Hypotéka a život

Napsat příspěvek
Velikost písma:
34322
21.11.19 13:44
@Nimie píše:
A to je právě to. Pokud řešíš bydlení pro pár, pro mě za mě, těm stačí klidně jedna místnost a je to opravdu jedno. Pokud jde o bydlení pro rodinu (což je dovolila bych si tvrdit většina velkých hypotékařů), tak je to úplně o něčem jiném.

Jen tak pro příklad… znám spoustu rodin kteří s dětmi bydlí v 2+kk, akorát ty byty mají 40 - 60m2 a k tomu 1 - 2 sklepy, kočárkárnu, kolárnu, společnou chodbu (která zrovna u těchto rodin je obvykle plná věcí i když se to nesmí) a často mají ještě i balkon, kde mají věci. A i tak je to dost o omezování se.

Ekvivalentní dům by byl výrazně větší než ten byt aby se mu aspoň trochu vyrovnal.

Kotlem, to je supr… akorát na vytápění kotlem musíš mít místo a jsme zase tam kde jsme byli. Doteď šlo aspoň postavit elektrický dům a tam toho místa uspoříš opravdu hodně. Teď už ani to nejde.

Dotaz k TP byl o tom jak je to zkolaudované, protože samozřejmě si můžeš spoustu věcí postavit a pak v tom oficiálně nebydlet. Ale ani to není tak úplně legální cesta…

Ne, slovy „obejít“ jsem opravdu nemyslela načerno ;-). I když i to se dá, že jo.

Teď jsem se pro zajímavost podívala na novostavby jednoho pražského developera.
Byt je holej, žádné společné prostory, kočárkárna a kolárna a sklep byly běžné za totáče, ne teď. Teď se za sklep připlácí, abys ho vůbec měla.
Pokojíčky běžně 10-12 m2.
A i v těch starých barácích se z kočárkáren nadělaly kadeřnictví apod… a na chodbě mít věci nesmíš, teď po tom hasiči a družstva dost dupou.
Zlatej barák.
Já si vyzkoušela panelák, velký barák, malý domeček… opravdu na tom pozemku máš hafo možností, co s tím, panelák/byt je klec bez možnosti čehokoliv.

A pořád si fakt nerozumíme. Všemi příspěvky chci pouze naznačit, že mezi variantami „byt - nemám na barák“ a „pořádnej barák nad 100 m2, které se všude staví“ existuje i varianta „malý dům třeba 60 m2“ s možností budoucí přístavby, technických a skladovacích prostor mimo dům apod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
21.11.19 13:48
@Nimie píše: :palec: naprostý souhlas.

Jako chápu to v některých lokalitách (většinou vesnice), kde typicky třeba i někdo zdědí pozemek, často je schopen si to i postavit sám nebo má pozemek hned vedle rodičů a může skutečně udělat přístavbu a ušetřit vysáváním hlavního domu. Ale to jsou všechno stejné výhody jako když někdo dostane našetřené peníze nebo má jinou výhodu oproti jiným.

Běžný člověk musí jít, koupit pozemek, zajistit projekt, postavit dům (často ne sám), zajistit veškeré papírování a podřídit se podmínkám dané oblasti, zajistit základní vybavení té zahrady (plot, povinné stání, potenciálně povinnou dešťovku atd.). To ho opravdu nevyjde na milion…

@Lucie_Sx tady je v podstatě opravdu skoro větší problém ne ta plocha, ale to že tvrdíš že to vše postavíš do milionu. Píšeš, že s tím máš zkušenosti, takže jsi opravdu v posledních třeba 2 letech postavila malý dům a se vším všudy jsi se vešla do milionu? A projde ten dům teď novou legislativou aby ten postup šel zopakovat i teď?

Jen detail. Základní vybavení zahrady není plot ani vytuněné stání. Na stání stačí dvě řady kostek nebo rozprostřená fůra štěrku. A mohli bychom pokračovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.11.19 16:24
@Lucie_Sx píše:
Ne, slovy „obejít“ jsem opravdu nemyslela načerno ;-). I když i to se dá, že jo.

Byt je holej, žádné společné prostory, kočárkárna a kolárna a sklep byly běžné za totáče, ne teď. Teď se za sklep připlácí, abys ho vůbec měla.
A i v těch starých barácích se z kočárkáren nadělaly kadeřnictví apod… a na chodbě mít věci nesmíš, teď po tom hasiči a družstva dost dupou.
Zlatej barák.
Já si vyzkoušela panelák, velký barák, malý domeček… opravdu na tom pozemku máš hafo možností, co s tím, panelák/byt je klec bez možnosti čehokoliv.

A pořád si fakt nerozumíme. Všemi příspěvky chci pouze naznačit, že mezi variantami „byt - nemám na barák“ a „pořádnej barák nad 100 m2, které se všude staví“ existuje i varianta „malý dům třeba 60 m2“ s možností budoucí přístavby, technických a skladovacích prostor mimo dům apod.

A ty furt nějak nechces pochopit, ze 100m² fakt není zadnej přepych..
A jako sterk misto stání na auto atd.?jako fakt by si chtěla takhle zit? V nakym provizoriu? Ale juchuuu mame dum..
My taky nemáme vsechno hned dlouho jsme misto chodníku k baráku meli palety, pak jen ten sterk, to samy stání na auto, všechno postupně.. Ale my uz setrime jen na tyhle vexi kolem.. Ne na to abysme mohli pristavet detem pokojicek protoze do 40² domu se uz s detma nevejedem.. Takovy dům prostě musi byt jen jedna mistnost- obyvak s kuchyni a koupelna..
A ty tvy skladovaci prostory mimo dům.. Pujdes treba pro vysavac pres celou zahradu do nakyho tvyho skladu, jo? :lol:
Ja osobně bych byla lina jit i treba pro zeleninu do sklepa mimo domov :lol:
Takže jsem rada, ze tu máme dostatek uloznych prostoru, komor atd. Na tyhle věci abych nic nemusela mit mimo domov, jen veci kolem zahrady

• Citovat
  • Upravit
34322
21.11.19 17:03
@Anonymní píše:
A ty furt nějak nechces pochopit, ze 100m² fakt není zadnej přepych..
A jako sterk misto stání na auto atd.?jako fakt by si chtěla takhle zit? V nakym provizoriu? Ale juchuuu mame dum..
My taky nemáme vsechno hned dlouho jsme misto chodníku k baráku meli palety, pak jen ten sterk, to samy stání na auto, všechno postupně.. Ale my uz setrime jen na tyhle vexi kolem.. Ne na to abysme mohli pristavet detem pokojicek protoze do 40² domu se uz s detma nevejedem.. Takovy dům prostě musi byt jen jedna mistnost- obyvak s kuchyni a koupelna..
A ty tvy skladovaci prostory mimo dům.. Pujdes treba pro vysavac pres celou zahradu do nakyho tvyho skladu, jo? :lol:
Ja osobně bych byla lina jit i treba pro zeleninu do sklepa mimo domov :lol:
Takže jsem rada, ze tu máme dostatek uloznych prostoru, komor atd. Na tyhle věci abych nic nemusela mit mimo domov, jen veci kolem zahrady

Ještě jednou znovu a znovu.
Když někdo nemá peníze na to, aby měl hned hotový dům komplet na klíč, tak tohle JE řešení.
Já stála autem na hlíně pár let. A bylo mi to fuk, hlavně že mám zahradu, rajčata, místo pro psa, teď děti…

Pro vysavač ne, ten se vejde do komory, ale třeba mimo dům mám všechno, co jde - lyže, saně, boby, cestovní postýlku, jídelní židličky, různé přebývající stolky, židle, kempovací nábytek, plastové motorky, kola, koloběžky, prodlužovačky, nářadí, květináče, hlínu na kytky… ty jo, mohla bych jmenovat ještě dlouho.

Pořád mi jde o to, že jestli bydlet ve 2+kk v bytě nebo domě, tak já osobně radši volím ten domek, a tahle možnost tady prostě je. Jestli stavím dům o 50 m2 nebo o 100 m2, tak ta cena výstavby je prostě někde jinde. Pro toho, kdo počítá každou korunu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.11.19 17:58
@Lucie_Sx píše:
Ještě jednou znovu a znovu.
Když někdo nemá peníze na to, aby měl hned hotový dům komplet na klíč, tak tohle JE řešení.
Já stála autem na hlíně pár let. A bylo mi to fuk, hlavně že mám zahradu, rajčata, místo pro psa, teď děti…

Pro vysavač ne, ten se vejde do komory, ale třeba mimo dům mám všechno, co jde - lyže, saně, boby, cestovní postýlku, jídelní židličky, různé přebývající stolky, židle, kempovací nábytek, plastové motorky, kola, koloběžky, prodlužovačky, nářadí, květináče, hlínu na kytky… ty jo, mohla bych jmenovat ještě dlouho.

Pořád mi jde o to, že jestli bydlet ve 2+kk v bytě nebo domě, tak já osobně radši volím ten domek, a tahle možnost tady prostě je. Jestli stavím dům o 50 m2 nebo o 100 m2, tak ta cena výstavby je prostě někde jinde. Pro toho, kdo počítá každou korunu.

Ale nemusis mit dům na klic preci.. Svepomoci postavis dum celkem levně i 100m², protože to je taky malej dum.. A chtela bych videt dum 50m² s kuchyni, obyvakem, pokojem na spani, koupelnou a komorou.
A ne, polovinu z věcí co pises bych nechtela mít nekde mimo domov.
A kdyz uz si prostě tu hypoteku bere, tak je lepsi si vzit víc a udelat to komplet a kdyz na to nema, tak prostě ještě chvili šetřit, najit si lip placenou práci.. Je spousta možností.. Ale tohle co ty popisuješ, nevim o jakych lidech mluvis :nevim: kdo jsou ti co na to podle tebe nemaji a meli by postavit domecek pro panenky? Jaky platy podle tebe tihle lidi maji? My nejsme zadni bohaci, myslím, že jsme na zacatku diskuse psala kolik mame penez.. V očích mnoha lidi na to teda taky nemáme, stačí si to tady procist.. A i tam jsme v pohodě zvladli postavit dům normální velikosti a šetřit na věci kolem jako je stání na auto atd.

• Citovat
  • Upravit
34322
21.11.19 18:26
@Anonymní píše:
Ale nemusis mit dům na klic preci.. Svepomoci postavis dum celkem levně i 100m², protože to je taky malej dum.. A chtela bych videt dum 50m² s kuchyni, obyvakem, pokojem na spani, koupelnou a komorou.
A ne, polovinu z věcí co pises bych nechtela mít nekde mimo domov.
A kdyz uz si prostě tu hypoteku bere, tak je lepsi si vzit víc a udelat to komplet a kdyz na to nema, tak prostě ještě chvili šetřit, najit si lip placenou práci.. Je spousta možností.. Ale tohle co ty popisuješ, nevim o jakych lidech mluvis :nevim: kdo jsou ti co na to podle tebe nemaji a meli by postavit domecek pro panenky? Jaky platy podle tebe tihle lidi maji? My nejsme zadni bohaci, myslím, že jsme na zacatku diskuse psala kolik mame penez.. V očích mnoha lidi na to teda taky nemáme, stačí si to tady procist.. A i tam jsme v pohodě zvladli postavit dům normální velikosti a šetřit na věci kolem jako je stání na auto atd.

Znám dost lidí, a tady na diskuzi jich taky je hodně, kteří mají placení hypotéky opravdu na knop a třeba si kvůli tomu už nepořídili další dítě nebo jde žena do práce už během rodičáku apod. Je jich podle mě hodně.
A když se podíváš na nějaké satelity, co se teď všude staví, tak domky se už začaly trochu zmenšovat oproti dřívějšku, ale pořád ještě si tu hypotéku hodně lidí bere zbytečně velkou :nevim:.

Jinak těch 50 m2 je běžný rozměr bytu 2+kk v developerských projektech. Tak asi se to tam vmáčkne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2045
21.11.19 18:32

@Lucie_Sx
Tak oni to třeba taky mají na knop proto, že nutně museli mít ten barák. Protože dneska je furt bráno jako nějaký úspěch, že mám dům. Kdo bydlí v bytě je trapak, hlavně, že můžu říkat že mám barák. Kazdou chvíli to tu je i v dotazech - „Chtěli bychom domeček, myslíte, že na to máme dost peněz?“. Tomu „barák za každou cenu“ já sama nerozumím, domek by se mi líbil, ale pokud bych do toho šla, tak i skrz prostor a ten prostě v 60m nebude, i kdyby ses postavila na hlavu. Kdyby lidi byli rozumní a zůstali v bytě, když nemají na dům, možná by měli jednodušší život. A opravdu neznám lokalitu, kde bude 60m byt dražší, než 60m dům včetně pozemku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.11.19 18:36
@Lucie_Sx píše:
Znám dost lidí, a tady na diskuzi jich taky je hodně, kteří mají placení hypotéky opravdu na knop a třeba si kvůli tomu už nepořídili další dítě nebo jde žena do práce už během rodičáku apod. Je jich podle mě hodně.
A když se podíváš na nějaké satelity, co se teď všude staví, tak domky se už začaly trochu zmenšovat oproti dřívějšku, ale pořád ještě si tu hypotéku hodně lidí bere zbytečně velkou :nevim:.Jinak těch 50 m2 je běžný rozměr bytu 2+kk v developerských projektech. Tak asi se to tam vmáčkne.

Ano, zmensuji se, protože i dum 100m² je fakt malej ;)
Ale tahle debata nema smysl.. Prostě nemuzes srovnavat byt a dum.. Mam sousedku a ty maj dům neco mam pres 100m² my nakych 125m² a kdyz jsme se bavili tak rikala, ze ma jen technickou mistnost a ty ulozny prostory fakt chybej a v garazi auto asi ještě dlouho mít nebudou.. Pokojiky maj celkem maly, ma každý dítě svuj, ale maly pokojiky, obyvak s kuchyni neco malo pres 30m² myslim, ze fakt na hraně dum, ale stačí..
Menší uz si proste predstavit neumim :nevim:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
21.11.19 18:39

Řekla bych, že je to odvislé od potenciálu příjmu, ne od aktuálního příjmu. My do toho šli, příjem cca 40k, byla jsem těhotná, ale nebyli jsme sezdáni. Hypo 3,9 mega + 1,3 mega jsme dávali ze svého. Ale věděli jsme, že během pár měsíců bude náš příjem minimálně dvojnásobný. Dnes je několikanásobný /7 let /, hypo jsme mezičasem refinancovali, umořujeme mimořádnými splátkami. Cca za 5 let bychom měli mít splaceno. Vše máme nastaveno tak, aby zbývalo dost i na normální život. Za aktuálních podmínek nám po zaplacení všech mandatorních výdajů (vč. zprůměrované navýšené splátky hypo) zbývá cca 80k.

• Citovat
  • Upravit
34322
22.11.19 00:27
@NinaU. píše:
@Lucie_Sx
Tak oni to třeba taky mají na knop proto, že nutně museli mít ten barák. Protože dneska je furt bráno jako nějaký úspěch, že mám dům. Kdo bydlí v bytě je trapak, hlavně, že můžu říkat že mám barák. Kazdou chvíli to tu je i v dotazech - „Chtěli bychom domeček, myslíte, že na to máme dost peněz?“. Tomu „barák za každou cenu“ já sama nerozumím, domek by se mi líbil, ale pokud bych do toho šla, tak i skrz prostor a ten prostě v 60m nebude, i kdyby ses postavila na hlavu. Kdyby lidi byli rozumní a zůstali v bytě, když nemají na dům, možná by měli jednodušší život. A opravdu neznám lokalitu, kde bude 60m byt dražší, než 60m dům včetně pozemku.

Nesmíš hledat přes realitky, ale jinak. Tolik k poslední větě.

Já mám jinou zkušenost, když si vezmu lidi z nejbližší „party“, tak jsme byli všichni panelákové děti, a dneska všichni kromě dvou bydlíme v domcích. Jedna bydlí v bytě proto, že na cokoliv dražšího neměla a táhne to sama, druhá dali přednost bytu ve velkoměstě než domu mimo něj.
Všichni, co mají ty domky, chtěli prostě z paneláku ven, mít zahradu, psa, přírodu u nosu, možnost sednout si venku a vypít kafe… Rozhodně to nebylo proto, abychom byli „in“. Já bych třeba dala přednost zahradě vždycky, i kdybych na ní měla bydlet v mobilheimu ;-). Btw byla jsem se podívat na nové české mobily a super věc, stejné bydlení jako v dřevostavbě, malé, ale dokonalé.

@Anonymní píše:
Ano, zmensuji se, protože i dum 100m² je fakt malej ;)
Ale tahle debata nema smysl.. Prostě nemuzes srovnavat byt a dum.. Mam sousedku a ty maj dům neco mam pres 100m² my nakych 125m² a kdyz jsme se bavili tak rikala, ze ma jen technickou mistnost a ty ulozny prostory fakt chybej a v garazi auto asi ještě dlouho mít nebudou.. Pokojiky maj celkem maly, ma každý dítě svuj, ale maly pokojiky, obyvak s kuchyni neco malo pres 30m² myslim, ze fakt na hraně dum, ale stačí..
Menší uz si proste predstavit neumim :nevim:

V paneláku jsme měli nějakých 70 m2 na 3+1, balkon, sklep 1×1 a kolárnu, kde se kradlo, takže jsme měli kola v bytě na chodbě a když nešly výtahy (jako že často), tak jsem kolo nesla po schodech ze 7. patra, abych mohla jet do oddílu ;-).
Takhle dneska bydlí pořád spousta lidí (ten náš panelák pořád stojí a pořád tam lidi bydlí ;-) ).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.11.19 07:46
@Lucie_Sx píše:
V paneláku jsme měli nějakých 70 m2 na 3+1, balkon, sklep 1×1 a kolárnu, kde se kradlo, takže jsme měli kola v bytě na chodbě a když nešly výtahy (jako že často), tak jsem kolo nesla po schodech ze 7. patra, abych mohla jet do oddílu ;-).
Takhle dneska bydlí pořád spousta lidí (ten náš panelák pořád stojí a pořád tam lidi bydlí ;-) ).

Ale ty pořád nechapes, ze nejde srovnávat dum a byt.. Jako kdo si postaví dum s kuchyni, že se tam ani neotoci? Fakt bych chtěla videt někoho, kdo bydli v bytě jak si postaví dum stejný velikosti.. Kdo tam bydli x let s detma, nevěřím, ze si poridi takhle malej dum.. Mozna tak nekdo, kdo vůbec netuší jaky to je mit rodinu a žít v malym prostoru.
Prostě tomu nevěřím ze vubec nekdo takovej existuje :lol: ty mas teda jak velkej dům?
Jak jsem psala, jsou tu hodně maly domy, ale pod 90m²nema asi zadnej a i to je fakt maly..
A myslim, ze takhle maly staví proto, ze chtej bydlet co nejdriv a bez práce.. Takze i tyhle maly domy je vyjdou dráž než náš dům úplně normální velikosti a vzhledem ke spolehlivosti nekterym firem bydli za stejne dlouhou dobu jako my :lol:

• Citovat
  • Upravit
31700
22.11.19 09:21
@Lucie_Sx píše:

A i v těch starých barácích se z kočárkáren nadělaly kadeřnictví apod…

Za sklep se „připlácí“… je to v podstatě jen oddělená platba kterou bys jinak zaplatila normálně v ceně bytu, stejně je u většiny poviiná, tudíž v tom fakticky není rozdíl. Stejně tak to je i s garážovým stáním, jenže to je většinou kvůli legislativním požadavkům. Jinak bys to měla normálně v ceně.

Jinak ano, občas se najde i nějaký špatný dům, od toho ten výběr je. Většina co znám má společné prostory docela rozsáhlé, nové baráky už dneska kolikrát jdou ještě dál a staví třeba i mycí boxy na kola a psy (kromě standardních koláren, kočárkáren apod.), případně se vrací k někdejšímu konceptu společné zahrady… je toho fakt hodně. Těch kteří to tak nemají nebo to zrušili znám opravdu jen minimum. :nevim:

Jinak velikost pokojíčku pro dítě 10 - 12m2 mi přijde naprosto v pořádku, problém je zbylá dispozice.

@Lucie_Sx píše:
a na chodbě mít věci nesmíš, teď po tom hasiči a družstva dost dupou.

Přesto tam ale stále jsou… družstvo možná ještě má nějakou páku, ale to je pro člověka s hypotékou stejně pasé a hasiči tam taky nejsou každou chvíli, takže v praxi je to obestavěné stejně jako dřív.

@Lucie_Sx píše:
Zlatej barák.
Já si vyzkoušela panelák, velký barák, malý domeček… opravdu na tom pozemku máš hafo možností, co s tím, panelák/byt je klec bez možnosti čehokoliv.A pořád si fakt nerozumíme. Všemi příspěvky chci pouze naznačit, že mezi variantami „byt - nemám na barák“ a „pořádnej barák nad 100 m2, které se všude staví“ existuje i varianta „malý dům třeba 60 m2“ s možností budoucí přístavby, technických a skladovacích prostor mimo dům apod.

Ale jo, já ti rozumím, jen s tou zkušeností kterou mám nevidím variantu jak by to mohlo fungovat, proto jsem čekala že jí teda nabídneš :nevim: ukaž mi prosím dům který jsi schopna se vším všudy postavit do milionu s půdorysem, který bude fungovat pro rodinu o daných rozměrech.

Příspěvek upraven 22.11.19 v 09:38

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31700
22.11.19 09:29
@Lucie_Sx píše:
A když se podíváš na nějaké satelity, co se teď všude staví, tak domky se už začaly trochu zmenšovat oproti dřívějšku, ale pořád ještě si tu hypotéku hodně lidí bere zbytečně velkou :nevim:.Jinak těch 50 m2 je běžný rozměr bytu 2+kk v developerských projektech. Tak asi se to tam vmáčkne.

Ano, na tohle plochu se běžně vecpe kuchyň, obývák, jeden pokoj, koupelna a komora, to není problém. Problém je, že se tím ta plocha zaplácne celá, v domě to nejde, protože potřebuje celé zázemí bytovky nacpat do sebe a ještě navíc chybí společné prostory.

Nemůžeš mít dům, který bude mít jenom výše zmíněné místnosti, to nejde ani kdyby ses měla obejít bez společných prostor… a nebo dejme tomu ano, ale pak budeš přinejmenším muset mít dvojnásobnou koupelnu jen aby se ti do ní vešla veškerá technika. Minimálně předsíň tam taky musíš nacpat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31700
22.11.19 09:39
@Lucie_Sx píše:
Takhle dneska bydlí pořád spousta lidí (ten náš panelák pořád stojí a pořád tam lidi bydlí ;-) ).

Neboli stále jste měli mnohem víc než ten 60m2 domek. I kdyby bez té kolárny, stále je to mnohem víc prostoru…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31700
22.11.19 09:45

@Lucie_Sx „Nesmíš hledat přes realitky, ale jinak. Tolik k poslední větě.“ // No a řekneš nám už nějakou? A dopočteš se teda k finálním číslům? Už jsem se tě ptala hned na začátku, protože mě to opravdu zajímalo, ale ty na to jak to tu prosazuješ a podáváš tak, že jsme tu akorát všichni neznalí, tak k tomu ale pak fakticky nemáš co říct :nevim:

Prosím tedy taky o lokalitu, kde kompletní postavení domu 60m2 bude dražší než byt 60m2.
A zároveň prosím o výpočet nebo ideálně doporučení kdo mi zařídí kompletní nový domek se vším všudy do milionu.

Psala jsi také, že máš zkušenost s takhle malým domem pro rodinu. Prosím tedy o půdorys 60m2, který bude fungovat pro rodinu. Opravdu bych našla hromadu lidí, kterým by to vytrhlo trn z paty :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí