Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Hezký večer,
chtěla bych se poradit.
Syn 18 měsíců v neděli večer začal zvracet a přidal se později i průjem. V pondělí dopoledne zvracení a průjem odezněl, ale objevily se horečky. Neustále má okolo 37,9 - 38,6, dávám po 3 hodinách Nurofen sirup 4 ml a Panadol sirup 9 ml či Paralen cipky 2 kusy. Naposledy jsem ho měřila před hodinou a zase měl 38,6, tak zase dostal Panadol. Ruce a nohy má studené a nejvíc mě trápí, že moc nechce pít. Má oslazený černý dětský čaj
Dělám něco špatně? Co by jste dělali vy? A jsou takovéto teploty ještě normální? Děkuji
Příspěvek upraven 06.12.16 v 21:06
@JayLee píše:
ja bych s nim zajela na pohotovost dodnes si vycitam ze jsem v breznu s malym nejela hnedka kdyz mu to zacinalo a malem to nedopadlo![]()
Tam jsem volala a řekli, ze mám přijet kdyby měl křeče ![]()
No já osobně bych takovou horečku (píšeš že má do okolo 38) na začátku nesrážela, pokud to dítě jakž takž snáší, poněvadž pak se s tím tělo pere o to déle…já srážím až 39, to už mi děti snáší špatně…ale 38,5 nesrážím a nemoci vždy celkem rychle odezní. Ale tvůj už se s tím pere dva dny a je dost malý, ráno bych šupajdila k dr…
@Šťastná.máma.4 proč jste dneska nešli k doktorovi? Já bych tam teda šla
Černý čaj dehydratuje ale nevím jak to funguje u dětského čaje. Nahradila bych ho ovocným.
Moje mamka mě od malička nechávala vypotit. Dala mi pod sebe ručník a na mě ručník (měli jsme takové obrovské plážové ručníky) a peřinu. Vypotila jsem se a horečka ustala. A nechat jen s plínkou, bez oblečení. Zrovna s malými dětmi nemám zkušenosti ale aspoň dám nějakou z dětství. Ale tahle taktika funguje dodnes ![]()
@kopejka píše:
@Šťastná.máma.4 proč jste dneska nešli k doktorovi? Já bych tam teda šla
Volala jsem a řekla, ze když to dnes neodezni či se nezlepší, mám zítra přijít.
@JayLee Bavila se se mnou relativně dlouho ta doktorka a byla milá a ochotna, dala spousty rad. Takže mě neodbyla.
Děláš to dobře. Pokud má ruce a nohy studené, znamená to, že roste tělesná teplota, tak nesrážet zábaly. Šla bych s ním zítra k dokorce, protože už trvají dlouho. Naše doktorka říká po 3 dnech teploty k ní zajít.
K pití bych mu dala to, co má rád. Já dávám lehce ohřátou šťávu, protože čaj nepije.
Pohotovost záleží na tom, jakou máte, já už nejezdím, protože u nás je to k ničemu. Vzala jsem tam kluka 3×, pokaždé ze mě udělali nesvéprávnou blbku, tak už nikam nejezdím.
Za mě to ještě normální je, ale moje mladší dítě trpí na čtyřicítky - je v pohodě, najednou začne polehávat a za hodinu má přes 40°. Takže přiznávám, že už mám asi dost posunuté hranice a 90% věcí zvládáme doma do doby, než můžeme k doktorce. Hlavně netrpí na febrilky, takže si troufám.
Naše dotorka říká, že na pohotovost, když má dítě horečky nad 40°, co nejdou srazit.
Když měly děti při horečce problém s pitím dávala jsem jim vodu takovým tím „cucátkem“ co se dává k panadolu sirupu nebo i 5ml stříkačkou, když jsem měla doma, tím to vždycky pěkně vycucaly…hlavně se do něj snaž za každou cenu dostat tekutiny, nejlíp obyč vodu a nepropadej panice, hlídej ho…kdyby měl 40tky bylo by to horší…
Já nějak nechápu to střídání nurofenu a panadolu po 3 hodinách, píšeš, že měl maximálně 38,6, ty to davkujes, jaký by měl pres 40 ![]()
Ruce má studený, protože teplota nemůže vlivem léků kulminovat a zahubit bavila.
Navic pises, že teplotu jsi namerila v pondeli, vždyť to bylo včera, běžné virózy jsou doprovázené horečkami cca 3 dny.
Nechala bych teplotu pracovat, pokud Teda nebude dítě apatické či vykazovat jiné příznaky, že mu to nějak extremne nesvědčí, tak do těch 39,5. Dodržovala bych nadále dietu, neustále bych nabízela pití. Pokud by dítě vysloveně odmítlo pít, bylo apatické, necuralo by, jela bych do nemocnice, k dětské dr bych s tímto vůbec nešla, ona s tím nic neudělá.
A pokud se nebude stav nějak zhoršovat, tak bych počítala s tím, že ještě zítra může mít horečky a ve čtvrtek by mělo být líp.
@Šťastná.máma.4 Horečku srážím stejně, ale doma v lékárně mám ještě rozpustné sáčky Rehydratačního roztoku, právě pro případ, že dítě nepije. Použila jsem zatím jen jednou, když mladší mělo silný průjem a horečku, tak jsem dávala tou stříkačkou z Panadolu po troškách.
@JayLee píše:
a to ses necala odbejt?malej to mel podobne a pak tu ty krece nastaly takze jsme si to mohli usetrit kdyby ho ideli rovnou a my na nic necekali
pro svuj klid bych tam jela i 5× zbytecne nez jednou pozde kor pokudje tam horecky prujem nebo zvraceni
Hele jako já vím, že febrilní křeče jsou hnus, ale zase nejsou tak časté, prodělají je asi 3-4% dětí a jako takové nejsou nebezpečné. Jasně, že se musí volat záchranka pro vyloučení jiného problému, ale neděsila bych hned zakladatelku, ono jít s dítětem na pohotovost, pokud horečkuje 2. den je v podstatě kontraproduktivní, už jen tím převozem, čekáním atd. se stav může zhoršit. Já bych do dítěte po malých troškách dostávala tekutiny (na lžičce, stříkačkou, prostě jak se povede), případně připravila realimentační roztok. Dehydratace asi přímo nehrozí pokud už nezvrací a neprůjmuje, určitě bych jela na pohotovost, pokud by se zastavilo močení nebo bylo tmavé, dehydrataci matka snad pozná (podle kůže…). Jinak jsem za to řešit horečku, která netrvá déle než 72 hodin a ochotně reaguje na léky, spíš doma.
@Šťastná.máma.4 píše:
Hezký večer,
chtěla bych se poradit.
Syn 18 měsíců v neděli večer začal zvracet a přidal se později i průjem. V pondělí dopoledne zvracení a průjem odezněl, ale objevily se horečky. Neustále má okolo 37,9 - 38,6, dávám po 3 hodinách Nurofen sirup 4 ml a Panadol sirup 9 ml či Paralen cipky 2 kusy. Naposledy jsem ho měřila před hodinou a zase měl 38,6, tak zase dostal Panadol. Ruce a nohy má studené a nejvíc mě trápí, že moc nechce pít. Má oslazený černý dětský čajDělám něco špatně? Co by jste dělali vy? A jsou takovéto teploty ještě normální? DěkujiPříspěvek upraven 06.12.16 v 21:06
Nestřídala bych léky, ona ta teplota není tak tragická, je zbytečné u teploty 38,6 dávat antipyretika po 3 hodinách, klidně nech teplotu k těm 39 st. max. vystoupat, horečka není nemoc, ale projev boje těla s nějakým bacilem. Pokud ji budeš takto usilovně srážet, délka léčby se spíš prodlouží. Spíš se snaž do něj dostat po trochách tekutiny, mně se osvědčily ty dávkovací stříkačky z Nurofenu, Mucosolvanu atd. Na pohotovost bych nejela, nevím, dítě, které má teplotu max 38,6, nezvrací, nesrajdí, to je fakt asi zbytečné. Zajdi ráno když tak pro svůj klid k dr. ale stejně si myslím, že nic nevykouká, je to nejspíš viroza.
Já bych spíš jak teď teploty- což mi tka velké nepřijdou, děti mívají běžně i okolo 39, a to jsou horečky, spíš se soustředila na to pití.. aby apsoň něco do sebe dostal..
Asi bych zkusila na žaludek studenou ovocnou štávu- sirup.. Toto nám dávali dvakrát v nemocnici vyloženě na ledu, když jsme tam byli s průjem a zvracením- měli jsme rotaviry..Ne teplé.. Jakože teplý čaj, i kdyžz se to nabízí.. ale i tak si myslím, že pokud nemá rýmu, kašel, že to střevní
Příspěvek upraven 06.12.16 v 21:33
Souhlasím s @Helileli . Imunitní systém potřebuje určitou teplotu, aby se nastartoval. Pokud se sráží každá teplotka nad 38°, ani nezačne fungovat.