaly tak se uplácí opravdu velkým množstvím bonbónů. Minimálně 2-3 balíčky jsou vždy k dispozici. Strejda se stará jen občas, teta chce mit klid tak taky nijak zásadně výchovu neřeší a babička je babička. Je strašně milující a pro všechny by se rozkrájela, ale je to spíš ke škodě :/ 9ti letá si neumí ani sama nalít pití, vždy jde za někým… při úkolech jí taky absolutně se vším pomáhá :/ Já jsem v její výchově vyrostla taky, ale naštěstí jsem se naučila být samostatná a teď když to vidím, tak tohle je přesně směr kterým svého syna vést nechci.

Nějaké pravidla si zkusím ujasnit, ale bojím se aby to nemělo velký vliv na výchově syna. Když uvidí co všechno holky můžou a jak se chovají. Máte s něčím podobným zkušenosti? Když se budu synově výchově mimo školu věnovat dostatečně, je šance aby to časem nebylo ke škodě? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
20518
17.4.14 10:06

No - jak dlouho ti bude studium trvat? A jaké studium - jak náročné? Píšeš, že máš ještě malého bobka. A další otázka - domníváš se, že dítko bude u babičky dennodenně, t. j. vystavé jejímu působení na plné pecky?

Jinak ikdyž máš představu o výchově, tak určitých vlivů ho prostě vyvarovat nemůžeš. Typicky jsou to třeba sprostá slova - ve školce, mezi kamarády… a sladké, o tom si tady taky toho můžeš přečíst tunu, jak holky vysloveně zakazují babičkám dávat sladké, a sotva zabouchnou dveře, už se malej láduje…

Ještě mě napadá, kolik je babičce, jak je na tom se zdravíčkem? Nechci malovat čerta na zeď… :think:

Ale pokud jak píšeš, tě vychovala ona, tak snad věříš, že dokáže vychovat i tvého synka… zas to nemůžeš tak přehánět…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3355
17.4.14 10:08

Jooo, mám takové 2 švagrové-každá má 2 děti-výchova nebe a dudy…ale upřímě. Děti se chovají podle toho u které jsou- když jsou u rozmazlovácí (jsou všechny rozmazlené, uřvané, vztekavé, mlátí se…) a udruhé- klid, pohoda. Už ví co si kde mohou dovolit. Ale je jim 6 a 8let. Problém to určitě bude, ale to si musíš rozmyslet čemu dáš přednost. Ročnímu nevysvětlíš proč nemůže to nebo ono.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1248
17.4.14 10:18

Prostě určité riziko tu je, zvlášť když by to mělo být denně po delší dobu. Nehledě na to, že některé babičky na nějaká pravidla a dohody nehrají a striktně trvají na tom, že jsou k rozmazlování :). A je to i na dítěti, některé rozdíl chápou některé ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
377
17.4.14 10:19

@Emilie Vídíš to, na to jsem zapoměla :mrgreen: Studium VŠ - bakalář. Studium je na 3 roky, ale snažím se teď vyřídit to, zda by mi uznali už hotové předměty. Skoro polovinu už mám hotovou. Navíc si chci vyřídit dobu rodičovství. To jsou 3 roky navíc s menší vytížeností. Neměla bych v jednom semestru tolik předmětů. Nejspíš by to hlídání teda bylo na 2-3 maximálně v týdnu. Tady problém dělá hlavně to že jsem z vesnice cca 25km od místa školy. A kolikrát to dopadalo stylem - jedu na jednu hodinu a mám zabitý celý den :mrgreen:
Jsem těžký realista :) To že se nevyhneme sprostým slovům ani sladkostem to vím. A malému to zakazovat nebudu (ty sladkosti, u sprostých slov mu to budu zkoušet vysvětlovat), ale s mírou a rozhodně ne formou „na tady máš bonbon, nebreč už a dej mi pokoj :D“.

Babička má 64let. Pokud to není nutné tak jí zatěžovat nechci. Ale tohle mi nabídla sama a dokonce mě seřvala když jsem jí řekla že jí nechci přidávat starost :srdce: :srdce: U malého se prý odreaguje, první chlap v blízké rodině a navíc oproti holkám je to zatím sluníčko (i když byly v podobném věku) :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Liz
2064
17.4.14 10:22

Být tebou, tak se zas tak nebojim. Tvůj malej je ještě malej a lepší je ho zahrnout láskou, než mu dávat velké rozkazy a zákazy. V půl roce ho snad bombonama cpát nebudou. Řekla bych být tebou babičce co se ti nelíbí a co bys nechtěla, ale víc asi nezmůžeš. Jinak já jsem proti bombonum a sladkostem ale spíš kuli zdraví než kuli výchově.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
377
17.4.14 10:23

Jinak v záloze měla být i moje nevlastní máma… taky je na mateřské, dokonce s druhým dítětem, ale je to vyškolená paní učitelka :D ale měla možnost nastoupit znovu do práce tak se toho chytla a děti nechala tatínkovi :mrgreen: Takže jeho služeb využít nechci :mrgreen: Starší má 3 roky, mladší necelý rok :D A ikdyž jsou holky strašně hodné, tak chlapovi pověsit na krk 3 děti.. ee :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
377
17.4.14 10:33

@Liz Koukám a zjišťuju i trochu dopředu… nemám s dětma až takovou zkušenost… sice mám 3 sourozence, ale s ani jedním jsem moc nebývala od mala. Jediné děti co vídám trochu pravidelně od malička, jsou právě ony dvě sestřenky. Takže zkušenosti a informace sbírám postupně :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6499
17.4.14 10:33

Já bych to tak neprožívala, malej to určitě přežije bez nějaké větší újmy. Ale bude to záležet především na tobě. On podvědomě převezme tvůj postoj. Takže když ty budeš ok, on taky. Hoď se do klidu a udělej si tu školu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2069
17.4.14 10:40

Já ti to řeknu tak- ta výchova -nadarmo se neříká - z pozice babičky-svoje děti máme rádi -vnoučata milujeme. A není to vtom, že ty jako malá si se naštěstí naučila samostatnosti. Když ty jsi byla malá, tak tvoje mamka byla podstatně mladá a měla jiné nároky na tebe, které se věkem rapidně mění. A kor, když je to vuči vnoučátkům. Počítej stím, že tvé dítě bude taktéž rozmazlovat.
Já ti jen řeknu něco zmého života- dvě děti jsem měla ve dvaceti letech-měla jsem na ně uplně jiné nároky-byla jsem důsledná -obě děti byli v patnácti měsících bez plinek. Dávala jsem si tu práci a každé dvě hodiny je sadila na hrnec a vyplatilo se. Vedla jsem je k samostatnosti.
A tet máme malou po 17 letech a je to uplně něco jiného- mám jiný věk, jiné nároky. Tet se u nás nese heslo
vše pro spokojenost Sofinky. Takže mi doma všechno rozbité-ale hlavně, že je malá spokojená-vem to v uvozovkách.
Bez plínek bude tak v pěti letech :-)
Stylem proč by jsme ji sadili na hrnec po dvouch hodinách-když se ji tam přece nelíbí ))))))
Takže si klidně dokážu představit, jaká budu potom babička- budu mít zas uplně jiné nároky a jiný pohled na život a vnoučata budu samozřejmě rozmazlovat a budu se snažit jim snést modré znebe. Samozřejmě, že po výchovné stránce-to dobré nebude, ale od toho budou mít své rodiče, aby to krotili. ))))))

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Liz
2064
17.4.14 10:52

@kotýsek moc se mi tvůj příspěvek líbí :) Věřím, že ze Sofinky vyroste spokojený sbevědomý člověk. Na nás máma byla neskutečně přísná, fakt to přeháněla. Myslím, že nám trošku zatlačila sebevědomí. Nyní je babičkou a dovolí dceři uplně všechno, třeba i počmárat křídou lino v předsíni. Když na děti houknu, tak už mě okřikuje ať jsem na ně hodná. Asi aby jsem z nich nevychovala ‚nerváky‘ jako ona vychovala z nás :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
377
17.4.14 11:02

@kotýsek No k výchově mé mámy moc říkat nebudu. Jí bych dlouhodobě syna na hlídání nedala. V tomhle jí nevěřím. Na chvíli poblbnout, nebo na procházku. Ale zrovna u ní si do výchovy mluvit nenechám a dám si pozor jak se k mému synovi chová.
Já byla skoro už od miminka vychovávána spíš babičkou. Rodiče stavěli dům takže bývali většinou tam, pak stavět přestali, rozvedli se a já byla i nadále u babičky. Chápu že tím odloučením si neudělala ten vztah ke mě, ale když už k tomu měla jak příležitost, čas.. no většinou řvaní, výčitky atd. Cizí děti ťuťu ňuňu, ale na mě jak pes kvůli všemu. Hold nejsem dokonalá dcera. Ale to je jiná kapitola prostě. V tohle si do výchovy syna beru jen to, že takhle prostě ne. :zed:

To už svou dceru bereš taky jako vnučku ne? :mrgreen: Trénink do budoucna :lol:
Taky bych ráda zkusila malého vést k samostatnosti tak snad se nám zadaří :mrgreen: Ale jedna věc je říkat, druhá konat :D Podrobněji svou představu o výchově rozebírat nebudu, určitě bych se do toho zamotala jak se znám :mrgreen: Ale udělám maximum aby z něho nebyl ani rozmazlený mamánek, ale ani aby se cítil odstrčený. Pro něj všechno, ale s mírou :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
377
17.4.14 11:03

@Liz To znám :D Taky jsem měla u máti podobnou výchovu. Ale k „výchově“ syna se ještě nedostala a snad tolik nedostane :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20777
17.4.14 11:06

@Batka Já bych se toho nebála, do určitého věku se stejně nedá klasicky vychovávat, protože to dítě to prostě nechápe no a pak už budeš mít dostudováno a tudíž si to budeš pak už řešit po svém :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2069
17.4.14 11:06

@Liz
ono to tak bohužel bývalo.
My jako děcka pomalu se ségrou nemohli ani do obýváku- vždyt by jsme tam přece něco zničili. )))))))
Vše nám tatka zakazoval a tet, když je v roli dědečka a malá by mu v obýváku pomalu založila vatru-tak bych pomalu věřila tomu-že bude ještě přikládat :-):-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí