Hormonální antikoncepce, pomůže mým problémům?

Anonymní
10.8.20 14:22

Hormonální antikoncepce, mám ji brát?

Ahoj, asi bych se měla poradit s gynekologem ale ráda bych znala vic názoru. Mám následující,,problemy'' které si myslím že by mi za mohla vyřešit (vlastně to mám vyzkoušené že mi pomůže, brala jsem ji asi 4roky).

  1. akné na obličeji i zadech, mastná pleť
  2. velmi bolestivá menstruace na kterou mi pomáhá jen Ibalgin jinak nemůžu absolutně fungovat
  3. nebaví mě sex s ochranou
  4. PMS(PMDD) - to je vlastně hlavní důvod kvůli čemu nad ha uvažuji, myslím že mám extrémní PMS, narazila jsem na Wikipedii na tohle https://cs.m.wikipedia.org/…3%A1_porucha. A bohužel na mě sedí snad úplně každý příznak, 2tydny v měsíci fungují úplně normálně a je mi fajn ale druhá půlky kdy nastává luteální fáze a menstruace tak je to se mnou šílené, nejvíce to bohužel odnáší manžel a děti mně v tu dobu je opravdu spatne psychicky :-( mám záchvaty pláče + úplně všechny ostatní body viz odkaz.


Minulý měsíc jsem málem vyhodila manžela z domu, naštěstí to dobře dopadlo a on už to i začíná chápat že tohle,,období" mám ale já se desim co budu vyvádět další měsíc. :zed: vím že by mi na tohle 100% pomohla hormonální antikoncepce.

Ale všude se teď hodně probírá jak škodí zdraví tak se toho dost bojím. Proto bych ráda znala váš názor.
Jinak je mi 26 let mám dvě děti a další do budoucna neplánují. Budu moc ráda když mi poradíte co by jste na mém místě dělali. Děkuji :kytka:

  • Citovat
  • Nahlásit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3393
10.8.20 14:37

Nech si bod 4 diagnostikovat lékařem a pak se rozhoduj.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
3593
10.8.20 14:38

Každá žena reaguje na antikoncepci jinak. Já ji brala 15 let, v pohodě, pak porod a znovu antikoncepce, opět bez problémů. Nicméně to neznamená, že tobě také sedne. Na pleť mi nikdy nepomohla a to ani ta nejdražší na to primo určená… Bolestivou a nepravidelnou ms mi upravila skvěle. V dlouhodobém partnerství je určitě pohodlnější, co se týče ochrany. Na PMS bych zase nespoléhala, že to zabere. Můžeš být spíš trošku labilní a možná by byly vhodnější spíše jiné léky, ale to už je na konzultaci s odborníkem. Otázka je, do jaké míry je to opravdu hormonální ty tvoje stavy.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
29934
10.8.20 14:40

Ne. Hormonální antikoncepce zvyšuje riziko rakoviny prsu. Snižuje sice riziko rakoviny vaječníků, ale rakovina prsu je několikrát častější. A u mladých bývá dost agresivní. Takže bych volila nehormonalni tělísko.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
13344
10.8.20 14:59

Já bych vůbec neváhala a šla do ní. Mě by stačily bohatě dva z tvých důvodů. Ale je pravda, co píše @Martha03 každá žena to má jinak. Já brala HA 8 let před dětmi, pak nějakou tu jinačí při kojení a teď už zase 4 roky po dětech a nehodlám s tím přestávat. Krásně mě srovnává právě ty různé výkyvy nálad, bolení hlavy, PMS, špinění atd., nemusím nic řešit, můžu si užít léto bez menstruace a sex bez otravného přemýšlení, jestli už ten kondom vybalit/zavést spermicid apod. :mavam:

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
16469
10.8.20 15:00

Došla bych si pro hormonální antikoncepci. Pokud ti dříve seděla, není důvod se jí bát. Fámy o škodlivosti se šíří jen na internetu, ale když někoho požádáš, aby tvrzení doložil, není schopen najít jedinou studii. U tebe benefity z braní antikoncepce mnohonásobně převáží na minimálními, která při braní jsou. On i ten ibalgin má větší vedlejší účinky než dobře zvolená antikoncepce.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
29934
10.8.20 15:01

@Janli To skutečně není fáma ale faktem. Zkusím něco pohledat.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
29934
10.8.20 15:06

@Janli Je užívání hormonální antikoncepce spojeno se zvýšeným rizikem karcinomu prsu?
N Engl J Med 2017; 377 (23): 2228–2239 News 1. srpen 2018
Není mnoho informací o tom, zda je současná hormonální antikoncepce spojena se zvýšeným rizikem karcinomu prsu. V této dánské studii autoři vyhodnotili souvislost mezi užíváním hormonální antikoncepce a rizikem vzniku invazivního karcinomu prsu.

Výzkum zahrnul všechny ženy v Dánsku ve věku 15–49 let, které neměly karcinom nebo žilní tromboembolizmus, a které nebyly léčeny pro neplodnost. Informace byly získány z celostátních zdravotnických registrů. Mezi 1,8 milionem žen, které byly sledovány v průměru 10,9 roku (celkem 19,6 milionu osobolet), se vyskytlo 11 517 případů karcinomu prsu. Ve srovnání se ženami, které nikdy neužívaly hormonální antikoncepci, bylo relativní riziko vzniku karcinomu prsu mezi všemi stávajícími a nedávnými uživatelkami hormonální antikoncepce 1,20 (95% CI 1,14–1,26). Toto riziko se zvýšilo z 1,09 (95% CI 0,96–1,23) při užívání méně než 1 rok na 1,38 (95% CI 1,26–1,51) při více než 10 letech užívání (p = 0,002) hormonální antikoncepce. Po přerušení hormonální antikoncepce bylo riziko karcinomu prsu stále vyšší u žen, které užívaly hormonální antikoncepci po dobu 5 let a více, než u žen, které hormonální antikoncepci neužívaly vůbec. Odhady rizik související se současným nebo nedávným užíváním různých perorálních kombinací (estrogen-progestin) antikoncepce se pohybovaly mezi 1,0 a 1,6. Ženy, které měly implantováno intrauterinní tělísko pouze s progestinem, měly také vyšší riziko karcinomu prsu než ženy, které nikdy hormonální antikoncepci neužívaly (relativní riziko 1,21; 95% CI 1,11–1,33). Celkový absolutní nárůst karcinomu prsu diagnostikovaný mezi uživatelkami jakékoli hormonální antikoncepce byl 13 (95% CI 10–16) na 100 000 osobolet nebo přibližně 1 karcinom prsu na každých 7 690 žen užívajících hormonální antikoncepci po dobu 1 roku. Riziko vzniku karcinomu prsu tak bylo vyšší u žen, které v současnosti nebo nedávno užívaly hormonální antikoncepci, než u žen, které nikdy hormonální antikoncepci neužívaly, a toto riziko stoupalo s dobou užívání; zvýšení absolutního rizika však bylo dle autorů malé.

Zdroj: N Engl J Med 2017; 377 (23): 2228–2239. doi: 10.1056/NEJMoa1700732.

Orig: Mørch LS, Skovlund CW, Hannaford PC et al. Contemporary Hormonal Contraception and the Risk of Breast Cancer

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
6113
10.8.20 15:09

Každý reaguje jinak, já si léta myslela že je u mě HA v pohodě, dokud jsem jí nepřestala brát a uvědomila si, co mi udělala s psychikou. Jinak pokud máte velké výkyvy nálad, určitě není na škodu si nechat zkontrolovat štítnou žlázu ta dělat v psychice taky pěknou paseku.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
18120
10.8.20 15:14

Určitě bych do ní šla. Já to jeden čas zkoušela taky bez a děkuji, už nechci, zlatá ha.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
17415
10.8.20 15:21

@inkakřivák Nehormonální tělísko může problémy ještě zhoršit.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
1792
10.8.20 15:42

HA bych nebrala ani za nic. Kamarádka v 26 letech náhle mozková mrtvice. Příčina zřejmě HA. O tom, že zvyšuje riziko vzniku trombu se ví… Je to s*ačka, na tělo má velký dopad. Na akné a bolestivou MS bych zkusila přírodní produkty - Nobilis, Havlíkova apotéka, Gynex atd, případně TČM. To samé na srovnání psychiky při PMS..

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
29934
10.8.20 16:00
@divine woman píše:
@inkakřivák Nehormonální tělísko může problémy ještě zhoršit.

Jak a čím?

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
653
10.8.20 16:24

Za me bych uz davno brala… beru HA s cca 9mesici preruseni cca skoro 15 let a ted co beru Minisiston je mi fakt fajn. Ja mela nalady taky dost nahouby a celkove bez HA mam pocit, ze jsem jendo nervovy klubicko…zato s ni proste pohoda, klid a jediny minus je to mysleni kazdej den na prasky,

@inkakřivák viz ze kdyz ma holka o tohle strach, ze muze klidne jako samoplatce chodit na ultrazvuk prsou klidne kazdej rok. Plus samovysetreni toho muze taky dost odhalit. Sama za sebe radsi rakovina prsou nez rakovina vajecniku a to ta dnesni generace zen, ktera nebere HA a menstruuje a ovoluje vlastne roky a roky naprazdno ma o to vic zadelano.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
Anonymní
10.8.20 16:27

Já brala antikoncepci asi 8 let a skončila jsem s trombózou v lýtku, ale měla jsem i další rizikové faktory - nadváha, let letadlem asi týden před prvními příznaky a především špatnou genetiku (zjištěno následně). Už proto teď radím nechat si před nasazením HA zkontrolovat genetiku - tzv. trombofilní mutace - např. Leidenská mutace apod. Každý gynekolog by měl vědět, co všechno takto zkontrolovat.
Dále jsem po vysazení zjistila, že mi antikoncepce změnila vnímání vzrušení při sexu - bez antikoncepce je najednou sex o dost vzrušující :lol:

Ano, HA má své výhody a jestli ti na všechny tvé příznaky pomáhá, tak do ní jdi. Ale buď si vědomá i negativ - zvýšené riziko rakoviny prsu, zvýšené riziko trombózy, změněná psychika…

(anonym - dost osobních informací)

  • Citovat
  • Nahlásit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další podobná témata podle názvu

Další témata z kategorie

Reklama