Houby 2014

Napsat příspěvek
Velikost písma:
989
11.8.14 21:23
@Peprminta píše:
@ŠestýSmysl bedly podle mě do pátku nevydrží, udělej z nich držkovku a zkus jí zavařit to sklenic :think:

Jéje, to jsem nikdy nedělala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8975
11.8.14 21:25

@ŠestýSmysl bedly takhle dlouho nevydrží, mám osobně bohužel vyzkoušeno

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
989
11.8.14 21:26
@trckaludmila22 píše:
@ŠestýSmysl bedly takhle dlouho nevydrží, mám osobně bohužel vyzkoušeno

To je škoda. Dostala jsem košík masáků a bedel.Do mrazáku se to ale nevejde a chlap přijede až v pátek. Ach jo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17922
11.8.14 21:30

@maminka159 to jsem nikdy neslyšela, proč to tak je, s tím darováním?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
989
11.8.14 21:31
@maminka159 píše:
@ŠestýSmysl Houby podléhají rychlé zkáze, někdy jsou na vyhození i druhý den. Jinak darovaný houby bych teda nejedla, chápu, že s tímto názorem tu budu asi v menšině, ale tak mě to doma učili… že houby se jako dárek nikdy nepřijímají a to ani od rodiny ne ;) Ale neboj, zejtra jich bude ke zpracování půlka :lol: Jinak já z hub dělávám smaženici, ale nevím, zda je to dobré z bedel, sama sbírám jen hřibovité.

Tak já si sama teď těžko dojdu s kočárem :mrgreen: ;).Mě nevadí, že mi je donesli, jsem ráda. Ale už v mrazáku mám a víc se mi tam nevejde.Sama je nesním, takže bohužel asi poletí do koše :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8975
11.8.14 21:37

Když jsou bedly menší nebo jsou dost hluboke tak je naplním směsí mletého masa a zapeču

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4341
11.8.14 21:55
@maminka159 píše:
@ŠestýSmysl Houby podléhají rychlé zkáze, někdy jsou na vyhození i druhý den. Jinak darovaný houby bych teda nejedla, chápu, že s tímto názorem tu budu asi v menšině, ale tak mě to doma učili… že houby se jako dárek nikdy nepřijímají a to ani od rodiny ne ;) Ale neboj, zejtra jich bude ke zpracování půlka :lol: Jinak já z hub dělávám smaženici, ale nevím, zda je to dobré z bedel, sama sbírám jen hřibovité.

Jojo, toto mám zažité také - už jako malé děcko mi „vtloukaly“ prababička a babička do hlavy, že darované houby ne a kupovat je někde také ne. A je to právě kvůli možné záměně s něčím nejedlým nebo jedovatým.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17922
11.8.14 22:12

@maminka159 díky, něco takového jsem si myslela, ale já prostě co sama nesbírám, vyhodím :nevim: Tak jsem myslela, že jde o nějakou pověru.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6244
11.8.14 22:14

@ŠestýSmysl to nevyhazuj, z těch masáků je skvělá falešná dršťková polívka, vydrží i pár dní v lednici. Recept najdeš všude na netu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4341
11.8.14 22:15

@maminka159 Když, tak se setkáme v Dobřanech. ;)
Také jsem s babičkou hodně chodila na houby, na bylinky, atp. Vlastně převážně díky ní jsem si oblíbila sběr hub. U nás se jedení hub u babičky naštěstí nezakazovalo. Ale vzpomínám si, že jsem měla nějaké období, kdy jsem je jíst odmítala a všude jsem zkoumala, zda tam náhodou nejsou. :mrgreen: Pokud byly, seděla jsem nad tím klidně i hodinu, dokud jsem je všechny nedostala ven, pak jsem teprve jedla. :lol:

Příspěvek upraven 11.08.14 v 22:18

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4341
11.8.14 22:20
@maminka159 píše:
No já se tomu zákazu dnes už vlastně ani nedivím při tom všem, co babička sbírala. Dožila se požehnaného věku, nejspíš to bylo částečně díky imunitě celoživotně sbírané společně s těmi houbami, fakt sebrala úplně všecko.

Je pravdou, že babči sbíraly i holubinky, kuřátka a jiné podobnosti, co teď já sama nesbírám, protože je od nejedlých nerozeznám. :( Otravu houbami jsme však nikdy neprodělali. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
740
11.8.14 22:24

Vyškovsko - v neděli jsem táhla z lesa 2 koše převážně praváků a skoro pětileťáka, co v lese vydržel řádit se mnou.
Jinak masáky bych taky nevyhazovala - sloupat kloboučky, pokud zrůžoví, je to masák, pokud ne, je to nějaká jedůvka, podusit na cibulce s trochou kmínu, dokud je tam voda a až pak hodit do sáčků na mažák. Je to dobrej základ na gulášovku, pod maso, na houbovou omáčku - pro mě masák jedna z nejlepších hub…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
135
12.8.14 07:35

Tak jsem to včera zkusila, kousek od Uhlířských Janovic a asi 10 houbiček… je vidět že začínají

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
12.8.14 08:05

K masákům (alias muchomůrka růžovka) - těch rozlišovacích znaků je víc. Především masáky nemají „kalich“ (zbytky „vajíčka“, ve kterém je muchomůrka uzavřená na začátku růstu - ovšem „kalich“ může být někdy nezřetelný). Velice spolehlivý rozlišovací znak je zrůžovění dřeně po otlačení nebo rozkrojení. No a další spolehlivý znak je rýhovaný prstýnek - stejný mají myslím i další dvě jedlé muchomůrky, muchomůrka šedivka a muchomůrka císařská (obě jsou u nás ale zákonem chráněné…) Jedovaté muchomůrky mají prstýnek hladký.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
12.8.14 08:10
@ZItu píše:
Je pravdou, že babči sbíraly i holubinky, kuřátka a jiné podobnosti, co teď já sama nesbírám, protože je od nejedlých nerozeznám. :( Otravu houbami jsme však nikdy neprodělali. :)

Z holubinek vám můžou přivodit otravu akorát dvě - holubinka rudotřenná a ještě jedna, teď honem si nevzpomenu - poznáte je spolehlivě, na noze mají rudé fleky… Tam je ale podmínkou otravy konzumace alkoholu. Obsahujou otiž nějaký jed, který je pevně navázaný v dřeni a ani vaření ho nedokáže uvolnit. Vymývá se jen působením alkoholu. Ovšem pokud si jeden den dáte smaženici z těch holubinek k večeři a druhý den před obědem si dáte pivo, tak už se nestane nic, protože holubinky mezitím projdou vaším zažíváním.
A jinak holubinky jsou výborné houby, hlavně do polívek, smaženice a i osmažené na kmíně jako přírodní řízek. Jen mají trochu tuhé "vlákno ů - rozhodně bych je radši nedával dětem do 3 let věku, mohly by způsobit zažívací problémy.

Příspěvek upraven 12.08.14 v 08:15

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová