Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Milé maminky, jdu si k vám pro radu. V prosinci bude dceři 8 let. Při porodu ji zjistili jednu ledvinu vedle moč. měchýře. Chodíme na pravidelné ultrazvuky k panu primáři. Když jsme byli v pěti letech, tak jsem mu říkala, že dcera se do půlnoci-jedné hodiny nevzbudí a počůrá se.Pak když už nespí tím tvrdým spánkem, tak si dojde sama. Říkal mi, ať to neřeším, že každé dítko dozrává jinak a ať ji dávám vyčůrat já. Kolem jara-léta to najednou přešlo a od září to začalo zase.Je pravda, že nástup do školy ji zase rozhodil, ale tak od října, už chodí ráda a nehody se stále stávají. Od září asi 6krát a to díky tomu, že jsem si zapomněla dát budíka nebo jsem se nedokopala vztát. Až teď v lednu půjdeme zase k primáři, tak mu to řeknu, ale nemáte s tím některá skošenost? Ráda bych se už konečně taky pořádně vyspala a nebaví mne stále prát povlečení, peřinu. Ledvina prý na moč. měchýř netlačí, to je vše v pořádku. Když náhodou usne odpoledne nebo když spávala ve školce, tak se nikdy nepočůrala, ve dne s tím nemáme sebemenší problém. Jen to noční počůrávání nás trápí. Děkuji za rady. Monika
Ahoj, já mám pocit, že to je vcelku normální. Dceři je 7,5 a sem tam si taky učůrne. Má holt tvrdé spaní a někdy se jí ve snu zdá že jde na záchod a trochu pustí. Teď je to tak max 1× za měsíc, ale kolem 6tého roku to bylo v týdnu několikrát, pak pár měsíců pauza a znovu, a to teda už dostávala na zadek.
Já to neřeším, myslím, že to není nic nenormálního.
Doktor má pravdu, každé dítě dozrává jinak. Můj brácha se takhle počůrával snad do deseti let. Tenkrát byl i několik dní v nemocnici na vyšetření. Nic se nenašlo. Prostě měl tvrdý spánek a nevzbudilo ho to. Časem to přešlo samo. Ono asi nezbývá než vydržet.
@andreiika Mně to teda v tomhle věku normální nepřijde, to už by dítě dávno mělo měchýř dostatečně ovládat i ve spánku… Je to samozřejmě tvoje věc, ale á bych měla strach, abych nezanedbala nějaký problém.
Pardon, ale to „dostavala na zadek“je doufam nadsazka?! Jinak zakladatelko, se 7 letou s tim bojujem taky. Nesmi vecer pit, jen hlt, a stejne ji musime do 2hod po usnuti zavest na wc/je temer spici vestoje/,jinak je postel uplne durch. Brala leta leky, ale byto to stejne, takze uz nebere nic. A bavit mne to bavi asi stejne jako Tebe. Vydrzme:-)
Ahoj osobní zkušenost zatím naštěstí nemám, ale kamarádka má syna, který bude mít v lednu 13.let a strašně dlouho se s tím trápili, teď nevím jestli ještě nějaké nehody mívá, ale do těch 10-11 let ještě jo.Byla s ním na nejrůznějších vyšetřeních a nenašlo se vůbec nic, takže omezila mu večerní pití a taky budila, nic jiného nezbývalo.
Tak držím palce ať to u vás tak dlouho netrvá.
Teké nemá tušení, že jí dávám vyčůrat. Ale já se s ní na WC netahám. Máme ho od pokojíčku na druhém konci, tak ji z postele stáhnu na nočník. Váží 32kg, tak se s ní nadřu. Otravné to je, ale stejně mne nic jiného nezbyde. V posteli má tu nepropustou podložku, ale vždycky pročůrá i peřinu-většinou spí na ní
.To jsem fakt zvědavá, kdy to přejde. Určitě to primáři řeknu, ale jinak nepozoruji žádnou zvláštnost, jako že by chodila často atd.
U nás to řešíme taky. Ale je to určitě psychické - alespoň podle naší dr. a vysvětlila mi to logicky. Syn, prvňáček, se až přehnaně snaží (sám od sebe, je fakt ctižádostivý). Navíc máme čerstvé miminko a tříleťák se dožaduje víc pozornosti, než kdy dřív. Toto se začalo dít s nástupem do školy, to už jsem byla krátce před porodem.
Takže nejstarší se snaží pomáhat se sourozencema, zvládat výborně školu, uklízí si po sobě, je hodný a nikdy ani zvlášť divoký nebo zlobivý nebyl. Ale jakmile tvrdě usne, spadne z něj všechen ten pocit zodpovědnosti, duševně i fyzicky se naprosto uvolní a to včetně močení
. Řešili jsme to zatím buzením, jenže kolikrát se i přes to stihl před nebo po nočním odvedení na wc znovu počůrat. Dětská dr. mi poradila homeo - nevím, jestli to fakt zabralo, nebo synovi jen stačí vědět, že má „pomocníka“ ve formě bílých kuliček, ale hodně se to zlepšilo, už neřešíme žádné vedlejší nehody a v noci ho budím jen jednou, přes den ho pobízím k pití, poslední napití dostane mezi 5-6 odpoledne, spát chodí v osm. Jakmile mladší děti přes den spí, maximálně se mu věnuju, hodně si povídáme, chválím ho, mazlíme se (o to hodně stojí).
@farska ne, to nebyla nadsázka
@alien21 nemyslím, že by to byl problém, prostě má hluboké spaní a nevzbudí jí to, ale řešila bych to až když by to bylo častěji