Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Dobrý večer, zrovna projíždím klipy na YouTube a nestačím se divit, co všechno jsem ze svého pubertálního mládí (ale nejen z té doby…) stačil zapomenout. Jstena tom podobně? Tak si pojďme trochu zavzpomínat, klidně si udělejme výlet časem i třeba před datum našeho narození a zkusme trochu potrápit paměť a třeba se i u toho pobavit…
Takže bych s dovolením začal.
Na úvod se ptám na jméno zpěvačky, která ve své době byla velice populární, znal ji ( v 70. letech) skoro každý, objevila se v roli kabaretní umělkyně dokonce i ve známém seriálu „Třicet případů majora Zemana“… Přesto i starší lidi na ni dneska skoro zapomněli. Já bych ji připomenul třemi písničkami: tu první nazpívala v češtině i Marie Rottrová, v němčině potom Marlene Dietrich a v angličtině Joan Baez. Možná si z ní vybavíte refrén „kdo to kdy pochopí, kdo to kdy pochopí…“ Druhou písničku si zařadila do svého repertoáru i Ilona Csáková. Prozradit název by už bylo trochu moc okaté - a ta třetí písnička je z filmového muzikálu „Pythagoras a třicet panen“ - i tady by název napověděl až moc… (jen dodám - ve filmu v roli „zpěvačky“ vystupuje Ivana Pavlová alias Hanka ze „Starců na chmelu“…)
Tak co, už víte???
Tak mě je sice teprve 20, ale nestačím se divit, co jsem jako 12ti letá puberťačka poslouchala za hrůzy… Copak jsi poslouchal ty?
@Jura007 píše:
Takže bych s dovolením začal.
Na úvod se ptám na jméno zpěvačky, která ve své době byla velice populární, znal ji ( v 70. letech) skoro každý, objevila se v roli kabaretní umělkyně dokonce i ve známém seriálu „Třicet případů majora Zemana“… Přesto i starší lidi na ni dneska skoro zapomněli. Já bych ji připomenul třemi písničkami: tu první nazpívala v češtině i Marie Rottrová, v němčině potom Marlene Dietrich a v angličtině Joan Baez. Možná si z ní vybavíte refrén „kdo to kdy pochopí, kdo to kdy pochopí…“ Druhou písničku si zařadila do svého repertoáru i Ilona Csáková. Prozradit název by už bylo trochu moc okaté - a ta třetí písnička je z filmového muzikálu „Pythagoras a třicet panen“ - i tady by název napověděl až moc… (jen dodám - ve filmu v roli „zpěvačky“ vystupuje Ivana Pavlová alias Hanka ze „Starců na chmelu“…)
Tak co, už víte???
paní Čeřovská ![]()
Jé, nemohla bych vám dát taky hádanku? Ale neznám sama odpověď.
Pídím se po písničce z 60.-70. let, kde se jedná o to, že maminka pubertální dcery je předvolána na rodičovské sdružení a vytýkají se jí tuším minisukně (nevím, jestli přímo její nebo dcery).
Načež tam maminka rozebere nešvary všech přítomných. Bohužel si z toho pamatuji jen „pan ředitel svou lásku k rumu asi nezmění… tak má máma řečí svou/rozbourala sdružení“
Máma si to občas pobrukovala, případně zpívala úryvky, a mně se to strašně líbilo… mi připadalo, že to sedí přesně na ni ![]()
Netušíte, kdo to zpíval a kde bych našla buď nahrávku nebo text?
@Knihomyš píše:
Jé, nemohla bych vám dát taky hádanku? Ale neznám sama odpověď.
Pídím se po písničce z 60.-70. let, kde se jedná o to, že maminka pubertální dcery je předvolána na rodičovské sdružení a vytýkají se jí tuším minisukně (nevím, jestli přímo její nebo dcery).
Načež tam maminka rozebere nešvary všech přítomných. Bohužel si z toho pamatuji jen „pan ředitel svou lásku k rumu asi nezmění… tak má máma řečí svou/rozbourala sdružení“
Máma si to občas pobrukovala, případně zpívala úryvky, a mně se to strašně líbilo… mi připadalo, že to sedí přesně na ni
Netušíte, kdo to zpíval a kde bych našla buď nahrávku nebo text?
neni to Nada Urbankova Rodicovske sdruzeni?
text tady
Tak já budu s dovolením pokračovat…
Hádejte skupinu, je to duo ze Švédska. Jejich úspěch začal v devadesátých letech. Asi nejznámější písnička se objevila v Pretty woman. Zpěvačka prodělala mozkový nádor, ze kterého se úspěšně vyléčila…
@Aleeza píše:
Tak já budu s dovolením pokračovat…
Hádejte skupinu, je to duo ze Švédska. Jejich úspěch začal v devadesátých letech. Asi nejznámější písnička se objevila v Pretty woman. Zpěvačka prodělala mozkový nádor, ze kterého se úspěšně vyléčila…
to si delas srandu?? No Roxette ne
@Taminka píše:
to si delas srandu?? No Roxette ne
Tak pro začátek něco lehkýho, ne?
Hádanka číslo dvě: vybavuju si z 80. let jeden filmový muzikál, odehrává se skoro celý na jednom sídlišti… a jednu z písniček tohoto muzikálu nazpívala Slovenka Silvia Slivová. Kdybych napsal jméno herečky, která hrála hlavní dívčí postavu, tak to už by byla mooooc velká nápověda… Ale ve stejném filmu měl moc pěknou písničku třeba taky Robo Grigorov…
A teď mě tak napadá: znáte název písničky, kterou tam Silvia Slivová zpívala?
@Jura007 píše:
Hádanka číslo dvě: vybavuju si z 80. let jeden filmový muzikál, odehrává se skoro celý na jednom sídlišti… a jednu z písniček tohoto muzikálu nazpívala Slovenka Silvia Slivová. Kdybych napsal jméno herečky, která hrála hlavní dívčí postavu, tak to už by byla mooooc velká nápověda… Ale ve stejném filmu měl moc pěknou písničku třeba taky Robo Grigorov…
Fontana pre Zuzanu a pisen je Nemozna
@Jura007 píše:
Fontána pre Zuzanu a písnička Nemožná?
Já jdu normálně do vývrtky, kolik vás Juditu Čeřovskou zná…
![]()
Ale trochu bych přitvrdil: ona nazpívala jednu z veeeelmi známých folkových písniček 60. let (autor je tuším Bob Dylan, ale zpíval ji kdekdo) a kromě ní ji v té době nazpíval taky jeden z našich tehdy nejpopulárnějších zpěváků… Možná stačí připomenout muzikály Fantom Morrisvillu nebo Limonádový Joe. (I když každý z nich vlastně zpíval jiný text…) Už víte?
A pokud byste jako nápvědu potřebovaly tu písničku, tak tady je…