Hypotéka a život

Napsat příspěvek
Velikost písma:
31700
22.11.19 10:06
@Lucie_Sx píše:
Pořád mi jde o to, že jestli bydlet ve 2+kk v bytě nebo domě, tak já osobně radši volím ten domek, a tahle možnost tady prostě je. Jestli stavím dům o 50 m2 nebo o 100 m2, tak ta cena výstavby je prostě někde jinde. Pro toho, kdo počítá každou korunu.

Není nutné stavit komplet na klíč. A to zdá se ani nebyl případ který popisuješ když řešíš přístavby.

Jen tak pro zajímavost, 2+kk ze kterého jsme se stěhovali mělo cca 50m2. Na to abych postavila dům, do které by se vešlo to co do toho bytu, bych musela přidat skoro 20m2 navíc. Pokud bych pro dům měla plochu 50m2, tak kvůli požadavkům, technice atd. nebudu mít prostorné 2+kk, ale krcálek. To co se musí vejít do domu a do bytu jsou dvě různé věci, protože byt to zázemí má jinde, dům to zázemí musí mít v sobě.

A zase… ty řešíš že jde o rodinu, která počítá každou korunu. A přitom navrhuješ jít do baráku, kde budou později řešit přístavby, která bude o dost dražší než to postavit rovnou. Tak v čem je ta úspora? Navíc… ještě dovedu pochopit když je řeč o lidech kteří to staví za své, ale u těch kteří jdou do hypotéky…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
22.11.19 10:23
@Nimie píše:
Není nutné stavit komplet na klíč. A to zdá se ani nebyl případ který popisuješ když řešíš přístavby.

Jen tak pro zajímavost, 2+kk ze kterého jsme se stěhovali mělo cca 50m2. Na to abych postavila dům, do které by se vešlo to co do toho bytu, bych musela přidat skoro 20m2 navíc. Pokud bych pro dům měla plochu 50m2, tak kvůli požadavkům, technice atd. nebudu mít prostorné 2+kk, ale krcálek. To co se musí vejít do domu a do bytu jsou dvě různé věci, protože byt to zázemí má jinde, dům to zázemí musí mít v sobě.

A zase… ty řešíš že jde o rodinu, která počítá každou korunu. A přitom navrhuješ jít do baráku, kde budou později řešit přístavby, která bude o dost dražší než to postavit rovnou. Tak v čem je ta úspora? Navíc… ještě dovedu pochopit když je řeč o lidech kteří to staví za své, ale u těch kteří jdou do hypotéky…

co bys do toho domu potřebovala nacpat, že bys k tomu potřebovala dalších 20 m2? 8o

• Citovat
  • Upravit
34322
23.11.19 15:03
@Anonymní píše:
Ale ty pořád nechapes, ze nejde srovnávat dum a byt.. Jako kdo si postaví dum s kuchyni, že se tam ani neotoci? Fakt bych chtěla videt někoho, kdo bydli v bytě jak si postaví dum stejný velikosti.. Kdo tam bydli x let s detma, nevěřím, ze si poridi takhle malej dum.. Mozna tak nekdo, kdo vůbec netuší jaky to je mit rodinu a žít v malym prostoru.
Prostě tomu nevěřím ze vubec nekdo takovej existuje :lol: ty mas teda jak velkej dům?
Jak jsem psala, jsou tu hodně maly domy, ale pod 90m²nema asi zadnej a i to je fakt maly..
A myslim, ze takhle maly staví proto, ze chtej bydlet co nejdriv a bez práce.. Takze i tyhle maly domy je vyjdou dráž než náš dům úplně normální velikosti a vzhledem ke spolehlivosti nekterym firem bydli za stejne dlouhou dobu jako my :lol:

Já právě nechápu, že to tak spousta lidí neudělá. Jsou v malém bytě a nemají vidinu žádného posunu, chtějí dům, ale na velký nemají. Tak proč si proboha nepořídí ten malý?
Byli by na tom ÚPLNĚ STEJNĚ JAKO V BYTĚ, ale k tomu by měli několik bonusů - zahrádku, prostor na venkovní úložné prostory (kůlny, přístřešky atd.), bylo by to jejich (narozdíl od nájmu bytu), měli by možnost časem přistavět, kdyby se finančně zvetili (třeba zdědili něco po rodičích) atd.
Takhle já to celé myslím.

Jestli na to někdo má, ať si pořídí velký dům, to je jasné, ale proč lidi nevidí možnost viž výše, to pořád nějak nechápu… Asi si řeknou, že když ten dům nebude velký, tak radši žádný.

@Nimie píše:
Neboli stále jste měli mnohem víc než ten 60m2 domek. I kdyby bez té kolárny, stále je to mnohem víc prostoru…

Nemyslím si. Byt by byl sice větší o 10 m2, ale neměl už vůbec nic navíc.
V domku by byla terasa, zahrada, přístřešek na auto, pískoviště, kůlna na kola, kotec pro psa, bazén…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
23.11.19 16:08

@Lucie_Sx ale to je nesmysl to co pises.. Tyhle lidi, kdyz uz, by si mela teda koupit ten byt, když uz si brat hypo.. Protože ten malej dum, by je vysel na stejny penize jak kdyby si kupovali jen ten pozemek.. A kde jsou prachy na dům, že jo.. Nehledě na to, ze byt je třeba ve městě kde maj vsechno po ruce.. Kdezto pozemek by museli koupit nekde na vesnici, protože jestli nemaj na normalni barák, tezko budou mit na pozemek nekde ve městě, nebo za mestem..
Druha vec je, ze to neni jen o tom koupit pozemek postavit dům a bydlet.. Okolo toho domu je hromada věcí co se prostě udělat musí.. Třeba plot, nejakou dobu jsme taky byli nuceni bydlet bez plotu a řeknu ti, ze mi zahrada byla uplne k prdu.. Mela jsem hodne maly deti a vypustit je na zahradu bez plotu neslo, stejně zdrhly pryc, vyvalit se na lehátko kdyz neni plot? Vyndat bazen? No to vůbec.. A plot je investice nekolik desitek tisic.. Vubec to není tak jednoduchy jak si ty myslis.. Ikdyz nebudu resit to, ze maly dum je nesmysl.. Ale budu koukat na tu finanční stranku, byt treba o 50m² ve městě za me vyjde výhodněji než dum stejny velikosti nekde v prdelakove..
Nehledě na to, ze u zadosti na hypoteku musis mit nejaky peníze nasetreny a čím větší hypoteka tim větší castku a u koupit pozemku a stavby domu proste ta hypoteka bude v dnesni době vysoka.. U nas v maly vesnici o 300 obyvatelkych 400m² pozemek skoro milion :nevim:

• Citovat
  • Upravit
31700
23.11.19 18:38
@lucenka píše:
co bys do toho domu potřebovala nacpat, že bys k tomu potřebovala dalších 20 m2? 8o

Tak k tomuhle bytu mám zrovna k dispozici 2 kočárkárny, 1 velký sklep a menší úložný prostor v garáži. Jinak minimálně vstupní předsíň (v bytě suplovaná společnými prostory) sebere cca 5m2 a technická (v bytě nacházející se mimo čistou plochu ve společných prostorách) další podobnou plochu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31700
23.11.19 18:52
@Lucie_Sx píše:
Nemyslím si. Byt by byl sice větší o 10 m2, ale neměl už vůbec nic navíc.
V domku by byla terasa, zahrada, přístřešek na auto, pískoviště, kůlna na kola, kotec pro psa, bazén…

Upřímně? Všechno co jsi popsala my třeba máme v tom malém bytě. Rozdíl je v tom, že až na nějaké drobnosti (kotec, bazén, pískoviště) už to bylo vše v ceně (což u domu není) a místo špatně zabezpečené bůh ví jak zateplené kůlny na kola mám dvě velké zateplené místnosti schované za 2 zamčenýma dveřma, místo přístřešku na auto mám garáž (zateplenou a zabezpečenou) a kromě výše zmíněného mám ještě nejen cca 10m2 v rámci bytu navíc (což u tak malého bytu je sakra velký rozdíl), ale i další metry čtvereční úložného prostoru ve sklepech.

Jo, jasně, ne každý byt takhle vypadá. Ale můžu ti říct že při přesunu do baráku který by měl mít přinejmenším stejný komfort je to opravdu spousta peněz to dát dohromady. A jedním z důvodů proč tomu tak je je mimo jiné ta minimální povinná velikost pozemku a nutnost si do vlastní plochy započítat to co jinak patří do společné.

Příspěvek upraven 23.11.19 v 18:57

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31700
23.11.19 18:56

@Lucie_Sx můžeš prosím teda podložit své tvrzení o levné stavbě nějakým rozumným výpočtem nebo úplně ideálně svou zkušeností? Už jsem se tě na to ptala několikrát, pokaždé zazněla věta „To bude za milion“, která má k pravdě opravdu hodně daleko. A při tom je to největší kámen úrazu tvé obhajoby.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31700
23.11.19 19:03

@Lucie_Sx mimochodem na stavbu domu kterou chceš hradit z hypotéky musíš mít sakra štěstí na odhad a buď výrazně větší vlastní zdroje než u koupi bytu (což trochu koliduje s rodinou která počítá každou korunu) nebo přinejmenším dostatečně vysokou našetřenou částku kterou jsi ochotna dorovnat to co hypotéka nepokryje (jakože ti všechno opravdu nepokryje pokud nemáš velké vlastní zdroje).

A pokud máš pocit, že rodina kde ženská je na RD, a ještě počítají každou korunu, je nějak ultra bonitní klient, to se opravdu pleteš. Tím spíš když by stavěli dům podobné velikosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31700
23.11.19 19:04
@Anonymní píše:
@Lucie_Sx ale to je nesmysl to co pises.. Tyhle lidi, kdyz uz, by si mela teda koupit ten byt, když uz si brat hypo.. Protože ten malej dum, by je vysel na stejny penize jak kdyby si kupovali jen ten pozemek.. A kde jsou prachy na dům, že jo.. Nehledě na to, ze byt je třeba ve městě kde maj vsechno po ruce.. Kdezto pozemek by museli koupit nekde na vesnici, protože jestli nemaj na normalni barák, tezko budou mit na pozemek nekde ve městě, nebo za mestem..
Druha vec je, ze to neni jen o tom koupit pozemek postavit dům a bydlet.. Okolo toho domu je hromada věcí co se prostě udělat musí.. Třeba plot, nejakou dobu jsme taky byli nuceni bydlet bez plotu a řeknu ti, ze mi zahrada byla uplne k prdu.. Mela jsem hodne maly deti a vypustit je na zahradu bez plotu neslo, stejně zdrhly pryc, vyvalit se na lehátko kdyz neni plot? Vyndat bazen? No to vůbec.. A plot je investice nekolik desitek tisic.. Vubec to není tak jednoduchy jak si ty myslis.. Ikdyz nebudu resit to, ze maly dum je nesmysl.. Ale budu koukat na tu finanční stranku, byt treba o 50m² ve městě za me vyjde výhodněji než dum stejny velikosti nekde v prdelakove..
Nehledě na to, ze u zadosti na hypoteku musis mit nejaky peníze nasetreny a čím větší hypoteka tim větší castku a u koupit pozemku a stavby domu proste ta hypoteka bude v dnesni době vysoka.. U nas v maly vesnici o 300 obyvatelkych 400m² pozemek skoro milion :nevim:
:palec: tady jsou opravdu největším kamenem úrazu peníze… dům, byť takových velikostí, postavit za milion se vším všudy je utopie.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
23.11.19 21:28
@Nimie píše:
Tak k tomuhle bytu mám zrovna k dispozici 2 kočárkárny, 1 velký sklep a menší úložný prostor v garáži. Jinak minimálně vstupní předsíň (v bytě suplovaná společnými prostory) sebere cca 5m2 a technická (v bytě nacházející se mimo čistou plochu ve společných prostorách) další podobnou plochu.

Tak my třeba v bytě nikde.nic ve společných prostorách nemáme a neměli. Tu technickou místnost v baráku potřebuješ k čemu?

• Citovat
  • Upravit
66815
23.11.19 21:34
@lucenka píše:
Tak my třeba v bytě nikde.nic ve společných prostorách nemáme a neměli. Tu technickou místnost v baráku potřebuješ k čemu?

kde máte kotel na vytápění, bojler?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
23.11.19 21:37
@matkabagristy píše:
kde máte kotel na vytápění, bojler?

Když jsem žila v baráku (na můj vkus až moc velkým), kotel na vytápění tam nebyl. Představ si, že se dá obejít i bez něj. A bojler byl v koupelně.

• Citovat
  • Upravit
66815
23.11.19 21:42
@lucenka píše:
Když jsem žila v baráku (na můj vkus až moc velkým), kotel na vytápění tam nebyl. Představ si, že se dá obejít i bez něj. A bojler byl v koupelně.

a jak se řešilo vytápění? Jak velká byla koupelna- vešla se do ní kromě bojleru i pračka, sušička, měl ten barák 50 m2?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66815
23.11.19 21:45
@lucenka píše:

a jo máš pravdu, ve velkém baráku technickou místnost nepotřebuješ :palec: Pokud jedeš na doraz s velikostí, pak ano

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
23.11.19 21:46
@lucenka píše:

No si teda úplně neumim predstavit dát si do novostavby bojler do koupelny..

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí

Roborock S5 Max