Hudební nástroj, tanec, výtvarka - odkdy chodily vaše děti?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
437
18.5.14 13:34

ZUŠ neberou děti mladší pěti let. Na hudební nástroj až se školní docházkou. Synovi, protože chtěl začít na klavír dříve, jsme po konzultaci platili soukromé hodiny, začínal ve 4 a půl letech. Dcera musela též počkat do pololetí, až ji bylo pět, aby mohla chodit na taneční obor.Bylo mi vysvětleno, že na mladší děti nedostávají finanční příspěvek.
Existuje ale spousta hudebních kroužků už pro batolata, ale jejich úroveň je značně rozdílná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
elis_an3
18.5.14 13:46

@BohunkaP pismena a cisla muzu pripravovat sama :D

• Citovat
  • Upravit
505
18.5.14 13:50
@BohunkaP píše:
@elis_an3, a kdyby Tvoje dcera tíhla k písmenkům a číslům - přišlo by Ti divné, že není přípravka do školy určená pro tříleté dětičky? ;)Základní umělecká škola není určená k tomu, aby si v ní batolata čmárala po papírech, to už je dost jiný level - nejde to bez rozumné komunikace s dětmi. Kreslit si po papíře, matlat se v barvičkách, zkoušet vystřihovat, modelovat… na to přece dvouleťák žádnou ZUŠ nepotřebuje, na to má doma maminku…

S první částí souhlasím, ale ne každá maminka musí být výtvarně nadaná a chrlit ze sebe nápady, jak dvouleťákovi zpestřit čmárání pastelkami. Jde to i jinak u nás třeba při domu dětí funguje od tří let Kreslínek a od dvou Babyateliér, kam chodí s prckem i maminka a výtvarnice má připravenou činnost, která se střídá a tak maminka chodí s dalšími nápady které pak může zkoušet doma. myslím, že toto je to, co zakladatelka shání. Nekreslí se jen pastelkami, ale vyzkoušeli jsme si tam prstové barvy, tempery, lepení, stříhání, kreslení na textil, navlékání, zdobení květináče, vytvořili závěsné mobily, pracovali s modelínou,… Nevěřila bych, co dvouleté dítě, když ho to baví, dokáže.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22093
18.5.14 13:51
@elis_an3 píše:
pismena a cisla muzu pripravovat sama :D

No, však právě… a čmárat po papíře s dvouleťákem, rozložit mu vodovky, voskovky nebo modelínu, zrovna tak… na to přece žádná přípravka do ZUŠ není potřeba.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22093
18.5.14 13:54

@Pirana, s tím naprosto souhlasím. Ale ZUŠ je o něčem jiném - ne o zábavě dětí s maminkou. Už je cílem dítě něco naučit - přinejmenším správné práci s materiálem - ne jen se zabavit, vyzkoušet, opatlat, polikvidovat - ale naučit se (kromě rozvíjení fantazie) správnou techniku. Stejně jako můžu dát dvouleťákovi do ruky flétničku a nechat ho do ní kvílet - ale pětileté dítě na ZUŠ už budu učit, jak se ta flétna drží správně a jak se hraje který konkrétní tón (což je mimo schopnosti dvouleťáka). To jsem měla na mysli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
505
18.5.14 14:15

@BohunkaP Ale ono se to dvouleté dítě tím patláním a zkoušením také učí, jen způsobem přiměřeným svému věku. Jde o to, že má možnost si to vyzkoušet a ono se při tom i něco naučí zlepší si jemnou motoriku, získá určité i když zjednodušené návyky. Nemusím mu dávat flétnu, mohu mu dát jen orffovi nástroje a pokud zvolím věku vhodné písničky opět se dítě rozvíjí a učí. Jde o to co rodič od takovéto činnosti očekává, ale jsem přesvědčená, že pro dítě je rozhodně přínosná a může na to později navazovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5862
18.5.14 14:21

Nejstarší dcera chodí od 4 let do Sokola na cvičení předškoláků, je to všeobecná sportovní příprava, základy gymnastiky, atletiky a míčových her. Teď je tam druhým rokem a je moc spokojená. Ve školce má dva kroužky - flétnu a angličtinu. Výtvarných činností mají dost v rámci normálního programu školky, ale příští rok jí asi přidáme kroužek keramiky (je to v rámci školky, ale jen pro předškoláky). ZUŠ plánujeme (jestli bude mít zájem) nejdřív od 2.třídy ZŠ. A od toho věku taky chceme, aby začala chodit do skautu. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5862
18.5.14 14:23

Prostřední dcera zatím nechodí nikam, budu ráda, když od září zvládne školku (je to mamánek, úplný opak nejstarší). Ale asi bude chodit s nejstarší do toho Sokola.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22093
18.5.14 14:26

@Pirana, ale to já přece vím - jen k tomu prostě nejsou určeny ZUŠ.
Stejně jako jsou třeba přípravky na základce určeny pro děti těsně před školou, protože to má nějaký jasný cíl - nemohou tam tedy přijímat sebešikovnější tříleťáky, protože mentálně na dosažení toho tamního cíle nemají schopnosti.

Už si rozumíme? Není potřeba mne přesvědčovat o přínosnosti těchto aktivit pro nejmenší :D říkám jen, že ZUŠky mají jiný cíl a proto nemohou být pro ty nejmenší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
elis_an3
18.5.14 18:42

@BohunkaP ano,ja si myslela, ze ZUS ma predmety podle veku,napr.ze hud. nastroj bude od jineho veku, nez treba vytvarka, ve dva jsem doufala, ale neocekavala, ze az od 5ti to me prekvapilo, doma tvorime, ale pokud v ni je nejaka vetsi tvorivost tak to nechci zadupat prave sablonovanim, ktere nekdo zminoval a ktere umim i ja, samozrejme ji nabizim vodovky, prstove barvy, stetec, dokonce i uhel, ruzne formaty papiru…zajimalo me hlavne od kolika let deti ostatnich navstevuji zajmove cinnosti a to ruzne, at vidim, jak to je jinde a jake mame vyhlidky :)

• Citovat
  • Upravit
elis_an3
18.5.14 18:53

@Denis11 tak ja se neridim tim, co bych chtela ja jako mala, ja uz si to nepamatuju :D ale myslela jsem neco pohyboveho (aerobic, tam mam zjisteno, ze od tri let, maji specialni oddil prcku, kde si je pripravujou, kdyby se nechytalo, tak nejaky tanec, klidne street dance, to mam taky zjisteno) no a nejaky ten nastroj a casem, az se ukaze, co u ni ma smysl klidne zuzime jen na jeden zajem :)

• Citovat
  • Upravit
505
18.5.14 19:04

@BohunkaP Jasný, mě spíš šlo o to, že to může doma s maminkou, ne každá jsme na to dostatečně zručná, nebo vynalézavá (ať se zase nevyjádřím nějak nejasně) a proto potom fungují i jiné organizace než ZUŠ, u nás třeba konkrétně ten dům dětí, kde se začíná od roka všeobecným, potom od dvou se začíná dělit na pohybové a výtvarné atd… Takže není nutné čekat až do těch 5 až 7 let než dítě může jít do ZUŠ.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5411
18.5.14 19:27

@elis_an3 Určitě je podle mě dobrý, když se později věnuje jednomu koníčku, ale zato pořádně a naplno a né aby dítě dělalo 20 tisíc kroužků a žádnou pořádně..je potřeba zjistit co ho fakt baví a podporovat ho v tom. Když byla holka malá tak jsem pořádně nevěděla od čeho se odpíchnout tak jsem se právě řídila tím, co jsem si přála dělat já když jsem byla malá :-)Ono se v tom i dobře podporuje potom, protože se ti to líbí a většinou k tomu i nějak tíhneš a máš třeba vlohy.. mě se třeba strašně líběj takový ty umělecký kroužky, tvořivý, ale já jsem na tohle úplnej lempl bez fantazie, takže bych holce nebyla dobrym partákem..je pro mě za trest, když mají dělat nějaký výrobky do školy třeba na vánoce nebo tak..prostě mě nic nenapadá..ale když to vidim u jiných maminek, jak jsou šikovný a nápaditý, tak jim fakt závidim..:-) ale co, tak já jsem zase šikovná na sporty, holt má každý něco :-)holka umí všechno od sportů a ničeho se nebojí :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
elis_an3
18.5.14 19:46

@Denis11 jako ja mam napady, ale to je takove, nevim jak to rict :D rozhodne jsem necekala, ze na ZUS budou nadsene cekat na batolata :D a ucit je teorii vytvarne vychovy :D ale doufala jsem, ze existuje neco, kde ty prcky nekdo povede, nekdo odborny, zkousely jsme neco, co se tady zminovalo, pro maminky s prcky, ale prislo mi to takove…no to co ji doma nabidnu i ja…fajn, ze si dcera nasla neco, co ji fakt bere :) snad najdem i my to prave
dekuji vsem za reakce, utvrdily jste me v tom, ze neco na urovni se i u triletych prcku hleda tezko :D

• Citovat
  • Upravit
7631
18.5.14 19:59

@elis_an3, nemám zkušenosti s Yamahou - hudební školou. Ale myslím si, že je pro děti už od jednoho roku… Docela by mě zajímaly zkušenosti ostatních maminek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze