Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
ahoj ,už poněkolikáté zkoušim dělat houskové knedlíky, a to těsto mi nikdy nechce vykynout.Čím to? ![]()
ja s kynutim problem nemam - ale zakladni pravidlo je, ze vsechny ingredience nez je zacnes davat dohromady, by mely mit pokojovou teplotu, tem kvasinkam proste teplo dela dobre,
kvasek pak treba dam i na topeni nebo na sporak a pac v troube pecu, tak je cely sporak teply, na to same misto pak dam kynout i testo - proste nekam k teplu a pak to jede jak blazen - kvasek mi kolikrat pripomina Hrnecku var! ![]()
Pokud děláš z droždí (kvasnic), tak si udělej kvásek (mléko 40 st., lžička cukru, špetka soli i když děláš sladké těsto a droždí, čerstvé rozdrobit, sušené nasypat), dej ho do tepla (ke sporáku na topení, do trouby…) a nech tak čtvrt hodiny startovat (moje babi říkala rušat). Pak s tím teprve zadělej mouku a těsto nechej (zase ideálně v teple) kynout, pod utěrkou minimálně půl hodiny, raději celou.
Anebo zkus místo kvanic prášek do pečiva nebo sodu.
Anebo jako já, zdatná teoretička poučená častými neúspěchy v oboru „kynuté těsto“, investuj dvacku a knedlík kup.
Bára
holky dík. Tak dělala jsem z kvasnic, ale asi jsem měla mléko málo teplé a nechala jsem kvásek málo vykynout.Uvidíme příště
ja nekdy, kdyz zapomenu ty ingredience (vejce asi ani tolik nevadi, hlavne mleko) dat v dostatecnem predstihu ven z lednicky, tak to mliko trosicku ohreju v mikrovlnce, ne moc, no a do toho rozdrobim drozdi, pridam cukr, dam do tepla, jak jsem psala a uz to jede ![]()
yuko
já dělám houskový knedlíky i z prášku do pečiva, a ty pak nekynou vůbec.
Ale někdo se chce prášku do pečiva vyhnout.
Upřímně - z „domácích“ knedlíků mi ale nejvíc chutnají ty „polodomácí“ v prášku od Vitany! ![]()
Ahoj já houskové knedlíky dělám v hrníčku - hrníčkové, nic nekyne a jsou mňam.
Mlíko na kvásek je teplé akorát pokud v něm udržíš prst
, a dát ho do tepla neznamená zavařit na plotnu
, kvasnice se nesmí spařit. Ono stačí přikrýt v hrnečku utěrkou a vykvetou. Jenom si ten hrneček, pokud přikrýváš, vem radši větší, ať to zas nemáš všechno nalepené na té utěrce
.
Já dělám vynikající knedlíky
- kupované!!!!! Po pravdě nikdy jsem je ani nezkoušela a ani se do toho pouštět nehodlám…bramborové z brambor umí a mám je moc ráda, ale kynutý, ty fakt nevím vlastně jestli umím, nebo neumím, když jsem se o ně ani nepokusila
![]()
Ahoj,
já dělám knedlíky ze sušenýcho droždí a normálně ho jen přidám do mouky a ostatních pří:,–(. Těsto mi vykyne vždycky, ať už dělám houskové knedlíky, ovocné, vánočku nebo cokoliv jiného ![]()
My nemáme rádi takové ty nadýchané, ale pořádané hutné, takže kupované nepřipadají v úvahu. Dělám bez droždí i prášku do pečiva, jen mouka, voda, mléko, vejce, housky, troška soli a jsou super. Někdy dělám hrnečkové v mikrovlnce, ty jsou zase hrozně rychlé.
Halka
ja delam videnske, jsou vyborne a nemusej kynout
http://www.nadoma.cz/…r_detail.php?…
Ahoj, chci se zeptat jak uvařit houskový knedlíky.
Pokaždý jsou buď rozvařený nebo uvnitř syrový. Dá se to nějak poznat, že jsou již hotový? Ještě dřív než je vytáhnu z hrnce? ![]()
Jasně - píchneš do nich párátkem nebo špejlí. Když se lepí těsto, jsou syrové, když nelepí, jsou uvařené. A rozvařený můžou být, pokud jsou z moc řídkého těsta.
Jinak já je dělám radši v páře. Mám pocit, že to tam časově líp vychytám. Když je tam zapomenu o pět minut dýl, nezdrcnou se mi.
Sama jsem je moc nevařila, ale muž si potrpí na dobré nadýchané domácí. Běda, kdybych mu zkusila podstrčit koupený „polystyren“
.
Já je dělávám ve vodě a pak když je vytáhnu tak jakoby zflekatí do hněda- takže asi převařený a jsou tuhý
Povedli se mě asi jen jednou. ![]()