Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Zdravím vás 😊
Dnes jsem bohužel zjistila, že mám změny na děložním čípku a pozitivní HPV 16. Teď mě čeká biopsie a kolotoč zakončený nejspíš konizací čípku.
S manželem jsme chtěli miminko, což teď nepřichází v úvahu.
Moje otázka ale zní, máte s tím někdo zkušenost a řešil to i nějak partner?
Jde mi o to, že je to pohlavně přenosné, takže to s velkou pravděpodobností má také, tak zda se má nechat vyšetřit, aby ho mohli popřípadě sledovat.
Děkuji. ![]()
Mám taky 16 plus ještě další dva typy. Dvě konizace, kontroly po 6 měsících. Co vím, tak u mužů se to neřeší. Vetšinou žádné potíže nemají, dokonce mi řekl primář, že po určitém čase u nich HPV samo vymizí díky imunitě.
U mužů se to neřeší, jim to většinou nic nezpůsobí a imunita se toho zbaví. A kolik ti je? Pokud pod 30, tak si s tím imunita taky často poradí sama..
@zuupe nikdo vám neřekne že to máte od něj jelikož hpv jste mohla klidně mít z prvního sexu projev se ukáže od nákazy cca 5-10 let a hlavně chlap má lepší imunitu HPV se zbaví přenosem a konec…konizace by to měla vyřešit když odeberou vše těhotenství bych řešila cca 3-6 měsíců od konizace…držím palce ☘️ ☘️ ☘️
@Lenca118 to já vím, jen mě zajímalo, že kdyby to měl taky, zda to od něj nemůžu třeba chytnout znovu. ![]()
A děkuji, snad to půjde.
![]()
@zuupe kdyby to měl tak u vás by se to možná ukázalo až 5-10let tohle bych úplně vypustila teď je důležite aby jste byla v pořádku a mohli jste plánovat miminko ☘️ ☘️
Zdravím ![]()
Můžu se zeptat, jaké změny máte? Já mela ASCUS, nyní čekám na výsledky kontrolního stěru tak mám strach co mi vyjde a co mě čeká…
@Barboramas změny vám lékař řekne zda mate až ve chvíli kdy se podívá na cipek patře ho vodičkou a ta se zbarví řekne ani vidím změny a bud udělá biopsii nebo konizaci doporuči ze stěru se zjistí jen zda se něco na čípku děje nějaká abnormalita jinak je fajn LBC cytologie je lepší než klasická
@Barboramas mohu se zeptat, jak kontrolní stěr dopadl? Mám teď také ASC US. Dělali ti hpv test?