Hubnutí kalorický deficit

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
17.6.21 20:57

Hubnutí kalorický deficit

Zdravím, chtěla bych se zeptat, zda by mi někdo z Vás dokázal poradit. Je mi 23 let a váha mi stoupla na 59 kg. Mam 156 cm. Vím, že pokud nejsem vyloženě obézní, hubnutí půjde pomaleji.. ale dnes jsem již v procesu 20 den a váha stále nic. Snažím se hubnout zdravě, ale nejsem expert, takze je možné, že něco dělám špatně. Můj bazální metabolismus je 1300kcal. Dle kalorických tabulek si jídlo zapisuji a snažím se přijmout max. 1100 kcal na den. Ke snídani mám většinou ovoce s jogurtem či zdravý koláč z ovesných vloček, tvarohu a ovoce. U oběda se pak snažím zmenšovat porce příloh a celkově upravit porci jídla. Jím normálně těstoviny, brambory apod. Chci to brát jako životní styl a neumim si představit už nikdy nejíst přílohy😁ke svačině si pak dávám opět kousek ovoce a večeře pak třeba zeleninový salát doplněný zdravým chlebem, tousty z žitného chleba (samozřejmě vysokoproc. šunka a nízkotučný sýr). Nejím tučné, smažené věci. Je pravda, že za těch 20 dní jsem možná párkrát zhřešila, ale prijde mi divné, aby to bylo kvůli tomu :think:. Jsem dost v pohybu. Každý den buď lítání v práci, hodinový běh, inline brusle apod. Aktivitu si pak zapíšu do tabulek samozřejmě a dle toho pak i více jím, podle kalorií spálených určitou aktivitou. Jde o to, že vůbec nevidím, že by se něco měnilo :,( ani půl kila, nic🤷‍♀️A ještě otázka. Myslíte, že bych měla zařadit i silový trénink? Nebo je lepší nejprve zhubnout a pak formovat svaly? Díky

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Sonarka
17.6.21 21:19

Tak pokud máš bazál 1300 a jíš ještě míň, tak hladovíš… 8o Bazál je to úplně nutné minimum, které tvé tělo potřebuje, nezohledňuje to ještě pak další aktivity, takže by jsi měla jíst ještě mnohem víc, než těch 1300, pokud jsi v pohybu…a přidej na bílkovinách, posilovat můžeš klidně už teď…

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
17.6.21 21:22

@Sonarka aha 8o 8o, ja myslela, že abych hubla, musim snizit bazal. Dekuji :srdce:

• Citovat
  • Upravit
519
17.6.21 21:32

Stáhni si aplikaci…, v základní verzi je zdarma. Nebo jakékoli jiné kalorické tabulky, nechci dělat reklamu. Vyplň výšku a váhu a na jakou váhu se chceš dostat a ono ti to vypočítá kolik kalorií máš přijmout za den aby jsi zhubla. Příjem jídla tam budeš jen vyklikavat, kolik má kalorií je tam předem nahrané. Jen klikneš ráno „musli, mléko, káva“ a ono se to tam přičte. Pohyb ber jako extra, nezapocitavej ho, pak ti „dovolené“ kalorie strašně narostou a nebudeš hubnout. Jen pokud cítíš fakt deficit, třeba po cvičení, tak si lupni třeba banán navíc a nezapisuj ho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Sonarka
17.6.21 21:48
@Anonymní píše:
@Sonarka aha 8o 8o, ja myslela, že abych hubla, musim snizit bazal. Dekuji :srdce:

Bazál je prostě bazál, to je pro člověka, co jen leží a nic nedělá :D K bazálu musíš ještě zohlednit právě ten pohyb…a podle toho navýšit. Ono to jde pak blbě dolů…ty sice hladovíš, ale né zase tolik, aby jsi zhubla…tvému tělu to stačí, přizpůsobí se a zpomalí…chce to naopak, ho rozhýbat…navýšila bych, ale né zase o moc…já na tyhle kalorické výpočty nejsem odborník, neřídím se tím, ale dejme tomu když ti to vypočítalo 1300 bazál, tak třeba aby jsi měla přijem těch 1 500…? Baj voko…spíš se ale zeptej holek, co jedou ty kalorické tabulky…každopádně jen 1300 je málo…

• Citovat
  • Upravit
9148
17.6.21 22:16

Bazalni metabolismus snizis akorat tak vlastni smrti. Tu energii telo potrebuje na zakladni funkce, jako je treba dejchani.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9148
17.6.21 22:19

Takhle si to zkus spocitat: Svůj bazální metabolismus vynásobte koeficientem od 1,2 (velmi nízká aktivita) až po 1,9 (velmi vysoká aktivita). Tím získáte svůj přibližný denní energetický výdej. Pokud chcete hubnout, příjem by měl být nižší než výdej (dle požadované rychlosti hubnutí o cca 1000-2000 kJ)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2249
17.6.21 22:24

Musis jist minimalne bazal + alespon 200-500 kcl denne navic… hlavni vec u hubnitu neni strava, ale pohyb!! tj denne se musis hybat alespon o nejakych 300kcl vic nez snis

tj bazal mas 1300 to musis bezpodminecne snist, pak pridas alespon nejaky kcl navic abys tomu telu dodala to co skutecne potrebuje, a pak si dopocti kolik kcl denne navic se musis hybat abys zacla hubnout.

Schvalne jsem Ti ted natukala do kalkulacka na kalorickychtabulkach a vyslo mi z toho tohle pri aktivnim pohybu 3× tydne kdy idealne z toho co Ti vylezlo bys mela sportem spalit alespon 600klc a vic.

Váš bazální metabolismus je:
1 289 KCAL
(5 397 KJ)

Váš doporučený denní příjem kalorií
1 698 KCAL
(7 111 KJ)

Bílkoviny 117 g
Sacharidy 180 g
Tuky 53 g
Vláknina 28 g

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
478
17.6.21 22:26

Kalkulacka pro vyvazeny jidelnicek se sacharidy

https://www.michaljoseftoth.cz/kalkulacka

Kalkulačka na keto, low car najdes na paleosnadno.cz

A klidně to kombinuj, jeden den tak, druhý jinak.

Udaje v kalorickych tabulkach mi neseděly.

Jo a mě bazál vychází na 1500, ale poradce mi ho na pristroji zmeril na 1640… Vse ber pouze orientacne. Ale jez mnohem vic nez teď

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
478
17.6.21 22:30
@hejluc píše:
Kalkulacka pro vyvazeny jidelnicek se sacharidy

https://www.michaljoseftoth.cz/kalkulacka

Kalkulačka na keto, low car najdes na paleosnadno.cz

A klidně to kombinuj, jeden den tak, druhý jinak.

Udaje v kalorickych tabulkach mi neseděly.

Jo a mě bazál vychází na 1500, ale poradce mi ho na pristroji zmeril na 1640… Vse ber pouze orientacne. Ale jez mnohem vic nez teď

Jo a na obou stránkách je zajímavé čtení o hubnutí apod, projdi si to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
17.6.21 22:34

Bazální metabolismus je minimální množství energie, které musíš sníst, aby organismus fungoval tak jak má, tedy aby v případě, že vydáš víc energie pohybem pálil nadbytečné tuky.

pokud jsi podvyživená - tedy jíš méně než je tvůj bazální metabolismus, organismus je zaplaven stresovými hormony a pálí tukové zásoby jen velmi neochotně, protože počítá s tím, že bude ještě hůř a ještě větší hlad. Naopak tě tlačí do toho, aby si snědla co nejvíc kdy jen můžeš a každou energii navíc uloží do zásob.

Takže přestan držet dietu, začni jíst vyváženě a protože to číslo je jen teoretická hodnota, tak k tomu přidej 10 % rezervy a kalorický deficit vytvoř tím, že se budeš pořádně hýbat.

Pak začneš spalovat případné nadbytečné tuky, ale především se ti srovná a zpevní postava a zlepší metabolismus, který bude ochtěji a radostněji spalovat.

V tom co píšeš máš především málo bílkovin.

Tvůj bazální metabolismus je minimálně 1400 kcal. S rezervou, aby fakt organismus neměl pocit, že hladovíš je to 1500 kcal denně jako naprosté minimum.

Navrhuju 80-100 g bílkovin denně 150-200 sacharidů denně (z toho chceš aby tak 20-30 g byla vláknina) a 60- 30 g tuku denně Ideálně aby tak 5-10 g byly omega 3 mastné kyseliny. (1 g bílkovin a sacharidů má 4 kcal 1 g tuku 9 kcal)

No a k tomu abys pálila, chceš vydat 15-30 % energie víc, než sníš. Tedy pokud sníš 1500 kca, chceš spálit 1700-2000 kcal denně. 1400 spálíš jen tím, že se probudíš a nějak přes den funguješ. Tudíž potřebuješ pohybu za 300-600 kcal denně.

Když to budeš s pohybem přehánět a nepřidáš k tomu stravu navíc a následně regeneraci, tak se co? vyplaví stresové hormony a tělo nebude chtít spalovat

když nebudeš spát, tak se co? Vyplaví stresové hormoyn

Pokud budeš zaplavená stresem a úzskotí tak se vyplavuje co? Stresové hormony. Výhodou je, že při fyzické námaze se stresové hormony rozpouští.

Takže pokud chceš huunout, začni pořádně jíst a přidej bílkoviny

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
478
18.6.21 08:23
@Ou píše:
Bazální metabolismus je minimální množství energie, které musíš sníst, aby organismus fungoval tak jak má, tedy aby v případě, že vydáš víc energie pohybem pálil nadbytečné tuky.

pokud jsi podvyživená - tedy jíš méně než je tvůj bazální metabolismus, organismus je zaplaven stresovými hormony a pálí tukové zásoby jen velmi neochotně, protože počítá s tím, že bude ještě hůř a ještě větší hlad. Naopak tě tlačí do toho, aby si snědla co nejvíc kdy jen můžeš a každou energii navíc uloží do zásob.

Takže přestan držet dietu, začni jíst vyváženě a protože to číslo je jen teoretická hodnota, tak k tomu přidej 10 % rezervy a kalorický deficit vytvoř tím, že se budeš pořádně hýbat.

Pak začneš spalovat případné nadbytečné tuky, ale především se ti srovná a zpevní postava a zlepší metabolismus, který bude ochtěji a radostněji spalovat.

V tom co píšeš máš především málo bílkovin.

Tvůj bazální metabolismus je minimálně 1400 kcal. S rezervou, aby fakt organismus neměl pocit, že hladovíš je to 1500 kcal denně jako naprosté minimum.

Navrhuju 80-100 g bílkovin denně 150-200 sacharidů denně (z toho chceš aby tak 20-30 g byla vláknina) a 60- 30 g tuku denně Ideálně aby tak 5-10 g byly omega 3 mastné kyseliny. (1 g bílkovin a sacharidů má 4 kcal 1 g tuku 9 kcal)

No a k tomu abys pálila, chceš vydat 15-30 % energie víc, než sníš. Tedy pokud sníš 1500 kca, chceš spálit 1700-2000 kcal denně. 1400 spálíš jen tím, že se probudíš a nějak přes den funguješ. Tudíž potřebuješ pohybu za 300-600 kcal denně.

Když to budeš s pohybem přehánět a nepřidáš k tomu stravu navíc a následně regeneraci, tak se co? vyplaví stresové hormony a tělo nebude chtít spalovat

když nebudeš spát, tak se co? Vyplaví stresové hormoyn

Pokud budeš zaplavená stresem a úzskotí tak se vyplavuje co? Stresové hormony. Výhodou je, že při fyzické námaze se stresové hormony rozpouští.

Takže pokud chceš huunout, začni pořádně jíst a přidej bílkoviny

Super popsané!
K těm bílkovinám, nevím, jak se na ně autorka případně ostatní tváří, ale mě výživový poradce doporučil proteinový nápoj. Měla jsem ho 2× denně, teď už jen jednou.

Ale, lze ho doporučit na regeneraci svalů po sportu, vypít cca hodinku po ukončení činnosti.

Je spousta značek, některé nabízí i vzorky s různými chutěmi. Proteinový nápoj nahradí 1 jídlo a mě fakt zasytí a nemá moc kalorií. Konkrétně mám Nhtrend a když ho zadám do tabulek, má 1 porce 113 kcal.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
23.6.21 17:02

Děkuji všem za rady, určitě je využiju :palec:. Najela jsem na kalorické tabulky a svůj příjem zvýšila na cca 1550 kcal denně. V aplikaci se mi odečítá cca 10% příjmu jako trávení potravin, takže reálně často přijmu kolem 1700 kcal denně, je to tak v pořádku? Je tu i možnost v aplikaci to odečítání trávení potravin vypnout, mám to udělat? Je to sice jen cca 150-200 kcal, ale trochu mě to mate, zda mám jíst těch 1550 kcal a započítat do toho to trávení či ne :lol: díky

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma jóga pro zdravé tělo

Ikona - Karolína Racková

Karolína Racková