Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Maminky, malý ve středu po spánku po obědě byl uknourný a měl horečku kolem 38, druhý den jsem koupili ibalgin. ve čtvrtek přes den byl ospalý, hodně spal, což je pro něj dobré, ale málo pil a jedl, bolela ho prý hlavička a nožička a bríško… Dnes to není o nic lepší ani jiné. horečky cca 38,1. dávám po 6ti hodinách ibalgin. osprchovala jsem ho, na chvíli zabalila do namočeného ručníku a pak oblíkla do pyžama a dala mu modré ponožky a na ně suché. dal si trošičku rohlíku a vodu. Stěžuje si že ho bolí chodidlo. Pořád chvátá na záchod že kakat a nakonec nic. co byste mi poradily abych ještě zkusila? když se to zítra nezlepší tak zajedeme na pohotovost.
V chodidle muze mit krec, proto boli. Stejne tak hlava muze bolet od dehydratace. Kolik toho za posledni dva dny vypil? A srazeni teploty 38 brufenem a jeste sprchou a zabalem mi prijde prehnane. Kdyby mel 40 ci vic, tak nereknu, tskto bych s tom brzdila.
Kdy naposled opravdu kakal?
Děkuji za radu, takže sprcha a zábaly až po 40. Křeč by měl z čeho? myslím že říkal něco jako že ho brní. Malý pije od mala strašně málo, denně asi 700ml a to má 3 roky! nevím jak to do něho dostat, ted pije stejně nebo mín a může ho přesvědčovat jak chci tak to nejde. kakal včera.
Nebyli, vždy když jsem jí volala tak mi řekla že do 38 nemám nic dělat nad 38 ibalgin a myslím nad 38,5 střídat s čípkem na noc. Malýmu většinou do dvou dnu zabral sirup, tak když to nepomůže tak zítra pojedeme na pohotovost. ted mi spí hodinu a je celej spocenej jsem ho zakryla dvěma peřinama, aby se potil, je to dobré?
@rawala krec muze byt tez z dehydratace. Nemel ted nejake ockovani? Prostredni syn mel krece do chodidel po ocku, dostaval pul tablety sumaku horciku a behem par dnu byl klid.
Brufen a paracetamol jsem stridala, kdyz to detem vylezla horecka hodne vysoko uz treba hodinu dve po aplikaci te prvni ucinne latky, tak jsem pockala, aby to byly tri hodiny a podala na stridacku druhou. Sprchu, cca 36-37 stupnu bud kdyz jsem nemela druhy lek na stridani nebo pokud ani to stridani po 3h nebylo dostacujici.(zazila jsem pri nestovicich horecky nad 40, ktere prakticky nesly srazit).
@rawala píše:
Nebyli, vždy když jsem jí volala tak mi řekla že do 38 nemám nic dělat nad 38 ibalgin a myslím nad 38,5 střídat s čípkem na noc. Malýmu většinou do dvou dnu zabral sirup, tak když to nepomůže tak zítra pojedeme na pohotovost. ted mi spí hodinu a je celej spocenej jsem ho zakryla dvěma peřinama, aby se potil, je to dobré?
proboha ne! Nezahrivat horeckujici dite! Prikrej ho normalne, spis tenkou dekou.
Očkování žádné neměl. jak dlouho ho mám nechat zabalenýho a potit se? tak do 38nedělat nic, nad 38 sirup a na 38,5 střídat na noc s čípkem? co dáváte na bolení v krku? na kašel dělám cibuli s medem a stop kašli sirup.
Když jsem byla malá a byla jsem nemocná tak si pamatuju že nás zakrývaly a museli jsme se potit!?
Na boleni v krku davam Priessnitz, jen studenou mokrou zinku, omotat satkem ci salou a za hodinu vymenit. Ted nedavno jsem kupovala tantum verde pastilky, je to jako tvrdy bonbon, tim jsem doplnila ten obklad. Jinak jeste hermankovy caj s medem.
Na kasel pres den davam na odkaslavani mucosolvan. Na noc vlastne nic, vetsinou kdyz jsou pres den kvalitne odkaslani, tak v noci kaslou minimalne, drazdivy kasel moc neznam.
@rawala píše:
Když jsem byla malá a byla jsem nemocná tak si pamatuju že nás zakrývaly a museli jsme se potit!?
to je nesmysl. Akorat koledovani si o prehrati, hlavne kdyz je ten objem piti takovy taktak. Taky me maminka cpala pod duchnu vypotit, ale pry fakt ne.
Tak už jsem ho převlíkla a stihl si při čůrání uprcnout průzmu. a co se stane při přehřátí?
U nás v rodině to tak je že když je někomu špatně nebo má horečku tak šup pod peřinu či dvě
Bolest bříška může být s tím průjmem spojena? co to může být jen bacil?