Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Ahoj,
s manželem si chceme koupit byt 3+1, vzít si hypotéku, měsíční splátka asi 30k. Já již jednu hypotéku mám z doby před manželstvím, splátka 15k, plán je pronajmout tento byt nebo ho prodat - poraďte prosím (cena pronajmu by pokryla hypoteku, max bychom doplaceli 1 tisíc Kč.) Naše příjmy jsou asi 120 tisíc měsíčně. Je nám 29 let a přemýšlíme také nad potomkem. Pozitivní je, že mé příjmy včetně mateřské/rodičovské by se nesnížily o tolik, zůstala bych pracovat na půl ůvazku.
přesto se obávám tak vysoké hypotéky. Nyní se nám naskytla možnost koupit krásný byt a nevím, zda ji chci promarnit. jsme v bytě 40m2 a to není ideální, dítě bych tam mít něchtěla, má právo na soukromí a na hypotéku potřebujeme oba naše příjmy - pokud nekoupíme nyní před mteřskou, koupíme až za 5-6 let. to už budou ceny nemovitostí jnde a v bytě 40m2 nebudu mít děti kam dát. Navíc ani jeden z nás nemá podporu v rodině, vše je jen na nás.
Na dům o 200m máme hypošku 15tis…máte našetřený nějaký základ, že 120tis vám musí každý měsíc min.800tis zabývat, že by neměl být problém koupit byt s nižší půjčkou…my nemáme věšteckou kouli na to, jak umíte zacházet s penězi, my hypo dostali, když jsem byla na první RD, ale děti máme kontaktní, že nevím, kdy bych pracovala, vystačíme s jednou výplatou a rodičákem…já mám jen příležitostný přivýdělek…
Ano, měla jsem 20% na první nemovitost /koupená 2022/ a nyní máme 10% připraveno na koupi druhé nemovitosti. vzhledem k urokovym sazbam zde není v podstatě možné mít hypotéku nízkou jako vy, pokud kupuji byt v okolí prahy a nemám čim jimým dozajistit, jsme jen dva žadatelé. chápu, že 30% je max, co by mělo být bezpečně vynakládáno z příjmu domácnosti, ale neumím si představit, jak je nákladný život s miminkem apod. Zároveň chci nemovitost na bydlení rodiny teď před dítětěm, pak už by se nám to opravdu nepodařilo. Dnes oravdu není lehké zajistit si vlastní bydlení, když jste mladý člověk po škole.
@Bbsk123 my máme roční miminko a dům máme také rok. Nemáme tu hypotéku nijak extra dlouho ![]()
Jasne, ale na hypo ste nasetrili v tom pripade sami nekolik milionu?
@Bbsk123 píše: VíceŠla bych do toho. Spočítej si o kolik vám klesnou příjmy až budeš na RD. Druhý být si buď necháte na pronájem nebo, v nouzi nejvyšší prodáte a snížíte hypotéku. Když dáte do zástavy oba byty (kupovaný a ten původní) nebude ani potřeba mít 20% nasetreno. Ale doporučovala bych rezervu mít a těch 20% l, i když by to nebylo nezbytně nutné, slozit.
@Anonymní píše: Více
On je rozdíl mít novostavbu u Prahy a stoleletej barák v Ústí. Nemůžeš absolutně srovnávat 15 tisíc za hypo, když neznáš žádný další proměnný. ![]()
Jinak náklady na miminko, to hrozně záleží kdo se vám narodí. Pokud zdravé bezproblémové dítě a tobě nebude vadit oblečení z druhé ruky, nebo podedis něco, nebo pepco apod tak malé mimi moc nestojí. Počítej třeba 3000,– pleny, oblečení a sem tam nějaká radost. Kroužky a další srandy už něco stojí, ale to jde korigovat.
@Anonymní píše: Více
A pochybuju, že by jim měsíčně zbývalo 800 tisíc.
@janickaIII píše: Více
Mně se líbí jak někdo má hypo 15 a dělá jak to jinak přece nemůže snad ani být…
Navíc on člověk čím větší příjmy, tím vyšší náklady. Většinou.
@Nowuka2 píše: Více
Náhodou, to by se mi líbilo, kdyby ze 120k měsíčně zůstalo 800k ![]()
My jsme na vše sami už od začátku a nepomohli nám rodiče a neměli jsme ani další nemovitost do zástavy, teď by splátka na 90% hypo byla cca těch 30 tisíc. Pokud má někdo hypo na rodinný dům jen 15k, tj. třeba 3 miliony max, závidím a obdivuji, jen výstavba je teď třeba za 6 milionu, a to počítám bez pozemku. pro nás je tohle naprosto nereálné i do budoucna, už jsem se smířila s tím, že dům na předměstí nikdy mít nebudeme.
Toho bych se nebál. Aktiva již nějaká máte, tam velká rizika nejsou. Ale spíš bych nepočítal s polovičním úvazkem, ale s plným výpadkem jednoho příjmu. Neříkám, že to nejde, ale ze zkušenosti to není tak snadné, jak se to na začátku plánuje.