Homeopatika - fungují?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
95
19.4.14 11:39

Homeopatika - funguji?

Toto vlákno jsem zakládal s tím, že jsem si byl předem vědom, že se velice těžko argumentuje proti „osobní zkušenosti“, „osobnímu přesvědčení“ apod.
Přesto jsem se k napsání tohoto příspěvku odhodlal, protože doufám, že se mezi Vámi najde několik jedinců, kteří se dokáží pozastavit a zamyslet nad tím, co napíši.

- -

• Co jsou to homeopatika?

Velice jednoduše řečeno, homeopatika jsou druh „léku“, kde sama „účinná látka“ není ani přítomna, nýbrž se ve vodě jen nachází jakýsi „otisk“ (mluví se zde o paměti vody). Nebudu zde zdlouhavěji rozvíjet, že vyšší druhy potence jsou ze sci-fi (poměr účinné látky je větší než počet atomů ve vesmíru), že defakto každá sklenice vody, kterou si doma natočíte, je lékem „pamatujícím“ takové látky, že byste už do lékárny s homeopatiky ani nemuseli/y (a ano, včetně výkalů) či že samotná „paměť vody“ je jen výraz bez hlubšího významu, protože nic takového neexistuje a mnoho homeopatiků samo přiznává, že neví, jak to vlastně funguje.

Chtěl bych se zaměřit na něco jiného, ignorujíce „jak“ funguje a naopak věnující se „zdali“ funguje.

Jak se u léku určuje, jestli skutečně funguje? Pro tento účel se využívá tzv. „double blind“ testu, kdy se daný lék X testuje na nějaké skupině lidí spolu s placebem. Obvykle je tato skupina lidí rozdělena na dvě části, z nichž jedna bere lék X, druhá placebo (které nefunguje, může to být třeba jen cukr apod) - této skupině se říká kontrolní skupina, a je pro samotný pokus velice důležitá!
Co je taktéž důležité je, aby nikdo nevěděl, do jaké skupiny patří - a to nesmí vědět ani výzkumník z důvodů, aby vědomě či podvědomě „nepodváděl“.

- -

• K čemu je důležitá kontrolní skupina?

Slovo PLACEBO je Vám jistě povědomé, stejně tak PLACEBO EFEKT. Ačkoliv je pravda, že nejsme zatím schopni vysvětlit, jak tento efekt funguje, ví se, že lidé, i když neberou skutečný lék, vykazují jistou úspěšnost „vyléčení“. Mozek se nechá ošálit a nějakým způsobem se člověk vyléčí. Samozřejmě to neplatí na všechny nemoci (nová končetina Vám nenaroste jen proto, že si budete myslet, že berete prášek na „dorostení“ končetiny), nicméně na různé bolesti, deprese apod (zejména tedy problémy mající určité propojení se samotným mozkem) to funguje zcela reálně. Mozek je velice komplikovaný orgán a jak jsem již řekl, v současné době se zatím neví, jak to funguje, ale je to tak (byly provedeny pokusy, kdy se lidem dával čichnout čpavek, ale řeklo se jim, že je to vůně a mozek to vážně oblblo, nebo když bylo subjektu řečeno, že se jej dotknou břečťanem a vyrašila mu vyrážka, ačkoliv to nebyl břečťan).
Pozn: Placebo efekt nemusí být tedy jen pozitivní, ale i negativní (pokud si vezmete prášek, kde jsou napsané určité vedlejší příznaky, je dosti pravděpodobné, že si je „přivoláte“ jejich vsugerováním)

Proč je tohle důležité? Protože to znamená, že existuje jisté procento testovaných subjektů, kteří se mohou vyléčit jen díky tomu, že tomu věří (prosím neplést si to s nějakým „New Age“ blábolem jako je Tajemství apod.), ačkoliv jedinou věc, kterou do sebe budou cpát, bude cukr (či jiné placebo). –Kontrolní skupina tak slouží jako srovnávací vzorek.–
Pokud při testování nějakého léku X dojde k situaci, že jeho úspěšnost je srovnatelná s úspěšností placeba, ZNAMENÁ TO, že je NEÚČINNÝ, a to přesto, že se třeba 20% lidí „vyléčilo“!! Proč tomu tak je? Protože 20% lidí se vyléčilo i polykáním cukru a samotný lék X nijak nepřispěl k zvýšení úspěšnosti léčby!!

- -

• Fungují tedy?

A jak je to tedy s homeopatiky? Bylo provedeno několik různých testování na různé problémy a všechny dopadly neprokazatelně, tj. že homeopatika mají stejný účinek jako placebo, neboli NENÍ ÚČINNÉ.

Je mi jasné - ostatně jsem to psal v úvodu - že mnoho z Vás má (evidentně, jinak byste to nepoužívali/y) své osobní zkušenosti a věříte tomu. Prosím Vás ale, zamyslete se nad tím, co jsem napsal. Zkuste si najít nějaké články, nechte si je třeba přeložit, pokud budou v angličtině. Homeopatika, stejně jako akupunktura, chiropraxe,… nebyly nikdy prokázány za fungující a spadají tak do stejné kategorie jako astrologie, proutkařství, čtení aur, numerologie apod (s kterými jistě má mnoho z vás také spoustu kladných zkušeností, ale i ony jsou jen bláboly přiživující se na neznalosti a zoufalosti zákazníků).

Pokud přesto budete nadále homeopatikům důvěřovat (což bohužel většina z Vás bude), sahejte pro ně jako pro poslední řešení - neodmítejte návštěvu lékaře a řádnou vědu. Možná i tak zbytečně utratíte stovky či dokonce tisíce korun, ale alespoň tak neohrozíte své životy či hůře, životy svých dětí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2411
19.4.14 11:41

Agitujes „hezky“.

Clanek o houne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
95
19.4.14 11:47
@ne-silenamatka píše:
Agitujes „hezky“

Bohužel je to tak, i za zdravý rozum je občas potřeba bojovat :( :pocitac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21848
19.4.14 11:48

I kdyby placebo - nam pomahaji :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17565
19.4.14 11:52

Já si přečetla jen začátek a konec, celé je to na mě moc dlouhé. Ale jestliže je to jen placebo, jak tím mohu ohrozit život svůj a svých dětí? 8o

jinak s některými těmi placeby mám výborné zkušenosti, takže je hodlám u svých dětí používat i nadále :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
95
19.4.14 11:54
@Krkael píše:
I kdyby placebo - nam pomahaji :mavam:

Mohu-li se tě zeptat: Kdybys používala nějaký lék, který by se jevil, že skutečně funguje, a pak by ti bylo prozrazeno, že se třeba jedná jen o želé, reagovala bys na to také podobně, tj. „To je jedno, nám to želé pomáhá“?

Ptám se proto, abych pochopil tu logiku za tím, tj. jestli se v Tvém případě

1. jedná o situaci, kdy si jsi vědoma, že je to (klinicky prokazatelně) nefungující lék, ale protože i tak alespoň občas funguje (stejně jako by fungovalo ono želé či kostka cukru), budeš to nadále používat
  2. a nebo skutečně věříš, že funguje (tj. klinické testy jsou chybné), a proto to budeš nadále používat.

(V těch dvou odpovědích je doufám znatelný rozdíl)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2411
19.4.14 11:57
@CZEKing píše:
Bohužel je to tak, i za zdravý rozum je občas potřeba bojovat :( :pocitac:

Zdravy rozum by predevsim meli nabrat lidi, co chodej k lekarum a ti jim predepisuji „leky“ od farma firem za co nejlepsi provizi.

Doporucuji si precist knihu „Nezadouci ucinek-smrt“ - vubec to nema nic spolecneho s homeopatii, ale treba ti pomuze podivat se na „lekare“ i z jineho pohledu.

Nejsem zadna EKO, BIO, HOMEO matka, k hopeopatii jsem prisla vicemene nahodou a nedam na homeo dopustit. Placebem preci sebe ani dite zabit nemuzu :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
95
19.4.14 11:59
@Etcetera78 píše:
Já si přečetla jen začátek a konec, celé je to na mě moc dlouhé. Ale jestliže je to jen placebo, jak tím mohu ohrozit život svůj a svých dětí? 8o

Ohrožení by nastalo jen pokud bys to používala namísto návštěvy lékaře. Pokud to používáš jako doplněk „západní medicíny“, tak tím maximálně ohrozíš svou peněženku ;)

Nemohu neokomentovat také tvou druhou větu:
@Etcetera78 píše:
jinak s některými těmi placeby mám výborné zkušenosti, takže je hodlám u svých dětí používat i nadále :)

Placebo je už z definice „nelék“, neúčinná látka. Nejsem si si zcela jist, zdali si jsi vědoma toho, co vlastně říkáš (nemyslím to zle, možná jde o mírné zmatení - např. někteří lidé považují za homeopatika přírodní léky).
Je to skoro jako by ses stavila do pozice nahého císaře, který ví, že na sobě nemá žádné šaty (tj. používá placebo), ale zároveň tvrdí, že mu to v těch šatech náramně sluší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21848
19.4.14 12:01
@CZEKing píše:
Mohu-li se tě zeptat: Kdybys používala nějaký lék, který by se jevil, že skutečně funguje, a pak by ti bylo prozrazeno, že se třeba jedná jen o želé, reagovala bys na to také podobně, tj. „To je jedno, nám to želé pomáhá“?

Ptám se proto, abych pochopil tu logiku za tím, tj. jestli se v Tvém případě

1. jedná o situaci, kdy si jsi vědoma, že je to (klinicky prokazatelně) nefungující lék, ale protože i tak alespoň občas funguje (stejně jako by fungovalo ono želé či kostka cukru), budeš to nadále používat
  2. a nebo skutečně věříš, že funguje (tj. klinické testy jsou chybné), a proto to budeš nadále používat.
(V těch dvou odpovědích je doufám znatelný rozdíl)

Ano, reagovala bych stejne. A jinak teda 1).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17565
19.4.14 12:08

@CZEKing co se týče ohrožení peněženky, homeopatika stojí zlomek toho, co alopatické léky, když nepočítám paralen.
a má druhá věta o placebu byla narážkou na to, že homeopatika jsou placebo. Mám vytříbený sloh a cit :-)…teď mám trochu problém s očima, budu muset jít k doktorovi, ale zdá se mi to, nebo se Vaše ikonka hýbe? :think: :think: :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
95
19.4.14 12:09
@Krkael píše:
Ano, reagovala bych stejne. A jinak teda 1).

Děkuji za čestnou odpověď. Tvé chování sice považuji za nelogické, ale jsi-li si vědoma všech faktů, nepředpokládám, že další příklady (poukazující na paradoxnost situace) by tě přesvědčily, že tvé počínání je - při nejlepším - nerozumné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
95
19.4.14 12:12
@Etcetera78 píše:
@CZEKing co se týče ohrožení peněženky, homeopatika stojí zlomek toho, co alopatické léky, když nepočítám paralen.
a má druhá věta o placebu byla narážkou na to, že homeopatika jsou placebo. Mám vytříbený sloh a cit :-)…teď mám trochu problém s očima, budu muset jít k doktorovi, ale zdá se mi to, nebo se Vaše ikonka hýbe? :think: :think: :think:

Má ikonka jakože profilový obrázek? Dozajista se nehýbe :)

Takže i Ty (doufám, že nevadí, že Vám všem tykám) si jsi vědoma, že homeopatika nejsou účinný lék, ale prostě jen díky tomu, že (jako kterékoli jiné placebo, tj. i kostka cukru) může vykazovat placebo efekt, budete si jej nadále kupovat?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7974
19.4.14 12:16
@CZEKing píše:
Placebo je už z definice „nelék“, neúčinná látka. Nejsem si si zcela jist, zdali si jsi vědoma toho, co vlastně říkáš (nemyslím to zle, možná jde o mírné zmatení - např. někteří lidé považují za homeopatika přírodní léky).
Je to skoro jako by ses stavila do pozice nahého císaře, který ví, že na sobě nemá žádné šaty (tj. používá placebo), ale zároveň tvrdí, že mu to v těch šatech náramně sluší.
:mrgreen: U placeba prováděli testy, kdy lidem u jednoho na tvrdo řekli, že je to placebo a druhým, že cool lék. V první skupině i potom byl vyšší počet vyléčených než v neinformované proti kontrolní neléčené vůbec.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7974
19.4.14 12:25

Chjo, já dneska píšu jak tatar. Takže uzdravených neléčení < placebo < cool lék < skutečný lék. Ale jde o to, že placebo funguje u spousty lidí, i když ví, že jde o placebo. Myslím, že pokud někdo používá drahé placebo a je si toho vědom, je všechno naprosto OK. Co se mi na homeopatii nezamlouvá, je ta urputná snaha tvrdit, že to je úžasný lék. I když chápu důvody.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26270
19.4.14 12:25

Když mě bude bolet hlava a zjistím, že mi na to pomáhá „kostka cukru“, tak jí budu užívat i nadále, protože pro mě je primární zbavit se bolesti hlavy a pokud je to něco „obyčejného, co ten účinek nemůže mít“, tak tím lépe, aspoň mi to neuškodí…

ale samozřejmě navštívím lékaře a budu se snažit odstranit příčinu té bolesti…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna o homeopatii

Ikona - Eliška Bartlová

MUDr. Eliška Bartlová