Hypotéka a život

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
2923
29.10.19 08:13

Miminu je fuk co má na sobě. Klidně jsem brala věci po kamarádkach (kromě bot), stejně z toho děti po pár měsících vyrostly. Jinak bych do toho šla, přítel má slušný příjem (i když podle některých zdejších uživatelů je to zřejmě životní minimum) a ty máš možnost si taky něco vydělat i na mateřský, takže za mě ano. Bych si vzala hypo holt třeba na 30 let a po dítěti to přefinancovala na min let a vyšší částku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16099
29.10.19 08:18
@Anonymní píše:
Je mi 30. Jsem tehotna, za chvili mam termin. V praci vydelam 35tis plus. Manzel 25tis. Mame hypoteku na 5mil. Kazdej mesic nam z uctu musi bezpodminecne na hypo a poplatky odejit asi 27tis. Rezervu mame presne 0. Nemeli jsme stavebka ani zaklad do hypoteky, pujcili jsme si ho. Uprimne, nebudu si vybirat, jestli zit celej zivot v pronajmu nebo ho stravit bez deti. Davame to uplne v klidu, mame vsechno co chceme mit. Na MD to zvladneme taky, po MD se budu muset na castecnej uvazek vratit do prace, manzel bohuzel nevydela to co ja i kdyby se rozkrajel. Nenoj, jde to. Clovek musi jen trosku chtit ;)

Jsi teprve těhotná a už tady píšeš, jak to v klidu jde a půjde? Sorry, ale chleba se bude lámat později, ty zatím ani netušíš, jaké to bude, vznášíš se na obláčku „máme domeček“. Můžete se s manželem modlit, aby se dítě narodilo bez nějakých specifických potřeb a bylo v klidu, jinak budete v pěkné bryndě. Vaše náklady na bydlení nepokryje ani celá manželova výplata, tzn. budete žít z PPM (ta bude slušná), a pak budete odkázaní na tvůj výdělek k rodičáku. Ty se budeš muset vrátit (ne že budeš chtít nebo budeš moct volit, prostě budeš muset, a to je velký rozdíl).
Samozřejmě ti přeju zdravé dítě, ale mám v okolí případ, kdy se matka vracela v roce dítěte do práce, a v jeho dvou z ní zase odešla, protože bohužel dítěti našli cukrovku a převrátilo to rodině život naruby. Takové kotrmelce se dějí, doufám, že máte alespoň pořádné pojistky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2045
29.10.19 08:35
@Anonymní píše:
Je mi 30. Jsem tehotna, za chvili mam termin. V praci vydelam 35tis plus. Manzel 25tis. Mame hypoteku na 5mil. Kazdej mesic nam z uctu musi bezpodminecne na hypo a poplatky odejit asi 27tis. Rezervu mame presne 0. Nemeli jsme stavebka ani zaklad do hypoteky, pujcili jsme si ho. Uprimne, nebudu si vybirat, jestli zit celej zivot v pronajmu nebo ho stravit bez deti. Davame to uplne v klidu, mame vsechno co chceme mit. Na MD to zvladneme taky, po MD se budu muset na castecnej uvazek vratit do prace, manzel bohuzel nevydela to co ja i kdyby se rozkrajel. Nenoj, jde to. Clovek musi jen trosku chtit ;)

Masakr tohle. Už jen půjčit si 5 mega při těchto příjmech mi přijde bláznovství. Ale ještě nemít rezervu a tvrdit, jak to s vaším příjmem/poplatky půjde v pohodě i na rodicaku je fakt už čiré šílenství. Ono by jen stačilo, mít mimino na speciálním UM třeba :wink: ale každý svého štěstí strůjce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.10.19 09:11

My máme hypotéku na 2,5 milionu, splátka 11 000 měsíčně. Já jsem na RD a přítel vydělá cca 40 000. Barák jsme koupili starší, takže proběhla rekonstrukce a něco ještě budeme postupně dodělávat. Kupovali jsme ho, když malému byly 2 měsíce. Úspory nemáme žádné, ale aspoň máme uzavřené pojistky, kdyby se jednomu z nás něco stalo. Neříkám, že je to jednoduché, museli jsme se uskrovnit. Ale kdybychom zůstali ve městě, kde jsme bydleli, budeme za nájem v bytě 3+1 platit úplně stejné poplatky. Ted jsme cca 8 km od tohoto města na vesnici a jsem moc ráda, že jsme to riskli. Bydlení v RD je prostě nesrovnatelné s panelákem.

• Citovat
  • Upravit
185
29.10.19 10:52
@Anonymní píše:

Ty jo, to je buď hodně optimistický výhled nebo čiré bláznovstí. Každopádně, hodně štěstí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15132
29.10.19 11:03
@Anonymní píše:

Tak to je úplné bláznovství.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.10.19 11:09

Vy, co tu píšete, že nemáte žádné úspory, myslíte jako vůbec žádné, nebo je tím myšleno, že nemáte do druhého dne použitelné peníze, ale jinak nějaké úspory do budoucna ano?
Ptám se, protože momentálně vedeme debatu s manželem, jestli do stavby domu jít nebo ne. Máme starou chalupu na větším pozemku, odkoupili jsme i kousek pozemku vedle, takže dohromady přes 2tis. m2, chalupa má špatné základy, takže preferujeme postavit na jiné části pozemku nový dům (ale jsme oba kancelářské krysy a stavba svépomocí nepřipadá v úvahu). No a finančně to máme asi takhle: na spořícím účtu asi 250tis. (to ale bereme jako cca půlroční rezervu při výpadku příjmů), na akciových účtech asi 250tis. (to bereme jako investici pro děti do budoucna - kdyby např. nějaké dítě mělo možnost stipendia v zahraničí a potřebovalo zafinancovat, tak aby bylo kam sáhnout, nebo pak při vstupu do dospělosti), ve zlatě asi 100tis. (to je železná rezerva všech rezerv, kdyby se systém zhroutil, tak prostě mít něco ve fyzické podobě), ve finančních produktech na důchod (penzijko apod.) asi 200tis. (do toho nechceme hrabat, bereme to tak, že to je povinná platba a buď nás za těch X let nějaká částka mile překvapí, nebo ne). Máme splacený malý byt (aktuální hodnota tak 2-2,5mil.). Teoreticky tedy, pokud bychom prodali byt a šli bydlet třeba k rodičům nebo do nájmu, a vypověděli všechny finanční produkty apod., tak máme až 3,3mil. Kč a vlastní pozemek. Prakticky to ale bereme tak, že máme pozemek, máme kde bydlet, a máme finanční pojistky na různé situace, ale na stavbu domu máme zatím našetřeno 0Kč-250tis. Kč (kdybychom použili ten balíček pro děti). Je nám čestvých 40+, ale máme 2 malé předškolní děti, moje měsíční příjmy nejisté (možná budu muset kvůli nemoci dítěte zůstat doma, manžel vydělá 40tis.). a řešíme, jestli do hypotéky jít nebo ne. Asi jsme zbytečně opatrní :think:
Když tady čtu ty střelce, kteří píšou „bez rezerv“, tak mě právě zajímá, jestli je to úplně bez rezerv, nebo jsou tam např. schované statisíce v jiném majetku, ve spoření na důchod apod.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
29.10.19 11:15
@Anonymní píše:
Vy, co tu píšete, že nemáte žádné úspory, myslíte jako vůbec žádné, nebo je tím myšleno, že nemáte do druhého dne použitelné peníze, ale jinak nějaké úspory do budoucna ano?
Ptám se, protože momentálně vedeme debatu s manželem, jestli do stavby domu jít nebo ne. Máme starou chalupu na větším pozemku, odkoupili jsme i kousek pozemku vedle, takže dohromady přes 2tis. m2, chalupa má špatné základy, takže preferujeme postavit na jiné části pozemku nový dům (ale jsme oba kancelářské krysy a stavba svépomocí nepřipadá v úvahu). No a finančně to máme asi takhle: na spořícím účtu asi 250tis. (to ale bereme jako cca půlroční rezervu při výpadku příjmů), na akciových účtech asi 250tis. (to bereme jako investici pro děti do budoucna - kdyby např. nějaké dítě mělo možnost stipendia v zahraničí a potřebovalo zafinancovat, tak aby bylo kam sáhnout, nebo pak při vstupu do dospělosti), ve zlatě asi 100tis. (to je železná rezerva všech rezerv, kdyby se systém zhroutil, tak prostě mít něco ve fyzické podobě), ve finančních produktech na důchod (penzijko apod.) asi 200tis. (do toho nechceme hrabat, bereme to tak, že to je povinná platba a buď nás za těch X let nějaká částka mile překvapí, nebo ne). Máme splacený malý byt (aktuální hodnota tak 2-2,5mil.). Teoreticky tedy, pokud bychom prodali byt a šli bydlet třeba k rodičům nebo do nájmu, a vypověděli všechny finanční produkty apod., tak máme až 3,3mil. Kč a vlastní pozemek. Prakticky to ale bereme tak, že máme pozemek, máme kde bydlet, a máme finanční pojistky na různé situace, ale na stavbu domu máme zatím našetřeno 0Kč-250tis. Kč (kdybychom použili ten balíček pro děti). Je nám čestvých 40+, ale máme 2 malé předškolní děti, moje měsíční příjmy nejisté (možná budu muset kvůli nemoci dítěte zůstat doma, manžel vydělá 40tis.). a řešíme, jestli do hypotéky jít nebo ne. Asi jsme zbytečně opatrní :think:
Když tady čtu ty střelce, kteří píšou „bez rezerv“, tak mě právě zajímá, jestli je to úplně bez rezerv, nebo jsou tam např. schované statisíce v jiném majetku, ve spoření na důchod apod.

Nemáme žádné úspory ani jiný majetek, než dům, který jsme koupili. Jako jistotu máme uzavřené pojistky: na hypotéku, prp případ smrti, nemoci, dlouhodobé pracovní neschopnosti atd. Pro někoho střelci, na druhou stranu máme platit měsíčně 15 000 nájem za byt ve městě, nebo to dávat do svého a bydlet v domku? Ve vaší situaci bych asi neváhala.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
29.10.19 11:17
@Anonymní píše:
Když tady čtu ty střelce, kteří píšou „bez rezerv“, tak mě právě zajímá, jestli je to úplně bez rezerv, nebo jsou tam např. schované statisíce v jiném majetku, ve spoření na důchod apod.

Tak my třeba vsechny našetreny penize dali do pozemku, abysme mohli mit co nejmensi hypoteku.. V době kdy jsme jeste platili nizsi splatky hypo (podle toho jak nam uvolnovali penize) jsme zas nejaky penize nasetrili.
Za me je zas blbost vzit si vyssi hypotéku a skudlit penize na dospelost deti, kdyz ani ještě nechodi do skoly..
Kdyz bych ty peníze mela tak jako vy, plus pozemek, tak nevaham a postavim za to dum, nac se zadluzovat..
Pak si budete platit jen bezny poplatky elektrika atd. A i jen z manzelova platu se da našetřit

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
29.10.19 13:05
@Anonymní píše:
Tak my třeba vsechny našetreny penize dali do pozemku, abysme mohli mit co nejmensi hypoteku.. V době kdy jsme jeste platili nizsi splatky hypo (podle toho jak nam uvolnovali penize) jsme zas nejaky penize nasetrili.
Za me je zas blbost vzit si vyssi hypotéku a skudlit penize na dospelost deti, kdyz ani ještě nechodi do skoly..
Kdyz bych ty peníze mela tak jako vy, plus pozemek, tak nevaham a postavim za to dum, nac se zadluzovat..
Pak si budete platit jen bezny poplatky elektrika atd. A i jen z manzelova platu se da našetřit

Když on manžel s těmi penězi v akciích zatím umí slušně pracovat a má zisk okolo 7% ročně (původní částka, kterou jsme tam dali, je mnohem menší), takže výdělek z toho je vyšší než by byl úrok hypotéky. Prodejní hodnota bytu taky za pár let vylétla výrazně směrem vzhůru. Ta varianta „prodat byt, postavit dům a nezadlužovat se“ je na jednu stranu výhodná, ale dejme tomu, že za 3 roky postavíme, budeme mít fungl nový dům a nulu na účtu (nebo minimální rezervu), ovšem je asi nereálné během dalších 15let našetřit na byt v hotovosti, protože nevíme, kde budou ceny bytů. Reálnější je z našeho pohledu za těch 15let umořit hypotéku (měli bychom k dobru příjem z pronájmu bytu), a kdyby byl náhodou problém, tak mít možnost ten byt prodat a umořit to tím celé nebo většinu).
Mele se v nás ten pocit, že se nechceme zadlužovat, na straně jedné, s tím, že naše peníze a majetek (akcie a byt) by nám vydělávaly na tu hypotéku, na straně druhé (ale samozřejmě je to vykoupeno časem a rizikem - ať už to obchodování s akciemi nebo riziko špatných nájemníků). Manžel uvažuje i tím směrem, že zbavit se všeho pro ten fungl nový dům je riziko, protože když přijde živelná katastrofa a dům nám odnese tornádo, tak sice dostaneme nějaké peníze z pojistky, ale nebudeme mít kam jít (on je takový přemýšlivý pesimista :mrgreen: ), takže je lepší diverzifikovat riziko ;)
Myslím, že jestli se někdy s tou hypotékou obrátíme na finančního poradce, tak na takhle proškolené lidi s propočítanou stovkou možných scénářů bude dlouho vzpomínat :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
29.10.19 13:27
@Anonymní píše:
Když on manžel s těmi penězi v akciích zatím umí slušně pracovat a má zisk okolo 7% ročně (původní částka, kterou jsme tam dali, je mnohem menší), takže výdělek z toho je vyšší než by byl úrok hypotéky. Prodejní hodnota bytu taky za pár let vylétla výrazně směrem vzhůru. Ta varianta „prodat byt, postavit dům a nezadlužovat se“ je na jednu stranu výhodná, ale dejme tomu, že za 3 roky postavíme, budeme mít fungl nový dům a nulu na účtu (nebo minimální rezervu), ovšem je asi nereálné během dalších 15let našetřit na byt v hotovosti, protože nevíme, kde budou ceny bytů. Reálnější je z našeho pohledu za těch 15let umořit hypotéku (měli bychom k dobru příjem z pronájmu bytu), a kdyby byl náhodou problém, tak mít možnost ten byt prodat a umořit to tím celé nebo většinu).
Mele se v nás ten pocit, že se nechceme zadlužovat, na straně jedné, s tím, že naše peníze a majetek (akcie a byt) by nám vydělávaly na tu hypotéku, na straně druhé (ale samozřejmě je to vykoupeno časem a rizikem - ať už to obchodování s akciemi nebo riziko špatných nájemníků). Manžel uvažuje i tím směrem, že zbavit se všeho pro ten fungl nový dům je riziko, protože když přijde živelná katastrofa a dům nám odnese tornádo, tak sice dostaneme nějaké peníze z pojistky, ale nebudeme mít kam jít (on je takový přemýšlivý pesimista :mrgreen: ), takže je lepší diverzifikovat riziko ;)
Myslím, že jestli se někdy s tou hypotékou obrátíme na finančního poradce, tak na takhle proškolené lidi s propočítanou stovkou možných scénářů bude dlouho vzpomínat :mrgreen:

Tak pokud setrite tak, ze tam vlastně z platu ani penize nejdou, tak je to trochu jina, situace.. A pokud si byt chcete nechat a pronajímat ho, no tak proc ne :nevim: jestli dům i byt chcete, jdete do hypoteku.. Ve vasem případě se nedá mluvit o tom, ze byste do toho sli bez rezervy.. Vzdyt mate i rezervu za rezervu :mrgreen:
A byt vama, tak přestanu vymyslet katastroficky scenare a bud teda zustanu v byte kde jsem a sedim na penězích, co kdyby nahodou.. Nebo jdu do ty hypoteky.. Psala si ze vam je 40? Upřímně, aby to za chvili cas nevyresil za vas, jestli takhle budete spekulovat ještě 10let :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
2414
29.10.19 13:30
@Anonymní píše:
Tak pokud setrite tak, ze tam vlastně z platu ani penize nejdou, tak je to trochu jina, situace.. A pokud si byt chcete nechat a pronajímat ho, no tak proc ne :nevim: jestli dům i byt chcete, jdete do hypoteku.. Ve vasem případě se nedá mluvit o tom, ze byste do toho sli bez rezervy.. Vzdyt mate i rezervu za rezervu :mrgreen:
A byt vama, tak přestanu vymyslet katastroficky scenare a bud teda zustanu v byte kde jsem a sedim na penězích, co kdyby nahodou.. Nebo jdu do ty hypoteky.. Psala si ze vam je 40? Upřímně, aby to za chvili cas nevyresil za vas, jestli takhle budete spekulovat ještě 10let :mrgreen:

Fakt jdete do toho hned, mama si brala hypoteku v 38 na byt a kvuli veku ji dali jen na 10 let, a to vydelava slusne takze si to mohla dovolit

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.10.19 13:32
@Anonymní píše:
A byt vama, tak přestanu vymyslet katastroficky scenare a bud teda zustanu v byte kde jsem a sedim na penězích, co kdyby nahodou.. Nebo jdu do ty hypoteky.. Psala si ze vam je 40? Upřímně, aby to za chvili cas nevyresil za vas, jestli takhle budete spekulovat ještě 10let :mrgreen:

No právě, mně bylo na jaře 40 a trochu tlačím na manžela, že jestli chceme dům, tak do 5 let, protože hypo do více než 60let rozhodně nechci a množství energie taky nepůjde nahoru. No nic, večer si otevřeme lahvinku…

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
29.10.19 13:45
@Anonymní píše:
No právě, mně bylo na jaře 40 a trochu tlačím na manžela, že jestli chceme dům, tak do 5 let, protože hypo do více než 60let rozhodně nechci a množství energie taky nepůjde nahoru. No nic, večer si otevřeme lahvinku…

Navic kdyz mate deti, s malyma detma je zahrada k nezapaceni, pubertaci uz ji extra nevyuzijou, a se sekanim travy vas poslou do haje.. Ze maminka chtěla zahradu.. :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
29.10.19 15:08

Děkuji všem za odpovědi nakonec jsme do baráku nešli, baracek 2 miliony, mysleli jsme že opravy budou 1 milion a po prohlídce se stavbyvedoucim by opravy staly kolem 2 milionů. To už by byly 4 Mega a to bych se bála že by to byla finanční sebevrazda. Budeme hledat dál :mavam: :mavam:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí

Roborock S5 Max