Hyperlordoza - nadměrné prohnutí páteře

1626
13.12.15 15:45

Hyperlordoza - nadměrné prohnutí páteře

Ahoj, chtěla bych touto cestou oslovit ty, co trpí tímto problémem.
Nikdy jsem nebyla hubená a vždy jsem žila v domnění, snad už od puberty, že mám prostě velké břicho a zadek, ale přišla jsem na to, že problém není jen v tukových polštářích, ale i v páteři. Přečetla jsem X článků na toto téma a je mi jasné, že se problém nadměrně prohnuté páteře týká i mne. Silné bolesti v bedrech, několikacentimetrový „tunel“ při lehu na zádech… Chystám se na poradu k praktikovi, ale ráda bych věděla, jak jste řešily hyperlordozu vy, zda jste se byly pod dohledem ortopeda, cvičily speciální cviky, zda pomohlo snížení váhy a v neposlední řadě mne zajímá to, zda se vám podařilo záda napravit.
Budu vděčná za odpovědi ☺

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1174
13.12.15 16:00

Chodím s tím k fyzioterapeutovi, protože postupem času u mě došlo ke skluzu obratlů a začali mě brnět nohy. Rehabilitace mi nepomohly, protože většina rehabilitačních sester mě jen tak odbyla, aby mě měli z krku. Hyperlordosa se dá odstranit správným cvičením. Důležité je protahovat správné svaly, které svým zkrácením hyperlordosu způsobují. Fyzioterapeutka mi poradila cvik - klekneš si jako na rytíře a pohybuješ trupem dopředu a protahuješ přitom tříslo na noze, na které klečíš. Důležité je hlídat si, aby se ti přitom nadměrně neprohýbala páteř. U naprosté většiny cviků na bederní páteř si musíš hlídat podsazení pánve, aby sis neublížila. Samozřejmě těch cviků je mnohem víc. Nech si udělat rentgen páteře, ať se vyloučí i jiné příčiny bolesti a určitě doporučuji vyšetření neurologem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9742
13.12.15 16:06

Zakřivení páteře může být patologické ve více rovinách.

Primární zakřivení ve frontální rovině se nazývají skoliózy, byť o izolovaném zakřivení ve frontální rovině můžeme hovořit jen u nekompenzovaných křivek (při vyšetřování olovnicí spuštěnou ze záhlaví neprochází konec olovnice rýhou mezi oběma hýžděmi). Kompenzovaná křivka vyžaduje i doprovodná zakřivení v jiných rovinách, rotace obratlů (hodnocení dle Nashe-Moea) atd. V období růstu jsou vhodné korzety, později pouze stabilizační operace páteře (stylodézy).

Teď k vašemu případu. Primární zakřivení v sagitální rovině nazýváme hyperkyfózami (snížené zakřivení pak plochými zády). Hyperkyfózy mohou být posturální, které tedy nejsou napevno a jež lze léčit rehabilitací a úpravou životního stylu (trávení času venku místo u PC atd.). Poznáme je při vyšetření, kdy zakřivení mizí. Prognosticky horší je morbus Scheuermann (strukturální hyperkyfóza), kdy dochází i ke klínovitým deformacím obratlů (zejména v oblasti dolní hrudní a bederní páteře), kde na RTG snímku popisujeme Schmorlovy uzly. V období růstu je též vhodné nosit korzety, v dospělosti operace.

Rehabilitace a fyzioterapie pomůže výrazně jen u posturálních hyperkyfóz.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19015
13.12.15 16:39

Mám to taky ale jak píše @Doctus nosila jsem hodně dlouho korzet. Ale já mám skoliosu idiopatického původu, něco přes 30 stupňů, no možná po prckovi ještě více. Nenadělám už s tím asi nic. V podstatě jsem celé dětství pracovala na tom aby se to nezhoršovalo. Bedra mě bolí jak čert. Ale pomáhá mi i Mojžíšová :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1626
13.12.15 17:00

@Doctus To vsechno jsem si na netu vyhledala, dekuju.
Prave mne zajimaji hlavne osobni zkusenosti, takze dekuju @Ijaa ..k tomu rtg a vysetreni neurologem, muze me tam poslat praktik, nebo ten me prvne posle na neuro/orto?? Ja jen co mam vsechno po praktikovi vyzadovat, kdyby mel tendenci me odbyt.. Hodne mi to zhorsilo, co pamatuju, tehotenstvi a nedokazu si predstavit, ze bych bez napravy odnosila pripadne dalsi ditko…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1174
13.12.15 17:40

@eVerča Nejdřív bych šla na neuro, tam by měli dát poukaz na rtg a podle toho, co tam bude, ti napíší rehabilitace. Mě poslali nejdřív z neura na rehabilitace a když se podivali na rtg, tak zjistili, že ty rehabilitace byly prakticky bez užitku. Navíc jak mi rehabilitační nevhodně tlačila bederní páteř, tak jsem pak nemohla ani vstát - necítila jsem nohy. Jak už jsem psala, nejlepších výsledků jsem dosáhla s fyzioterapeutkou během čtyř hodin. Ale je třeba nejdřív mít to neuro a rtg. Jinak metoda Mojžíšové je na to fajn, ale mám doma i knihu od Doc. Tlapáka. Podle názvu se zaměřuje na posilování, ale jsou tam cviky na posílení svalového korzetu i na to protahování. Doc. Tlapák se dříve věnoval kulturistice, ale dneska učí právě i fyzioterapeuty, jak procvičovat tělo a nepřetěžovat páteř.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1174
13.12.15 17:41

@eVerča Na neuro si vyžádej poukaz u praktika.

Já mám hyperlordosu už od dětství, ale začalo mě to bolet až rok a půl po porodu. Cvičila jsem asi půl roku a teď jsem bez bolestí a v 18tt. Nedělám si iluze, že mě to nezačne bolet ke konci těhotenství, ale pravidelně se protahuji, tak to snad nebude tak hrozné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13141
13.12.15 17:56

Hyperlordózu jsem si pořídila zřejmě při dítěti, jak jsem ho nevhodně tahala.
Pomáhají cviky a sem tam použiju tejpy. Nikde jsem s tím nebyla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1305
13.12.15 19:22

@Doctus
Musím opravit. O hyperkyfose se mluví pouze u hrudní páteře, jinak je to zásadně hyperlordosa.
Záleží hodně na příčině. Může de jednat o celkovou hypermobilitu, pak he náprava v podstatě nemožná, ale lze dotyčnému ulevit správným cvičením a masážemi.
Další faktory jsou samozřejmě nadváha, těhotenství a oslabené břišní svalstvo.
Jaký jste případ, posoudí váš fyzioterapeut.
Hodně zdaru

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10075
13.12.15 19:27

Já mám hyperlordozu a nic s tím nedělám :lol:mmch chodím na neurologii a nic mi neřekli jen, že mám hyperlordozu a jsem hypermobilní 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1305
13.12.15 19:32

@martas22
On je to taky dost častý jev :)
Je fajn mít nějakou pohybovou aktivitu kvůli svalům kolem páteře. Ale to je na celý život, ne na 5 rehabilitací…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1626
13.12.15 20:06

Ja s tim prave neco delat musim, protoze me bolesti opravdu dost omezujou a bude mi jeste hur, kdyz budu zit s vedomim, ze jsem se nepokusila o napravu :mavam:
Cekam, ze prvni vec, co mi mudr povi, bude to, ze musim zhubnout (BMI 29)…
@omites Verim, ze to tahani deti taky dela svoje. Krasnym prikladem je jedna moje pribuzna, ktera tahala jeste sestilete dite posazene na boku a nemusim barvite licit, jak vypada dodnes jeji ‚prirozeny‘ postoj…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13141
14.12.15 11:55

@eVerča ono jde právě o postavení těla, když to dítě táhneš. Celkově držení těla dělá dost. To by ti právě měli „poštělovat“ na těch rehabilitacích. Lidi většinou mají držení těla děsné. :-P
Já se právě snažím, vykorigovat to sama. Co mi pomůže, když mi třeba zjistí vyhřezlou plotýnku? Stejně v prvním stádiu je potřeba cvičení. Třeba SM systém je na to dobrý. Spíš se mi líbil přístup Hnízdila. Nedávat si nálepky/syndromy, ale poslouchat svoje tělo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí