Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
ahojte holky mám dotaz od kdy se můžou děti houpat na hopačce?Nám je 8,5měsíců a dneska jsme ho dali na chvilinku venku do houpačky a strašně se mu to líbilo, ale nemůžu mu tím nějak uškodit?
a sedí sám?
tj.,jestli si sedne sám ze čtyř.
Nebo posazuješ?
pokud ano,tak děláš jednu z největších hloupostí ![]()
Do houpačky jsem dávala až sedící děti, tj, když si uměly samy sednout. Kromě hacky teda, tam byly odmala
Naopak sedící už do hacky ne samozřejmě.
jinak zde je diskuse o posazovaní:
https://www.emimino.cz/…rankovani/3/
víc komentovat nebudu.
Mimmi, klid, vždyť nevíš, třeba si malý sedne
V 8,5 měsících už některé děti umí si sednout. Můj syn se v sedmi plazil, v osmi lezl a v těch 8,5 seděl. Znám chlapečka, co v 9 měs. sám chodil - předtím klasicky lezoucí fáze.
Eliška píše:
Mimmi, klid, vždyť nevíš, třeba si malý sedneV 8,5 měsících už některé děti umí si sednout. Můj syn se v sedmi plazil, v osmi lezl a v těch 8,5 seděl. Znám chlapečka, co v 9 měs. sám chodil - předtím klasicky lezoucí fáze.
se snažím ![]()
ale jak jsem psala v citované diskusi,tak mě toto dokáže vytočit
![]()
malý si sedne ale jen občas jinak se aktivne plazí jak drak
právě proto se tady ptám abych věděla myslím že když byl v houpačce cca 2min tak se asi zase tragédie nestala… ![]()
Malého jsem poprvé zhoupla až tak v roce a to už se sám posadil v osmy měsících…dřív jsem se prostě bála ho do houpačky dát. ![]()
Lalinky píše:
malý si sedne ale jen občas jinak se aktivne plazí jak drakprávě proto se tady ptám abych věděla myslím že když byl v houpačce cca 2min tak se asi zase tragédie nestala…
to jistě ne,ale pokud se posazování stane denním rituálem,tak se to projeví na vývoji.
Jinak správná sed je,když si ze čtyř na kolenou sedne.
Příspěvek upraven 29.07.11 v 23:01
jinakjá zasebe dodám,že konkrétně do houpačky jsem malého dala letos na jaře,to mu bylo 18m,a sedí sám od 10,5m.
Houpačky pro nejmenší jsou myslím várobci udávané od 1 roku.
Lalinky, v téhle fázi bych počkala, ať mu zesílí páteř a svalstvo. Jak to vypadá, samostatné sezení máte na dohled, určitě to nebude vůbec trvat dlouho a začne sedět běžně
To ještě stihnete se přes léto pohoupat
Ostatně pak můžeš dát houpačku domů mezi dveře.
Tím pohoupáním jsi mu asi neuškodila, ale počkala bych.
Samík dostal houpačku k prvním narozkám. Jinak bych taky dala, až by si sám sedl a třeba si hrával dýl v sedě… Ale zas jestli tam bude 2 minuty denně, tak si myslím, že to v téhle fázi zas až tak už neva
![]()
Malou dávám do houpačku asi od 8m - je to posazované dítě a od toho 8m jsme jí houpavali pravidelně.
Pokud už sám sedí, jak někteří psali sám si sedne, tak v tom nevidím problém.
Ahoj, ja si nemyslim, ze by zhoupnuti vadilo. Nasi male je 8,5 mesice, nesedi, ale do houpacky jsem ji jednou dala. Mela velkou radost, pohoupala jsem ji symbolicky a ty asi dve minuty co tam byla, ji urcite neublizily. Jinak jsem ji v zivote neposadila, zatim se jen plazi.
Na castejsi houpani bych pockala, az si bude poradne sedat, coz stejne mate za par.