Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj, chtěla bych touto cestou oslovit ty, co trpí tímto problémem.
Nikdy jsem nebyla hubená a vždy jsem žila v domnění, snad už od puberty, že mám prostě velké břicho a zadek, ale přišla jsem na to, že problém není jen v tukových polštářích, ale i v páteři. Přečetla jsem X článků na toto téma a je mi jasné, že se problém nadměrně prohnuté páteře týká i mne. Silné bolesti v bedrech, několikacentimetrový „tunel“ při lehu na zádech… Chystám se na poradu k praktikovi, ale ráda bych věděla, jak jste řešily hyperlordozu vy, zda jste se byly pod dohledem ortopeda, cvičily speciální cviky, zda pomohlo snížení váhy a v neposlední řadě mne zajímá to, zda se vám podařilo záda napravit.
Budu vděčná za odpovědi ☺
Chodím s tím k fyzioterapeutovi, protože postupem času u mě došlo ke skluzu obratlů a začali mě brnět nohy. Rehabilitace mi nepomohly, protože většina rehabilitačních sester mě jen tak odbyla, aby mě měli z krku. Hyperlordosa se dá odstranit správným cvičením. Důležité je protahovat správné svaly, které svým zkrácením hyperlordosu způsobují. Fyzioterapeutka mi poradila cvik - klekneš si jako na rytíře a pohybuješ trupem dopředu a protahuješ přitom tříslo na noze, na které klečíš. Důležité je hlídat si, aby se ti přitom nadměrně neprohýbala páteř. U naprosté většiny cviků na bederní páteř si musíš hlídat podsazení pánve, aby sis neublížila. Samozřejmě těch cviků je mnohem víc. Nech si udělat rentgen páteře, ať se vyloučí i jiné příčiny bolesti a určitě doporučuji vyšetření neurologem.
Zakřivení páteře může být patologické ve více rovinách.
Primární zakřivení ve frontální rovině se nazývají skoliózy, byť o izolovaném zakřivení ve frontální rovině můžeme hovořit jen u nekompenzovaných křivek (při vyšetřování olovnicí spuštěnou ze záhlaví neprochází konec olovnice rýhou mezi oběma hýžděmi). Kompenzovaná křivka vyžaduje i doprovodná zakřivení v jiných rovinách, rotace obratlů (hodnocení dle Nashe-Moea) atd. V období růstu jsou vhodné korzety, později pouze stabilizační operace páteře (stylodézy).
Teď k vašemu případu. Primární zakřivení v sagitální rovině nazýváme hyperkyfózami (snížené zakřivení pak plochými zády). Hyperkyfózy mohou být posturální, které tedy nejsou napevno a jež lze léčit rehabilitací a úpravou životního stylu (trávení času venku místo u PC atd.). Poznáme je při vyšetření, kdy zakřivení mizí. Prognosticky horší je morbus Scheuermann (strukturální hyperkyfóza), kdy dochází i ke klínovitým deformacím obratlů (zejména v oblasti dolní hrudní a bederní páteře), kde na RTG snímku popisujeme Schmorlovy uzly. V období růstu je též vhodné nosit korzety, v dospělosti operace.
Rehabilitace a fyzioterapie pomůže výrazně jen u posturálních hyperkyfóz.
Mám to taky ale jak píše @Doctus nosila jsem hodně dlouho korzet. Ale já mám skoliosu idiopatického původu, něco přes 30 stupňů, no možná po prckovi ještě více. Nenadělám už s tím asi nic. V podstatě jsem celé dětství pracovala na tom aby se to nezhoršovalo. Bedra mě bolí jak čert. Ale pomáhá mi i Mojžíšová ![]()
@Doctus To vsechno jsem si na netu vyhledala, dekuju.
Prave mne zajimaji hlavne osobni zkusenosti, takze dekuju @Ijaa ..k tomu rtg a vysetreni neurologem, muze me tam poslat praktik, nebo ten me prvne posle na neuro/orto?? Ja jen co mam vsechno po praktikovi vyzadovat, kdyby mel tendenci me odbyt.. Hodne mi to zhorsilo, co pamatuju, tehotenstvi a nedokazu si predstavit, ze bych bez napravy odnosila pripadne dalsi ditko…
@eVerča Nejdřív bych šla na neuro, tam by měli dát poukaz na rtg a podle toho, co tam bude, ti napíší rehabilitace. Mě poslali nejdřív z neura na rehabilitace a když se podivali na rtg, tak zjistili, že ty rehabilitace byly prakticky bez užitku. Navíc jak mi rehabilitační nevhodně tlačila bederní páteř, tak jsem pak nemohla ani vstát - necítila jsem nohy. Jak už jsem psala, nejlepších výsledků jsem dosáhla s fyzioterapeutkou během čtyř hodin. Ale je třeba nejdřív mít to neuro a rtg. Jinak metoda Mojžíšové je na to fajn, ale mám doma i knihu od Doc. Tlapáka. Podle názvu se zaměřuje na posilování, ale jsou tam cviky na posílení svalového korzetu i na to protahování. Doc. Tlapák se dříve věnoval kulturistice, ale dneska učí právě i fyzioterapeuty, jak procvičovat tělo a nepřetěžovat páteř.
@eVerča Na neuro si vyžádej poukaz u praktika.
Já mám hyperlordosu už od dětství, ale začalo mě to bolet až rok a půl po porodu. Cvičila jsem asi půl roku a teď jsem bez bolestí a v 18tt. Nedělám si iluze, že mě to nezačne bolet ke konci těhotenství, ale pravidelně se protahuji, tak to snad nebude tak hrozné.
Hyperlordózu jsem si pořídila zřejmě při dítěti, jak jsem ho nevhodně tahala.
Pomáhají cviky a sem tam použiju tejpy. Nikde jsem s tím nebyla.
@Doctus
Musím opravit. O hyperkyfose se mluví pouze u hrudní páteře, jinak je to zásadně hyperlordosa.
Záleží hodně na příčině. Může de jednat o celkovou hypermobilitu, pak he náprava v podstatě nemožná, ale lze dotyčnému ulevit správným cvičením a masážemi.
Další faktory jsou samozřejmě nadváha, těhotenství a oslabené břišní svalstvo.
Jaký jste případ, posoudí váš fyzioterapeut.
Hodně zdaru
Já mám hyperlordozu a nic s tím nedělám
mmch chodím na neurologii a nic mi neřekli jen, že mám hyperlordozu a jsem hypermobilní ![]()
@martas22
On je to taky dost častý jev ![]()
Je fajn mít nějakou pohybovou aktivitu kvůli svalům kolem páteře. Ale to je na celý život, ne na 5 rehabilitací…
Ja s tim prave neco delat musim, protoze me bolesti opravdu dost omezujou a bude mi jeste hur, kdyz budu zit s vedomim, ze jsem se nepokusila o napravu ![]()
Cekam, ze prvni vec, co mi mudr povi, bude to, ze musim zhubnout (BMI 29)…
@omites Verim, ze to tahani deti taky dela svoje. Krasnym prikladem je jedna moje pribuzna, ktera tahala jeste sestilete dite posazene na boku a nemusim barvite licit, jak vypada dodnes jeji ‚prirozeny‘ postoj…
@eVerča ono jde právě o postavení těla, když to dítě táhneš. Celkově držení těla dělá dost. To by ti právě měli „poštělovat“ na těch rehabilitacích. Lidi většinou mají držení těla děsné. ![]()
Já se právě snažím, vykorigovat to sama. Co mi pomůže, když mi třeba zjistí vyhřezlou plotýnku? Stejně v prvním stádiu je potřeba cvičení. Třeba SM systém je na to dobrý. Spíš se mi líbil přístup Hnízdila. Nedávat si nálepky/syndromy, ale poslouchat svoje tělo.