Hliníkove nádobí v myčce

Napsat příspěvek
Velikost písma:
vovec
14.4.13 12:43

hliníkové nádobí

Historicky existovalo podezření, že případný zvýšený výskyt hliníku v krvi může být příčinou vzniku Alzheimerovy choroby tím, že likviduje mozkové a nervové buňky, avšak nikdy se to nepodařilo prokázat. Výzkumy, díky kterým vznikl tento předpoklad, mohly být ovlivněny tím, že se část lidí setkávala poměrně často s hliníkovým příborem a nádobím, a měli tedy zvýšenou hladinu hliníku. V současnosti je však na obsah hliníku velmi pečlivě testována především krevní plazma, která by při pravidelných krevních transfuzích mohla zvýšit hladinu hliníku v krvi pacienta.[zdroj?] Obdobná pravidla platí pro všechny dialyzační roztoky, používané při chronickém selhání ledvin.
Poměrně diskutovaným problémem je riziko používání hliníkového nádobí a příborů při přípravě a konzumaci potravy. Je pravda, že v podmínkách, kdy se potraviny běžně tepelně upravují i konzumují, je hliník nejstálejší a prakticky nerozpustný. V neutrálním prostředí běžné pitné vody o pH = 7 je hliníkový povrch perfektně stabilní a bezpečný. Problém nastává, když je například vařený pokrm okyselen například octem. Kromě toho se v poslední době stále mírně zvyšuje kyselost pitné vody, především v důsledku kyselých dešťů. Pak může skutečně nastat situace, kdy se z hliníkových nádob bude uvolňovat hliník při každém použití. Na druhé straně je organizmus vybaven řadou bariér[zdroj?], které brání pronikání sloučenin hliníku do tělesných tekutin a buněk. Vdechování jemných prachů hlinitých sloučenin například oxid hlinitý, může vyvolat onemocnění plic.

• Citovat
  • Upravit
4672
9.7.13 16:30

Já dostala od tchýně takový ten klasický hliníkový kávovar na plotýnku. Byl nově koupený, tak doufám, že když se to normálně prodává, že to není zdravotně závadné.
Každopádně, já blbec, to dala do myčky a celý kávovar, do té doby hezky lesklý je celý matný :( Nějaký nápad co s tím? Někdo tu psal něco o sodě? Funguje to?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9173
9.7.13 19:49

Hliník do myčky skutečně nepatří…ale měla jsem hliníkové jídlonosiče, a hliníkovou Remosku a to byste čučeli, jak byly z myčky jako nové…Ale po vícero mytí v myčce hliník černá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4672
9.7.13 21:06

@pannda no, to už vím taky, že se nemá do myčky dávat, ale už se stalo, takže teď bych potřebovala nějaký recept jak ho zase nablýskat…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1570
1.11.15 14:53

Funguje ta soda? Kde se da levne sehnat?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
982
16.8.22 20:40

Chtěla jsem se zeptat, jak je to s hliníkovým nádobím, myslela jsem si, že je zdravotně závadné a proto už se moc neprodává. Ale koukám teď na nové nádobí a často vidím, že se hliníkové nádobí prodává, např. pánve. Nevypadají jako klasický hliník, jsou černé, že to člověka plete. Pokud si nepřečtu návod, tak bych ani nevěděla, že se jedná o hliník. Máte zkušenost s tímto nádobím? Nechci klasické nerezové nádobí, chtěla jsem změnu, kterou mohu využít na sklokeramiku. Jaké nádobí tedy kupovat? Jsem už z toho zmatená.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
16.8.22 20:48

@Isia Já má ráda leštěný kámen nebo hrnce s neprilnavym povrchem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
16.8.22 21:36
@Isia píše:
Chtěla jsem se zeptat, jak je to s hliníkovým nádobím, myslela jsem si, že je zdravotně závadné a proto už se moc neprodává. Ale koukám teď na nové nádobí a často vidím, že se hliníkové nádobí prodává, např. pánve. Nevypadají jako klasický hliník, jsou černé, že to člověka plete. Pokud si nepřečtu návod, tak bych ani nevěděla, že se jedná o hliník. Máte zkušenost s tímto nádobím? Nechci klasické nerezové nádobí, chtěla jsem změnu, kterou mohu využít na sklokeramiku. Jaké nádobí tedy kupovat? Jsem už z toho zmatená.

To staré bych nepoužívala, ale nové typy klidně. Jen pozor, co může do myčky. Na nádobí bývá uvedeno, na které typy sporáků jsou.
Já mám ráda nerez a keramiku. Na zapékání i sklo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5683
16.8.22 22:55
@Isia píše:

Smaltove nadobi-levne a nezklame a zdrav. nezavadne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí