Hypotéka a život

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
759
24.10.19 21:24

Zalezi na mnoha okolnostech, jestli pujdete do starsiho domecku a postupne budete latat, ale i tak zakladni rekonstrukce spolkne celou vasi rezervu, kterou stejne asi nebudete mit, protože to je akorat tak tech 20%,ktere musite mit pro hypoteku z vlastniho,…nebo budete stavet, potom do 3mil se urcite nevlezete i s interierem
Vsechno se asi da, ale zalezi jak moc se umite uskromnit. Taky pokudchcete vice deti a doma materske se protahne treba na 5 a vic let. Kazdopadne materska v domecku je mnohem lepsi nez v byte. To je bez debat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
24.10.19 21:25
@NinaU. píše:
To bych taky chtěla, věci pro dítě za 15 tisíc. Jsem skoro na 40 a to opravdu nekupuju žádné kraviny, obyčejný kocar, autosedačka a postýlka s nábytkem vyslo lehce přes 30k. Takže já upřímně netuším, kdr bych jako mohla víc ušetřit.

O tomhle už se vedlo statisíce diskuzí a tahle je na jiné téma, takže nechci plevelit. Jako nemám žádný položkový rozpočet. Prostě uvažuju racionálně. A ne, fakt nechodíme jak bezdomovci z charity. Jenom jsem prostě nepodlehla trendu mít pro mimino všechno dokonale vyladěné už před narozením. Nevím jaký by mělo potřebovat extra nábytek třeba. 8o Jako ať si každý vybaví podle svého. Já bych za téhle situace do hypotéky nešla. :nevim:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
24.10.19 21:25

Bydlíme v bytě v pronájmu cca 7 tisíc platíme. Udělala jsem chybu v tom že jsem nešetřila dřív ale člověk je mladý a chce si užít. Děkuji za názory vím že se musíme rozhodnout mi ale jsem ráda za vaše zkušenosti.

• Citovat
  • Upravit
2330
24.10.19 21:36

Otázkou je, jestli vám vůbec nějaká banka tak velkou hypo dá s takovými příjmy. :nevim: A když už, tak na 100% bych šla do novostavby. Sice prvních pár let psycho, ale pak máš aspoň 10 let relativně klid a pak pár oprav. Kdežto starý barák buď shodit skoro celý a zrekonstruovat, což se nedoplatíš, protože mají přemrštěné ceny a nebo bydlet ve starém a nikdy nekončící proces rekonstrukce, stále se něco kazí a je to psycho celý život. :mrgreen: Plus tady s tím uvažováním, že se přece nebudete uskromňovat, to bych do hypotéky ani nešla. Podle mě je podstatnější než značková bodýčka pořídit dítěti třeba hezký pokojík (a nemusí nutně stát tisíce) a pěkně dětství, což ti fakt položky za výbavicku nevyčíslí, ale to už je na jinou diskuzi. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25179
24.10.19 22:10
@Peggy54 píše:
@pe-terka nemyslim aby rozfracala tech 200tis ale kolik jen stoji rok zivota ditete.. no a mit dite a nemit rezervu a upis v bance je hrozne nezodpovedne za mne

tak zrovna mimino je celkem nenákladné, pokud kojíš :think: Kočárek, oblečení dnes seženeš za pakatel, něco stojí plínky - ty můžeš prát, to je pak jednorázová investice :think: Šlichty z brambor a mrkví jsem dělala sama… Ale chápu, jak to myslíš, už to, že vypadne jeden příjem je problém.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31542
24.10.19 22:13
@Anonymní píše:
Ahoj holky chtěla bych se zeptat na zkušenosti s hypotékou. Vydelam si cca 25 tisíc, manžel má přes 30 něco málo. Chtěli by jsme si vzit hypotéku na baracek za 3 miliony. Šli by jste do toho. Nic neplatime. Manžel má stavebko cca 300 000 a 200 000 na účtě. Chtěla bych baracek ale mám strach. Každý říká že musí zbýt po zaplacení hypo plus vše kolem tzn voda, elektřina vyplata a půl na žití kdyby náhodou jeden plat vypadl. Je mi přes 30 a chci mimčo takže do budoucna mě čeká mateřská jestli se povede ale chtěla bych jít tak v půl roce pracovat na malý úvazek. Má to někdo podobně a šel do toho? Jsem od narození pesimista takže vidím veškeré černé scénáře ????Na druhou stranu vidím v okolí že někteří mají méně a šli do toho a zbývá jim třeba 8 tisíc na měsíc což mi přijde strašné. Děkuji za odpovědi a pěkný večer :mavam:

Co znamená „přes 30“? Dostali byste stále ještě hypotéku na 30 let? Tak jako tak náklady by aktuálně vycházely pod 15 tis. + hrubým odhadem 5 tis. poplatky. Tzn. by vám zbylo po zaplacení hypotéky něco málo přes 40 tis. (v lepším případě klidně k 45) S jedním dítětem se to dá (na druhou stranu si to musíte taky spočítat sami), s víc těžko říct.

Otázkou je do jakého domu byste šli - tedy jaké reálné náklady by v něm byly. Jak byste zvládli RD, pokud dítě nevezmou do školky apod. Na druhou stranu je otázka jakou máte alternativu bydlení?

Edit: Už vidím, že nájem za 7 :) to je bez poplatků nebo s nima? V každém případě cca ve vaší situaci je hromada lidí a v pohodě. Ale musíte se ke konkrétním číslům propočítat sami podle toho jak konkrétně byste si to představovali.

Příspěvek upraven 24.10.19 v 22:16

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31542
24.10.19 22:14
@prejeta_zaba píše:
Otázkou je, jestli vám vůbec nějaká banka tak velkou hypo dá s takovými příjmy. :nevim: A když už, tak na 100% bych šla do novostavby. Sice prvních pár let psycho, ale pak máš aspoň 10 let relativně klid a pak pár oprav. Kdežto starý barák buď shodit skoro celý a zrekonstruovat, což se nedoplatíš, protože mají přemrštěné ceny a nebo bydlet ve starém a nikdy nekončící proces rekonstrukce, stále se něco kazí a je to psycho celý život. :mrgreen: Plus tady s tím uvažováním, že se přece nebudete uskromňovat, to bych do hypotéky ani nešla. Podle mě je podstatnější než značková bodýčka pořídit dítěti třeba hezký pokojík (a nemusí nutně stát tisíce) a pěkně dětství, což ti fakt položky za výbavicku nevyčíslí, ale to už je na jinou diskuzi. :mavam:

Příjmově jsou na takovou hypotéku nejvíc v pohodě… pokud jde čistě o limity.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2414
24.10.19 22:16

@pe-terka no taky se nemusi rozkojit, UM je taky pak randal, s tema plenama to mama taky blahove myslela, ze tim neco usetri, kdyz se narodil bracha, no vydrzela asi tri tydny, smrad v kouplene byt tam lezely chvili, pracka jela trikrat denne, rikalo se kdyz sem byla mala ja ze v primeru dite do nejakych 16 v normalni rodine vyjde na milion, ted je to pry o nejakych 700-800tis vys, to mas pulku baraku 8o 8o mezi mnou a brachou je 20 let a mamca fakt rika ze je to vsechno drahy, plus jeste ty vymakanejsi hracky, ipad…v jejim veku se uz nerozkojía

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25179
24.10.19 22:23
@ElisC píše:
Pamatuju si, jak jsem u prvního nakupovala oblečení jak prdlá. Na první 3 měsíce jsem toho měla tolik, že většina šla pryč, aniž to měl na sobě. Hlavně takové blbosti jako džíny a mikiny přes hlavu.Když jsem to viděla, poptala jsem kamarádky a vůbec mi nepřišlo, že bych dítě o něco ochudila.

pravda, pro mimčo jedny z nejnepraktičtějších kousků :mrgreen: Chybama se člověk učí :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25179
24.10.19 22:25

@Peggy54 máš pravdu, když se nekojí, to pak dost naskakuje! Plíny jsem taky neprala, nějak mě to celkově odradilo :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.10.19 00:40

Hele já 27tis, chlap cca 30tis. Postavili jsme si dům svépomocí hypo 2,1mil. 25 let měsíčně 9500kc. Zálohy cca 3tis. Postupně ještě setrime na plot, terasu, bazén atd. Nic nehonime, až to bude tak to bude. Děláme si to pro radost a pro rodinu. Teď za týden cca budu rodit. Tak že do jara budu brát asi 24tis mateřskou a pak RD. Nebude to sranda, teď ještě dost ušetříme a pak se uskromnime. Ale máme splněny sen, domov, za chvilku miminko snad zdravé. A jestli pojedeme na dovcu letos nebo za rok? To už pro nás není podstatné. Kdyby bylo nejhůř, jsem připravena jít vydělávat já i chlap brát práci navíc. Vybavicku jsem úplně novou nekupovala, přijde mi to zbytecne. Akorát kočár mi koupili rodiče nový za 5 a půl tis. I když nejsme milionáři, nemenila bych. Jsem šťastná a spokojená i když nemám každý rok dovolenou. Káva s chlapem na terase je nejvíc :srdce:

• Citovat
  • Upravit
34322
25.10.19 01:13

Ty 3 miliony je ve vašem regionu průměrná cena nemovitosti nebo spíš nižší/vyšší?
Dost často lidé volí zbytečně velký dům, na který defakto nemají, „když už do toho jdu, tak udělám i pokoj pro návštěvy, pracovnu, šatnu…“, ale řešením může být opravdu malinké bydlení s možností postupného rozšíření, zkrátka něco, na co snadno dosáhnete. Navíc existují různé možnosti typu modulového bydlení, celoročních českých mobilních domů atd.
Takže hypo ano, ale co nejnižší - zvolila bych menší stavbu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.10.19 04:40

Bydlíme ve městě kde se pěkný baráčky pohybují kolem 5 milionů. Postavit nepostavime tady to je jen přes milion pozemek. Já bych šla bydlet klidně do vesnice kdy ty pozemky jsou za jinou cenu ale manžel skrz práci nemůže. Něco přes 30 je asi 35 tisíc ale radši počítám méně. Nešetřit na mimcu tím nemyslím značkové hadriky, vím že z toho hned vyrostou děti ale abych mu mohla dopřát kroužky výlety očkování atd. Ještě těhotná nejsem, může to trvat i 2 roky než otehotnim ale i tak člověk musí počítat co kdyby ten jeden plat vypadl.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
25.10.19 04:46

Mně se právě líbí malé baráčky stačil by mne klidně i 3+1 s malou zahrádkou. Naco velkou barabiznu když vni ve finále zakončíme sami? Ale tady ty pozemky jsou fakt drahé. Vím že musíme počítat stim, že kdyby jsme si vzali baracek za 3 Mega tak ještě do něho musíme něco investovat ale vše se dá platit postupně právě jen jestli bude z čeho. Člověk když kolem vidí exekuce nebo maminky, lidi co počítají jak uvařit ze 100 na den tak má strach. Okolí mi říká že nad tím moc přemýšlím a tak mít nikdy nic nebudu :,(

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
25.10.19 08:15
@Anonymní píše:
Mně se právě líbí malé baráčky stačil by mne klidně i 3+1 s malou zahrádkou. Naco velkou barabiznu když vni ve finále zakončíme sami? Ale tady ty pozemky jsou fakt drahé. Vím že musíme počítat stim, že kdyby jsme si vzali baracek za 3 Mega tak ještě do něho musíme něco investovat ale vše se dá platit postupně právě jen jestli bude z čeho. Člověk když kolem vidí exekuce nebo maminky, lidi co počítají jak uvařit ze 100 na den tak má strach. Okolí mi říká že nad tím moc přemýšlím a tak mít nikdy nic nebudu :,(

Ja bydlim na fakt hodne maly vesnici, ale lokalita celkem dobra, dobrá dostupnost do vetsich měst, do 30minut v praze..
A pozemky kolem 800m² uz tu jsou tak 2,5mil. My meli stesti, ze pred x lety jsme ho kupovali ještě za tretinovou cenu, takze mame barak 5kk ve slusny lokalitě se vsim vsudy za 2,5mil. Hodnotu ted ma tak 5mil.
Takze kdyby se neco joo posralo, myslim, ze v nouzi plácnu za 3,5mega, by byl pryc hned

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí

Roborock S5 Max