Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahojte, dobrý den, potřebuji radu, v pátek odjíždím na hory, které nebyli zrovna levné, a obávám se, že mám zánět močového měchýře. Pálí mě při močení a dneska mě začalo bolet v podbříšku. Plánuji zítra s močí k doktorce, ale obávám se, že mi dá antibiotika. Myslíte, že budu hodně riskovat, kdybych jela lyžovat? Popř. nemáte někdo nějaký super recept na léčbu, recepty a tak? Budu ráda za každou odpověď. díky
@Kallya No ATB ti nejspíš hodně rychle zaberou a budeš bez potíží, ale cosi budeme povídat, chtělo by to hlavně být pár dní v teple a lyžování asi není uplně ideální. Záleží na tobě v tomhle ti nikdo neporadí, ale můžeš mít komplikace-třeba chronický zánět, kterého se pak špatně zbavuje.
@Kallya Tak lyžování na zánět močáku opravdu není ideální nápad - měla bys být v teple a suchu.
Antibiotika Ti samozřejmě do pátku zaberou, ale vyléčené to určitě ještě nebude, i když potíže už mít nebudeš.
Asi bych se poradila s Dr, treba by ti dala nejaka zrychlena ATB a do patku bys to stihla zalecit. Ale jak pisou holky, aby se ti to nakonec nevymstilo ![]()
Urinal Akut Forte… je to vytazek z brusinek. Brala bych to jako doplnek k tem ATB, treba to zlikvidujes driv…
Já myslím, že do víkendu budeš fit. Hlavně se drž v telpe co to jde.
Antibiotika ti zaberou hodně rychle na zánět močáku. Ono souvislost se zimou zánět močáku moc nemá. Zánět močáku způsobuje bakterie e coli, která si přehopsá z řitního otvoru do močového ústrojí.
Co je jeste dobry tak uroval s manosou. myslim ze je to uroval. najdi si na netu dobra je ta manosa zachyti ty bakterie.
Příspěvek upraven 13.12.15 v 14:56
@Black Cat píše:
Urinal Akut Forte… je to vytazek z brusinek. Brala bych to jako doplnek k tem ATB, treba to zlikvidujes driv…
To je spíš na prevenci. Doktor mi říkal, když už se rozjede zánět, tak brusinky spíše průběh zhorší.
@misa.859 píše:
Antibiotika ti zaberou hodně rychle na zánět močáku. Ono souvislost se zimou zánět močáku moc nemá. Zánět močáku způsobuje bakterie e coli, která si přehopsá z řitního otvoru do močového ústrojí.
To není až tak pravda. Zánět nemusí být způsobený nutně touto bakterií (i když je to asi nejčastější původce). Ale i když je jí způsobený, tak prochladnutí a zima napomáhá jejímu rychlejšímu rozmnožování a šíření, takže prochladnutí souvislost se zánětem má.
@Kallya Zanet mocoveho mechyre se da rozehnat bez atb, pokud zacnes hned pri prvnich priznacich. Mne pomaha zalezt do postele, dvoje ponozky a nekolik litru tepleho urologickeho caje a brusinky v tabletach. A proti bolesti algifen. Je mne po tom vyrazne lepe do druheho dne a pak bych na hory jela. V kure bych pokracovala ale dal. Samozrejme pokud to nechas rozbehnout do krve v moci, tak uz to chce jinou lecbu.
Vyléčit antibiotikama, pak brát brusinky (za mě nejlepší Megabrusinky od Swiss), nezapomeň na laktobacily k těm antibiotikám (aby dojem z hor nezkazily střevní potíže po antibiotikách), udržovat suché teplo, takže kvalitní funkční prádlo, pitný režim, vyhýbat se všemu kyselému (citrony, pomeranče, džusy apod.), chodit raději častěji na záchod, odpustit si sex.
@Kallya Klidně bych jela a na lyžování si vzala dobré termoprádlo a kombinézu…
@Cuddy píše:
@Kallya Zanet mocoveho mechyre se da rozehnat bez atb, pokud zacnes hned pri prvnich priznacich. Mne pomaha zalezt do postele, dvoje ponozky a nekolik litru tepleho urologickeho caje a brusinky v tabletach. A proti bolesti algifen. Je mne po tom vyrazne lepe do druheho dne a pak bych na hory jela. V kure bych pokracovala ale dal. Samozrejme pokud to nechas rozbehnout do krve v moci, tak uz to chce jinou lecbu.
Se záněty mám bohužel bohaté zkušenosti, vždy se mi to velmi rychle rozjelo s krví v moči a nesnesitelnými bolestmi, horečkou atd. Ovšem i v téhle fázi (krev v moči a velké bolesti) je možné zánět zlikvidovat bez atb. - a sice pomocí silného čaje z medvědice lékařské (vyzkoušela jsem na sobě, zabralo to za pár hodin, bylo to jak zázrak). Samozřejmě na každého to nemusí fungovat. Každopádně já mám od té doby klid, vždy jsem na to měla atb. a záněty se vracely, teď je již delší dobu pokoj. Jednou jsem od té doby cítila, že na mě něco jde, uvařila jsem slabší čaj z medv. a bylo po problému.
Hned zitra nabehni k doktorce, do patku ti antibiotika stopro zaberou. A nakup si hooooodne velkou zasobu brusinek, urologickyho caje + tech tabletek „co kdyby“ - treba Uroval manosa, to uz tady holky zminovaly tusim a mam s nim i ja dobry zkusenosti. Radsi bych si vzala i ty atb, kdyz ti nejaky zbydou. Ja tu mam nitrofurantoin a kdyz citim, ze se neco klube, hned jeden beru a je to pryc. Driv jsem na to trpela fakt hodne, ted uz je to lepsi. Hlavne se na svahu dobre oblikej, na spodek klidne i 5 vrstev. Ja jednou chytla zanet mocaku taky na horach, ucila jsem se na prkne a byla jsem vic na zemi nez na nohach a uz to bylo. Nastesti se to rozjelo az ke konci, tak jsem pak byla vic v horky sprse nez na svahu. Zvlastni je, ze mi nebyla vubec zima, prislo mi, ze jsem neprostydla, ale stacilo asi jen trochu. Urcite bych kvuli tomu hory neodpiskavala, samozrejme ale za predpokladu, ze budes bez teplot a budou to jen mocovy cesty a ne mocak nebo ledviny. Tak uz by to bylo trochu o hubu. Ale uvidis, co ti rekne doktor.