Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
Letos od ledna do srpna jsem měla fixní rovnátka - moje zuby nebyly žádná hrůza, ale měla jsem několik zůbů nahoře i dole pootočených. To se trochu spravilo, ale daň za to bylo to, že teď mám sice zuby v řadě, ale trčí ven.
Hlavně horní zuby. Dá se to nějak srovnat, aniž by se musely vytrhnou některé zuby? Měla bych mít v puse místo, protože mi zubař loni vytrhal všechny 4 plně vyrostlé osmičky. Je tu někdo, komu rovnali trčící přední zuby aniž by museli nějaké zuby trhat? Nerada bych o zuby přišla, mám je jinak bez kazů a zdravé. Ale ty trčící zuby mi fakt vadí. Nesedí mi skus, navíc mi to změnilo obličej a prohloubilo nosoretní rýhy. ![]()
Hledala bych jiného ortodontistu. Spolužačka z gymplu před lety vystřídala asi šest ortodontistů, než našla jednoho, co byl pečlivý a zuby jí netrhal. Byl z frýdlantu. Jinak nesedící skus je třeba řešit co nejrychleji, švagr to tak taky má ale rovnátka odmítl a kvůli tomu už v necelých 40 ztratil tři zuby. Zátěží se uvolnily a vypadly. On to má tedy na spodních zubech a sklon má dovnitř a ne ven.
Holky, ráda bych změnila, ale můj zubař je můj manžel a jak se říká - kovářova kobyla chodila bosa. Být platící zákazník, asi bych měla lepší péči. Bohužel žiju v cizině a zde se zdravotní péče platí a rovnátka jsou drahá jak prase a nemůžu si dovolit jít někam jinam. Jen jsme se chtěla ujistit, že to jde i bez trhání. Nerada bych přišla zbytečně o zdravé zuby. Manžel mě pěkně s*re, že na mě tak prdí. Jsem přitom vlastně taková jeho reklama.
Nezdá se mi moc dobré, že zubařova žena má zuby jak Marfuša. ![]()
Jde to bez trhání a hlavně je blbost mít rovnátka tak krátkou dobu. Reklamovala bych to a i manželovi bych řekla, že by se asi měl věnovat jiné profesi, protože s takovou fušeřinou to daleko nedotáhne. Opravdu to není dobrá vizitka.
No to jsem si nechala tak brzy sundat já, protože mi začaly trčet ven a nelíbilo se mi to. ![]()
@Twin_Star píše:
No to jsem si nechala tak brzy sundat já, protože mi začaly trčet ven a nelíbilo se mi to.
No, to musíš vydržet víš? Zuby se nesrovnají za pár měsíců. Já měla malé vady a trvalo to víc než dva roky. Rozhodně jsem neměla ortodontistu vydřiducha, který by mi je nechával dlouho schválně.
No tak poznám, že to jde špatným směrem. Směrem ven rozhodně není dobře.
@Twin_Star píše:
No tak poznám, že to jde špatným směrem. Směrem ven rozhodně není dobře.
Pak ten, kdo to dělal je neschopný. Mně se zuby při rovnání také hnuly špatným směrem, došla jsem k ortodontistovi, poladil to a vše bylo v pořádku.
Tak se ještě někoho nezávislého zeptej, mámy, kamarádky… Může taky jít jen o osobní pocit, protože jsi spoustu let byla zvyklá na něco jiného.
Mně zuby taky rovnali tak, aby nebyly zapadlé a aby se profil vylepšil, podle mě je to teď moc vepředu. Ale měnila jsem klasického zubaře a ten bez ptaní říkal, že je to pořád zapadlé a shodou okolností i kamarádka ve stejný čas to komentovala nějak podobně.
Určitě mi přijde lepší, že jsou v řadě a trochu ven, než zkřivené. Zkřivených si lidi všimnou víc.
Mně by to zas tak moc nevadilo, že nesvírají horní a dolní úhel 180 stupňů, ale vadí mi ten hrbol nad rty a ty rýhy kolem obličeje. To jsem dřív nemívala, určitě je to díky těm zubům, že začaly trčet směrem ven. Mám pocit trochu nateklých rtů. Což není příjemné. Zkusím s manželem promluvit, jestli by s tím něco nešlo udělat. Že je fušer a neschopný, je poněkud silné slovo, každopádně souhlasím, že to pěkně odflákl. U platícího zákazníka by si jistě netroufl.
Na vyklonene zuby dopredu jsem pouzivala na stala rovnatka uzdicku na spani, tahla mi zuby dovnitr. Jestli teda myslime obe to stejne…
@Twin_Star píše:
Mně by to zas tak moc nevadilo, že nesvírají horní a dolní úhel 180 stupňů, ale vadí mi ten hrbol nad rty a ty rýhy kolem obličeje. To jsem dřív nemívala, určitě je to díky těm zubům, že začaly trčet směrem ven. Mám pocit trochu nateklých rtů. Což není příjemné. Zkusím s manželem promluvit, jestli by s tím něco nešlo udělat. Že je fušer a neschopný, je poněkud silné slovo, každopádně souhlasím, že to pěkně odflákl. U platícího zákazníka by si jistě netroufl.
To neber zle, ale uvědom si, jak by takovou práci veřejně asi komentoval někdo, kdo není jeho manželka. ![]()
Můžeš sem vložit jen fotku pusy nebo se o tom pobav s někým ve svém okolí, jak tu změnu vidí.
Já tomu vůbec nerozumím, ale nebylo by lepší zmáčknout manžela, jestli to takhle má vypadat?? My to asi posoudíme těžko
a tvůj manžel je zubař?
Nebo zkus najít (klidně i jen pro sebe) fotky před a po. Mně zůstal jeden zub křivě (téměř mimo řadu) a díky tomu mám i jinak vrásky, což dřív vidět nebylo, ale tak nějak stárnu. Každopádně si toho nikdo nevšiml, většina mých známých si dokonce myslí, že mám zuby rovné.